Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Тест за зрителна острота

Тест за зрителна острота

Тест за зрителна острота - изображение

Зрителната острота представлява мярка за пространствената разделителна способност на окото. Тя се измерва с най-малкото разстояние, от което окото може да различи разделно 2 точки в пространството. Цифровият израз на зрителната острота е възприето да се нарича визус. Тестовете за зрителна острота дават точна оценка за нейното състояние.

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Тестовете за зрителна острота представляват част от рутинните изследвания на зрението. Използват се за мониториране настъпването на зрителни усложнения при някои заболявания, като диабет. Тестовете за зрителна острота се използват и за установяване на нарушения на рефракцията и спомагат за определяне на необходимостта от очила или контактни лещи. Издържан тест за зрителна острота е задължително условие за получаване или подновяване на лиценз за шофиране.

Необходима ли е предварителна подготовка?

Тестът за зрителна острота не изискват никаква предварителна подготовка. Ако носите контактни лещи или очила, консултирайте се с Вашия лекар, дали трябва да ги премахнете преди изследването.

Метод на провеждане на изследването:

Изследването на зрителната острота се извършва чрез използването на стандартизирана диаграма. Това е прост тест и може да бъде осъществен в болници, очни клиники, училища, здравни лагери и почти всички места, под надзор на съответния очен специалист.

Най-често използваната диаграма е тази на Снелен (Snellen). Тази диаграма се състои от поредица от букви или букви и числа, които са с по-големи размери на върха и постепенно намалява към дъното. Ще бъдете помолени да застанете на около 6 метра от диаграмата. След което едното Ви око ще бъде покрито с помощта на хартия или дланта. Тогава Вашият лекар ще Ви помоли да прочетете последователно всички букви и цифри от горе до долу на висок глас. Най-малкият ред от символи, който пациентът може да прочете, отразява силата на зрителната острота на съответното око. Същата процедура се осъществява и с другото око. Съществуват различни версии на таблицата на Снелен. Една такава версия е диаграмата на Тъмблинг (Tumbling), съдържаща буквата "Е", обърната в различни посоки. Тази таблица се използва най-често при неграмотни пациенти или при деца.

Какво ще усещате по време на изследването?

По време на изследването няма да усетите никакъв дискомфорт или болка.

Има ли рискове от провеждането на изследването?

Тестът за зрителна острота не носят никакъв риск за пациента.

Резултати от проведеното изследване:

   Нормални стойности:

Зрителната острота на даден индивид се изразява във фракции или Снелен фракции. Според тази нотация нормалното зрение е със стойности от 6/6 (20/20 във футове).

   Отклонения от нормата:

Стойности за зрителна острота, различни от 6/6 (20/20), отразяват различни нарушения. Например резултат от тест със стойности 6/12 (20/40) означава, че пациентът може да прочете от 6 метра разстояние, този ред който човек с нормална зрителна острота би прочел от разстояние 12 метра.

Кога не трябва да провеждате изследването?

Абсолютни противопоказания за провеждане на тестове за зрителна острота няма. Изследването на зрителната острота може да бъде компрометирано в следните ситуации:

  • изследване на бебета, малки деца или хора, които не могат да разбират въпроси и да следват инструкции;
  • слабо осветление по време на изследването.
5.0, 2 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА Тест за зрителна острота

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИзследванияНовиниКлинични пътекиЗдравни съветиЛюбопитноЗаведенияБотаникаПсихологияЛайфстайлСнимкиИсторияФизиологияСоциални грижиЛеченияНормативни актовеСпециалистиСпортХранене при...Алт. медицинаХрани и ястияРецептиОрганизацииПатологияИнтервютаВидеоДиетиТестовеАнкетиЗдравни проблемиПроизводители