Начало Медицинска енциклопедия Лечения Деконгестанти Медикаментозно лечение

Деконгестанти

Деконгестанти - изображение

Банални сезонни инфекции, алергия към полени, домашен прах или други субстанции от заобикалящата ни среда, синузит и още редица други заболявания поне веднъж годишно ни създават затруднения в нормалното дишане, предизвиквайки назална конгестия (запушване на носа).

Как да се избавим от досадните симптоми и да облекчим бързо, ефективно и безопасно дишането?

В аптечните мрежи може да намерите голямо разнообразие от продукти с облекчаващ ефект, най-често под формата на капки за нос, разтвори и спрейове за локална употреба, но също така и под формата на таблетки, сиропи, прахчета за разтваряне, водещи до системен ефект и облекчаване на проявите.

Много от тях са достъпни без рецепта и спадат към така наречените ОCT (over the counter) лекарства. В състава на много голям процент от тях може да намерите като основна и единствена съставка или като допълнителна основна съставка някои от така наречените деконгестанти.

Деконгестантите представляват група лекарства, които предизвикват деконгестия или отбъбване на лигавицата на носа, подобрявайки кръвната циркулация и облекчавайки симптомите, свързани със запушения нос.

Тези лекарства са верен съюзник на лицата с алергичен ринит, чести хрема или настинка, но също така и при грип, синузит, хроничен ринит и други, тъй като се включват като неотменна част от комплексното лечение редом с другите използвани средства, включително и антибиотици при необходимост.

Какво представляват деконгестантите?

Какво представляват деконгестантите?

Деконгестантите, действайки по различни механизми, водят до ефективно отбъбване на носната лигавица, подобрявайки кръвооросяването (водят до свиване на кръвоносните съдове или вазоконстрикция).

Тези лекарства намаляват назалната конгестия в горните дихателни пътища, което е дало и наименованието им деконгестанти. Назалната конгестия представлява разширяване на кръвоносните съдове в носа и набъбване на носната лигавица.

Деконгестантите свиват кръвоносните съдове в носа и по този начин улесняват преминаването на въздух през носа.

Много от тях се прилагат локално върху носната лигавица, някои от тях се прилагат системно (перорално), но също така намират приложение и в офталмологията под формата главно на капки за очи.

Като лекарствена група препаратите принадлежат към деконгестанти и други назални препарати за локално приложение и според различните представители, които включват се подразделят на няколко големи групи, а именно:

 • симпатомиметици: най-многобройната и най-често използвана в клиничната практика група медикаменти
 • противоалергични средства: известни са още като антихистамини и често се използват в комбинация със симпатомиметиците за постигане на оптимален ефект, главно при лица с доказана алергична компонента, предизвикваща симптомите
 • кортикостероиди: представляват голяма група с многобройни ефекти, прилагани при различни заболявания. Под формата на деконгестанти се използват при по-тежки форми и състояние на пациента, като се оприличават на "тежката артилерия". Приложението им води до бързо облекчение на проявите, но е необходимо приложение по схема, тъй като внезапното прекъсване на терапията може да доведе до влошаване на състоянието и възобновяване на симптомите

Симпатомиметиците действат на нивото на рецепторите за норадреналин и допамин и включват едни от най-често прилаганите лекарства за отпушване на носа, а именно:

Тези средства водят до почти мигновено подобряване на симптомите и назална деконгестия, облекчавайки дишането, като се прилагат по няколко пъти на ден (различните лекарствени форми имат различна дозировка и дозов режим, поради което се препоръчва да следвате стриктно указанията на листовката).

Терапевтичният курс не бива да продължава повече от седем дни (в най-добрия случай лечението е от порядъка на три до пет дни), тъй като продължителната употреба води до така наречения rebound ефект, проявяващ се с обратно завръщане на симптомите и съответно влошаване на състоянието.

Употребата им при малки деца не е препоръчителна, като някои препарати са противопоказани за деца под 6 години, други са подходящи за деца над 2 години. При необходимост от провеждане на лечение на малко дете задължително се посъветвайте с вашия лекар (личен лекар, педиатър) за намаляване на рисковете от нежелани ефекти.

От групата на противоалергичните средства като деконгестанти се използват следните представители:

Употребата им се назначава при наличие на ринит, асоцииран с алергия към определени субстанции, животни, лекарства и други. Действат като намаляват освобождаването на медиаторите, свързани с активирането на алергичната реакция и по този начин облекчават проявите.

Прилагат се под формата на локални средства (капки за нос, капки за очи), но и перорални препарати (таблетки, сироп). Употребата им при деца под 2 години, по време на бременност и в периода на лактация не е препоръчителна.

Кортикостероидите, използвани най-често в ролята си на деконгестанти, обикновено в комбинация с противоалергични средства, по-рядко със симпатомиметици, включват:

В ролята си на деконгестанти тези препарати се прилагат само локално в носа под формата най-често на капки за нос или спрей за нос. Системната употреба на кортикостероиди се прилага по строги показания, след медицински преглед и консултация и по медицинско нареждане и няма общо с деконгестията на носната лигавица.

Кортикостероидите при локално приложение водят до ефективно облекчаване на симптоми като запушване на носа, сърбеж и течение от носа, кихане, болка и/или напрежение в областта на носа и очите.

Прилагат се в рамките на краткосрочен лечебен курс най-често при алергичен ринит и някои други форми на ринит, синузит и други. Баналните сезонни инфекции се повлияват добре от приложението на симпатомиметици и не е необходимо включването на кортикостероиди. Приложението им при деца, бременни и кърмачки се съгласува със специалист.

При кои заболявания и състояния се препоръчва лечение с деконгестанти?

Кога (при кои заболявания и състояния) се провежда лечение с деконгестанти?

Деконгестантите, самостоятелно или в комбинация с други средства (антихистамини, противовъзпалителни средства, аналгетици) се прилагат при голям брой заболявания, протичащи с назална конгестия, водеща до характерните клинични прояви (запушен нос, затруднено дишане, изсушаване на лигавиците, раздразнение и други).

Като цяло много от препаратите са широко достъпни и се предлагат без рецепта, но самолечението в някои случаи крие определени рискове (изява на странични ефекти, приложение при лица с налични противопоказания или прием на други медикаменти, които водят до нежелани лекарствени взаимодействия). По тази причина се препоръчва приложението им след предварителна консултация (и преглед) от специалист.

За намаляване на рисковете от нежелани ефекти и взаимодействия и оптимизиране на терапията с постигане на желаните ефекти за максимално кратки срокове е необходим предварителен подробен разпит на болния (наличие на подлежащи заболявания като захарен диабет и сърдечни болести, прием на други лекарства, вредни навици) и физикален преглед за установяване на вида и тежестта на заболяването.

Лечението с деконгестанти при леките форми на банални инфекции, настинка, хрема, ринит се прилагат за облекчаване на проявите, най-често самостоятелно, докато при по-тежките форми се прилагат като част от комплексната терапия заедно с други лекарства, при необходимост и антибиотични средства.

Най-честите показания за приложение на деконгестанти включват:

В зависимост от характера и тежестта на заболяването и някои индивидуални особености на пациента деконгестантите се прилагат в най-удобната за конкретния болен форма.

Така например в много случаи при алергичен ринит и банална хрема приложението им под формата на капки или спрей за нос оказва най-благоприятен ефект с минимален риск от нежелани реакции. При хронични заболявания и някои форми на алергичен ринит се предпочита перорално приложение под формата на таблетки, капсули, сироп или прах за разтваряне за постигане на по-добър ефект.

Консултирайте се с вашия лекар или фармацевт за най-подходящата и удобна за вас лекарствена форма на приложение.

Приложението на неподходяща форма, недостатъчна или прекомерно висока доза и за твърде кратък или твърде продължителен период крие рискове от изява на различни по тежест нежелани ефекти или липса на ефект по отношение на облекчаването на симптомите.

Какви рискове крие лечението с деконгестанти?

Какви рискове крие приложението на деконгестанти?

Употребата на деконгестанти, особено под формата на монопрепарати (съдържащи само деконгестант без добавени други медикаменти) като цяло се счита за безопасна, тъй като рядко се наблюдават сериозни ефекти.

Най-често употребата на деконгестантите под формата на капки за нос или спрей за локална употреба крият риск от раздразнение на лигавицата на носа, зачервяване, сърбеж, парене в областта, които бързо отминават при прекратяване на употребата.

Употребата под формата на таблетки, капсули, разтвори, сиропи, прахове за разтваряне може да доведе до стомашен дискомфорт (гадене, повръщане, болка в стомаха, диария или запек), главоболие, проблеми със съня, сърцебиене, усещане за сухота в устата, обрив, тремор и други. При мъже са възможни проблеми и затруднения с уринирането.

При пациенти, свръхчувствителни към някоя от съставките, е възможна изява на различни по тежест алергични прояви, вариращи от лек обрив, зачервяване и задух до тежки нарушения на системните функции.

При използването на комбинирани препарати, съдържащи освен деконгестант още и антихистамин, противовъзпалителни средства, аналгетици и други са възможни нежелани реакции, свързани с тези лекарства (дразнене на стомаха, замаяност, нарушения на съня и други).

За безопасна употреба на лекарствата се препоръчва предварителна консултация със специалист, като е необходимо да споделите за всички лекарства (включително и хранителни добавки, билки и лечебни растения), които приемате, за намаляване на риска от нежелани лекарствени взаимодействия.

С повишено внимание деконгестантите се прилагат при пациенти, приемащи определени антидепресанти (главно от групата известна като МАО инхибитори), някои лекарства за лечение на сърдечно-съдови, метаболитни и ендокринни заболявания.

При прием на комбинирани препарати, съдържащи често прилагани антипиретици като например ибупрофен и парацетамол съществува риск от прием на свръхдоза в случай че приемате и препаратите отделно самостоятелно. Не се препоръчва прием на комбиниран продукт, съдържащ оптимални дози парацетамол например заедно с чист парацетамол. Така няма да постигнете нито по-добър, нито по-бърз ефект, а съществува риск от интоксикация и сериозно увреждане на черния дроб.

За намаляване на риска от изява на нежелани ефекти се препоръчва и приложение на лекарствата с повишено внимание при определени групи пациенти, страдащи от определени заболявания, като например:

 • захарен диабет
 • глаукома
 • неконтролирана хипертония
 • заболявания, засягащи щитовидната жлеза (особено при хиперфункция на жлезата)
 • сърдечно-съдови заболявания, усложнения и инциденти
 • хипертрофия на простатата
 • болести, протичащи с тежко увреждане на черния дроб
 • подлежащи увреждания на отделителната система, в частност бъбреците

Не се препоръчва употребата на деконгестанти при деца под шест години, по време на бременност и кърмене, поради риск от непредвидими странични реакции и липсата на достатъчно изследвания в областта, доказващи тяхната безопасност. При тези групи се препоръчва използването на алтернативни средства за отпушване на носа с доказана ефективност и безвреден характер, като например приложение на физиологичен разтвор.

Тези безобидни на пръв поглед лекарства, широко достъпни на масовия потребител, попаднали в неподходящи ръце, могат да нанесат повече вреди, отколкото ползи. По тази причина се препоръчва консултация с личния лекар и/или фармацевт, дори когато се касае за банални инфекции с цел оптимизиране на терапията и избор на най-подходящия продукт за конкретния пациент.

 

По текста работи: д-р Лилия Пашова-Стоянова

Още по темата:

5.0, 6 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Деконгестанти

ВСИЧКИ

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.webmd.com/allergies/decongestants
https://en.wikipedia.org/wiki/Decongestant
https://patient.info/health/cough-leaflet/decongestants
https://www.nhs.uk/conditions/decongestants/
https://www.drugs.com/drug-class/decongestants.html
https://familydoctor.org/decongestants-otc-relief-for-congestion/
https://www.webmd.com/cold-and-flu/cold-guide/decongestants-antihistamines-cold#1
https://www.healthline.com/health/allergies/decongestants

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни проблемиЗдравни съветиАлт. медицинаЛюбопитноХранене при...СпециалистиБотаникаЛеченияТестовеНовиниВидеоКлинични пътекиЛайфстайлСнимкиИсторияАнкетиМикробиологияОрганизацииФизиологияИзследванияСпортНормативни актовеПсихологияСоциални грижиЗаведенияИнтервютаДиетиГеографияПрезентацииЛичностиНаправления в медицината