Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Покритосеменни (Magnoliophytina, Angiosperms) Клас Liliopsida (Едносемеделни растения) Разред Liliales Сем. Colchicaceae (Колхикови) Есенен минзухар, Мразовец, Кърпи кожух

Есенен минзухар, Мразовец, Кърпи кожух

Сем. Colchicaceae (Колхикови)

Есенен минзухар, Мразовец, Кърпи кожух - изображение

Есенен минзухар, Мразовец, Кърпи кожух (Colchicum automnale) представлява многогодишно растение, което цъфти през есента. Отнася се към семейство Колхикови (Colchicaceae). Нарича се още обикновен мразовец.

Устройство на есенен минзухар

мразовецЕсенният минзухар прораства от луковица, която е малка, подобна на круша. Цъфти през есента и прилича на минзухар, но не принадлежи към семейството на минзухарите - Перуникови. За разлика от минзухарите, мразовецът има шест тичинки, а те три, както и листната му маса е по-голяма. Листата на кърпикожух се развиват през пролетта и лятото, като до момента на цъфтеж на билката те изчезват. Имат дължина до 25 см.

Една луковичка ражда няколко цвята. Цветовете имат големина от 4 до 7 см в диаметър. Състоят се от шест венчелистчета, оцветени в бяло или бледо лилаво, шест тичинки с оранжеви прашници и три бели плодника. Едно от малкото луковични растения е, което цъфти през есента.

Разпространение на есенен минзухар

Colchicum autumnale е единственият вид от семейството си, роден във Великобритания и Ирландия. Той се среща и в цяла континентална Европа от Португалия до Украйна и се смята, че е натурализиран в Дания, Швеция, европейската част на Русия, балтийските държави и Нова Зеландия, Северна Африка. Вирее и в България. Расте по поляни, пасища, ливади, из планински местности.

Използваема част на есенен минзухар

Семената, луковицата и цветовете на растението се използват за производството на лекарства.

Химичен състав на есенен минзухар

Листата и плодовете му съдържат най-високо ниво на токсини, но всички части на растението се считат за отровни.

есенен минзухарТози вид минзухар съдържа:

 • повече от 20 алкалоида, едни от които са: колхицин - с най-високо съдържание в семената на билката - до 1,2%; колхамин; колхикозид; демеколцин и др.;
 • танини;
 • захар;
 • скорбяла.

Колхицинът е полезно вещество с тесен терапевтичен индекс. Той е одобрен от Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) за лечение на подагра и фамилна средиземноморска треска. Колхицинът също се използва при размножаването на растения за производство на полиплоидни щамове.

Лечебни свойства и приложение на есенен минзухар

Кърпи кожух се използва като лекарство. Дори за тази цел бива култивиран. Съдържащите се в него колхицин и демеколцин са силно отровни, но в същото време притежаващи противотуморни свойства. Демеколцинът се прилага локално, под формата на унгвент, при рак на кожата. Той е от 5 до 15 пъти по-слабо токсичен от колхицина.

Свойства на мразовец:

 • слабително и диуретично действие;
 • стимулира маточната мускулатура.

кърпи кожухНамира приложение при:

 • подагра;
 • ревматизъм;
 • артрит;
 • облекчава отоците;
 • фамилна средиземноморска треска;
 • повлиява добре болките при перикардити и ендокардити.

Въпреки сериозните опасения за безопасността, на употреба на есенния минзухар, той се прилага при посочените заболявания. Колхицинът е токсичната съставка на билката, която се предписва под формата на медикаменти при показани болести.

Начин на употреба:

Есенният минзухар се използва само в съответната лекарствена форма и то под лекарски контрол. Най-смъртоносни за човека са неговите семена.

Внимание!

Растението е силно отровно! Употребата му трябва да бъде контролирана от лекар.

декорация с мразовецСимптомите на отравяне с колхицин приличат на тези на арсена и не е известен антидот.

Признаците на отравяне с билката настъпват от 2 до 6 часа след приемът й. То се демонстрира с коремни болки, повръщане, водниста и кървава диария, изгаряния на устата и гърлото, оток на белия дроб, делириум, гърчове, проблеми с черния дроб и бъбреците, намалено отделяне на урина или липса на уриниране, понижено кръвно налягане, нарушено зрение, потискане функцията на костния мозък, кръвни нарушения, нервни проблеми, шок, органна недостатъчност и смърт. За период от време - 1-2 седмици след отравянето, може да окапе косата на пациента на цяло или на участъци.

При съмнение за отравяне с мразовец, незабавно потърсете медицинска помощ.

Има съобщения за отравяне с билката, което е резултат от бъркането й с дивия чесън. Това растение представлява особена заплаха и за котките, които обичат да дъвчат трева, особено при стомашни неразположения, като така могат да попаднат на тънките листенца на мразовеца.Последиците от приемът им вече са известни.

Още по темата:

4.1, 8 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D0%B1%D0%B8%D0%BA%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BD_%D0%BC%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%86
https://en.wikipedia.org/wiki/Colchicum_autumnale
https://bgflora.net/families/liliaceae/colchicum/colchicum_autumnale/colchicum_autumnale.html
http://www.missouribotanicalgarden.org/PlantFinder/PlantFinderDetails.aspx?taxonid=282050&isprofile=0&
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC420069/
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-282/autumn-crocus

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЛеченияСпортАлт. медицинаЗдравни съветиХранене при...ЛюбопитноКлинични пътекиИзследванияСъставкиЕ-тата в хранитеИсторияДиетиНовиниВидеоЗаболявания (МКБ)ПатологияЛайфстайлИнтервютаСпециалистиАнкетиЗдравни проблемиФизиологияСнимкиПсихологияОрганизацииНормативни актове