Начало Медицинска енциклопедия Лечения Контактни лещи Помощни средства и медицински изделия

Контактни лещи

Контактни лещи - изображение

Лечението на заболяванията, засягащи зрението, показва огромен напредък в последните няколко десетилетия, благодарение на иновациите в медицината, съвременните технологии и въвеждането на модерни, удобни и най-важното ефективни средства за терапия.

В близкото минало корекцията на зрителните нарушения се е осъществявала единствено с помощта на очила със съответния диоптър и характеристики. Създаването на контактните лещи и въвеждането им в клиничната практика позволява корекция на зрението, без човек да се притеснява дали очилата му подхождат, постигайки същите ефекти.

Въпреки нашумялата напоследък мода сред младото население за носене на очила без диоптър единствено с цел постигане на желания естетичен вид, обикновено лицата, диагностицирани с различна степен късогледство, далекогледство и други увреждания, се чувстват често дискомфортно при носенето на очила.

Основните проблеми са свързани главно с естетичния аспект, трудностите при избор на подходяща за чертите на лицето на пациента рамка, цвят и други характеристики.

Контактните лещи, при правилна експлоатация, позволяват постигане на същите ефекти, без околните изобщо да разбират, че страдате от зрителни нарушения.

Разработването на все по-нови модели, подобряването на техните характеристики (материал, от който се произвеждат, усещане за лекота, без дразнене на очите, лесно поставяне и сваляне), ги прави все по-примамлива алтернатива на очилата.

Милиони хора в световен мащаб ежедневно се доверяват на контактните лещи, без да се притесняват за зрението си и външния си вид.

Какво представляват контактните лещи?

Какво представляват контактните лещи?

Контактните лещи представляват малки синтетични (изработени от силикон, различни полимери на пластмасата и други материали) дискове, разработени да коригират рефракционните нарушения на зрението. Отличават се с различни размери (според индивидуалните размери на окото на пациента). Те могат да бъдат с положителен или отрицателен диоптър и се поставят под клепачите, върху роговицата на окото.

Назначаването им се осъществява от специалист (офталмолог, очен лекар), след предварително извършени изследвания за определяне на наличието и тежестта на зрителните нарушения.

Най-често се прилагат следните методи на изследване:

При установяване на нарушения на зрението (различно по степен увреждане в зрението за близки или далечни предмети, неясно виждане) и определяне на съответните параметри (диоптър) се назначава лечение или с очила или с контактни лещи (консервативно лечение). При определени заболявания и тежки форми се налага хирургична корекция на зрението.

Контактните лещи са предпочитаният вариант при много хора във връзка с тяхната компактност и комфорт, който създават.

Тъй като правилната им употреба е свързана с дисциплина и контрол по отношение на хигиената и правилните техники на съхранение, употреба (поставяне, сваляне) този метод на лечение не е особено подходящ при лица, които по една или друга причина биха имали проблеми с тяхното приложение (например пациенти с ревматоиден артрит или болест на Паркинсон, при които в резултат от тремора на ръцете се усложнява манипулацията по поставяне и сваляне на лещите).

Определени подлежащи заболявания, като например хипертиреоидизъм, астма, хронична обструктивна белодробна болест, алергии и други също може да се окажат пречка при желанието за корекция на зрението чрез контактни лещи.

При болести, водещи до изсушаване на очите (синдром на сухо око), като например болест на Сьогрен, приложението на контактни лещи също не е препоръчително.

Честите и хронични инфекциозни заболявания, професия, свързана с експозиция на замърсители, както и приемът на определени лекарства, водещи до изсушаване на очите, също представляват пречка и налагат корекция на зрението по стария, добре познат начин, а именно с очила.

В зависимост от индивидуалния здравословен статус на пациента, тежестта на очното заболяване и желания ефект се използват различни видове лещи, разработени и предназначени за задоволяване на индивидуалните потребности на всеки отделен пациент.

Съвременната медицина, примесена с естетичната козметика, доведе до създаването на така наречените цветни контактни лещи, които позволяват смяна на цвета на очите (използва се главно при лица, чиято професия го налага, като например актьори, дубльори, модели и други).

Важна особеност е правилното съхраняване и почистване на лещите с препоръчаните от специалиста разтвори.

Всеки конкретен вид се почистват със специално предназначени за тях разтвори, като е необходимо съобразяване и с чувствителността на пациента (някои разтвори може да съдържат съставки, към които пациентът е алергичен, което да доведе до дразнене, зачервяване, парене, неясно виждане).

Какви видове контактни лещи има?

Какви видове контактни лещи има?

В зависимост от материала, от който са изработените, лещите се подразделят на два основни вида, а именно твърди и меки, всеки от които допълнително се подразделя на други видове в зависимост от срока на приложение (животът на лещата), както и желаната цел (лечение на астигматизъм, късогледство, далекогледство, пресбиопия).

Различните видове се отличават с определени предимства и недостатъци по отношение на начина на употреба, рисковете от нежелани реакции и раздразнение на очите, хигиенните мерки.

Най-общо различните видове контактни лещи включват:

 • меки лещи за еднократна употреба: този тип лещи в зависимост от материала са предназначени за краткосрочна употреба (еднодневни, едноседмични, двуседмични, едномесечни, тримесечни), като не се препоръчва употребата им след изтичане на определения срок
 • меки лещи за ежедневна употреба: предназначени са за ежедневна употреба, като е необходимо внимателно съхранение и почистване след сваляне
 • лещи за целодневна употреба: техните характеристики позволяват продължително носене, включително и нощно време
 • сферични контактни лещи: обикновени лещи, използвани за лечение на късогледство, далекогледство и старческо далекогледство
 • торични контактни лещи: представляват цилиндрични лещи, които се използват при лица с астигматизъм, особено с тежки форми и нужда от сериозна корекция
 • мултифокални или бифокални лещи: използват се предимно при пациенти с пресбиопия
 • моновизионни лещи: използват се при наличие на големи разлики в зрението на двете очи, като позволяват корекция и вследствие на добрата взаимовръзка между мозъка и очите настъпва значимо подобрение
 • твърди, газопропускливи лещи: обикновено покриват около две трети от роговицата и са едни от най-често използваните видове твърди лещи. Осигуряват идеална корекция на зрението, отличават се с кратък адаптационен период, използват се за корекция на почти всички видове зрителни увреждания, отличават се с относително дълъг живот и лесна употреба
 • твърди лещи, обикновени: първите въведени в практиката лещи, изработени първоначално от твърдо стъкло, впоследствие от плексиглас. Въпреки че все още се произвеждат, употребата им в клиничната практика е силно ограничена, поради дискомфорта и намаления достъп на кислород до очите
 • цветни лещи: използват се за промяна в цвета на ириса и намират приложение главно в киноиндустрията

Изборът на контактни лещи се осъществява след консултация със специалист и съобразно индивидуалните особености на пациента (вид и тежест на зрителната увреда, способност за правилно третиране на лещите, професионална заетост, контакт с вредни фактори и други).

Приложение на контактни лещи при миопия, хиперметропия, астигматизъм, пресбиопия

Кога е необходимо приложението на контактни лещи?

Лечение с лещи се назначава при различни рефракционни увреждания и аномалии при възрастни пациенти. При малки деца не се препоръчва използването им (назначават се в изключително редки случаи, при определени заболявания).

Най-често се назначават при:

 • Нарушения на рефракцията и акомодацията: представлява сборно понятие, обхващащо различните зрителни нарушения (миопия, хиперметропия, астигматизъм и други)
 • Миопия: нарича се още късогледство и се характеризира със затруднения във фокусирането на далечни образи
 • Хиперметропия: нарича се още далекогледство и се характеризира със затруднения във фокусирането на близко разположени образи, предмети
 • Астигматизъм: по същество представлява аномалия на рефракцията, в резултат от което пациентите виждат неясно (чести други оплаквания са тежест в очите, главоболие)
 • Пресбиопия: състоянието е известно още като старческо далекогледство и се характеризира с намаляване на способността за фокусиране на близко разположени предмети с напредване на възрастта
 • Кератоконус: настъпва намаляване на зрителната острота в резултат от прогресивно изтъняване на роговицата с невъзпалителен характер
 • Анизометропия и анизеикония: термините характеризират различна степен на увреждане на двете очи (различна степен на късогледство или далекогледство на двете очи, както и миопия на едното око в съчетание с хиперметропия на другото)
 • Други болести на слъзната жлеза: при различни увреждания на слъзната жлеза може да се използват специални лещи, подобряващи нейното състояние, осигуряващи адекватна хидратация на окото и предпазващи от различни увреждани
 • Синдром на Marfan: заболяването протича с различни по тежест увреждания, засягащи опорно-двигателния апарат, зрението (късогледство или далекогледство), сърдечно-съдови и други увреждания

Липсата на лечение при различните зрителни увреждания може да доведе до развитието на по-сериозни усложнения с дългосрочен характер, задълбочаване на проявите и значително влошаване на зрението.

Употребата на контактни лещи по същество не води до лечение на самото заболяване, а симптоматично облекчава свързаните с него прояви (неясно виждане, невъзможност за фокусиране на близки или далечни обекти, главоболие, тежест и болка в очите).

Някои професии са особено податливи на развитието на зрителни увреждания, като съществен рисков фактор е продължителната работа пред компютър (както и продължителното време, прекарано пред дисплея на телефона, екрана на телевизора), продължителният престой на закрито (на изкуствена светлина, като особено опасни са слабото осветление и твърде яркото осветление).

Приложението на подходящи контактни лещи намалява рисковете от дългосрочни усложнения, позволява корекция на зрителните нарушения и намалява симптомите, свързани с тях.

Но като всеки терапевтичен метод, този лечебен подход също крие някои рискове и опасност от нежелани ефекти.

Какви рискове крие приложението на контакни лещи?

Какви рискове крие приложението на контактни лещи?

Неправилното съхранение, поставяне и отстраняване от очите и ниската хигиенна култура значително повишава риска от развитие на различни по тежест странични ефекти, някои от които са напълно безобидни и бързо отшумяват, докато други крият риск от сериозно увреждане на зрението и дори слепота.

Най-често съобщаваните странични ефекти и рискове от неправилно приложение и съхранение на лещите включват:

 • синдром на сухо око
 • зачервяване, раздразнение, парене на очите
 • сърбеж, мравучкане по клепача
 • замъглено зрение (при попадане на грим или замърсявания по лещата)
 • развитие на инфекция
 • развитие на възпаление
 • увреждане на роговицата (драскотини, абразии, ожулвания)
 • алергична реакция (към използвания разтвор за лещи)
 • засягане на клепачите (възпаление, инфекция)
 • главоболие (при неправилно определяне на диоптъра или при неговата промяна в хода на терапията)
 • чувствителност към светлина (лещите могат да доведат до фотосенсибилизация)

Голяма част от симптомите отшумяват при отстраняване на лещата, щателното почистване и дезинфекция, но при липса на подобрение незабавно потърсете медицинска помощ.

При наличие на необичайна секреция от окото, силно дразнене, сърбеж и парене, фотофобия, размазано и неясно виждане незабавно отстранете контактните лещи. Препоръчва се консултация със специалист за установяване на причините за симптомите, тъй като е възможно да се дължат на неправилна експлоатация на лещите или на развила се инфекция в резултат от различни фактори.

За намаляване на риска от нежелани ефекти се препоръчва подробно запознаване на пациентите с методите за съхранение, почистване и употреба на контактните лещи.

Често в началото са налице затруднения с правилното поставяне и отстраняване на лещите, което може да доведе до замърсяване на очите, нарушаване на целостта на лещите и други увреждания.

При необходимост се налага обучение на пациентите как да си служат с лещите, как да реагират при разместване на лещата вътре в окото, при изпадане на лещата и други подобни ситуации, които налагат бърза реакция.

Полезни съвети

Полезни съвети

 • винаги спазвайте стриктно указанията на вашия лекар
 • не подменяйте самоцелно препоръчания ви разтвор за лещи
 • не използвайте чужди контактни лещи
 • не третирайте лещите с течаща вода, сапун и други домашни методи за почистване (съществува риск от дразнене на очите и инфекция)
 • не използвайте лещите по-дълго отколкото са ви препоръчали
 • използването на едноседмични или едномесечни лещи в продължение на два и повече месеца крие сериозни рискове от замърсяване, възпаление и инфекция на очите
 • не плувайте с лещите (в басейн, езеро, море, океан)
 • винаги носете слънчеви очила с висок филтър на защита
 • не преспивайте с лещите, освен в случай на използването на целодневните лещи
 • поддържайте ноктите си къси и ги почиствайте редовно за намаляване на риска от надраскване на лещите или роговицата, както и рисковете от инфекция
 • при необходимост от използване на грим, го нанасяйте след поставяне на лещите
 • при отстраняването на грим и други замърсявания от лицето, първо отстранете внимателно лещите и ги поставете в съответните контейнери на съхранение и след това преминете към почистване на лицето
 • внимателно четете етикетите на козметични продукти за очи, тъй като някои от тях може да не са безопасни при използването на контактни лещи

 

По текста работи: д-р Лилия Пашова-Стоянова

Още по темата:

4.0, 11 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Контактни лещи

ВСИЧКИ

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.emedicinehealth.com/contact_lenses/article_em.htm
http://www.bausch.com/your-eye-concerns/eye-infections-irritations/contact-lens-discomfort
https://www.webmd.com/eye-health/caring-contact-lens
https://www.1800contacts.com/connect/articles/types-of-contact-lenses
https://www.aao.org/eye-health/glasses-contacts/contact-lens-types
https://www.aoa.org/patients-and-public/caring-for-your-vision/contact-lenses/advantages-and-disadvantages-of-various-types-of-contact-lenses
https://www.webmd.com/eye-health/contact-lenses

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни проблемиЛюбопитноНовиниХранене при...Здравни съветиСнимкиЛеченияИсторияАлт. медицинаЛайфстайлАптекиФизиологияХрани и ястияИзследванияНормативни актовеБотаникаОрганизацииРецептиСпециалистиЗаведения