Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти билки и подправки Упражнения и билки при често уриниране и свръхактивен пикочен мехур

Упражнения и билки при често уриниране и свръхактивен пикочен мехур

Упражнения и билки при често уриниране и свръхактивен пикочен мехур - изображение
 1. Какво представлява и какви са симптомите на свръхактивен пикочен мехур?
 2. Билки и натурални средства срещу свръхактивен пикочен мехур
 3. Промени в диетата при свръхактивен пикочен мехур
 4. Техники и упражнения за контрол на свръхактивен пикочен мехур
 5. Други алтернативни терапии при свръхактивен пикочен мехур
 6. Промени в начина на живот при свръхактивен пикочен мехур
 7. Предупреждения и мерки за безопасност

Честото уриниране е проблем, който може да засегне хора от всички възрасти и пол. Съществуват множество потенциални причини за често уриниране - от бъбречни заболявания и инфекции на пикочните пътища, увеличена простата, прием на някои лекарства, функционални смущения в уринарния тракт, системни заболявания и други.

Свръхактивен пикочен мехур

Какво представлява свръхактивен пикочен мехур?

нормален и свръхактивен пикочен мехурПикочният мехур може да побере средно около 400-600 милилитра урина. Препоръчваният прием на течности е средно 1,5 литра на ден. При тези условия се счита за нормално човек да посети тоалетната между четири и осем пъти през деня и веднъж в нощта. Някои напитки, като алкохол и кафе, могат да увеличат ходенето до тоалетната. Свръхактивният пикочен мехур се изразява в проблеми с нормалното съхранение на урината. Някои от по-характерните симптоми на състоянието включват:

 • неотложност: силна и внезапна нужда от уриниране с невъзможност да се забави. Това е определящ симптом на свръхактивен пикочен мехур;
 • честота: хората със свръхактивен пикочен мехур трябва да уринират по-често от средното - повече от 8 пъти дневно и два или повече пъти през нощта.
 • инконтиненциявключва загуба на контрол над пикочния мехур, което води до спонтанно изтичане на урина.

С течение на времето, тези симптоми могат да доведат до неудобства в ежедневието, като по-трудно планиране на пътувания и мероприятия, смущения по време на работа или да окажат влияние върху качеството на съня.

Какви са причините за свръхактивен пикочен мехур?

Свръхактивният пикочен мехур може да се дължи на множество състояния и медицински проблеми, включително промени, свързани с напредване на възрастта, медицински състояния като болест на Паркинсон, обструкция на пикочния мехур и слабост на тазовите мускули. Понякога причината е неизвестна.

Какво е лечението при свръхактивен пикочен мехур?

С помощта на някои средства и техники на алтернативната медицина може да се постигне значителен контрол над симптомите. Алтернативното лечение може да включва поведенчески терапии и упражнения, натурални продукти и билки, както и корекция на диетата.

Билки и натурални средства срещу свръхактивен пикочен мехур

Ганодерма луцидум

Гъба рРйшиГанодерма луцидум, известна като гъба Рейши, намира приложение в терапията на много заболявания, включително хепатит, хипертония и рак. В рандомизирано проучване включващо 50 мъже се съобщава за значително подобрение на резултатите от теста за оценка на състоянието на простата (Международен простатен симптоматичен индекс, IPSS) след употребата на екстракт.

Това проучване препоръчва приема на 6 милиграма екстракт от Ганодерма луцидум при мъже с проблеми на долните пикочни пътища.

Царевична коса

царевична косаЦаревичната коса представлява отпадъчен материал от отглеждането на царевица. Страните от Китай до Франция я използват като традиционно лекарство за много заболявания, включително нощно напикаване и цистит. Според International Continence Society може да помогне за укрепването и възстановяването на лигавиците на пикочните пътища и така да се предотврати инконтиненция.

Капсаицин

Капсаицинът е активно съединение в лютите чушки, съдържащо се основно в месестата им част (не в семената). Той обикновено се използва за лечение на синдрома на хронична тазова болка, който често е симптом на свръхактивен пикочен мехур. Изследвания установяват, че капацитетът на пикочния мехур нараства значително след прием на капсаицин.

Червена боровинка

сок червена боровинкаСпособността на сока от червена боровинка да потиска бактериалния растеж го прави подходящо средство срещу често уриниране, особено, когато това е свързано с инфекция на пикочните пътища. Пийте около 4 грама чист сок от червени боровинки, за предотвратяване на инфекции на пикочните пътища и последващо често уриниране.

Индийско грозде (амла)

Индийско цариградско гроздеСокът от Амла е изключително богат източник на витамин С, който помага да се стимулира имунната система и да се третират потенциалните проблеми на инфекциите на пикочните пътища. Освен това, съдържа активни вещества, способстващи за намаляване на възпалението.

Канела на прах

Канелата притежава естествени противовъзпалителни свойства, което спомага за намаляване на симптомите на възпаление и парене. Също така насърчава здравето на бъбреците и помага за намаляване на честото уриниране.

Сусамово семе

Семена

Яжте сусамови семки, смесени с нерафинирана тръстикова захар, за да контролирате честото уриниране.

Семена от сминдух

Направете прах от семената, смесете с джинджифил, мед или вода - консумирайте два пъти дневно.

Тиквени семена

Тиквените семена са богати на омега-3 мастни киселини, които имат добре изразени противовъзпалителни свойства. Проучване установило, че маслото от тиквени семена подобрява ненормалната функция на урината и намалява симптомите на свръхактивен пикочен мехур.

Друго японско проучване установило, че добавки съдържащи екстракти от тиквени и соеви семена също значително намаляват инконтиненцията. Участниците взимали по пет таблетки два пъти дневно през първите две седмици, а след това три таблетки на ден за следващите пет седмици.

Нар

Направете паста от кората на нар, добавете щипка от нея във вода и консумирайте два пъти дневно.

варен спанак

Варен спанак

Консумирането на варен спанак може да помогне за балансиране на количеството образувана урина.

Бял оцет

Вземете две супени лъжици бял оцет и ги добавете към половин чаша топла вода, след което изпийте, за да намалите честото уриниране.

Магнезиев хидроксид

В едно малко проучване за подобряване на симптомите на уринарна инконтиненция и ноктурия, магнезиевият хидроксид е довел до подобрение при повече от 50% от жените участници.

Витамин Д

Според проучване от 2010 година, по-високите нива на витамин Д са свързани с по-малък риск от нарушения на тазовите мускули, като инконтиненция при жените. Друго проучване показва връзка между ниските нива на витамин Д и епизодите на спонтанно изтичане на урина при по-възрастни хора.

Промени в диетата при свръхактивен пикочен мехур

Опитайте да забележите кои напитки или храни дразнят пикочния мехур и ги премахнете от диетата си. След справяне с проблема може да ги въведете отново, но това трябва да стане постепенно, един по един на всеки два до три дни. Елиминирайте всяка една конкретната храна или напитка, която влошава симптомите. Често такива са:

 • алкохол
 • изкуствени подсладители
 • шоколад
 • цитрусови плодове
 • кафе
 • сода
 • пикантни храни
 • чай, съдържащ кофеин

соево млякоИ макар да трябва да пиете по-малко течности, за да намалите уринирането, все пак трябва да сте сигурни, че тялото Ви е добре хидратирано. По-концентрирана урина, която обикновено е по-тъмна, може да раздразни пикочния мехур и да причини по-често уриниране. Напитки, подходящи за свръхактивен пикочния мехур са:

 • чиста вода
 • соево мляко
 • сок от червена боровинка
 • сок от ябълка или круша
 • ечемична вода
 • плодов чай (несъдържащ кофеин)

Техники и упражнения за контрол на свръхактивен пикочен мехур

Планирано уриниране

Отбелязвайте в дневник навиците на уриниране, включително броя посещения до тоалетната, незадържане и симптоми на неотложност. Въз основа на моделите, установени от дневника, може да започнете да планирате посещенията като добавят 15 минути към обичайното време на уриниране. Например, ако уринирането се извършва на всеки 60 минути, трябва да планирате посещение до тоалетната на всеки 75 минути. Важно е да се придържате към определените часове, независимо от това дали е необходимо уриниране. След това, постепенно може да увеличите продължителността на времето между посещенията.

Забавено уриниране

Забавено уриниранеВсеки път, когато настъпва позив за уриниране, трябва да се опитате да го задържите за 5 минути, ако е възможно. Имайте предвид, че задържането в урината твърде дълго може да увеличи риска от инфекции, така че не го правете твърде дълго. Релаксиращи техники, като дълбоко дишане, могат да са полезни. Постепенно увеличавайте времето на задържане, докато достигнете интервал от 3 до 4 часа без посещение до тоалетната. Това помага на мускулите да реагират при повишено налягане и да помогне за подобряване на функцията им. Може да отнеме шест до осем седмици, за да забележите ефект.

Техника с двойно освобождаване

Тази техника е полезна за случаите, при които пикочният мехур не се изпразва напълно. Състои се в следните стъпки:

 • седнете на тоалетната и леко се наведете напред;
 • поставете ръцете на коленете или бедрата;
 • уринирайте нормално;
 • останете на тоалетната и изчакайте 30 секунди
 • наведете се малко напред и уринирайте още веднъж

Упражнения на Кегел

Упражнения на КегелУпражненията на Кегел целят укрепване на мускулите на тазовото дъно, които участват в контрол на потока на урината. Това ще помогне за укрепване на мускулите, подобряване на позата и свеждане до минимум неволните контракции на пикочния мехур.

За да направите упражнения Кегел:

 • Опитайте да спрете поток на урината по средата на уринирането. Мускулите, които използвате, за да постигнете това са мускулите на тазовото дъно. Те са тези, върху които трябва да се фокусирате по време на упражненията на Кегел.
 • Упражненията на Кегел включват свиване на тези мускули за 10 секунди, след което отпускане за 3 секунди. Този модел трябва да се повтори 10 пъти. Опитайте да направите три серии от по 10 повторения дневно.
 • Дишайте нормално, докато правите тези упражнения.
 • Избягвайте да стягате корема, бедрата или хълбоците си, вместо мускулите на тазовото дъно.

Упражненията Кегел са ефективни и при мъже. Още по темата може да откриете в:

Упражнения за тазово дъно (упражнения на Кегел)

Алтернативни терапии при свръхактивен пикочен мехур

Въпреки че изследванията са ограничени, следните допълнителни или алтернативни лечения могат да се окажат полезни средства при свръхактивен пикочен мехур.

Акупунктура

Някои изследвания показват, че акупунктурата осигурява значително облекчение на някои от симптомите при свръхактивен пикочен мехур. Това включва намаляване на спешността и честотата на уриниране, както и подобряване на качеството на живот.

Биофийдбек

Биофийдбек е терапия, която използва електрически сензори за наблюдение на мускулната функция. Изследванията сочат, че терапията е особено полезни за лечение на деца.

Промени в начина на живот при свръхактивен пикочен мехур

Съществуват много неща от ежедневието, които човек може да промени, за да настъпи подобрение на симптомите на свръхактивен пикочен мехур. Те включват:

Премахнете излишните килограми - наднорменото тегло може да увеличи налягането на пикочния мехур и да причини стрес инконтиненция - спонтанно изтичане на урина след фактор или състояние, причиняващо повишен натиска върху пикочния мехур. Това може да бъде смях, кихане или повдигане на нещо тежко. Консумацията на здравословни храни може да Ви помогне да премахнете излишните килограми.

В проучване е установено, че жени с наднормено тегло, които са намалили теглото си с 10%, са повишили контрола на пикочния мехур с 50%.

Контролирайте симптомите на хроничните заболявания (ако страдате от такива) - те могат да допринесат за свръхактивен пикочен мехур. Такива са Болест на Паркинсон, диабет, множествена склероза и бъбречни заболявания.

Откажете цигарите - тютюнопушенето може да влоши симптомите на свръхактивен пикочен мехур. Кашлицата, която се развива при дългогодишните пушачи, също може да увеличи епизодите на инконтиненция.

Следете приема на течности - можете да намалите ставането през нощта, като не пиете течности два до три часа, преди лягане.

Избягвайте алкохол, цитрусови храни и напитки, кафе, чай, домати и продукти на базата на домати.

Мерки за безопасност

Ако човек забележи каквато и да е необичйна промяна в честотата и процеса на уриниране, трябва да се консултира с лекар. Възможно е в основата на тези промени да са други медицински състояния, включително инфекции на пикочните пътища. Правилното диагностициране е първата крачка към успешното решение на проблема.

Винаги говорете с Вашия лекар, преди да опитате алтернативни средства за лечение на свръхактивен пикочен мехур! Те могат да причинят нежелани странични ефекти. Някои лекарства могат да доведат до спонтанно уриниране. Хората със свръхактивен пикочен мехур, които приемат следните лекарства, трябва да обсъдят възможността за техни алтернативи с лекар:

 • алфа-адренергични антагонисти
 • антихистамини
 • диуретици
 • мускулни релаксанти и успокоителни средства
 • наркотични вещества, като оксикодон и морфин

Уверете се, че закупувате билки и натурални продукти от надежден източник. Билките от ненадеждни източници могат да бъдат замърсени и много от тях нямат стандартна доза. Много билки не са добре проучени и не преминават през процеси за контрол на качеството или изследвания върху хора, за да се докаже категорично тяхната ефективност.

Ако, въпреко приложените средства и техники, не настъпи подобрение на симптомите, може да се наложи да се включи и едикаментозна терапия. Ако това не е успешно, може да се обсъди трети ред лечение под формата на невромодулация, метод за промяна на нервната активност или хирургия.

Още по темата:

3.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.belmarrahealth.com/natural-home-remedies-frequent-urination/
https://www.healthline.com/health/overactive-bladder/home-remedies
https://www.medicalnewstoday.com/articles/317091.php

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаЛюбопитноЗдравни съветиФизиологияБотаникаЗдравни проблемиХранене при...ЛеченияНовини