Начало Медицинска енциклопедия Лечения Хоспитализация

Хоспитализация

Хоспитализация - изображение

Хоспитализация: Процес на насочване, приемане и настаняване на пациента в болница. Индикациите за хоспитализация са:

  • медицински - взема се предвид диагнозата на болния, стадия на заболяването, наличието на придружаващи заболявания, общото състояние;
  • социални - състоянието на болния позволява и домашно лечение, но поради невъзможност за закупуване на лекарства и лице, което да се грижи за него се налага той да бъде хоспитализиран.

Хоспитализацията може да бъде спешна и планова.

Спешната хоспитализация се осъществява при състояния, които са животозастрашаващи, при необходимост от спешно оперативно лечение или, когато общото състояние на пациента е тежко и изисква апаратен контрол на основните жизнени функции.

Плановата хоспитализация дава възможност да бъде предварително уточнен деня за постъпване в болничното заведение. Налага се при извършване на планови операции, при хронични заболявания - за преценка и стабилизиране на състоянието, за извършване на изследвания, периодични кръвопрелвания и др.

3.7, 7 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Хоспитализация

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниМедицински изследванияЗаведенияЛайфстайлКлинични пътекиОрганизацииЛюбопитноЗдравни съветиСнимкиАлтернативна медицинаЛеченияИсторияНормативни актовеКомпании и организацииИнтервютаСоциални грижиПсихологияДиетиАптекиХранене при...СпециалистиАнкетиБотаникаНаправления в медицинатаСпорт