Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Инфекциозни и паразитни болести Чревни инфекции Други бактериални хранителни отравяния Ботулизъм

Ботулизъм МКБ A05.1

Ботулизъм МКБ A05.1 - изображение

Ботулизъм е остра, животозастрашаваща токсикоинфекция, която се причинява от Clostridium botulinum. Възниква най-често при консумация на консервирани храни.

Причинителят е Грам-положителна бактерия - Clostridium botulinum от род Clostridia. Известни са 8 серотипа - А, B, C1, C2, D, E, F, G. Бактерията отделя термолабилен екзотоксин - ботулинов токсин, който е най-силната биологична отрова и на който се дължат проявите на инфекцията. Има подчертано действие върху нервната система.

Механизъм на заразяване при класическото хранително отравяне, предизвикано от Clostridium botulinum е алиментарен - при консумиране на храна, контаминирана с ботулиновия токсин. Най-често това са домашно приготвени консервирани храни.

Инкубационният период е обикновено около 3-4 дни, по-рядко до 10 дни.

Клиничната изява започва с болки в епигастриума, неколкократни изхождания на кашави изпражнения, единични повръщания. Болестта се характеризира с типични промени от страна на нервната система. В зависимост от нервите, които се засягат възникват и съответните промени:

  • парализата на n.recurrens води до дисфония (загрубяване на гласа)
  • при засягане на n.vagus и n.glossopharingeus се стига до дисфагичен синдром - затруднение при преглъщане дори и на вода, поради парализа на фаринкса
  • при засягане на n.oculomotorius възниква птоза

Проявите от страна на очедвигателните мускули най-често са тези, които водят пациента при лекаря - (офталмоплегичен синдром). Пациентите са в увредено общо състояние. Наблюдава се бледост, заради подчертания спазъм на периферните съдове, с втренчен и неподвижен поглед и с разширени зеници. Симптоми като сухота в устата, трудно преглъщане, затруднен говор, слабост на мускулите, повръщане и понякога диарийни прояви се появяват в началото и са важни в диагностичен план. Най-тежката е парализата на булбарните центрове, което бързо до дихателна и сърдечна недостатъчност.

Заболяването може да протече като лека, тежка и среднотежка форма. Много тежко протича кърмаческия ботулизъм и има летален изход.

Диагнозата се поставя въз основа на анамнеза за консумиране на домашно приготвени консервирани храни, неврологичните прояви, особено засягането на очедвигателните мускули. Диагнозата се потвърждава чрез микробиологичните изследвания.

Диференциална диагноза се прави с:

  • отравяне с атропин
  • миастения гравис
  • синдром на Гилен - Баре
  • полиомиелит
  • менингит
  • енцефалит

Лечението на ботулизъм започва с незабавна хоспитализация, задължително се прави стомашна промивка. Етиологичното лечение включва антитоксичен противоботулинов поливалентен хетероложен серум. При тежките случаи пациента се включва на апаратна вентилация (при засягане на булбарните центрове).

Прогнозата е сериозна, особено при тежката клинична форма. Леталитетът е висок.

2.8, 5 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Ботулизъм МКБ A05.1

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Ботулизъм МКБ A05.1

ИЗСЛЕДВАНИЯ И ТЕСТОВЕ ПРИ Ботулизъм МКБ A05.1

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО