Начало Медицинска енциклопедия Лечения Парна инхалация Неконвенционално лечение

Парна инхалация

Парна инхалация - изображение

Все по-често зачестяват случаите на възникване на усложнения вследствие на баналните сезонни инфекции.

Как да се предпазим и да облекчим обикновената хрема и настинка, без да се налага прием на антибиотици в резултат от заплашваща ангина, бронхит или пневмония?

Редица природни методи на лечение ни предоставят многобройни възможности и опции за симптоматично облекчаване, но не всяка от тях е проверена, одобрена от специалистите и в действителност ефективна.

Терапията с парна инхалация е един от примерите за лесен, ефикасен, безопасен и икономичен метод, с който лесно и бързо се постига облекчение на едни от най-честите прояви при настинка и хрема (запушен нос, кашлица, затруднена експекторация, усещане за сухота на лигавиците на дихателната система).

Методът в последните няколко години се превръща в обект на разпалени дебати за неговата действителна ефективност, но като цяло специалистите се обединяват около становището, че по отношение на баналните, леки простудни заболявания парната инхалация е верен съюзник в комплексното лечение, а по отношение на по-тежки и сериозни респираторни заболявания е необходимо нейното внимателно приложение само след консултация и съгласуване със специалист.

Какво представлява лечението с парна инхалация?

Какво представлява лечението с парна инхалация?

Терапията с инхалиране на пара по същество предоставя снабдяване на дихателните пътища с влажен и затоплен въздух, като по този начин се постигат множество ефекти за подобряване на дишането.

С помощта на парната инхалация се подобрява локалното кръвоснабдяване на лигавиците на дихателните пътища, осъществява се ефективно подобряване на дренажните функции (изключително ефективно при наличие на назална обструкция) и редица други ефекти, които могат да бъдат обобщени по следния начин:

 • отстраняване на замърсявания по хода на дихателните пътища чрез подобряване на дренажа
 • подобряване на циркулацията на кръвоносните съдове: локалното затопляне води до разширяване на кръвоносните съдове и подобряване на снабдяването с кислород и нутриенти
 • овлажняване на дихателните пътища
 • експекторираща функция: парната инхалация действа като естествен експекторант
 • цялостно облекчаване и подобряване на дишането
 • действие върху кожата: методът води до разширяване на кожните пори, подобряване на локалното кръвоснабдяване на кожата, оказва детоксикиращ ефект и в резултат от това подпомага поддържането на здрав и младежки вид на кожата
 • действие върху цялото тяло: парната инхалация, особено в комбинация с етерични масла, води до цялостна релаксация на ума и тялото, подобрява настроението, прочиства съзнанието, а затоплянето води до повишена продукция на бели кръвни клетки и съответно повишава имунната активност и защита на организма срещу патогени от околната среда

Техниката на изпълнение е лесно приложима в домашни условия, икономична от финансов аспект и високо ефективна, като при правилно изпълнение рисковете от нежелани ефекти са минимални.

Начин на приложение на парната инхалация:

 • поставете на котлона съд с вода и отстранете след завиране
 • при желание добавете няколко капки етерично масло (или масла)
 • позиционирайте тялото си до съда със заврялата вода така, че лицето ви да е на около 30 сантиметра от повърхността на водата
 • покрийте добре главата си с хавлия така, че де задържите парата, излизаща от заврялата вода вътре
 • дръжте очите си затворени и дишайте дълбоко (вдишване през носа и издишване през устата)
 • прилагайте няколко пъти дневно за по няколко минути (първоначално се препоръчва за около една минута, като постепенно може да увеличите продължителността до около четири)
 • в случай, че парата ви идва в повече, открехнете леко единия край на кърпата, така че да се разреди цялостното количество на формиралата се пара

С изключително внимание се подхожда при приложение на метода в детска и старческа възраст, тъй като парата може да доведе до изгаряне на крехките лигавици на дихателните пътища на пациентите в тези възрастови групи.

При деца някои специалисти съветват поставяне на съда с водата и излизащата от него пара в близост до леглото за овлажняване на въздуха.

При малки деца не се препоръчва предприемането на самолечение (независимо с какви средства) преди консултация със специалист.

Освен добре познатия метод в днешно време на пазара се прилагат различни уреди за инхалация (инхалатори), които са пригодени за домашна употреба и изискват единствено запълване на контейнера с вода и щателно почистване след това.

Парна инхалация с етерични масла

Парна инхалация с етерични масла, билки и лечебни растения

Добавянето на различни етерични масла, билки, лечебни растения и природни продукти към водата, използвана за парна инхалация, води до подобряване на ефективността и желаните резултати от този терапевтичен подход.

В зависимост от желания ефект и конкретното състояние на болния се използват различни природни продукти, като се прилагат самостоятелно (един вид етерични масла) или в комбинация (съвместно приложение на етерични масла, билки и лечебни растения).

Многообразието от продукти позволява индивидуален подход и изпробване на различни вариации и възможности до постигане на очакваните ефекти.

Така например съществуват множество полезни лечебни растения и билки, които прибавени под формата на етерични масла към водата водят до подобряване на ефективността по отношение на симптомите на дихателната система (намаляване на сухотата в гърлото, дразненето, кашлицата, назалната конгестия и други), докато други се прилагат при използване на парната инхалация за подобряване на вида и състоянието на кожата на лицето, за отпушване на порите и подобряване на локалната циркулация.

В зависимост от оплакванията на пациента и очаквания резултат се прилагат различни етерични масла, като съотнесени към най-честите причини и показания за приложение на парна инхалация, такива са:

 • при бронхит: етерично масло от босилек, мащерка, кедрово дърво, евкалипт, карамфил, бор, вечерна иглика
 • при хрема и простуда: масло от дафиново дърво, черен пипер, босилек, джинджифил, смирна, портокал, чаено дърво
 • при кашлица: етерично масло от кипарис, черен пипер, кардамон, кедрово дърво, вечерна иглика, мента, розмарин
 • за подобряване вида и състоянието при суха кожа: розмарин, мента, копър, зърнастец
 • за подобряване на вида и състоянието при мазна кожа: масло от лайка, лавандула, розмарин, лимонена трева
 • за постигане на релаксация: лайка, лимонена трева, лавандула
 • при главоболие, мигрена: масло от лайка и/или лавандула

За намаляване на рисковете от непредвидими нежелани, странични ефекти, се препоръчва предварителна консултация със специалист.

При наличие на алергия или повишена чувствителност към определени субстанции не се препоръчва тяхното използване, тъй като дори добавени в минимални концентрации и количества към водата могат да провокират сериозна алергична реакция.

Кога (при кои заболяванияи състояния) се прилага лечение с парна инхалация?

Кога (при кои заболявания и състояния) се прилага лечение с парна инхалация?

Парната инхалация е добре познат алтернативен метод на лечение, известен в народната медицина за подобряване на оплакванията при редица банални респираторни заболявания.

Прилага се при състояния, протичащи със затруднено дишане, назална обструкция (запушен нос), изсушаване на лигавиците на дихателните пътища, затруднена експекторация, като най-често това са:

Освен локално подобряване на състоянието на респираторния тракт, лечебният метод действа активно срещу някои вируси (например риновирусите, които са чести причинители на баналните сезонни инфекции), които са чувствителни към високите температури, и ги убива.

Освен своята висока популярност и широка аудитория сред заболяванията на дихателната система, парната инхалация като метод на лечение се използва и при някои други състояния.

Така например процедурата води до подобряване състоянието на кожата на лицето, отпушване на порите (често се съчетава с последващо козметично, механично почистване на лицето от специалист), изчистване от насъбралите се токсини в повърхностния слой на кожата.

Редовното приложение на процедурата, особено в съчетание с други природни методи (добавяне на етерични масла, маска за лице с мед и други) подобрява цялостния вид и излъчване на кожата, нейната еластичност и младежки вид, забавяйки появата на фини линии и бръчки (често преждевременната поява на фини линии се дължи на прекомерно замърсяване на кожата и въздействието на образувалите се свободни радикали). В естетичната дерматология и козметология методът е широко застъпен и се прилага активно, поради своите доказани с времето ефекти.

Различни проучвания в областта показват добър ефект от приложението на парни инхалации при пациенти с хронично главоболие и превантивно срещу обостряне на мигрена, като точните механизми, по които се осъществява този ефект не са напълно изяснени (предполага се комплексно въздействие на етеричните масла в комбинация със затопляне на кожата, образуване и освобождаване на различни медиатори, цялостно подобряване на настроението и имунната функция).

Рискове при лечението с парна инхалация

Рискове при лечението с парна инхалация

Въпреки своите многобройни ползи за организма, лечението с парна инхалация може да доведе до определени странични ефекти и нежелани реакции при определени групи пациенти.

Така например при малки деца (под 5 годишна възраст), подрастващи и възрастни пациенти (над 70 години) този лечебен метод при неправилно изпълнение може да доведе до тежки изгаряния на лигавиците на дихателните пътища, а при невнимание и на кожата.

Друга рискова група, при която парната инхалация се прилага с повишено внимание и след предварителна консултация със специалист, са бременните жени, тъй като при тях топлината може да провокира системни реакции.

При използването на етерични масла винаги следете концентрацията и дозата, като добавяте към водата препоръчителните количества. При чувствителни пациенти съществува риск от дразнене, алергични прояви, системни реакции към силния и наситен аромат.

При използване на етерични масла за първи път сложете не повече от половината от препоръчителното количество, за да проверите поносимостта си към съответните субстанции. При първите признаци на дискомфорт, задух, замайване, слабост, своевременно прекратете инхалацията.

При пациенти с някои подлежащи хронични заболявания също са възможни непредвидими реакции по време на и след приложението на инхалация с пара, като такива лица са страдащите от хронични сърдечни заболявания (хронична сърдечна недостатъчност, високо кръвно налягане, аритмия и други увреждания на възбудно-проводната система на сърцето), както и пациенти с някои хронични дихателни заболявания (според данните от различни проучвания терапията с инхалация на пара се прилага с повишено внимание при пациенти с астма, поради риск от провокиране на пристъп или други нежелани ефекти).

Като цяло методът е предназначен за облекчаване на симптомите при банални респираторни заболявания, както и за подобряване вида на кожата. В случай, че имате подлежащи заболявания и/или сериозни респираторни оплаквания, се консултирайте с вашия лекар за необходимостта, ползите и рисковете от лечение с парна инхалация.

 

По текста работи: д-р Лилия Пашова-Стоянова

4.1, 10 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Парна инхалация

ВСИЧКИ

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.nsgmed.com/nursing-procedures/steam-inhalation-purposes-articles-points-to-remember/
https://www.epainassist.com/articles/wonders-of-steam-inhalation
http://essentialoils.co.za/steam-inhalation.htm
http://www.rjwhelan.co.nz/conditions/steam_inhalations.html
http://www.traditionalhydrotherapy.com/Techniques/SteamInhalation.html
https://www.medicalnewstoday.com/articles/311738.php
https://www.nytimes.com/2010/12/28/health/28really.html
http://www.thehealthsite.com/diseases-conditions/steam-inhalation-effective-home-remedy-for-a-cold/
https://thehealthorange.com/stay-happy/holistic-living/steam-inhalation-really-wonder-cure-colds/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИсторияЗдравни съветиЛюбопитноАлт. медицинаЛеченияБотаникаРецептиЛайфстайлМикробиологияТестовеСпециалистиСнимкиВидеоХранене при...НовиниАнкети