Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на органите на кръвообращението Хипертонични болести Есенциална [първична] хипертония

Есенциална [първична] хипертония МКБ I10

Есенциална [първична] хипертония МКБ I10 - изображение

Заболяване, при което артериалното налягане при лица над 18 години при систола (съкращение) на сърдечната мускулатура е над 140 mm Hg и/или при диастола (отпускане) на сърдечната мускулатура е над 90 mm Hg като средни стойности от многократни измервания при най-малко два или повече различни по време прегледи, се нарича есенциална (първична) хипертония.

Есенциалната хипертония се нарича още и хипертонична болест.  Причините за появата на есенциална (първична) хипертония не са изяснени. Съществуват рискови фактори, които увеличават вероятността за появата на хипертонична болест и влияят върху нейния ход и протичане. Такива рискови фактори могат да бъдат:

 • наследствена обремененост;
 • злоупотреба с готварска сол;
 • наднормена телесна маса;
 • намалена физическа активност;
 • психическо пренапрежение и др.

Освен това, с напредване на възрастта артериалното налягане показва тенденция за повишаване. По-често се среща при мъжете.

Патогенезата на есенциалната (първична) хипертония не е напълно изяснена. Проучени са промените в отделни звена и системи, които участват в регулацията на артериалното налягане. Нервната система има важна роля в регулацията на артериалното налягане и по-точно определени структури на мозъчната кора, хипоталамуса, средния и продълговатия мозък и вегетативната нервна система. Бъбречният фактори има ключова роля в регулацията на артериалното налягане. Бъбрекът участва в регулацията на целуларния и екстрацелуларния течен обем. Той секретира важни хормони които участват в регулацията на артериалното налягане. Най-важната система е ренин-ангиотензин-алдостероновата система. 

Клиничната картина при есенциална (първична) хипертония се характеризира с определени симптоми в зависимост от стадия на заболяването:

 • при първи стадий може да има сутрешно главоболие, световъртеж, замайване, нарушения в равновесието, зрителни нарушения, сърдечни аритмии;
 • при втори стадий към посочените прояви могат да се добавят стенокардия, сърдечни аритмии, преходни нарушения на мозъчното кръвообращение и др.;
 • при трети стадий оплакванията на болните са свързани с декомпенсация на функциите на увредените от артериалната хипертония органи - инфаркт на миокарда, сърдечна недостатъчност, хипертонична енцефалопатия и др.

Диагнозата на есенциалната (първична) хипертония е комплексна. Необходими са множество изследвания за нейното доказване. Изследват се кръв и урина, прави се електрокардиограма, рентгеново изследване, ехокардиография и др. Важно е да се изключи възможността за симптоматична хипертония. Диференциална диагноза при есенциална (първична) хипертония може да се направи със следните състояния:

 • симптоматичните хипертонии при паренхимни бъбречни заболявания;
 • стеноза на бъбречната артерия;
 • първичен и вторичен хипералдостеронизъм;
 • феохромоцитом и др.

Цел на лечението на есенциалната (първична) хипертония е постигане на максимално намаление на общия риск за сърдечно-съдова заболяваемост и смъртност при пациента. Лечението на артериалната хипертония бива медикаментозно и немедикаментозно.

Немедикаментозно се цели да се намали телесното тегло, да се ограничи приема на готварската сол, поддържане на подходяща физическа активност и диететичен режим (увеличен прием на плодове и зеленчуци и намаляване на животинските масти), спиране на тютюнопушенето.

Медикаментозното лечение се провежда с комбинация от различни групи на лекарства. То е индивидуално и зависи от стадия на заболяването и стойностите на кръвното налягане. Прилагат се следните лекарствени медикаменти:

 • бета блокери;
 • диуретици;
 • ACE-инхибитори;
 • калциеви антагонисти;
 • алфа блокери и др.
3.8, 13 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Есенциална [първична] хипертония МКБ I10

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Есенциална [първична] хипертония МКБ I10

ВСИЧКИ

ИЗСЛЕДВАНИЯ И ТЕСТОВЕ ПРИ Есенциална [първична] хипертония МКБ I10

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Здравни проблемиАнатомияКлинични пътекиФармакологични групи (Активни съставки):