Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Гликиран хемоглобин (HbA1c)

Гликиран хемоглобин (HbA1c)

Гликиран хемоглобин (HbA1c) - изображение

Изследването на гликиран хемоглобин се провежда, за да се определи количеството на свързаната с хемоглобин кръвна захар. Нормално съвсем малко количество от хемоглобина е свързан с глюкоза – около 4% до 6%. Хора, които имат диабет или други състояния, които водят до повишаване на кръвната захар имат по-високи нива на гликиран хемоглобин.

Изследването на кръвната захар дава информация за моментното състояние на кръвната захар. Нивата на кръвната захар обаче се променят през деня – от значение е диетата, физическата активност, нивото на инсулин в кръвта. При хора, които имат диабет е много важно какъв е дългосрочния контрол на заболяването и какви са били нивата на кръвната захар. С изследването на гликиран хемоглобин на всеки 3-4 месеца може да се получи такава информация. Диетата, физическата активност, както и приема на медикаменти не повлияват резултата от изследването.

Глюкозата се свързва с хемоглобина в червените кръвни клетки. Живота на червените кръвни клетки е 3-4 месеца и поради тази причина гликирания хемоглобин показва какъв е бил контрола на кръвната захар през последните месеци и дали е постигнат необходимия резултат от диетата и лечението.

С помощта на това изследване може да се определи какъв е рискът от възникване на усложнения от захарния диабет – увреждане на бъбреците, зрението, чувствителността на крайниците. Колкото по-ниски са стойностите на гликирания хемоглобин толкова по-малък риск от усложнения.

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Гликиран хемоглобин се изследва в следните случаи:

 • За диагностициране на диабет.
 • За проследяване на ефекта от лечение на диабет.

Необходима ли е предварителна подготовка?

Не е необходимо да правите нищо преди провеждане на изследването. Не е необходимо да не се храните, изследването може да бъде направено по всяко време на деня.

Ако имате каквито и да е въпроси за това как да се подготвите за изследването, какви са рисковете или какво означават получените резултати се обърнете към Вашия лекар.

Метод на провеждане на изследването:

Вземане на кръв от медицински специалист:

 • Поставя се еластичен маншет на ръката, с помощта, на който вените стават по-големи и е по-лесно вземането на кръв;
 • Почиства се мястото, от където ще бъде взета кръвта;
 • Поставя се игла във вената. Възможно е да се наложи повече от един опит за вземане на проба кръв;
 • Поставя се спринцовка;
 • Изпълва се спринцовката с кръв;
 • След събиране на достатъчно количество за пробата кръв се отстранява еластичния маншет;
 • Поставя се памучен тампон върху иглата, след което тя се изтегля внимателно от вената;
 • Притиска се мястото, от което е взета кръв.

Какво ще усещате по време на изследването?

Пробата от кръв за изследване на гликиран хемоглобин се взема от вена на ръката. При това изследване може да усещате пристягане от еластичния маншет. По време на самото вземане на кръв няма да усещате нищо, освен евентуално леко боцкане при поставяне на иглата.

Има ли рискове от провеждането на изследването?

При вземане на венозна кръв за изследване на гликиран хемоглобин съществува минимален риск от възникване на някои проблеми:

 • На мястото откъдето е взета кръвта може да се появи кръвонасядане. За намаляване на риска от това усложнение обикновено е достатъчно да притискате за няколко минути мястото, след като се извади иглата;
 • Много рядко може да възникне възпаление на вената. Това състояние се нарича флебит и обикновено преминава след третиране с компреси;
 • При хора с проблеми в кръвосъсирването може да има продължително кървене. Продължително кървене може да има и при приема на някои лекарства като Аспирин, Варфарин и др., които предпазват кръвта от съсирване. Ако имате каквито и да е проблеми с кръвосъсирването или вземате лекарства съобщете за това на Вашия лекар.

Резултати от проведеното изследване:

Изследването на гликиран хемоглобин се провежда, за да се определи количеството на свързаната с хемоглобин кръвна захар. Нормално съвсем малко количество от хемоглобина е свързан с глюкоза – около 4% до 6%. Хора, които имат диабет или други състояния, които водят до повишаване на кръвната захар имат по-високи нива на гликиран хемоглобин.

Резултатът от изследването се измерва в проценти и обикновено са готови до 1 ден.

Нормалните стойности могат да варират между различните лаборатории.

Нормални стойности на гликиран хемоглобин при здрави хора: < 5.7%

Гликиран хемоглобин при хора с предиабет: 5.7%–6.4%

Гликиран хемоглобин при хора с диабет: >6.5

Високи стойности на гликиран хемоглобин означават, че диабета е с лош контрол през последните 2-3 месеца. При хора с диабет се препоръчва да се поддържат стойности на гликиран хемоглобин < 7%.  При стойности на гликиран хемоглобин по-високи от 7% обикновено се налага промяна в лечението.

Някои състояния и заболявания могат да доведат до повишаване на стойностите на гликиран хемоглобин:

 • Синдром на Cushing;
 • Феохромоцитом;
 • Поликистозен овариален синдром;
 • Лечение с кортикостероиди.

Кога не трябва да провеждате изследването?

Изследването на гликиран хемоглобин може да не се проведе или получените от него резултати да не са полезни в следните случаи:

 • При сериозна кръвозагуба или кръвопреливане през последните 3 месеца;
 • При някои заболявания – таласемия, хемолитична анемия, бъбречни заболявания;
 • При отстраняване на слезката (далака) – променя се нормалния цикъл на червените кръвни клетки, а от там и нивата на гликиран хемоглобин.
3.4, 19 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА Гликиран хемоглобин (HbA1c)

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Клинични пътекиИзследванияАнкетиСнимкиЛеченияВидеоХранене при...НовиниИнтервютаЛюбопитноСпециалистиЗдравни съветиИсторияТестовеПатологияБотаникаФизиологияАлт. медицинаОрганизацииНормативни актовеЗаведенияПсихологияЛайфстайлСоциални грижиСпортХрани и ястияДиетиПроизводители