Начало Медицинска енциклопедия Физиология Сетивни системи Зрителна сетивна система Функционална морфология на окото

Функционална морфология на окото

Функционална морфология на окото - изображение

Във функционалната морфология на окото се включват три слоя – външен, среден и вътрешен.

  1. Външният слой е представен от склерата (бялото на окото). В предната си част тя прехожда в прозрачна роговица (корнея).
  2. Средният слой е изграден от множество кръвоносни съдове и се състои от хороидея, ресничесто (цилиарно) тяло и ирис. Хороидеята се разполага в задните части на очната ябълка. Ирисът представлява оцветената дисковидна структура с отвор в средата, който се нарича зеница. Чрез окопромяната в големината на отвора на зеницата се регулира количеството светлина, което навлиза в окото. Непосредствено зад ириса се намира лещата на окото. Лещата е прозрачна и еластична структура, която има собствена капсула.
  3. Вътрешният слой на окото е представен от ретината и е изграден от множество нервни елементи. Ретината трансформира енергията на светлинните лъчи в биоелектрични потенциали. Пространството между ретината и задната повърхност на лещата е изпълнено с прозрачна и желеобразна материя, която се обозначава като стъкловидно тяло.

Пространството между предната повърхност на лещата и роговицата е изпълнено от бистра водниста течност. Воднистата течност се секретира от ресничестото тяло в задната камера. Като задна камера се означава пространството между предната повърхност на лещата и ириса. През зеничния отвор воднистата течност преминава в предната камера. Като предна камера се означава пространството между ириса и роговицата. От предната камера през канал на Шлем, който се разполага в иридо-корнеалния ъгъл, воднистата течност се оттича във венозната система. Нарушенията в оттичането водят до повишено вътреочно налягане и глаукома.

4.3, 9 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://en.wikipedia.org/wiki/Human_eye

https://www.webmd.com/eye-health/picture-of-the-eyes#1

https://maculacenter.com/eye-anatomy/

Л. Витанова, Р. Гърчев; „Физиология на човека”; издателство АРСО

Arthur C. Guyton, M.D., John E. Hall, Ph.D.; „Text book of Medical Physiology“

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАнатомияИзследванияЗдравни съветиФизиологияЛюбопитноНовиниЛеченияАлт. медицинаЛайфстайлХранене при...СнимкиТестовеВидеоБотаникаИсторияХрани и ястияНормативни актовеОрганизацииРецептиСпециалистиЗаведения