Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти билки и подправки Домашни лекове срещу налепи и тапи по сливиците

Домашни лекове срещу налепи и тапи по сливиците

Домашни лекове срещу налепи и тапи по сливиците - изображение

Сливиците са изградени от тъкан, съдържаща лимфоцити - клетки, които предотвратяват и се борят с инфекциите. Смята се, че сливиците са важна част от имунната защита и функционират като мрежи, улавящи бактерии и вирусни частици, които преминават през гърлото.

По сливици има много вдлъбнатини и неравности, в които бактерии и други материали, включително мъртви клетки и лигавици, могат да бъдат "хванати". Когато това се случи, постепенно се формират бели формации в "джобовете", известни като налепи. Когато тези отломки калцират и се втвърдят образуват т. нар. тонзилолити или камъни по сливиците, често наричани и "тапи". Това се случва най-често при хора, които имат хронично възпаление на сливиците или повторни пристъпи на тонзилит. В повечето случаи образуваните тапи са много малки по размер.

Понякога можете да ги видите в гърлото си, като използвате фенерче и гледате в огледалото. Обикновено имат бял или жълтеникав цвят и могат да доведат до лош дъх и болки в гърлото. Тези симптоми и други често срещани проблеми, свързани с това състояние, принуждават хората да търсят начини да се отърват от тези камъни

Налепи по сливиците могат да представляват и т.нар тонзилитни камъни, които се образуват в резултат на натрупване на бактерии, слуз, хранителни частици и други материали, попаднали по сливиците. .

Какви са симптомите на налепи и тапи по сливиците?

Много малките камъни не предизвикват забележими симптоми. Дори когато са големи, някои от тях се откриват случайно само при рентгеново изследване или томография. Някои по-големи тонзилолити обаче могат да имат множество симптоми:

Лош дъх - един от основните показатели за камъни от сливици е изключително лош дъх или халитоза, която придружава и възпалението.

Възпалено гърло - когато едновременно се появят камъни по сливиците и възпаление, може да се окаже трудно да се определи дали болката в гърлото е причинена от инфекцията или камъните. Самостоятелната им поява, без възпаление обаче може да предизвика известна болка или дискомфорт в района, където се намират.

бели петна по сливицитеБели налепи по сливиците - някои камъни се виждат в задната част на гърлото като бучка от твърд бял материал, но това невинаги е така. Възможно е те да са скрити в гънките на сливиците, където могат да бъдат откривани само с помощта на неинвазивни техники за сканиране, като CT сканиране или ядрено-магнитен резонанс.

Затруднено преглъщане - в зависимост от местоположението или размера на сливиците, може да е трудно или болезнено да поглъщате храни или течности.

Болка в ушите - Поради споделените нервни пътища, те могат да предизвикат усещане за болка в ухото, въпреки че самият камък не докосва ухото.

Подуване на сливиците - когато налепите по сливиците се втвърдят и се формират камъни, може да настъпи и подуване или увеличаване на сливиците.

Как се лекуват налепи и тапи по сливиците?

Подходящото лечение зависи от причината за образуването на налепите, от размера на камъните и потенциала да причинят дискомфорт или вреда. Опциите включват:

Антибиотично лечение - в случаите, при които причината е инфекция и състоянието е съпроводено с възпаление.

Хирургично отстраняване на камъните по сливиците  - когато "тапите" са изключително големи и предизвикват оплаквания, може да се наложи хирургичното им отстраняване. Обикновено процедурата е значително лесна и се извършва само с локална анестезия.

Хирургично отстраняване на сливиците - тъй като камъните на сливиците се срещат по-често при хора, които имат хроничен тонзилит, един от сигурните начини да ги отстраните е хирургичното отстраняване на сливиците (тонзилектомия). За разлика от премахването на камъни по сливиците, отстраняването на целите сливици се извършва обикновено под обща анестезия. Пациентите, които са подложени на операция, имат затруднения при преглъщане и възпалено гърло поне няколко дни след процедурата. За тази операция е необходимо лекарско назначение!

Отстраняване в домашни условия - някои хора избират да премахнат камъните по сливиците в дома си с помощта на марли или памучни тампони - намокрете памучния тампон и след това го използвайте за леко разхлабване на "тапата", като леко притискате тъканта около него. Поставете памучния тампон зад налепа, така че, когато се отдели да отиде към предната част на устата, а не към гърлото, където може случайно да бъде погълнат. Притискайте леко тъканта надолу, докато целият налеп се отдели. След това го изплюйте и направете гаргара със солена вода, за да отстраните всички остатъците от него. Ако камъкът не излезе лесно, не натискайте прекалено много, или твърде агресивно, защото ще раздразните деликатна тонзилна тъкан.

Лечение с домашни лекове - често налепите и тапи по сливиците, особено тези, които нямат симптоми, не се нуждаят от специално лечение и могат да бъдат третирани с естествени средства в домашни условия.

За да премахнете от налепите и камъните по сливиците по естествен път, може да използвате някои домашни средства:

Солена вода

сол и водаРедовна гаргара със солена вода е един от най-добрите начини за предотвратяване на образуване на налепи и тапи по сливиците, а също и един от най-добрите начини да се отървете от тях. Просто смесете половин чаена лъжичка сол в чаша топла вода и правете гаргара с получения разтвор няколко пъти на ден. Така отстранявате всякакви остатъчни хранителни частици и микроорганизми, които формират налепите. Гаргарата също така помага да се отделят камъни от сливици.

Чесън

Чесън скилидкиДъвченето на някакъв суров чесън спомага за унищожаването на бактериите в налепите и "тапите" по сливиците. Това ще помогне да се спре нарастването им и да се намалят нежеланите симптоми, като лош дъх. Съвременни изследвания от университета в Копенхаген потвърждават, че чесънът може ефективно да унищожи дори и най-устойчивите бактериални щамове.

Вземете няколко сурови скилидки чесън и го нарежете или настържете на ситно. Добре е да го оставите да престои около 10 минути, преди да го консумирате, за да се увеличи съдържанието на алицин в него. Алицин е един от активните съставки на чесъна, който притежава мощни антимикробни способности.

Лук

Яденето на суров лук ще помогне за подобряване на здравето на устната кухина и отстраняване на бактериите, с което действа превантивно срещу орални инфекции. Дъвчете суров лук в продължение на две до три минути всеки ден, с което ще подпомогнете премахването и предотвратяването на повторна поява на налепи по сливиците.

Лимонов сок

лимони и лимонов сокБлагодарение на богатото съдържание на витамин С, лимоновият сок е един от най-лесните и достъпни начини да се отървете от налепите по сливиците у дома. Всичко, което трябва да направите, е да смесите 3 супени лъжици прясно изцеден лимонов сок с чаша топла вода. Можете да добавите малко сол към лимоновата вода и да пиете. Опитайте се да задържите лимоновия сок около сливиците поне за минута, преди да погълнете.

Кисело мляко

Храненето с естествено, неподсладено кисело мляко ще помогне за изчистването на бактериите и другите материали в сливиците, които са отговорни за развитието на този проблем. Киселото мляко съдържа пробиотични бактерии - полезни микроорганизми, от които може да се нуждае организмът, за да премахне налепите и да предотврати повторната им поява. Подходящи пробиотични храни са и кокосов кефир и козе мляко.

Ябълки

Достатъчно е да добавите ябълките към ежедневната си диета, за да се отървете от налепите по сливиците.

Много често срещаната причина за образуване на плаки по сливиците е лошата хигиена на устната кухина. Благодарение на леко кисело съдържание, което ябълките притежават, те могат да действат адстрингентно и да ви помогнат да почистите зъбите си.  Освен това, докато дъвчете ябълките, те действат като четка за зъби, като почистват зъбите и венците.

Ябълков оцет

Ябълка и ябълков оцетЯбълковият оцет може да ви помогне да премахнете налепите по сливиците, защото съдържа киселина, която ще ги разгради.

За естествено отстраняване на налепи и камъни по сливиците, добавете една супена лъжица бял или натурален ябълков оцет на 250 мл топла вода. Правете гаргара един до три пъти дневно с полученият разтвор. Освен че помага за отстраняване на налепите, ябълковият оцет може да помогне за разрушаване на камъните и отделянето им по време на гаргарата.

Гаргара с кислородна вода

Това е друг метод, който елиминира налепите по сливиците. Кислородната вода притежава способност да разтваря калциевите камъни. Ето защо гаргара с нея лесно ще разтвори и отстрани тапите по сливиците.

Просто вземете малка чаша кислородна вода и добавете малко вода за разреждане (в съотношение 1 част кислородна вода към три части вода). Правете гаргара поне 30 секунди, така че хубаво да облеете сливиците. Правете това всеки ден, в продължение на една седмица. В рамките на няколко дни можете да наблюдавате намаляващия размер на камъните поради разтварянето им.

Изтегляне с олио

олио в лъжицаИзтеглянето с олио е терапия, която обикновено се използва в Аюрведа и е отличен метод за орална детоксикация. Изпълнява се като се изсипе една супена лъжица висококачествено органично масло (обикновено кокосово, зехтин или сусамово) в устата, задържа се за 10-20 минути и се изплюва. Това е и страхотен естествен начин за борба срещу заболяванията на венците и синусите. Ежедневното приложение с кокосово масло може да помогне за разхлабване на налепите и отстраняване на бактериите от устната кухина.

Етерични масла

Някои етерични масла имат антибактериални и противовъзпалителни свойства, които са полезни за това състояние. Особено подходящи за състоянието са лимонена трева, смирна и масло на крадците (theives oil).

Добавяйте няколко капки от избраното етерично масло към четката си за зъби всеки ден. Можете също да използвате тези етерични масла в спрей бутилка и да го прилага чрез директно впръскване в засегнатата област.

Вода

Част от предотвратяването и отстраняването на налепите по сливиците определено включва поддържането на добра хидратация. Уверете се, че консумирате достатъчно вода всеки ден. Сухота в устата с твърде малко производство на слюнка улеснява проникването на бактерии в устната кухина. Това само насърчава образуването и разширяването на налепи и камъни по сливиците.

Как може да се предотврати образуването на налепи и тапи по сливиците?

Четка за зъбиДобра устна хигиена - ако искате да предотвратите появата на налепи и тапи по сливици, особено важна е добрата хигиена на устната кухина. Тъй като често в основата им са хранителни частици и други отпадъци, абсолютно важно е да се почиства устата редовно (в идеалния случай след всяко хранене). Ако не оставяте хранителни остатъци в устата си, това намалява наличния материал за образуване на отлагания.

Още по темата:

3.0, 4 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://tonsilstoneremoval.org
http://www.webmd.com
https://www.davidwolfe.com
http://vkool.com
https://tonsilstoneremedies.net

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХранене при...Здравни съветиАлт. медицинаСнимкиЛеченияПатологияБотаникаЛюбопитноНовиниФизиологияКлинични пътекиИстория