Краставица

Краставица (Cucumis sativus) - растение познато ни на всички и любим зеленчук на повечето от нас. Класифицира се към семейство Тиквови (Cucurbitaceae).
Известни са повече от 100 вида краставици, както с различен вкус, форма и цвят, така също и с различия в гладкостта на повърхността им - с бодли, грапави, набраздени, с мъхесто покритие, с пъпковидни образувания и други. Растението продължава да се култивира и развива в още нови модели.
Устройство на краставица
Изображение: Stephen Ausmus, USDA ARS, Public domain, via Wikimedia Commons
Тя се развива под формата на пълзяща лоза. Растейки на височина достига до 2,5-3 метра. Има рехава и покрита с твърди бодлички структура на стъблата и листната си маса. Образува големи, със сърцевидна форма листа, които се извисяват над стъблата и плодовете. Цъфти в периода май-юни месец. Цветчетата й са малки, сгушени в листните гнезда, оцветени в ярко жълто. Плодовете на краставицата достигат дължина до 60 см и 10 см диаметър.
Разпространение на краставица
Родина на краставицата е Южна Азия. Днес е разпространена и култивирана навсякъде по света. У нас се отглежда на територията на цялата страна, на открито и целогодишно в оранжерии и тунелни покрития.
Използваема част на краставица
Употребява се съответно плода на растението. Освен това приложение намират и листата, семената и извлеченото от тях масло.
Химичен състав на краставица
Зеленчукът съдържа над 95 % вода, 1-3 % захари, белтъчини, микроелементи (калий, фосфор, магнезий, калций, желязо, цинк и др.), етерично масло, витамини (от група В, РР, С и Н, фолиева киселина, пантотенова киселина, каротин). Краставичното масло съдържа 22,3% линолова киселина, 58,5% олеинова киселина, 6,8% палмитинова киселина и 3.7% стеаринова киселина.
Лечебни свойства и приложение на краставица
Запознати сме с употребата на зеленчука в хранително-вкусовата промишленост. Освен там, в ежедневието си я използваме често и под формата на козметични продукти. Ето какви са и нейните лечебни качества.
Свойства на краставицата
- възбужда апетита и тонизиращо дейността на храносмилателната система;
- повишава количеството на стомашния сок;
- подпомага усвояването на мазнините и белтъците;
- диуретично - усилва процеса на извличане на вода от организма - подходяща при сърдечно-съдови и бъбречни болести, отоци;
- повлиява цистита;
- противотоксично действие на краставичния сок;
- облекчава ревматизма и подаграта;
- премахва петна и лунички по лицето;
- облекчава слънчеви изгаряния;
- слабително;
- противоглистно;
- тонизира и успокоява кожата;
- противовъзпалително.
Изображение: H. Zell, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
Изцеден пресен сок от краставица действа повръщателно и се използва при деца с диспепсия. Пресните плодове се прилагат външно, като участват в лечението на кожни проблеми, топлинен обрив, изгаряния, рани. Семената се приемат смлени в доза от 25 до 50 грама като противоглистно средство, последвано от прием на очистително средство, което допълнително помага за изчистване на червата от кръглите червеи. Като диуретично средство се използва отвара от корена на краставицата.
Интересно за краставицата
- в световен мащаб най-големият производител на краставици за 2013-та година е Китай - 76% от световното производство. Следват Турция, Иран, Русия, Украйна;
- 100 грама краставици съдържат 95% вода и осигуряват 16 калории, много малко хранителни вещества, 16% от дневната дажба от витамин K;
- понякога горчивият вкус на краставиците се дължи на съдържащият се в тях кукурбитацин;
- през 2011-та година заразени с Е. coli краставици отнемат живота на хора, поради което зеленчука е спрян от продажба в Чехия, Германия и Австрия. Заразеният краставичен плод е внесен в показаните страни от Испания. Случаят предизвиква разследване в държавата, унищожаване на големи количества от зеленчука и компенсиране на производителите на краставици. Установява се проявлението на нов щам на бактерията, виновна за смъртта на хората.
Други употреби на краставицата
Семената имат приятен вкус, но са по-трудни за обработка поради лигавата им обвивка. Извлеченото от тях масло се оприличава на зехтина. Най-често се използва във френската кухня за готвене и в салатни сосове. А самият плод е активна част от декорацията на блюда и ястия.
В козметиката краставицата намира приложение в много кремове с омекотяващо кожата действие. Плодовете се прилага директно върху кожата като почистващо, съответно омекотяващо и избелващо средство. В много козметични процедури се включва и сок от краставица.
В лабораторни условия са провеждани успешни експерименти с кори от краставици като репелент срещу хлебарки.
Заглавно изображение: MIKHEIL, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
Продукти свързани с РАСТЕНИЕТО
АРОМА ХИДРАТИРАЩ КРЕМ ЗА ЛИЦЕ С КРАСТАВИЦА 75 мл
БИЛКА АКВА НЕЙЧЪР ХИДРАТИРАЩА ЕМУЛСИЯ ЗА ТЯЛО 200 мл.
БИЛЕ BA ФИТОИЗБЕЛВАЩА МАСКА ЗА ЛИЦЕ 50 мл
АЛАЙВ КАЛЦИЙ + ВИТАМИН D3 таблетки * 60 NATURE'S WAY
КОКОСОЛИС КУУЛ БИО ОЛИО СЛЕД СЛЪНЦЕ 110 мл
БИОФРЕШ ТОАЛЕТНО МЛЯКО С КРАСТАВИЦА 200 мл.
БИЛКА АКВА НЕЙЧЪР ХИДРАТИРАЩ ГЕЛ ЗА ЛИЦЕ 200 мл.
ХИМАЛАЯ МАСКА ЗА ЛИЦЕ С БАДЕМИ И КРАСТАВИЦИ 75 мл.
ТАЛОДЕРМА ДНЕВЕН КРЕМ ЗА ЛИЦЕ ЗА СУХА КОЖА 50 мл
БИЛКА АКВА НЕЙЧЪР ХИДРАТИРАЩ КРЕМ ЗА ЛИЦЕ 40 мл
БИЛКА АКВА НЕЙЧЪР ХИДРАТИРАЩ ДУШ ГЕЛ ЗА ТЯЛО 200 мл
БИЛКА АКВА НЕЙЧЪР ХИДРАТИРАЩ ИНТИМЕН ГЕЛ 350 мл.
РАСТЕНИЕТО е свързано към
- Група Еудикоти (Eudicots)
- Клон Розиди (Rosids)
- Разред Cucurbitales
- Сем. Cucurbitaceae (Тиквови)
- Червена мъртва коприва
- Хранителни добавки и витамини за напълняване и апетит
- Гарциния камбоджа, Индийска ягодка
- Цистит
- Домашно лечение срещу подути пръсти на ръцете
- Ягодово дърво, Арбутус, Кумарка
- Лечение с алопуринол
- Алтернативно лечение при изгаряне на кожата
- Лапад, Обикновен лапад, Лопуш
- Домашни средства срещу цистит при деца
Коментари към Краставица
агроном
Родината на краставицата е Индия а не Южна Африка.
Здравейте! Благодарим Ви за бдителността! Ще прегледаме и коригираме информацията.
Родината на краставицата е Индия а не Южна Африка.