Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Покритосеменни (Magnoliophytina, Angiosperms) Клас Liliopsida (Едносемеделни растения) Разред Asparagales Сем. Alliaceae (Лукови) Шалот, Лук шалот

Шалот, Лук шалот

Сем. Alliaceae (Лукови)

Шалот, Лук шалот - изображение

Шалот, Лук шалот (Allium ascalonicum, Shallot) представлява тревисто, многогдишно растение, зеленчук от семейство Лукови (Alliaceae). Името "шалот" идва от Аскалон, един древен ханаански град, за който древните гърци са вярвали, че този вид лук произхожда от там.

Устройство на шалот

главички на лук шалот

 

Луковата глава има издължена форма и склонност да образува допълнителни главички, подобно на чесъна.

 

 

лук шалот

 

Надземната част на растението се състои от листна маса и стъбло, както при обикновения лук. Развива богата туфа от листа.

 

 

 

цвят на шалот

 

Шалотът е склонен бързо да образува стъбла, на чийто връх се появяват лилави съцветия, които впоследствие продуцират семена. Размножава се чрез семенцата и луковиците си.

 

 

 

сърцевина на шалот

 

Цветът на кожата на шалота може да варира от златисто кафяво до сиво. Плътта му е с червеникав или мръсно бял цвят, примесени със зелено или лилаво.

 

 

 

Разпространение на шалот

Местата, където за пръв път се е появил шалота се намират в Мала Азия. Впоследствие се разпространява в Западна Европа, Кавказ, Молдова, Украйна. Зеленчукът се култивира в много страни, но до днес не е намерен див представител на вида. Някои ботаници смятат, че е форма на обикновения лук (Allium cepa).

Използваема част на шалот

Използват се листата и луковите глави на шалота.

Химичен състав на шалот

Шалотът съдържа повече флавоноиди и феноли в сравнение с други представители от рода на лука. Нови изследвания на химичния състав на шалота установяват следните вещества в него: два нови фуростанолови сапонина, наречени аскалоникозид A1 / A2 и аскалоникозид B; високи концентрации на кверцетин, изорамнетин и техните гликозиди.

Лечебни свойства и приложение на шалот

Лукът шалот се използва за лечение на очни и стомашни заболявания. В Индия го употребяват като домашен лек за болки в гърлото, смесен със захар.

Свойства на лук шалот:

 • противораково;
 • хипохолестеролемично;
 • антимикробно;
 • противовъзпалително;
 • антидерматофитно;
 • антиангиогенно;
 • антиоксидантно;
 • антихелминтно.

Притежава още следните действия: антисептично, спазмолитично, адстрингентно, газогонно, диуретично, отхрачващо, антипиретично, хипогликемично, хипотонично, литотрипсично, подхранващо кожата, тонично.

Въпреки, че рядко се използва специално като лечебно растение, лукът разполага с широка гама от полезни действия върху организма и когато се консумира редовно, особено в суров вид, насърчава общото здравословно състояние. Когато се използва редовно в менюто предпазва от развитието на стенокардия, атеросклероза и инфаркт. Също така осигурява превенция от орални инфекции и кариеси. Затоплен сок може да се накапе в ушите за лечение на болки в тях.

Локалното приложение на шалота при ужилвания от различни насекоми, оказва обезболяващо, противовъзпалително, противооточно и противоалегрично действие. Пресен сок от лукът, нанесен локално, е много полезен като първо лечение и помощ при ужилвания от пчели и оси, ухапвания от дуги насекоми, драскотини или гъбични по кожата. По същият начин действа оздравително и на рани. Печен, шалотът може да бъде използван под формата на лапа, за отстраняване на гной от раневата патология. Също така подпомага образуването на съединителна тъкан в нея, като по този начин ускорява оздравяването им.

Антиоксидантното действие и способността на лука да поглъща свободните радикали се дължат на високото съдържание на флавон, сяро-съдържащи съединения и производни полифенолни вещества в луковицата му. Освен това е доказано, че антиоксидантния потенциал на зеленчука е по-силен от този на други разновидности лук, дори от чесъна. Поради своите антиоксидантни качества, той може да бъде съпътстваща терапия при пациенти, страдащи от нефротоксичност.

В редица изследвания - ин виво и ин витро, е установено, че този вид лук оказва значителни антиангиогенни ефекти, без токсично действие, върху ендотелните клетки на съдовете.

Шалотът и неговото противораково действие:

Резултати от научни изследвания показват, че А. ascalonicum може да се включи успешно в профилактиката и лечението на много възпалителни и ракови заболявания. В тези анализи са използвани водни екстракти от шалот, с които са третирани няколко клетъчни ракови линии, при което се отчитат ин витро противораковите и противовъзпалителните свойства на зеленчука.

Воден екстракт от Allium ascalonicum потиска пролиферацията на ракови клетъчни линии, по дозо-зависим начин. Колкото повече нараства концентрацията на екстракта, толкова по-ефективно се елиминират раковите клетки. Способността на шалота да подтиска растежа на тумора е изследвана и ин витро и ин виво.

Изследвания показват, че значителната противовъзпалителна активност на шалота се дължи на мембранно стабилизиране и намаляване на съдовата пропускливост и инхибиране на различни медиатори на възпалението.

Шалотът в кулинарията:

Листата на този вид лук също са годни за консумация и са с по-нежен вкус от тези на кромида. Те заедно с луковиците му се използват в кулинарията, както останалите представители на семейство Лукови - по-избор и предпочитания на консумиращия. Неговата по-висока цена определя степента му на употреба в кулинарните изкушения. По-скъп е защото не се отглежда у нас, но интересното е, че не се открива и в родният му ареал на разпространение от миналото.

Широко приложение намира в кухнята на Южна Индия. Популярен е в много страни от Югоизточна Азия, вложен в различна форма, обработка и в съчетание с много хранителни продукти в местни ястия и специалитети. Единствено се избягва от вегетарианците будисти, заради остротата си.

Хранителна стойност на 100 грама суров продукт шалот:

 • eнергия - 72 ккал;
 • въглехидрати - 16,8 грама;
 • захари - 7,87 грама; фибри - 3,2 грама;
 • мазнини - 0,1 грама; протеини - 2,5 грама;
 • витамини - B1 - 0,06 милиграма, B2 - 0,02 мг, B3 - 0,2 мг, B5 - 0,29 мг, B6 - 0,345 мг, B9 - 34 мкг, C - 8 мг;
 • минерални вещества - калций - 37 мг, желязо - 1,2 мг, магнезий - 21 мг, манган - 0,292 мг, фосфор - 60 мг, калий - 334 мг, цинк - 0,4 мг.

Други употреби на шалот:

лук шалот

 • изпозлва се като козметично средство за отстраняване на лунички;
 • употребява се като репелент за отблъскване на насекоми, понякога директно нанесен върху кожата;
 • сокът от растение може да се използва като превантивна мярка срещу ръжда, нанесен върху метали и като лак за мед и стъкло;
 • от люспите на лука се получава жълто-кафява боя;
 • сок от лук се втрива в косата за насърчаване на растежа й и като лек при плешивост;
 • отвара от небелен лук се прилага на други растения, с цел увеличаване на устойчивостта им към заболявания и паразитози.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияАлт. медицинаЛеченияБотаникаЛюбопитноЗдравни съветиПатологияХранене при...СнимкиИзследванияСпортХрани и ястияРецептиНовиниИсторияЛайфстайлАнкетиФизиологияНормативни актовеКлинични пътекиМикробиологияЗаболявания (МКБ)СпециалистиДиетиПсихологияСъставкиЕ-тата в храните