Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Антидиуретичен хормон

Антидиуретичен хормон

Антидиуретичен хормон - изображение

Антидиуретичния хормон (АДХ), също наричан аргинин вазопресин (АВП) се произвежда от хипоталамуса и се складира в задния дял на хипофизата. Той регулира водния баланс в организма контролирайки количеството вода, което бъбреците резорбират.

Нормално антидиуретичен хормон се освобождава от хипофизата в отговор на постъпили данни за повишен осмолалитет или намален обем на кръвта. Бъбреците реагират на антидиуретичния хормон, съхранявайки вода и продуцирайки по-концентрирана урина. Задържаната вода се връща в кръвообращението, понижавайки осмолалитета на кръвта и увеличавайки циркулационния обем. Ако това не е достатъчно да се възстанови водния баланс се стимулира жаждата, за да може засегнатия индивид да поема повече течности.

Съществуват редица разстройства, състояния и медикаменти, които засягат или количеството на освободения антидиуретичен хормон, или чувствителността на бъбреците към него.

 

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Изследване на антидиуретичен хормон може да се направи, когато пациента има хипонатриемия (ниски нива на натрий) без установена причина или има симптоми, асоциирани с неадекватна продукция на антидиуретичен хормон. Ако състоянието се развива бавно може да няма прояви, но ако е остро, обикновено се срещат симптоми, свързани с водна интоксикация:

  • Главоболие
  • Гадене, повръщане
  • Обърканост
  • В сериозни случаи - кома и конвулсии

Антидиуретичен хормон може да се изследва и в случаи, в които пациента има нестихваща жажда и често уриниране - признаци на безвкусен диабет.

Безвкусният диабет е състояние, силно различаващо се от захарния диабет. Повече за него може да научите тук:

 

Необходима ли е предварителна подготовка?

Специална подготовка за самото изследване на антидиуретичен хормон не се изисква. Все пак, когато се провежда заедно с други изследвания може да е необходима подготовка, за което ще бъдете инструктирани от лекаря.

 

Метод на провеждане на изследването:

Нивата на антидиуретичен хормон се измерват в проба венозна кръв. Тя се взема чрез вкарване на игла във вена на ръката.

 

Какво ще усещате по време на изследването?

Може да се появи леко неприятно усещане при преминаването на иглата през кожата.

 

Има ли рискове от провеждането на изследването?

Рядко при вземане на венозна кръв е възможна появата на някои леки усложнения. Те се представят от появата на малък хематом (подкожен кръвоизлив), продължително кървене при някои състояния (болести на кръвосъсирването) или лечение с някои медикаменти (варфарин, синтром, аспирин и др.), локално (местно) възпаление на вената (флебит).

 

Резултати от проведеното изследване:

Резултатите от изследване на антидиуретичен хормон сами по себе си не са достатъчни за поставяне на диагноза. Те се свързват с данни от анамнезата, физическия преглед и други изследвания. Излишъкът или недостатъкът на антидиуретичен хормон може да бъдат временни или персистиращи (постоянни), остри или хронични. Могат да бъдат причинени от заболявания, инфекции, вродени състояния, хирургична интервенция или травма и дори психологичен проблем, водещ до прием на големи количества вода.

Повишени нива на АДХ често се асоциират със синдром на неадекватна продукция на антидиуретичен хормон и се срещат при редица състояния - левкемия, лимфома, злокачествени заболявания на белите дробове, панкреаса, пикочния мехур, мозъка. Силно повишени нива може да се срещнат при тумори, продуциращи АДХ. Средно високи нива се срещат при заболявания на нервната система (множествена склероза, епилепсия), кистична фиброза, емфизем, туберкулоза, HIV/СПИН.

 

Кога не трябва да провеждате изследването?

Много вещества могат да повлияят резултатите от изследване на антидиуретичен хормон. Такива са:

  • Барбитурати, хистамин, морфин, никотин, карбамазепин.
  • Ацетаминофен, метформин, толбутамид, аспирин, теофилин и нестероидни противовъзпалителни средства.
  • Етанол, литий, фенитоин.
0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИзследванияАлт. медицинаФизиологияКлинични пътекиЛайфстайлЛеченияСпециалистиЗдравни съветиИсторияХранене при...Заболявания (МКБ)НовиниОрганизацииЛюбопитноБотаникаНормативни актовеЗаведенияИнтервютаСнимкиПсихологияСпортСоциални грижи