Начало Медицинска енциклопедия Лечения Премахване на трета сливица Хирургично лечение

Премахване на трета сливица

Премахване на трета сливица - изображение

1. Сливици, аденоид и тяхното възпаление

2. Премахване на трета сливица - дефиниция на понятието

3. Кога се препоръчва аденотонзилектомия?

4. Възможни рискове при премахване на трета сливица

5. Как да подготвите детето за предстоящата операция?

6. Препоръки и особености преди операцията

7. Процедура по премахване на трета сливица

8. Какво може да очакваме след премахване на трета сливица?

9. Възстановяване - Какво да правите у дома?

10. Още съвети за бързо възстановяване

11. Дългосрочна перспектива за здравословното състояние след премахване на трета сливица


Сливици, аденоид и тяхното възпаление

Сливиците са образувания, разположени в задната част на гърлото, от двете страни на езика. Съставени са от лимфоидна тъкан и са част от имунната система. Към тях се причислява и аденоида (аденоидна вегетация), често означаван като "трета сливица". Третата сливица е локализирана в задната част на гърлото зад мъжеца, на входа на носната кухина. Аденоидът също предпазва от навлизане на бактерии и вируси в организма, като най-съществената му роля е в ранна детска възраст, до изграждане на имунитета. След 7-мата годишнина третата сливица започва да се свива, а при някои възрастни изчезва.

Тъй като сливиците и аденоидът са естествен капан за микроорганизмите, те често се възпаляват. Възпалението на сливиците се означава като тонзилит, а на аденоида - аденоидит, въпреки че обикновено те възникват едновременно, поради близкото разположение и сходните устройство и функция.

За повече информация прочетете:

При някои деца и възрастни тези инфекции се наблюдават доста често (повече от 2-3 пъти годишно) или не се повлияват от антибиотично лечение и тогава се означават като хронични.

Подробна информация може да намерите като последвате линка:

Хроничната изява често е съпроводена от различни усложнения. В тези случаи се препоръчва премахване на трета сливица (аденоида).

Премахване на трета сливица - дефиниция на понятието

Премахване на трета сливица е хирургична операция, при която се отстранява аденоидната вегетация - аденотомия (аденоидектомия), от хирург оториноларинголог.

Обикновено отстраняването й става в детството, едновременно с отстраняване и на другите две сливици - тонзилектомия или по-точно казано общото понятие е аденотонзилектомия.

Това може да стане по три основни начина - чрез така нареченото "вадене" (което вече се смята за отживял метод), обгаряне и чрез изрязване (които са разгледани подробно по-долу - вижте "Процедура по премахване на трета сливица").

Внимание!

Тъй като премахването на аденоида и сливиците става предимно в детска възраст, информацията в тази статия е насочена към по-малките пациенти. Въпреки това обаче процедурите, както и всички останали особености са аналогични и при възрастни.

Кога се препоръчва аденотонзилектомия?

Причините за отстраняване на третата сливица са:

Една на важните причини за повеждане на операцията е намалението количество кислород, което постъпва към мозъка по време на сън. Това се дължи на сънната апнея.

Проблеми с дишането

Подуването на третата сливица може съществено да затрудни дишането на детето през носа. Затова обикновено децата с този проблем дишат предимно през устата, което често то е съпроводено от шум или свистене.

От своя страна дишането през устата допринася за напукване на устните и сухота с устата, което създава допълнителен дискомфорт.

Друго негативно последствие е затруднението по време на хранене (тъй като детето трябва да диша през устата си), което може да доведе дори до отказ от храна.

Проблеми със съня

Подутите или уголемени аденоиди също затрудняват съня - както неговото настъпване, така и продължителността му.

Необходимостта от дишане през устата и по време на сън води до хъркане, по което също може да разпознаете диагнозата.

При по-тежките случаи на уголемена трета сливица се наблюдава дори сънна апнея. Това е състояние, което причинява неравномерно дишане и задържате дъха по време на сън, т.е. прекъсване на дишането. Причината е разрастването на аденоида, водещо до стесняване на гърлото и затрудняване преминаването на въздуха от горните дихателни пътища.

Често състоянието е съпроводено то прекомерна сънливост през деня.

За повече информация прочетете:

Ушни инфекции

Възпалената аденоидна вегетация може да допринесе за честото възпаление на ушите, както и слухови затруднения. Причината е близкото разположение на третата сливица до Евстахиевата тръба, което води до две основни последствия:

 • бактериите и вирусите лесно преминават в средното ухото и го възпаляват;
 • подутата трета сливица притиска входа на Евстахиевата тръба.

Евстахиевата тръба свързва средното ухо към задната част на носа и помага да се оттече всяка течност, която се натрупва в средното ухо. Тя също така е свързана с поддържането на налягането на въздуха в рамките на ухото.

Когато Евстахиевите тръби са запушени, течностите се натрупат в средното ухо, което води до:

Възпалението на аденоида може да доведе до засягането и на други близки анатомични структури, каквито са синусите. Повече информация ще намерите:

Алергии

Понякога алергените (вещества, които могат да предизвикат алергична реакция) могат да раздразнят аденоидите и това да доведе до тяхното подуване с последващите го негативни последствия - чести ринити, секреция и дразнене на носа и други.

В такива случаи също се препоръчва премахване на трета сливица.

Източници на такива агенти може да са плюшените играчки, одеяла, стари мокети и килими, домашен прах, цъфтящи растения, аквариуми с рибки.

За повече информация прочетете:

Възможни рискове при премахване на трета сливица

Аденотонзилектомията е процедура с нисък риск, при която рядко се наблюдават усложнения. Операцията се извършва доста често, бързо и лесно, и се смята за рутинна.

Важно!!!

От изключително значение е пациентът да бъде напълно здрав! В противен случай рискът е много по-голям!

Инфекция

Всяка една операция крие риск от инфекция. Тъканта в зоната, където се отстраняват аденоида и сливиците може да бъде заразена с бактерии. Поради това някои специалисти предписват антибиотично лечение след премахване на трета сливица, но това става по преценка на лекаря.

В днешно време такива инфекции се случват рядко.

Алергия към упойката

При всяка операция, която изисква упойка има риск за пациента от алергична реакция.

Ако детето е в добро общо здравословно състояние, шансовете за поява на сериозна алергична реакция към упойката са изключително малки (наблюдава се при едно на 20 000 деца). Около едно на всеки 10 деца може да изпита някои временни симптоми, като главоболие, неразположение или световъртеж след излизане от упойката, но те са напълно нормални и бързо отшумяват.

Кървене

В изключително малък брой от случаите възниква кървене след премахване на трета сливица. Този риск може да се наблюдава по-скоро при възрастни и юноши. При по-малките пациенти появата на кървене е изключителна рядкост, поради по-малкия лумен на кръвоносните им съдове.

В случай, че кървенето бъде обилно (наблюдава се кръвоизлив), ще се наложи допълнително третиране - обгаряне или вмъкване на специална превръзка.

При по-малко от едно на всеки 100 деца се установява необходимост от спешно лечение за спиране на кръвоизлива. Въпреки това обаче, ако се появи кръвотечение потърсете медицинска помощ възможно най-бързо, за да избегнете загубата на твърде много кръв.

В изключително редки случаи след премахване на трета сливица може да се наблюдава:

 • трайна промяна в гласа или
 • назална регургитация (връщане на храна в устата след преглъщането й).

Кога да потърсите медицинска помощ?

Свържете се с лекуващия лекар незабавно или отидете в най-близкия център за неотложна помощ, ако детето Ви има следните симптоми скоро след премахване на трета сливица:

 • яркочервено кървене от устата и/или носа за повече от две минути; Внимание! Ако кървенето е обилно заведете детето незабавно в спешното отделение или се обадете на телефон 112;
 • неспиращо повръщане или наличие на кръв в повърната материя;
 • висока температура (треска), която се поддържа или е над 38 градуса; особено ако е съпроводена от други симптоми, като сънливост, гадене, повръщане, главоболие или схващане на врата;
 • детето отказва да приема течности;
 • силна болка (включително и главоболие), която не отминава с болкоуспокояващи;
 • болката се засилва;
 • проблеми с дишането - ако дихателните проблеми са тежки или чувате хрипове, заведете детето в спешното отделение или се обадете на телефон 112;
 • необичайно подуване на лицето и/или силно зачервяване на очите и носа;
 • ако детето не уринира до 12 часа след операцията;
 • гадене и повръщане, което продължава 24 часа след операцията.

Внимание! Не давайте аспирин на деца на възраст под 16 години! За повече информация прочетете:

Как да подготвите детето за предстоящата операция?

Често децата се страхуват от всякакви медицински манипулации, така и премахването на третата сливици може да бъдат твърде обезпокоително за тях.

 • За да избегнете допълнителния стрес за Вашето дете, то трябва да бъде добре подготвено за това, което предстои.

Информирайте детето предварително за предстоящата операция. Обяснете внимателно в какво точно се състои тя и най-вече защо се извършва! Нищо не стресира децата така, както неизвестността. Нека то да знае, че така ще бъде по-здраво и ще има повече време за игри с приятелите си.

 • Не казвайте на детето, че няма да боли, защото ако това се случи, то ще загуби увереност във Вас. По-скоро обяснете, че болка се появява рядко и не е силна.

Не подценявайте детето! То ще Ви разбере дори да Ви се струва, че е твърде малко да осъзнае какво говорите. Просто се уверете, че сте достатъчно обстоятелствени.

 • Имайте предвид, че децата приемат такива изпитания по-лесно, ако поне единият родител бъде до тях през цялото време. Уверете детето си, че ще сте там и няма да го изоставите!

В случай, че се наложи болничен престой, създайте уютна обстановка до колкото това е възможно. Например може да донесете някоя любима играчка, личните прибори на детето, дори любимото оделце или друго. Разбира се, предварително поискайте разрешение от персонала в болничното заведение.

Препоръки и особености преди операцията

Устата и гърлото кървят по-лесно в сравнение с други части на тялото, така че преди премахване на трета сливица обикновено се назначават кръвни изследвания, за да се установи дали съсирваемостта на кръвта на детето е нормална. Също така се проследява броят на белите и червените кръвни клетки.

Предоперативните кръвни тестове могат да помогнат на лекаря да се увери, че няма да има прекомерно кървене по време и след процедурата. Обикновено кръвните тестове се назначават няколко дни или седмица преди операцията.

Необходимо е пациентът да бъде напълно здрав, поради което трябва да се осъществи контрол на съпътстващите заболявания и състояния. Ако детето е имало настинка или възпалено гърло в седмицата преди операцията, е важно да уведомите лекарят, който ще извърши операцията. Ако инфекцията е свързана с висока температура и кашлица, аденотонзилектомията най-вероятно ще бъде отложена за няколко седмици, за да се гарантира, че детето ще се възстанови напълно и за да се намали рискът от развитие на усложнения в резултат на операцията.

В случай на алергия анестезиологът определя съществуващия риск и по преценка се прилагат предварително десензибилизиращи средства.

Седмица до десет дни преди операцията пациентът не бива да приема медикаменти, които може да повлияят съсирването на кръвта. Такива са:

Имайте предвид, че много медикаменти предписвани без рецепта съдържат в състава си нестероидни противовъзпалителни средства. Бъдете внимателни и четете листовката, преди да приемете някакво лекарство или да дадете на детето си.

При наличие на болка би могло да се приеме ацетаминофен (парацетамол), но това следва да е съгласувано с лекуващия лекар, в това число и приемът на други лекарства.

Ако не е препоръчано друго, пациентът трябва да преустанови приема на храна и течности след полунощ в деня преди операцията. В случай, че бъдат предписани някакви медикаменти и е необходимо да бъдат взети преди манипулацията, то това трябва да стане с много малка глътка вода.

Процедура по премахване на трета сливица

Аденотонзилектомия се извършва под обща упойка - инхалационна анестезия (подава се газова смес от анестетик и кислород) или интравенозна анестезия (медикаментът се инжектира във вена на пациента). През цялото време на манипулацията състоянието на пациента се следи с помощта на пулсоксиметър (който анализира пулса и насищането на хемоглобина в артериите с кислород). Проследява се също сърдечният ритъм.

Обикновено процедурата по премахване на трета сливица се извършва от 30 до 45 минути, в зависимост от използвания метод.

Важно е да се отбележи, че съвременните методи по отстраняването на аденоидите и тонзилите са много по-безболезнени, а пациентите се възстановяват много по-бързо, отколкото при прилаганото навремето "вадене" на сливиците, с използваната тогава местна упойка.

Сливиците и аденоидът се отстраняват през устата и не се налага направата на външен разрез.

Хирургът поставя малък инструмент в устата на пациента, за да я задържи отворена. Следва отстраняването на сливиците и аденоида, което може да стане по няколко начина:

 • чрез скалпел - това е най-разпространеният метод, при който болните сливици се изрязват, а кървенето може да бъде овладяно, чрез прилагане на натиск и поставяне на специална марля или "запечатване" на кръвоносните съдове с помощта на топлина; конци обикновено не са необходими;
 • чрез електрокаутеризация - извършва се обгаряне на тъканта, с помощта на електрически ток; предимството е липсата на кървене;
 • чрез диатермия - диатермична сонда (създаваща електрически индуцирана топлина, на базата на високочестотни електромагнитни токове) се използва за обгаряне на тъканта под сливиците и за тяхното премахване; в същото време топлината запечатва кръвоносните съдове, за да се спре кървенето;
 • чрез коблация (или студена аблация) - този метод работи по подобен начин, като диатермията с тази разлика, че се използва по-ниска температура - около 60°С (използва се радиочестотна енергия, при което не се развива висока температура); счита се за по-малко болезнена от диатермията, а възстановяване на пациента - за по-бързо;
 • чрез лазер - лазерните лъчи могат да се използват за изрязване на сливиците и запечатване на основните кръвоносни съдове; тук също липсва кървене;
 • чрез ултразвук - високоенергийните ултразвукови вълни се използват по подобен начин, като лазерите.

След операцията

След процедурата детето ще бъде настанено в стая докато излезе от упойка и се възстанови от ефектите й. То ще бъде насърчено да приеме малко количество течности през устата. Най-вероятно ще бъдат дадени медикаменти за намаляване на болката и отока.

Внимание!

Възможно е след излизане от упойка детето да повърне плътна, кафеникава течност. Това е нормално и се наблюдава, ако то е погълнало някакво количество кръв по време или непосредствено след операцията.

Пациентите обикновено се изписват още същия ден. Ще Ви бъде позволено да заведете детето си у дома, когато то е напълно будно и може да диша лесно, както и да преглъща. В повечето случаи това ще бъде няколко часа след операцията. За да отведете детето от болницата използвайте кола или такси, но не и обществен транспорт!

Възможно е да бъде назначено домашно лечение с антибиотици, както и да бъдат предписани обезболяващи, които да се приемат при нужда.

В някои случаи обаче, по преценка на лекаря детето остава за наблюдение през нощта - например, ако не се е възстановило напълно от упойката и операцията; ако бъде засегнато дишането, сърдечната дейност; при обилно повръщане; при треска.

Възстановяване

Пълното възстановяване от премахване на трета сливица обикновено отнема една до две седмици. Ако са отстранени само аденоидите, възстановяването най-често отнема само няколко дни.

Времето за възстановяване е индивидуално и зависи от собствени съпротивителни и регенеративни способности, възрастта и други фактори. Вижте по-надолу нашите съвети за успешно и бързо възстановяване.

Какво може да очакваме след премахване на трета сливица?

След аденотонзилектомията някои деца може да получат леки здравословни проблеми. Въпреки това, повечето от тях са временни и рядко се нуждаят от допълнително лечение. Те могат да включват:

 • възпалено гърло;
 • болка в ушите;
 • схващане на челюстта;
 • запушване на носа или секреция от него;
 • халитоза (лош дъх);
 • промяна в гласа (гласа на детето може да звучи така, сякаш говори "носово") - това може да продължи дори 3 месеца след премахване на трета сливица, особено ако тя е била трайно уголемена.

Повечето от тези симптоми ще преминат в рамките на една до две седмици, като максимума е четири. Ако усложненията се наблюдават и след този период, се свържете с лекуващия специалист по ушно, носно, гърлени болести.

Крусти (струпеи) в устата

Плътни, бели струпеи може да се появят на мястото на отстранените сливици и аденоид. Това е нормално и в повечето случаи крустите падат на малки парчета, в рамките на 10 дни след операцията. Често те стават причина за появата на лош дъх.

Не позволявайте на детето само да премахва тези струпеи!

Възстановяване след премахване на трета сливица - Какво да правите у дома?

Въпреки че децата може да бъдат гладни веднага след операцията, се препоръчва въвеждането на храни и напитки да става постепенно, за да се предотврати постоперативното гадене и повръщане. Често се случва пациентите да повърнат един или два пъти в началото, но ако това продължава се свържете с лекуващия лекар, който може да назначи лекарства за успокояване на стомаха.

 • Подходящото хранене в следващите дни след премахването на третата сливица е много важно. То, както и почивката насърчават бързото и пълноценно възстановяване.

Предпочитат се меки, добре сварени и хладки храни.

 • Важно е да се пият много течности, за да се избегне обезводняване. Добрата хидратация действително спомага и за облекчаване на болката и дискомфорта, които са характерни за първите няколко дни след операцията.

Препоръчителни храни и напитки

Успокояващи за възпаленото гърло са хладките течности и храни.

Докато гърлото на детето е възпалено, подходящата диета включва прием на:

 • вода;
 • плодов сок;
 • плодово желе;
 • сладолед;
 • шербет;
 • обезмаслено кисело мляко;
 • обезмаслена извара;
 • шейкове;
 • ябълково пюре;
 • пудинг;
 • компот от плодове;
 • леко затоплен бульон от пилешко или говеждо месо;
 • хладка супа, която предварително може да пасирате;
 • меки, варени меса и зеленчуци;
 • бъркани яйца;
 • добре сварени макаронени изделия;
 • картофено пюре.

Храни и напитки, които трябва да се избягват

В никакъв случай не бива да се предлагат:

 • топли, горещи или
 • пикантни ястия и напитки;
 • хрупкавите и
 • груби храни също са недопустими.

Не предлагайте още:

 • сок от портокал, грейпфрут и лимон;
 • сурови зеленчуци;
 • ядки;
 • млечни продукти, които са с високо съдържание на мазнини - те могат да увеличат лигавицата и да направят преглъщането трудно;
 • зърнени храни, които не са добре сварени и пасирани.

Грижа за устата и носа

Вашето дете ще може да изплаква устата си с вода или да мие зъбките си нежно, което е най-добре да става под Ваш контрол. Не позволявайте на детето си да прави гаргара!
В постоперативния период е важно детето да киха с отворена уста.

 • Не позволявайте издухване на нослето поне 1 седмица след операцията. В случай, че има някакъв секрет от носа, то той следва само нежно да се избърше.

Подгответе детето, като му обясните внимателно всички тези правила и защо са необходими те.

За да помогнете на детето си да диша по-комфортно, можете да поставите в стаята му овлажнител. Тази машини овлажняват въздуха чрез нежни капчици вода, под формата на фина мъгла.

За повече информация прочетете:

Още съвети за бързо възстановяване

 • Поставянето на студен компрес може да помогне за намаляване на отока и редуциране на болката.

Важно! Никога не поставяйте леден компрес директно върху кожата - първо го увийте с кърпа.

 • В срок от една седмица до десет дни след операцията се препоръчва избягването на напрегнати дейности и по възможност всякаква физическа активност. Препоръчва се почивка на легло през първите два дни, последвана от леки, неангажиращи занимания.
 • Детето може да се върне в училище след около 5 дни в случай, че се възстановява добре и липсват каквито и да било усложнения. Това естествено става само след разрешение от страна на хирурга.
 • След 3 седмици спортуването и плуването може да бъдат подновени, но не и гмуркането - за това ще са необходими поне два месеца.
 • Желателно е да не се организират пътувания извън града в продължение на 3 седмици след процедурата, за да се осигури възможност за адекватна постоперативна грижа, особено в случай на възникнало кървене.
 • Вашето дете трябва да избягва тълпите, както и хората с инфекции и простудни заболявания поне месец след операцията.

Внимание!

Лекото възпаление на гърлото за две до три седмици се смята за нормално, но ако имате някакви притеснения, както и други симптоми, обсъдете това с лекаря на детето.

Дългосрочна перспектива за здравословното състояние след премахване на трета сливица

В цял свят аденотонзилектомията има дълга история на отлични резултати. В дългосрочен план, след премахване на проблемни сливици и аденоиди се очаква децата да:

 • имат по-малко и по-леки инфекции на гърлото;
 • имат по-малко ушни инфекции;
 • диша по-лесно през носа.

Всичко това води до един по-пълноценен и спокоен живот в здравословно отношение.

Въпреки това не вземайте решение за премахване на трета сливица, без да се консултирате с добър специалист в областта. Следва да не се премахват сливици и аденоиди, които създават неразположения едва 2-3 пъти годишно - както беше споменато, това се приема за нормално, особено при по-малките пациенти.

Добре е да знаете:

В някои изключително редки случаи след премахване на трета сливица тя може да се разрасне отново. Обикновено това не е свързано с някакви последствия.

4.6, 46 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Премахване на трета сливица

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХранене при...СнимкиЗдравни съветиАлт. медицинаЛюбопитноБотаникаПатологияНовиниЛеченияМикробиологияФизиологияКлинични пътекиИсторияСоциални грижиСпортОрганизацииПсихологияЛайфстайлВидеоОбразованиеЗдравни проблемиИзследвания