Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Цели медицински системи Завръщането на ирисовата диагностика

Завръщането на ирисовата диагностика

Завръщането на ирисовата диагностика - изображение

От анатомична гледна точка, ирисът представлява най-видимата част от увеалния тракт, разположена в средната част на окото. Състои се от кръвоносни съдове, съединителна тъкан и пигментни клетки, отговорни за отличителния цвят на ириса при всеки човек. Ирисът съдържа и фини мускули, които контролират движението му и правят възможна промяната на размера на зеницата, която контролира светлинния поток, достигащ до ретината.

От друга страна, ирисът е като карта на тялото – промените в някои органи се отразяват в отделните части на ириса. Поради тази причина, за 10 минути по състоянието на ириса могат да се определят почти всички болести. С това се занимава иридологията.

Иридологията е наука, която разглежда ириса, неговата структура, цвят и отделни промени по него (маркировки) и чрез това определя здравословното състояние на организма. Тя е един от най-информативният, безболезнен, безкръвен метод за диагностика, доказал се през годините. В рамките на десетина минути, при визуалния оглед на ириса, се получава информация за минали заболявания и здравословни проблеми, протичащи в момента. Могат да бъдат диагностицирани и някои генетични слабости и предразположености на индивида. Методът е приложим при деца над 2 години. С този метод не могат да се диагностицират кръвни и психични заболявания, както и имунологични заболявания.

Посредством ирисовата диагностика не може да се постави диагноза в съвременния медицински смисъл. Тя ни показва живото човешко тяло като единно цяло, както при здравия човек, така и при болния. Окото е огледало на душата, но пресъздава процесите и измененията на организма и подобно на прозорец, ги показва навън. Тази диагностика има преимущество и за профилактиката. Често при здрави наглед хора, тя открива в ранна фаза застрашаващи смущения, които могат да възникнат на почвата на наследствено обременяване или вследствие на други фактори.

Основи на ирисовата диагностика

Според иридологията, видът и структурата на ириса се променят в зависимост от моментното здравословно състояние. При нарушено здраве отделните структурни единици на ириса изглеждат рехави, изкривени, образувайки различни модели (маркировки). При слабост на даден орган, се образуват елипсовидни сиви петна или затворени линии. При наличие на заболяване, тези лезии показват областите, в които е настъпило нарушение. Смята се, че дясната половина на ириса, показва промените в дясната част на тялото, а лявата половина на ириса – промените в лявата част. От ириса може да се определи локализацията на различни токсични отлагания, натрупани в организма. Каквито и да са, те се отразяват на обмяната в даден орган на клетъчно равнище, а оттам и на целия организъм. С ирисовата диагностика може да се определи минералният баланс в организма, когато недостигът на някои елементи води до негативни промени на клетъчно и тъканно ниво.

Легенда: Е=епифизна жлеза; ХИП=хипофиза; Сл=слънчев сплит; ап=апендикс; ПАН=панкреас; ЖМ=жлъчен мехур

Промени в цвета на ириса

За да бъдат забелязани тези промени, трябва добре да изучите собствените си очи в огледалото. След това погледнете очите на приятели и роднини. Направете цветна снимка на очите си и я сравнете с общата графика. Може да използвате лупа или фенерче. Локалните промени в цвета (маркировки) се откриват значително по-лесно при сини или зелени очи, отколкото при кафяви очи.

Промените в цвета може да включват малки, кафеникави петна при сините или зелените очи, разположени странично от зеницата. Тази област принадлежи на червата. Кафеникавите „маркировки” в нея са индикация за нарушение в храносмилателната система, обикновено свързани с черния дроб и жлъчния мехур.

Често, очите на бебето се променят от син към кафяв цвят в рамките на дни или седмици след захранване на бебето с краве мляко. Понякога настъпват и признаци на алергия или непоносимост като кожна реакция, дихателни или храносмилателни смущения. Подобни промени в цвета на ириса може да настъпят и при кърмени бебета, ако майката консумира краве мляко или продукти от него.

Кафявият цвят при действително кафявите очи се дължи на пигмента меланин, докато патологичното оцветяване в кафяво произхожда от окислени липопротеини (като липофусцин) и евентуално, продукти от разпадането на кръвни пигменти (билирубин). Промянате в цвета може да настъпи и при отлагане на лекарствени вещества. Понякога кафявото оцветяване е толкова разпространено, че трудно се установява естественият цвят на ириса.

Белият цвят по ириса показва свръхактивност, дразнене, киселинност, възпаление или катар на съответната част от тялото. В някои случаи, ирисът на очите изглежда много по-бял, докато при други, белите петна се концентрират само в определени области. И тъй като, кафявият цвят означава, че продуктите от краве мляко, наситените мазнини, химикали и стимуланти трябва да се избягват (доколкото е възможно), а бялото оцветяване е индикация за натрупване на слуз, наличие на бели и кафеникави петна е сигнал, че слуз-формиращи храни като глутен, рафинирани въглехидрати, пшеница, лактоза, портокали и сирена с плесен, трябва да се избягват.

Когато острото възпаление на органа премине в по-лека, хронична форма, белият цвят в ириса се променя към сиво. Колкото по-тъмен е цветът, толкова по-слаб е органът. Възможно е, в процеса на оздравяване, да настъпи и обратния процес: сивите области изсветляват постепенно, до достигане на бял цвят, след което се възстановяват до характерния цвят на ириса. Обикновено това е процес, за който са нужни години.

Белите петна показват необходимост от терапия с противовъзпалителни и успокояващи средства, а сивите и кафявите показват необходимост от средства за засилване и стимулиране на функцията на организма.

Зеничен рефлекс

Ако зениците не се свиват, когато към тях се насочи ярка светлина, това е сигнал за нарушени нервни рефлекси. Други проблеми, които може да рефлектират върху зеничната реакция са понижена надбъбречна функция или свръхстимулация на симпатиковата нервна система (често в резултат на скрит страх). Дисфункция на надбъбречните жлези може да се предполага, ако зениците се разширяват и свиват неколкократно, когато са изложени на ярка светлина в продължение на 30 секунди.

Нервен венец

Силно, бяло оцветено и почти кръгло очертаване на чревната област се означава с понятието нервен венец. Той е показател за добро състояние на вегетативната нервна система. Ако това очертание е слабо, назъбено, обезцветено или се простира по-далеч в периферията на зеницата може да се предполага, че вегетативната нервна система е в лошо състояние. Нормалната позиция на нервния венец е на 1/3 разстоянието между зеницата и периферията. Ако нервната система е напрегната и свръхактивна, венецът се намира по-близо до зеницата, а ако е по-спокойна и с нормална активност е по-близо до периферията.

Нервни пръстени

Като нервни пръстени се означават бели кръгове или дъги, намиращи се във външната част на ириса. Те са сигнал за напрегнатост, свръхактивност и раздразнение на нервната система. Отдалечените зони на ириса представляват лимфната система и кръвообращението, а зоните граничещи със склерата – кожата.

 

 

Оцветявания в стомашната област

При нормално състояние, зоната на стомаха не е ясно разграничена, но, ако стомахът е раздразнен, зоната граничеща със зеницата може да е белезникава и да се различава от чревната област. Кафеникавото оцветяване на областта на стомаха показва хронична слабост.

 

 

Оцветяване на чревната област

Белезникавият цвят на чревната област е сигнал за възпаление, раздразнение или язви. Препоръчително е да се избягва консумацията на продукти с глутен, лактоза, подправки и кисели храни. От полза може да са някои ослизяващи добавки и храни като сминдух, хлъзгав бряст, черен оман, ленено семе, кафяв ориз. Ако в областта на главата (носната кухина, синусите) има натрупване на слуз, може да се наблюдава белезникаво или кафяво оцветяване в областта на колон трансверзум (colon transverse), преминаващо към областта на ухото и мозъка. Потъмняването на областта е знак за хронична слабост.

Радиални черни линии

Наличието на черни линии, наподобяващи лъчи, е сигнал за сериозно влошаване на чревната дейност. Черните линии водят началото си от зеницата и преминават към периферията. Органите, през които преминават тези линии може да са с леко понижена функция.

 

 

 

Необичйни маркировки

Някои маркировки могат да бъдат оцветени в кафяво, червено или жълто. Необичайните цветове показват отлагания на лекарства или други вещества в органите с нарушена дейност.

Бял външен пръстен

Силен бял пръстен, разположен в близост до външния ръб на ириса, показва отлагане на сол (натрий) и/или калциеви отлагания. Нужно е да се намали солта в храната, да се пие много вода, а евентуално да се включат калиеви и магнезиеви добавки, както и натурален витамин Д. Може да се обмисли подобряване на бъбречната дейност.

Синьо-бял филм

Наличието на леко, синьо-бяло покритие, започващо от външния ръб на ириса показва нарушена кръвна циркулация и анемично състояние. Често такова покритие може да се появи в областта на мозъка, което може да е знак за приближаване на сенилност (arcus senilis).

 

 

Тъмен външен пръстен

Тъмен пръстен по външния край на ириса показва, че кожата е с нарушена активност и има натрупвани отпадни вещества в нея. Нуждае се от подхранване, подобряване на циркулацията й и подобряване на бъбречната и белодробната дейност.

 

 

 

Лимфна броеница

Група от бели петна, разположени в близост до външния ръб на ириса са индикация за хронична инфекция и претоварване на лимфната система. Препоръчва се да се избягва лактозата и продукти с краве мляко (с изключение на масло).

 

 

Склерология

Склерологията се занимава с диагностика по разположението и формата на видими в склерата (бялата част на окото) кръвоносни съдове. Като цяло, диагностиката по склерата посочва само кои са проблемните области, а не конкретния характер на нарушението. Склерологията може да покаже, че функцията на даден орган е нарушена, но не дали е с повишена активност или с понижена. Обикновено, кръвоносен съд, който е насочен към определена зона на ириса, показва, че нещо не е наред с този орган или част от тялото. Колкото по-силно се вижда кръвоносният съд и, колкото повече други съдове са преплетени около него, толкова по-сериозен е проблемът.

За да се изследва по-ниско разположената част на склерата, трябва изследваният да погледне нагоре и същевременно, долният клепач да се издърпа леко надолу. За да се изследва горната част, погледът трябва да бъде насочен надолу, докато горният клепач се изтегля леко нагоре. Външната част се изследва докато изпитваното око гледа към другото око.

С помощта на ирисовата диагностика, може да се констатират редица нарушения в организма и съответно да се изготви една пълна лечебна програма. Ирисовата диагностика често върви ръка за ръка с натурални лечения, включващи билки, билкови продукти, хранителни добавки, подходяща диета, почистващи процедури, а ако е необходимо масаж или практики от Източната медицина.

Това са само някои общи правила и насоки в иридологията, които могат да ви дадът основна преценка за състоянието на вашето тяло.
У нас, международната оздравителна програма „Greenhealth” България разполага с кабинет, в който като постоянен консултант по ирисова диагностика, фитотерапия и природолечение практикува д-р Иван Николов.

Източници:

http://www.health-science-spirit.com
http://medicine.jrank.org
http://www.herenowhealing.com
http://www.greenhealth-bg.com

Още по темата:

4.0, 21 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноИзследванияФизиологияНовиниСнимкиАлт. медицинаЛеченияКлинични пътекиИсторияБотаникаХранене при...ЛайфстайлПсихологияСпециалистиСпортПроизводителиАптекиОрганизацииНормативни актовеЗаведения