Начало Медицинска енциклопедия Лечения Механична вентилация

Механична вентилация

Механична вентилация - изображение

Механична вентилация: При някои болни в зависимост от тежестта на състоянието спонтанното дишане не може да се възстанови за дълъг период от време, през който дихателната функция се извършва от апарати - респиратори. Те действат на принципа за създаване на положително налягане в дихателните пътища. Различават се от нормалното дишане по фазата на вдишването, през която газовете, постъпващи под налягане, разгъват отвътре белите дробове и гръдния кош. Дихателната мускулатура остава безучастна. Фазата на вдишването продължава докато се стигне определен обем или определено налягане, които са предварително зададени. Различават се обемни респиратори - те винаги постигат определен дихателен обем и респиратори по налягане.

Командното дишане се извършва с въздушна смес, в която кислорода не бива да превишава 30 - 40 %. Необходимо е да се извърши ендотрахеална интубация или трахеостомия за свързване  на апарата.

4.3, 9 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Механична вентилация

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛеченияЗдравни съветиБотаникаЛюбопитноНовиниИсторияСнимкиКлинични пътекиЛайфстайлЗаболявания (МКБ)Хранене при...ФизиологияПсихологияИзследванияСпортАлт. медицинаСпециалистиЗаведенияПроизводителиНормативни актовеОткритияГеографияИнтервютаАнкети