Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Болести на меките тъкани Миопатии Други увреждания на мускулите Други уточнени мускулни увреждания

Други уточнени мускулни увреждания МКБ M62.8

Други уточнени мускулни увреждания МКБ M62.8 - изображение

Други уточнени мускулни увреждания са група заболявания, които се характеризират с нарушаване функционалната и анатомична цялост на мускулите. Към ази рубрика спада мускулна херния. Мускулната херния се наблюдава по-често при мускулите на долните крайници, и представлява локален дефект в цялостта на мускулната фасция, което води до протрузия на мускула през дефекта. Мускулните хернии могат да се открият и по горните крайници, но са рядкост. Те могат да бъдат единични или множествени. Най-често срещаната херния е при m.tibialis anterior.

Причините за възникване на мускулна херния са разнообразни и могат да включват травми, вродени заболявания на опорно-двигателния апарат, възпалителни заболявания и други. Клиничната картина на заболяването се характеризира с усещане на болки или крампи при съкращение на мускула. В повечето случаи, обаче, мускулните хернии са асимптоматични. Понякога могат да се изявят като палпируема маса, и да е необходимо диференцирането им от туморна формация.

Диагнозата на други уточнени мускулни увреждания се поставя въз основа на клиничната картина, физикалния преглед и образните изследвания. Ехокардиографията е достъпен неинвазивен метод за оценка състоянието на мускулите, локализацията на хернията и тежестта на увредата.

Лечението на други уточнени мускулни увреждания е основно хирургично и се осъществява от специалист. Малките несимптоматични хернии могат да не налагат незабавно хирургична корекция. За всеки отделен случай трябва да се напарави точна преценка от необходимостта за извършване на хирургично лечение.

4.0, 6 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Други уточнени мускулни увреждания МКБ M62.8

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Други уточнени мускулни увреждания МКБ M62.8

ВСИЧКИ

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия