Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Същински еудикоти (Core eudicots) Разред Caryophyllales Сем. Phytolaccaceae (Лаконосни) Американски винобой, Лаконос

Американски винобой, Лаконос

Сем. Phytolaccaceae (Лаконосни)

Американски винобой, Лаконос - изображение

Американски винобой, Лаконос (Phytolacca americana, Pokeweed) представлява многогодишно храстовидно растение. Принадлежи към семейство Лаконосни (Phytolaccaceae). У нас е известно и с имената ашик боя, мерекеп, винобой, американски лаконос. Негови народни наименования на други езици са: руски - лаконос, английски - pokeweed, френски – phytolaque, немски – kегmesbeere.

Устройство на американски винобой

 

Американският винобой достига височина до 3 метра. От коренището му прорастват няколко прави, разклонени стъбла. Те са голи, оцветени в зелено или червеникаво. Клоните в горната част на стъблата дават повече разклонения отколкото самата стъблена част на лаконоса.

 

 

Коренът на лаконоса е подобен на коренът на ряпа, многоглав, дебел. Има жълто-кафяво оцветяване на кората и бяла вътрешност. Расте бързо, като в дълбочина на почвата е с хоризонтално разположение. От него водят началото си множество влакнести коренчета.

 

 

Листата са разположени последователно на клончетата. Имат яйцевидна или яйцевидно-продълговата форма, със заострен връх и клиновидна основа. Те са големи, с дължина до 25 см и широчина до 10 см. Листната маса разположена по по-високите части на растението има по-малки листа, изпъкнала средна листна вена, къси и ръбести дръжки. При своето развитие имат зелено оцветяване, което по-късно може да придобие червеникав отенък. Имат груба текстура и умерена порьозност.

Цветовете са много красиви, събрани в гроздовидни съцветия. Съцветията прорастват на стъблата противоположно на листата, като разполагат с дълги около 10 см дръжки. Всяко цветче има къса дръжка, 5-делно венче, 10 тичинки, 3 прицветника, с големина 5 мм в диаметър. Венчелистчетата са с тъп връх и закръглена форма. Отначало имат белезникаво оцветяване, което впоследствие преминава в розово-червено. Времето на цъфтеж е през месеците юни-август.

Преди зрялост плодовете имат зелен цвят и груба повърхност от 10 ребра. При узряване придобиват тъмновиолетов цвят и гладка повърхност. Зреят август–октомври месец. Съдържат семенца със сплескана, лещовидна форма, черно-виолетово оцветяване и лъскава повърхност.

 

Разпространение на американски винобой

Лаконосът води произхода си от Северна Америка, Азорските и Канарските острови. Отначало в Европа се отглежда като културно растение, но впоследствие подивява. Като дива билка се среща предимно по Средиземноморието. Вирее на надморска височина до 1400 метра.

В България се отглежда като декоративна растителност или е разпространено като бурен и подивял вид.

Използваема част на американски винобой

Използва се главно коренът на винобоя. Събира се след узряването на плодовете през месеците септември-октомври. Почиства се от пръст, измива се и се нарязва на по-тънки парчета с цел по-бързо сушене. Освен него, употребяват се и листата и семената на билката. Листната маса се бере когато е само зелена, а плодовете се откъсват при узряване – септември-октомври месец, като се къса целият грозд.

При сушене на корените и листата от 6 килограма сурова маса се получава 1 килограм суха.

Химичен състав на американски винобой

В корените на американският винобой са открити следните химични вещества: смола, фитолакцин, липогенен глюкопротеин, етерично масло, нишесте, оксидаза, фитолакова киселина, мравчена киселина, захари, тлъсто масло, стероли, тритерпентинови сапонини, тритерпентинови киселини.

Липогенният глюкопротеин съдържа много голямо количество цистеин, монозахариди, хексозамин.

В семената на лаконоса са открити тритерпеноиди, сапонини, калий, фенолен кафеен алдехид, тлъсто масло с етерол и спиностерол.

Листата на американския винобой съдържат флавонолови гликозиди, сапонини, витамин С.

В плодът му са открити бетациани, сапонини, кариофилен (червено багрило), захарния алкохол пинитол, витамини В1 и РР.

Други, вещества установени в билката са: танин, фитолакцин, фитолаккатоксин, фитолаккагенин, ялигонова киселина, фотолаккагенова киселина, ескулентова киселина, покберигенин, фитолакказиди A, B, D, E и G, фитолаккасапонини  B, E и G, тритерпенови сапонини, кантомикрол, астрагалин, протеини (лектини, PAP протеин-R, митоген, токсичен гликопротеин).

Хранителна стойност на 100 грама суха маса леторасти: протеини: 31 гр; мазнини: 4,8 гр; въглехидрати: 44 гр; фибри: 0 гр; пепел: 20,2 гр; минерали - калций: 631 мг, фосфор: 524 мг, желязо: 20,2 мг, магнезий: 0 мг; натрий: 0 мг; калий 0 мг; цинк: 0 мг; витамини - витамин А: 62 мг; тиамин (витамин В1): 0.95 мг; рибофлавин (витамин В2): 3.93 мг; ниацин (витамин B3): 14.3 мг; витамин В6: 0 мг; Витамин C: 1,619 мг.

Лечебни свойства и приложение на американски винобой

Билката е широко използвана от американските индианци при кожни заболявания, рани, язви и тумори, сърбеж, сифилис. За тях тя е очистително, еметично и стимулиращо сърцето средство.

В народната медицина билката се използва за лечение на следните заболявания: ревматизъм, хемороиди, ставна болезненост, циреи. Тя  влиза в състава на медикаменти, които се използват за лечението на тонзилит, ларингит, радикулит и др. От нея се произвеждат и редица хомеопатични лекарства.

Свойства на американски винобой:

 • противовъзпалително;
 • диуретично;
 • слабително;
 • отхрачващо;
 • леко болкоуспокояващо;
 • стимулиращо;
 • пречистващо;
 • противопаразитно;
 • антигъбично;
 • противоревматично.

Благоприятства състоянието на сърдечно-съдовата система. Предполага се, че стимулира левкоцитната активност.

Други заболявания и състояния, при които се прилага билката:

 • главоболие;
 • хипертония;
 • ишиас;
 • бъбречни заболявания;
 • възпаление на средното ухо;
 • ларингит;
 • фарингит;
 • болки в гърлото;
 • болки с неврологичен характер;
 • хроничен ревматизъм;
 • хроничен респираторен катар;
 • бронхит;
 • хронична хрема;
 • тонзилит;
 • аденит (възпаление на лимфен възел);
 • мастит;
 • заушка.

Използва се също при лечение на автоимунни заболявания, особено ревматоиден артрит. Растението в момента се проучва като потенциално лекарство против СПИН.

Външно коренът се използва, под формата на лапа при натъртвания, ревматични болки, лумбаго, ишиас, невралгии, отоци и навяхвания, хемороиди, циреи и кожни екземи. От него се приготвя и отвара, с която се прави гаргара при възпалителни заболявания в устната кухина.

Плодът има подобно, но по-меко действие от корените. Лапа направена от плодовете се прилага при болки в гърдите. Чай, направен от плодовете се използва за лечение на ревматизъм, дизентерия. Сушени плодове в количество 1-2, приети сутрин и вечер, помагат при възпаление на гърлото и стомашно-чревни неразположения.

От листата на лаконоса се приготвят отвари освен за вътрешно приложение и за локално такова при екземи, циреи, хемороиди.

В българската народна медицина се прилага като мехлем при краста, акне, а като лапа – при мастит, абсцес на млечната жлеза, хемороиди и за облекчение на язви и възпалени стави.

Начин на приложение:

 • при болки в ставите – листа от винобой се поставят в буркан с топла вода. Съдът се затваря и се оставя да престои на тъмно и хладно място за 2 седмици. Така полученият извлек се използва за разтриване на болните места  - стави и гръбначен стълб, в продължение на 1 месец. Може да се използва и за направата на компреси.
 • тинктура – към 100 милилитра алкохол се прибавят 10 грама корен от билката. Оставят се да киснат в продължение на 2 седмици на тъмно място. Получената тинктура се приема в доза 15 капки на ден. Тя се използва за лечение на отит, тонзилит, ларингит, както и стимулира и укрепва имунната система.
 • лечебна билкова рецепта при възпалени сливици - начин на приготвяне – прави се запарка от млади листа. Като младите листа и филизи се варят 2 пъти, а първата вода се изхвърля, за да бъде отстранена всякаква възможна отрова от листата.

Други употреби на лаконоса:

Багрилното вещество кариофилен се употребява широко за получаване на тъмночервена боя за боядисване предимно на тъкани.

Растението се използва и за оцветяване на виното. За 10 литра вино е необходимо едно плодче, за да го оцвети.

В родният ареал на разпространение на растението е използвано и за храна. Но не малко са отравянията, поради неправилно приготвяне на същата. Плодът на лаконоса се използва за храна от различни видове птици и ларви на различни пеперуди.

Внимание!

За изключително отровни се посочват корените и младите леторасли на растението. Листата и стъблата са по малко токсични, а плодовете са с най-ниска отровност. Поради отровността на локоноса, неговият прием трябва винаги да бъде консултиран с лекар.

Предозираната употреба на билката предизвиква: повръщане, диария, спазми, замайване, парализа, главоболие, парене в устата и стомаха, кашлица, гърчове, дихателна недостатъчност до парализа на дихателния център, резултат от което е смърт.

Не трябва да се използва по време на бременност и кърмене.

Сокът на американския винобой може да причини дерматит.

3.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияПатологияСнимкиХранене при...Здравни съветиАлт. медицинаЛеченияБотаникаЛюбопитноФизиологияСпортКлинични пътекиЗаведенияНовини