Царевица, Кукуруз
Царевица (Zea mays) представлява едногодишно, културно растение. Отнася се към семейство Житни (Poaceae). В праисторията тя е одомашнена по земите на Америка. Растението е наричано още Кукуруз.
Историята на царевицата е хилядолетна. Тя за индианците е била дар от Бога. Когато са започнали да забелязват растението, те първо са го боготворели и вплитали в ежедневието си под формата на стенописи, украса на съдове, аранжиране на домовете им и други подобни употреби. След това започват да я използват като хранителен източник.
Устройство на царевица
Изображение: Christian Fischer, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
Царевицата има право, дебело и здраво стъбло. По него има възли, от които излизат дълги и широки мечовидни листа. На върха на стъблото има разклонена метлица, която носи малки мъжки цветчета, като прашецът им опрашва женските цветове, които представляват два или три кочана, скрити в пазвите на листата.
Когато от кочаните прорастнат тънки, свилоподобни, белезникави нишки означава, че женските цветове са цъфнали. С помощта на вятъра прашеца от мъжките цветове полепва по нишките - по този начин се осъществява опрашването.
Кочаните са плътно обвити с тънки жилави листа. По късно в тях се образуват жълтo-червени или бели зърна /семената на царевицата/. В млечнo-восъчна зрялост те са нежни, кремаво-жълтеникави, като тогава е най-подходящият момент, в който царевицата може да се консумира варена.
Видът, в който се бере царевицата е тогава когато изсъхне цялото растение. Тогава плодът е готов за консумация като фураж или за направата на брашно и други подходящи заготовки за кулинарни цели.
Разпространение на царевица
Отглежда се като зърнена култура. Култивира се в целия свят.
Използваема част на царевица
Използват се царевичната коса или свила, зърното на растението, а цялото то като фураж за животните.
Химичен състав на царевица
Изолирани елементи от царевицата
- флавоноиди;
- багрила;
- витамин С, К1, К3, B1, B2, PP;
- горчиви вещества;
- смоли;
- етерично масло;
- магнезий, желязо, цинк, натрий;
- фосфор;
- целулоза.
Изображение: Silverije, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons; Jonathunder, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
Лечебни свойства и приложение на царевица
Свойства на царевица
- жлъчегонно;
- кръвоспиращо;
- пикочогонно;
- противовъзпалително;
- понижава нивото на холестерола и триглицеридите в кръвта;
- превантивно на белия дроб и сърцето;
- благоприятства нормалното функциониране на мозъка, в частност на паметта;
- превантивно на рак и повишаване на холестерола.
Прилага се при
- пясък в жлъчката и бъбреците;
- маточни кръвотечения;
- гъбички;
- задържане на течности в организма;
- атеросклероза.
Интересен продукт е царевичното масло (олио), особено получено от царевични зародиши. То се съдържа в тях до 50%. Притежава свойството да намалява нивото на холестерол и съответно действа превантивно на атеросклероза. Поради високото съдържание на витамин Е в него, то подмладява кожата и забавя процесите на стареене.
Изображение: Henry Mühlpfordt, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
Начин на употреба
- отвара - десет грама царевична коса се варят в 500 мл. вода. Прецежда се и се пие по 1 чашка, три пъти дневно, преди хранене.
Като изключително полезна храна царевицата е широко използвана в кулинарните среди на целия свят. Всички знаем как успешно и вкусно се комбинира и със зеленчуци, и с плодове, и с месо. А най-добре е да се консумира самостоятелно с малко сол - любима храна на малки и големи.
Царевицата е суровина за производството на маргарин, хартия, дрехи, пластмаса, спирт, каучук, лекарства.
Като сухо растението се използва за направата на подслон или като твърдо гориво. На царевицата е отредено място и в религиозните виждания на народите в миналото.
Изображение: Wilfredor, CC0, via Wikimedia Commons; The original uploader was Pollinator at English Wikipedia., CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
Внимание!
Съдържанието на несмилаем протеин в царевицата, е причина за появата на алергии при хората към нея. Не е достатъчно проучен механизма на тази алергична реакция. Тя се демонстрира с обриви, диария, повръщане, сърбеж, понякога анафилактичен шок. Поради тази причина е задължително отбелязването на етикета на храни, които съдържат царевица.
Заглавно изображение: Forest & Kim Starr, CC BY 3.0 US, via Wikimedia Commons
Продукти свързани с РАСТЕНИЕТО
ЧАЙ ФИЛТЪР ДЕМИР БОЗАН * 90
ЧАЙ ФИЛТЪР ФИГУРИН * 90
ДЖЕЙМИСЪН ВИТАМИН D капки НАТУРАЛЕН ВИТАМИН D3 11.7 мл * 360 капки
ИВЪНСУИС ПОДМЛАДЯВАЩ ОКОЛООЧЕН КОМПЛЕКС 15 мл
БИОХЕРБА БИЛКОВ ЧАЙ ДЕМИР БОЗАН ФИЛТЪР * 100
УРОФИТ таблетки * 120 ТОШКОВ
БИОХЕРБА ТИНКТУРА ДЕМИР БОЗАН 100 мл
ЧАЙ ЦЯР ЗА ДИАБЕТИЦИ филтър * 30
СОЛПАДЕИН капсули * 12
ДИОКЕТ таблетки 600 мг * 30 UCB FARCHIM
АЛМАВИН БИО ТЕЧЕН ПЕРИЛЕН ПРЕПАРАТ ЗА БЕБЕШКИ ДРЕШКИ 1.5 л.
НАН - 3 12+ месеца 400 г НЕСТЛЕ
РАСТЕНИЕТО е свързано към
- Клас Liliopsida (Едносемеделни растения)
- Клон Комелиниди (Commelinids)
- Разред Poales
- Сем. Poaceae (Gramineae, Житни)
- Домашни средства за лечение при възпаление на жлъчния мехур
- Домашно лечение срещу подути пръсти на ръцете
- Хранене според кръвната група - кръвна група 0
- Рутин (витамин Р): полезни свойства и приложение
- Ягодово дърво, Арбутус, Кумарка
- Прегъната жлъчка
- Калкулатор индекс на телесната маса
- Инжекционни кортикостероиди
- Лечение при панкреатит
- Хирургично отстраняване на матката (Хистеректомия)
Коментари към Царевица, Кукуруз