Начало Медицинска енциклопедия Лечения Овлажнители за въздух Профилактика и хигиена

Овлажнители за въздух

Овлажнители за въздух - изображение

Това, което прави отопляемите помещения през зимата некомфортни за хората, дори и вътре да е приятно топло, е ниската влажност на въздуха. Всички се нуждаем от определено ниво на влажност, за да се чувстваме удобно. Това може да се постигне чрез използването на овлажнители за въздух.

Овлажнителите за въздух са устройства, които увеличават влажността (влагата) в стаята или цялата сграда. В дома най-често овлажнителите за въздух се използват в определена/и стая/и, докато в големи бизнес сгради, банки, промишлени помещения и складове, болници и други, се използват големи овлажнители или т.нар.

HVAC система (отопление, вентилация и климатизация), които подсигуряват топлинен комфорт и приемливо качество на въздуха във всички помещения и коридорите. HVAC система може да се изгради и в частни домове, с по-голяма площ.

 • През зимата, когато външния въздух е студен и помещението се загрява, влажността може да падне толкова много, че да достигне дори 10-20%.

От своя страна, тази ниска влажност на въздуха може да доведе до неблагоприятни последици за здравето, чрез изсушаване на лигавиците - например изсушаването на лигавицата на носа и гърлото може да доведе до респираторен дистрес.

Ниската влажност на въздуха също може да повлияе състоянието на мебели от дърво, което да доведе до тяхното напукване. Книги, документи и произведения на изкуството могат да се свият или деформират и стават твърде крехки и чупливи при много ниска влажност на въздуха.

Относителна влажност на въздуха

Относителната влажност на въздуха определя колко удобно се чувстваме.

Влажност се определя като количеството на влага (вода) във въздуха. Ако постоите в банята след горещ душ може ясно да видите облаците пара, висящи във въздуха; или ако сте навън след проливен дъжд, то вие сте в зона на висока влажност.

Въздуха съдържа определено количество водна пара. Количеството на водната пара, което въздуха може да побере, зависи от температурата му. Тук важи правилото:

 • колкото по-топъл е въздуха, толкова повече вода може да съдържа.

Малката относителна влажност означава, че въздухът е сух и може да се проведе много повече влага при конкретната температура.

Например, при 20 градуса по C, един кубичен метър въздух може да побере не повече от 18 грама вода. При 25°С, той може да съдържа 22 грама вода.

 • Ако температурата е 25°С и на кубичен метър въздуха съдържа 22 грама вода, това означава, че относителната влажност на въздуха е 100 процента.
 • Ако съдържа 11 грама вода, относителната влажност на въздуха е 50 процента.
 • Ако съдържа нула грама вода, относителна влажност е нула процента.

Нива на комфорт при различна относителна влажност на въздуха

Относителната влажност на въздуха играе съществена роля при определяне на нивото ни комфорт. Ако относителната влажност на въздуха е 100%, това означава, че потта не се изпарява - въздухът вече е пренаситен с влага, а нашите тела разчитат на изпаряването на влагата от кожата ни, за да се охлаждат.

 • Колкото по-ниска е относителната влажност на въздуха, толкова по-лесно може да се изпари влагата от кожата ни и толкова "по-охладени" се чувстваме.

Ефект на ниската влажност на въздуха

Ниската влажност на въздуха има най-малко три ефекти върху човешките същества:

Пресушава кожата и лигавиците

Ако сте подложени на ниска влажност в помещенията, в които живеете и/или работите, скоро ще забележите различни последствия, като:

 • напукани устни,
 • суха и сърбяща кожа,
 • болки и дразнене в гърлото.

Възможно е дори да се наблюдава

 • кръвотечение от носа.

Повишава статичното електричество

Статичното електричество може да се превърне в проблем в условията на ниска влажност на въздуха, което води до досадно статично придържане на текстил и натрупване на прах и дребни частици върху електрически заредените повърхности.

Освен това, никой не обича усещането като "удар от ток" всеки път, когато докосне нещо метално. Друг е въпроса, че статичното електричество може да нанесе щети върху електрониката.

Усещане за студено

Ниската влажност предизвиква усещане за по-студено, отколкото е в действителност. През лятото, високата влажност на въздуха го прави да изглежда по-топъл отколкото е, защото потта не може да се изпарява от тялото. През зимата обаче, ниската влажност има обратния ефект.

Например:

 • Ако температурата в дома ви е 21 градуса по С, а влажността е 10 процента, вие я усещат като 18 градуса по С!
 • Докато влажност от 70 % предизвиква усещане за околната температура, като при 24 градуса.

Ако се направи една проста равносметка, допълнителното овлажняване на въздуха струва много по-малко, отколкото затоплянето му, а това може да спести много средства.

 • За най-добър вътрешен комфорт и поддържане на добро здраве, относителна влажност на въздуха трябва да възлиза на около 45-50 %.

При стандартните температури, които се поддържат в отопляемите помещения, това ниво на влажност осигурява реално усещане на околната температура, а освен това поддържа необходимата за кожата, лигавиците и белите дробове влага.

 • Обикновено това ниво на влага е трудно постижимо без употребата на специални овлажнители за въздух.

Приложение на овлажнители за въздух

Повишаването на влажността в дома спомага за елиминирането на сухия въздух, който може да дразни и увреди дихателните пътища в носа и гърлото, както и лигавицата на белите дробове. Много хора дори не предполагат за ползите и значението на използването на овлажнители за въздух.

Овлажнения въздух може да облекчи дискомфорта и състоянието при:

Използването на овлажнител в дома при тези състояния може да:

 • помогне за облекчаване на запушения нос;
 • да спомогне за разграждането на слузта, така че да се подпомогне отделянето й от дробовете;
 • да се облекчи дишането, чрез овлажняване на лигавиците.

Достигането до оптимална влажност в дома се прави също с цел:

 • поддържане на добро здравословно състояние;
 • комфорт.

Видове овлажнители за въздух

Овлажнителите за въздух се разделят главно на два вида - промишлени и преносими овлажнители.

Промишлени овлажнители

Промишлени овлажнители се използват, когато в промишлените сгради трябва да се поддържа определено ниво на влажност на въздуха, за да се предотврати натрупването на статично електричество, да се запазят свойствата на материалите и за да се осигури комфортна и здравословна среда за работниците.

Това е особено необходимо в индустрии, в които се работи с:

 • хартия,
 • пластмаса,
 • текстил,
 • опаковки,
 • печат,
 • електроника,
 • при автомобилостроенето и
 • фармацевтичните продукти.

Например триенето  може да произвежда статично натрупване на искри, когато относителната влажност на въздуха е под 45%. При влажност между 45% и 55% статичното натрупване е в ниска степен, докато:

 • при около 55% се гарантира, че натрупване на искри липсва.

Затова при производството на всякакъв вид техника (хладилна, отоплителна, климатици, телевизори, компютри и т.н.) е задължително да се поддържа около 50-55%, за да не се увреди IT оборудването.

Овлажнители също се използват от:

 • производителите на полупроводници, както и
 • в болничните операционни зали.

Дори медицинските вентилатори често включват овлажнители за повишаване комфорта на пациента.

При производство и печат върху хартия се използват овлажнители, за да се предотврати свиването и набръчкването на хартията.

Необходимостта от овлажнители за въздух

 • в складовите и хладилните помещения

е неоспорима, поради необходимостта от запазване на свежестта и качествата на храната.

 • В музеите и галериите

също трябва да се поддържа определена влажност на въздуха, за да се предпазят произведенията на изкуството от сухотата в помещенията, които се отопляват с цел удобство на посетителите.

Преносими овлажнители

Преносимите (портативни) овлажнители за въздух може да варират по размери от малки и леки уреди, до големи, монтирани на пода или на стената уреди. Водата обикновено се добавя ръчно ежедневно или на определени периоди. Преносимите овлажнители биват различни модели и разновидности.

Изпарителен овлажнител

Изпарителния овлажнител е най-често използвания преносим овлажнител, състоящ се от само няколко основни части: резервоар, филтър и вентилатор. Той работи изключително тихо, поради което е много подходящ за използване в спални помещения и при бебета.

Друго предимство е ниския разход на енергия, както и липсата на допълнително замърсяване на въздуха - всички частици прах и мръсотия, които се съдържат във водата ще бъдат уловени от филтъра. Допълнително се наблюдава и частично пречистване на въздуха в стаята.

Филтъра при изпарителните овлажнители е направен от порест материал, който абсорбира водата от резервоара и осигурява по-голяма площ, за да се изпари. Вентилаторът, който е в непосредствена близост до филтъра, издухва въздух върху него, за да подпомогне изпаряването на водата.

Степента на изпаряване от филтъра зависи от относителната влажност на въздуха в помещенията.

 • В стая с ниска влажност на въздуха ще има по-висока скорост на изпарение, в сравнение със стая с висока влажност на въздуха.

Следователно, този тип овлажнители са частично саморегулиращи се - при достигане на нужната влажност, изпаряването се преустановява естествено.

Особеното е, че филтрите на тези овлажнители трябва да се почистват редовно (да се изплакват и при необходимост да се подменят), защото в противен случай плесенясват, при което работата им се затруднява и водата в резервоара остава на същото ниво.

Парни овлажнители

Това са изпарители, при които се използва топлина - водата се нагрява и кипи, освобождавайки пара, която овлажнява въздуха.

Те осигуряват много точен контрол на влажността, като освен това ограничават разпространението на микроорганизми и минерални примеси във въздуха, благодарение на високата температура

 • отделената пара е стерилна.

Въпреки изтъкнатите предимства е важно да се има предвид, че врящата вода изисква значително повече енергия, отколкото при други уреди. Освен това, източникът на топлина при лошо проектирани овлажнители може да прегрее и да предизвика стопяване на уреда, течове и пожари, което изисква повишено внимание и контрол при използването им.

Някои овлажнители от този тип са свързани с влагомер, които чрез измерване на относителната влажност в помещението, контролира уреда за увеличаване или намаляване отделянето на пара.

Към водата може

 • да се добавят различни билки, масла или специални медикаменти,

които да редуцират кашлицата и да въздействат благоприятно различни респираторни проблеми.

Това прави тези уреди

 • изключително подходящи за употреба в детски отделения, градини и ясли.

Бъдете внимателни при използване на този тип овлажнители за въздух! Не забравяйте, че прекия контакт с нагорещената пара може да предизвика изгаряния по кожата и лигавиците. Вземете мерки за ограничаване достъпа до устройството от деца и домашни любимци.

Ултразвукови овлажнители

При ултразвуковия овлажнител за въздух се използва метална пластина, която вибрира при ултразвукова честота, с помощта на пиезоелектричен датчик. Така тя изтласква водата от резервоара, а специален пулверизатор я превръща във фина мъгла от капчици (около един микрон в диаметър) която бързо се изпарява във въздушния поток.

Този вид овлажнители са най-нехигиенични (поради липсата на филтър или загряване на водата), вследствие на което всички минерални примеси и бактерии, които се съдържат във водата или устройството, ще бъдат разпръсквани във въздуха.

Това налага

 • строг контрол и редовно почистване на устройството.

За да се избегне това неудобство в резервоара може да се поставя

 • предварително преварена и охладена вода.

Някои от ултразвуковите овлажнители имат специални съоръжения, които улавят праховите частици от водата и не позволяват те да се отделят във въздуха.

Роторни овлажнители

Роторните овлажнители за въздух наподобяват ултразвуковите като принцип на устройство, с тази разлика, че водата се задейства с помощта на въртящи се дискове (ротори), които задвижват водата в резервоара.

За да се избегне разпространението на бактерии и високата минерализация на въздуха, които могат да бъдат застрашаващи за здравето, е необходимо да се поддържа добра хигиена на устройството и водата, която се поставя в резервоара.

Овлажнители тип "мъгла"

Този тип овлажнители имат много просто устройство - състоят се от малка пластмасова тръба, която придвижва водата директно към електрически контролиран клапан в овлажнителя.

Дюзата превръща водата в много фини капчици (мъгла).

Водната мъгла се впръсква директно във въздуха и се завърта във въздушния поток.

Предимствата на този тип овлажнители включват:

 • ниска цена;
 • лесен начин за инсталиране, което изисква единственo дупки за монтаж, без допълнителни въздуховоди;
  използва малко електричество;
 • малък, компактен модул, който се вписва там, където други видове не са приложими;
 • високо ефективно използване на водата, не генерира отпадъчни води и не изисква отделна връзка към източване;
 • изисква малко поддръжка - периодично се почиства дюзата;
 • липса на резервоар с потенциално застояла вода, в която да се развъждат мухъл и плесен;
 • удобство за употреба в градини и заведения на открито.

Недостатъците включват:

 • спрей дюзата може да се запушва, когато се използва силно варовита вода, което налага използването на филтър, както и периодично почистване на дюзите или тяхната подмяна;
 • разпръсква всякакви минерали и бактерии от водата във въздушния поток.

Към този вид овлажнители се причисляват и преносими персонални охладители и спрейове за охлаждане, които само чрез натискането на един бутон осигуряват свежа, фина водна мъгла на притежателя си.

Естествени овлажнители

Всеки може сам да си направи естествен овлажнител в домашни условия. За целта:

 • вземете купа от неръждаема стомана;
 • напълнете я частично с вода;
 • покрийте я с хавлиена кърпа;
 • поставете в центъра на кърпата камък, който да я притисне до дъното на купата.

Това нетърговско устройство може да се нарече "естествен овлажнител", защото дори и без помощта на вентилатор или затопляне, водата преминава през кърпата благодарение на капилярното действие и се изпарява, овлажнявайки въздуха в стаята.

За да се избегне натрупване на плесен и бактерии,

 • кърпата се сменя всеки ден или поне веднъж на два дни;
 • редовно измивайте и самата купа.

За да се ускори изпаряването на водата, при подмяна на кърпата може цялата да се намокри. Така значително се увеличава площта на изпаряване. В такъв случай сложете нещо под купата, за да не се намокри килима или масата, върху които е поставена.

Стайните растения също са естествени овлажнители, тъй като те изпаряват вода през листата си. При тях обаче е необходимо предприемането на допълнителни мерки, за да не се образува плесен в почвата, която да се разпространи във въздуха.

Функции за удобство в съвременните овлажнители за въздух

С течение на времето технологиите се увеличават и се добавят различни функции.

Ето няколко последните допълнения към много овлажнители за въздух, които да осигурят по-голямо удобство на потребителите:

 • индикатори: те са удобни, защото съобщават, когато резервът на вода е на изчерпване или когато филтрите трябва да бъдат заменени или почистени;
 • автоматично спиране: с помощта на тази функция Вие няма да се притеснявате, че ще забравите уреда включен, когато излезете или когато заспите - това пести енергия и осигурява безопасност;
 • въздушно почистване на филтъра: това е много подходящо при наличие на алергии и астма, понеже старателно се премахват мухъл, прах, цветен прашец и животински пърхот, преди да бъдат върнати обратно във въздуха;
 • вграден хигрометър: някои уреди имат вграден хигрометър, който показва процента на влагата в помещението и улеснява ползвателя да следи нивата й;
 • UV бактерицидна светлина: тя спомага за унищожаването на микробите, които се намират в застоялата вода;
 • деминерализатор на водата: когато използвате твърда вода за вашия овлажнител, това може да предизвика натрупване на нежелан бял прах, който се натрупва по мебелите и ги замърсява, а освен това може да се натрупа и в белите дробове, което е изключително опасно за здравето.

Рискове при прекомерна употреба на овлажнители за въздух

Прекалената употреба на овлажнител може да повиши прекомерно относителната влажност на въздуха, което може да стимулира твърде много растежа на акари и плесени, конденз и образуване на мухъл по стените.

Освен това твърде високата влажност в дома може да причини дихателни проблеми, да предизвика обостряне на алергии и астматични пристъпи.

 • Препоръчително е да не се превишава относителната влажност в домовете над 50%.

За да се избегнат рисковете от прекомерна употреба на овлажнители за въздух, трябва редовно да се наблюдава и контролира влажността в помещенията и при нужда устройствата да се изключват. За проследяване и контрол на влажността се препоръчва използването на влагомер (хигрометър).

Също така, от съществено значение е правилната поддръжка и редовното почистване на филтрите, дюзите и резервоарите на устройствата.

Желателно е да се използва дестилирана или преварена вода (освен при парните овлажните, които сами пречистват водата или при вариантите, снабдени с филтри).

3.5, 4 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Овлажнители за въздух

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноАлт. медицинаБотаникаСнимкиВидеоЛеченияСпециалистиЗдравни проблемиХранене при...МикробиологияТестовеИзследванияНовиниПатологияСпортЛайфстайлФизиологияНормативни актовеИсторияПроизводителиПрезентацииАнкети