Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Астериди (Asterids) Разред Solanales Сем. Solanaceae (Картофови) Лют пипер, Люта чушка

Лют пипер, Люта чушка

Сем. Solanaceae (Картофови)

Лют пипер, Люта чушка - изображение

Лют пипер, Люта чушка (Chili pepper, Capsicum annuum cultivar) представлява храстовидно, обикновено едногодишно или многогодишно растение, което принадлежи към семейство Картофови (Solanaceae).

През 1912 г. един фармацевт разработил индекс за измерване на остротата на чушките. И днес все още тази мярка се използва. На нея се осланя това с колко захарен сироп трябва да се разреди екстракт от лютиви чушки, за да стане неоткриваемо загряващото им свойство за дегостаторите.

Устройство на лют пипер

храст лютиви чушки

 

Лютите чушки израстват на височина до 60 см. Могат да презимуват и да се превърнат в голям, понякога многогодишен храст. От основното стъбло водят началото си множество клончета. Листата са прости и срещуположно разположени, елипсовидни до копиевидни по форма, с гладки листни ръбове.

 

цвят лютиви чушки

 

Цъфтят в мръсно бели или пурпурни цветове. Цветовете са малки, до 1,5 см в диаметър, развиващи се самостоятелно и по-рядко по двойки в пазвите на листата. Имат камбановидна форма, 5 венчелистчета и 5 синкави тичинки.

 

 

плодове лютиви чушки

 

Плодовете - лютите чушки, могат да бъдат с голямо разнообразие от форма и цвят. Някои са кръгли, други с елипсовидна форма, други тънки и дълги. Могат да бъдат оцветени в светло-жълто, оранжево, червено, със зеленикави отенъци, лилаво-червено.

 

Разпространение на лютиви чушки

Лютите чушки произхождат от южната и северната част на Северна Америка и Южна Америка. Голямо разнообразие от лютиви чушки са известни в различните краища на света. Отглежда се на територията на нашата страна.

Използваема част на лютиви чушки

Употребяемата част са техните плодове.

Химичен състав на лютиви чушки

Лютивите чушки са изключително богати на витамин С, капсаицин, витамин А.

Лечебни свойства и приложение на лютиви чушки

лют пиперПриложението на лютите чушки се налага в кулинарията, медицината и флоралната декорация. Екстракти от лютиви чушки се включват в състава на фармацевтични продукти за лечение на състояния като микоза и артрит. Използвани са и като оръжие от полицейски и военни сили по целия свят за контролиране на непокорни индивиди.

Капсаицинът, който се получава от лютите чушки, е силен дразнител за очите и кожата, и е съставка, използвана в лютиви спрейове предназначени за самозащита. Използва се и с множество медицински цели, включително за локално облекчение на мускулни болки, болки при херпес зостер, кожни раздразнения и ревматизъм, както и като противовъзпалително средство. Притежава още антимикробна и противогъбична активност. Текущи изследвания проучват използването му при лечение на рак.

Действие и приложение:

  • действат благотворно на човешкия организъм
  • пречистват дробовете, гърлото и ноздрите
  • подобряват функциите на органите на дихателната система
  • намират приложение за лечение на простудни заболявания
  • срещу бронхити и емфизем
  • засилват метаболизма и топят мазнините
  • могат да бъдат успешно прилагани в диети

Лютивите чушки в кулинарията

люта чушкаЛютите чушки влизат в хранителния режим на човека от повече от 10000 години. Както на всички ни е известно могат да се консумират сурови или термично обработени, както и много често като подправка. Приготвят се сушени, смлени на по-едри или на по-дребни частици, понякога на прах.

Лютивите чушки във флоралната декорация

Декоративните сортове пипер се отглеждат главно заради декоративната стойност на плодовете им. Често на едно растение се развиват едновременно и плодове и цветове, което го прави още по-атрактивно във флоралната декорация.

Внимание!

При прекомерна консумация, лютивите чушки могат да причинят следните неприятни ефекти в организма: силна болка в устата, изгаряне или смъдене на устните, езика и гърлото; гадене, повръщане и диария; парене на очите и кожата; мехури.

Още по темата:

3.3, 7 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЗдравни проблемиАлт. медицинаЛеченияДиетиЛюбопитноЗдравни съветиБотаникаЛайфстайлХранене при...СпортНовиниРецептиПатологияСнимкиИсторияИзследванияСпециалистиТестовеПсихологияВидеоИнтервютаЗаболявания (МКБ)ФизиологияОрганизацииЗаведенияАнкетиНормативни актовеСъставкиКалкулаториПроизводителиЕ-тата в храните