Начало Медицинска енциклопедия Лечения Инсулин Медикаментозно лечение

Инсулин

Инсулин - изображение

Значение на инсулина за организма

Начини за приложение

Характеристики на инжекционния инсулин

Видове инжекционен инсулин

Странични ефекти

Важни съвети при приложението на инсулин


Значение на инсулина за организма

Инсулинът е хормон, който се произвежда от бета клетките на Лангерхансовите островчетата на панкреаса (задстомашната жлеза). Той играе важна роля в регулирането метаболизма на глюкозата - улеснява усвояването й от клетките, които от своя страна я използват за енергия. Без наличието на инсулин, клетките ни не могат да използват глюкозата от кръвта. Това означава, че колкото и да ядем, организма ни пак ще остава без енергия и няма да може да осъществява своите жизнени функции.

Инсулинът има важни метаболитни ефекти - той е важен регулатор за въглехидратния и липидния метаболизъм, синтеза на гликоген и съхранението му в черния дроб и мускулите, синтеза на триглицериди в черния дроб и мастната тъкан; ускорява поемането на аминокиселини и калий в мускулите и други.

Съчетан с подходящ хранителен режим и тренировка, инсулинът се използва за контрол на заболяването диабет, в следните случаи:

 • Диабет тип І - при пациентите с диабет тип І, панкреасът не произвежда инсулин. Бета клетките са унищожени и пациентите се нуждаят от инжектиране на инсулин, за да използват глюкозата от храната.
 • Диабет тип ІІ - панкреасът на пациенти с диабет тип ІІ произвежда инсулин, но по някаква причина организма не е в състояние да го използва. Някои пациенти с диабет тип ІІ се нуждаят от ендогенен инсулин, за да подпомогнат телата си да използват глюкозата за енергия.
 • Гестационен диабет - наподобява състоянието при диабет тип ІІ и се появява само по време на бременност (при около 4-5% от бременните). В по-тежки случаи се налага инжектирането на инсулин.

Повече за заболяването може да прочетете тук:

Контролът на кръвната захар при това заболяване предотвратява увреждането на бъбреците, ослепяването, загубата на крайниците, проблемите с нервната система и сексуалната функция. Правилният контрол на диабета също може да намали риска от инфаркт или инсулт. Прочетете още:

Начини за приложение на инсулин

Инсулин не може да се приема под формата на таблетки, защото те ще бъдат разградени в стомаха от храносмилателните ензими. Това налага инжектирането му, за да може да навлезе в кръвта. Това може да стане интравенозно, интрамускулно и подкожно. Трите начина имат различна фармакокинетика, която се отнася до началото и продължителността на действие.

Реално се предпочита подкожното приложение на инсулин, поради по-лесното му инжектиране и контрол. Съществуват различни

До преди няколко години се е използвал и инхалаторен инсулин, но поради неблагоприятното му действие върху белите дробове употребата му е прекратена.

В началото се е използвал животински инсулини (свински, говежди), но в днешно време се предпочита човешкият, т.е. инсулин, чиято аминокиселинна последователност съответства на инсулина произвеждан от човешкото тяло.

Повече информация за видовете инсулин може да научите:

Характеристики на инжекционния инсулин

Всички видове инсулин, които се предлагат в търговската мрежа имат една и съща функция, но се различават по три важни характеристики:

 • Начало - времето, необходимо на инсулинът да достигне кръвния поток и да започне понижаването на кръвната захар.
 • Пик - времето, през което инсулинът има максимална сила по отношение на понижаване на кръвната захар.
 • Продължителност - колко дълго продължава понижаването й.

Видове инжекционен инсулин

 • Бързодействащ инсулин - неговото действие започва около 15 минути след инжектиране. Пика е след около 1 час, а продължителността - от 2 до 4 часа.
 • Краткодействащ инсулин - обикновено достига до кръвния поток в рамките на 30 минути след инжектиране, пика е някъде от 2 до 3 часа след инжектиране и е ефективен за около 3 до 6 часа.
 • Междинно действащ инсулин - обикновено достига кръвообращението около 2 до 4 часа след инжектиране, пика е 4 до 12 часа по-късно и е ефективен за около 12 до 18 часа.
 • Дългодействащ инсулин - достига кръвообращението няколко часа след инжектиране и има тенденция за намаляване нивата на глюкоза сравнително равномерно в продължение на 24-часов период.

Вида на прилагания инсулин се определя от лекуващия лекар.

За инжекционно прилагане съществуват готови разтвори на инсулин. Те са удобни особено за хората, които срещат трудности с приготвянето им (например с нарушение на зрението или затруднения във фината моторика). Освен това, чрез готовите разтвори може по-лесно да се следи точната дозировка, която е постигнала контрол на състоянието на пациента.

Всички инсулинови разтвори имат добавени различни съставки, които предотвратяват развитието на бактерии и поддържат неутрален баланс между киселини и основи. В допълнение, междинните и дългодействащи инсулини съдържат съставки, които удължават действието. В някои редки случаи, тези добавки могат да предизвикат алергична реакция.

Странични ефекти, предизвикани от приложението на инсулин

Възможните странични ефекти са:

 • зачервяване, подуване и сърбеж на мястото на инжектиране,
 • промени в усещането на кожата,
 • задебеляване на кожата,
 • запек,
 • обрив и/или сърбеж по цялото тяло,
 • недостиг на въздух,
 • хрипове,
 • виене на свят,
 • замъглено зрение,
 • ускорена сърдечна дейност,
 • обилно изпотяване,
 • затруднено дишане или преглъщане,
 • слабост,
 • мускулни крампи,
 • анормален сърдечен ритъм,
 • значително наддаване на тегло в кратък период от време,
 • подуване на ръцете, дланите, стъпалата, глезените, или долната част на краката.

При наличие на тези или други нежелани реакции се свържете незабавно с Вашия лекар.

Важни съвети при приложението на инсулин

За да се избегнат неприятни последствия, по време на лечението с инсулин е желателно да се спазват следните препоръки:

Предварително се информирайте кои са най-подходящите места за инжектиране на инсулин специално за Вас.

Проверявайте редовно нивата на кръвната си захар.

Информирайте се от Вашия лекар какво да правите, ако сте пропуснали поредната доза, както и в случай на предозиране.

Никога не използвайте инсулин, който е замръзнал.

Не използвайте повторно едни и същи игли и спринцовки.

Не предоставяйте Вашия инсулин на други лица - той е предписан само и единствено за Вас.

Съхранявайте отворените флакони в хладилник или при ниска стайна температура, далеч от източници на светлина и топлина.

Никога не прекратявайте приема на инсулин без съгласуване с Вашия лекар.

Прочетете също:

Още по темата:

4.1, 8 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Инсулин

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни проблемиЛеченияАлт. медицинаФизиологияЗдравни съветиИзследванияБотаникаЛайфстайлНовиниЛюбопитноСпортСнимкиИсторияВидеоИнтервютаХранене при...ПатологияКлинични пътекиСъставкиРецептиЕ-тата в хранитеПсихологияОрганизацииАнкетиДиетиХрани и ястияТестовеСпециалистиПроизводители