Начало Медицинска енциклопедия Лечения Витамин Б12 добавка Лечение с храни и хранителни добавки

Витамин Б12 добавка

Витамин Б12 добавка - изображение

Витамин В12 (витамин Б12) представлява водноразтворим витамин, представител на групата на В комплекса.

Субстанцията участва в редица физиологични процеси с изключително важно за организма значение, като например синтезата на червените кръвни клетки, ДНК, някои невротрансмитери и редица други метаболити.

Отговаря за поддържането на активността на имунната система, подпомага редица процеси в централната и периферната нервна система и има ключова роля в изпълнението на ключови процеси и предпазва от множество заболявания.

Субстанцията е продукт на случайно откритие (както всички велики открития). През 1920 година George Whipple прави експерименти с животни, болни от пернициозна анемия, като търси подходящо лечение на заболяването.

Медикът открива, че след прием на големи количества черен дроб се наблюдава значително подобрение в състоянието им, като в продължение на няколко години този метод на терапия е бил единственият наличен за болните от пернициозна анемия.

Няколко години по-късно в резултат на задълбочени проучвания в областта се открива водноразтворимата субстанция, продукт на бактериален растеж. Подробностите около структурата на витамина се разясняват през 1956 година от Dorothy Crowfoot Hodgkin и нейния екип, а след това започва масовото и мащабно производство на субстанцията.

Витамин Б12Витамин В12 е най-големият и с най-сложна структура представител на витамините, който се получава в резултат от ферментационно синтезни бактериални процеси.

Съдържа елемента кобалт и всички форми на витамина са известни като кобаламини. Метилкобаламин и 5-деоксиаденозилкобаламин са форми на витамин В12, активни в човешкия метаболизъм. Често използвано име за субстанцията в медицинската литература е цианкобаламин.

Субстанцията постъпва в човешкия организъм посредством различни хранителни източници или под формата на витамин Б12 добавка.

Синтетичната форма е налична за различни методи на приложение, като най-често се прилага перорално и парентерално (интрамускулно), но са налични и форми за назална употреба, както и за локално приложение върху кожата при определени състояния.

Популярността на субстанцията се дължи на нейните основни биологични ефекти, които осъществява в организма и нейното участие в редица процеси с важна функция:

 • участва в синтезата на метионин от хомоцистеин: представлява кофактор на метионин синтазата, която катализира превръщането на метионин в хомоцистеин. Метионин от своя страна е необходим за формирането на S-аденозилметионин, който е универсален донор на метилови групи за над сто различни субстрата, включително ДНК, РНК, хормони, протеини, липиди
 • участва в синтезата на сункцинил-коензим А: витамин В12 е кофактор за ензима L-метилмалонил-коензим А мутаза, който превръща L-метилмалонил-коензим А в сукцинил-коензим А, есенциална биохимични реакция, участваща в метаболизма на мазнините и протеините
 • участва в процесите на кръвотворене: сукцинил-коензим А е необходим също и за хемоглобиновия синтез
 • има важна роля в обмяната на белтъците и въглехидратите
 • спомага за увеличаване на запасите от гликоген в черния дроб
 • притежава липотропно и хипохолестеролемично действие
 • есенциален е за синтезата на нуклеинови киселини и нуклеопротеини
 • осигурява нормалната миелинизация на нервите

Всеки един от основните му биологични ефекти е с важно значение за нормалното развитие и функциониране на организма, като при дефицит на субстанцията се развиват многобройни и различни по тежест увреждания.

Подробна информация може да намерите в раздел Физиология:

Витамин В12 е есенциален за човека, което означава, че нашият организъм не може да го продуцира и е необходимо да си го набавяме с храната.

Хранителни източници на витамин Б12Основните хранителни източници са главно с животински произход, а именно морски дарове, риба, черен дроб, месо (пилешко, пуешко, говеждо), мляко и млечни продукти, яйца.

Витаминът не се съдържа в растителните източници (с изключение на някои видове водорасли), но в много страни като превантивна мярка срещу дефицит на цианкобаламин, субстанцията се добавя към различни хранителни продукти, най-често зърнени култури (обогатени хранителни продукти).

Тъй като големи количества от субстанцията се складират в черния дроб и организмът в действителност се нуждае от минимални дневни количества, повечето хора си набавят витамина с храната.

При прием на витамин Б12 добавка дневните дози за различните възрастови групи са както следва:

 • новородени до 6 месеца: 0,4 микрограма
 • кърмачета от 6 до 12 месеца: 0,5 микрограма
 • деца от 1 до 3 години: 0,9 микрограма
 • деца от 4 до 8 години: 1,2 микрограма
 • деца от 9 до 13 години: 1,8 микрограма
 • деца над 14 години и възрастни: 2,4 микрограма
 • бременни жени: 2,6 микрограма
 • кърмачки: 2,8 микрограма

При пациенти на възраст над 50 години с придружаващи рискови фактори за дефицит на субстанцията се препоръчва прием на по-високи дози за набавяне на необходимите количества от витамина.

Въпреки здравословния хранителен режим много хора страдат от дефицит на цианкобаламин поради различни фактори, оказващи влияние върху усвояването на субстанцията от организма.

Основните фактори, водещи до недостатъчност на цианкобаламин, са:

 • възраст: с напредване на възрастта се наблюдава намаляване на процента усвоен цианкобаламин
 • вегетарианци, вегани: при прием само на растителна храна рискът от дефицит нараства главоломно, тъй като цианкобаламин не се съдържа в растителните източници, поради което се препоръчва задължително допълнителен прием на субстанцията под формата на хранителна добавка
 • по време на бременност и в периода на лактация: нуждите нарастват, тъй като е необходимо доставяне на необходимите количества и на плода през плацентата и на новороденото посредством майчиното мляко
 • при наличие на пернициозна анемия: заболяването води до дефицит на витамин В12 и фолиева киселина, поради което е необходима сеътветната суплементация
 • при заболявания на стомашно-чревния тракт: изложени на висок риск са пациентите с болест на Crohn, улцерозен колит, цьолиакия, синдром на раздразнените черва, атрофичен гастрит
 • при предшестваща хирургична интервенция на стомашно-чревния тракт: при оперативни интервенции за редукция на теглото и операции, свързани с отстраняване на части от гастроинтестиналния тракт се намалява способността за усвояване на витамина
 • системна употреба на алкохол
 • тютюнопушене
 • прием на определени медикаменти: хранителни добавки, съдържащи калий или витамин С, както и перорални контрацептиви с високи нива на естроген, медикаменти за понижаване на болестно повишената киселинност на стомаха (инхибитори на протонната помпа, Н2 блокери), някои препарати за лечение на захарен диабет (метформин), особено при продължителен прием, над 2 години

Необходимост от допълнителен приемАко попадате в някоя от рисковите групи се препоръчва допълнителен прием на витамина с профилактична цел, тъй като може да нямате клинично видими, обективни симптоми.

Препоръчва се изследване на нивата на витамина за доказване на дефицита.

Подробна информация може да намерите в раздел Медицински изследвания:

Клиничните признаци, свързани с недостатъчност на цианкобаламин често се проявяват бавно, в продължение на месеци, дори години, поради което пациентите може и да не ги забележат.

Едни от най-често срещаните прояви при недостатъчност на витамин В12 включват повишена уморяемост, слабост, замаяност, проблеми с концентрацията и паметта, мравучкане и изтръпване на крайниците, промяна в цвета и състоянието на кожата.

Симптоми при дефицит на витамин Б12Повишената уморяемост, която смятате, че се дължи на преумора и която не изчезва, въпреки набавянето на необходимите 8 часа сън, всъщност може да е един от първите знаци на витамин В12 недостатъчност.

Тъй като субстанцията е необходима за развитието на червените кръвни клетки (еритроцити) намалените нива водят до намаляване на броя на еритроцитите, съответно до намаляване на доставките на кислород на мускулите, което обяснява умората и мускулната слабост.

Честото забравяне на малки детайли или по-големи и важни факти (имена, адрес), дезориентацията, затрудненията в мисълта и концентрацията могат да са причина за погрешно диагностициране на деменция, която пациентът всъщност няма в действителност.

Мравучкането и изтръпването на крайниците се дължи на увреждане на нервните клетки в резултат от намалените доставки на кислород.

Кожата става бледа или с жълтеникав оттенък, което отново се свързва с намалената устойчивост и количество на червените кръвни клетки, чиято цялост лесно се нарушава, което води до освобождаване на пигмента билирубин, придаващ жълтеникавия цвят на кожата.

Наблюдават се гадене, намален апетит, диария, които при много от пациентите водят до намаляване на телесното тегло.

Характерен симптом на недостатъчност на витамин В12 са промените по езика, който става червен, гладък, болезнен, като при някои пациенти се наблюдават промени във вкуса, поради засягане и увреждане на вкусовите рецептори.

При дефицит на цианкобаламин се наблюдава повишен риск от развитие на депресивни епизоди и тревожност, поради ангажираността на субстанцията с редица невротрансмитери, като например допамин и серотонин, които участват в регулацията на настроението.

Дефицит на витамин Б12В редки случаи, при много тежък дефицит, са възможни увреждания на очите и по-конкретно на зрителния нерв или кръвоносните съдове в ретината, което води до замъглено зрение, двойно виждане, повишена чувствителност към светлина, както и загуба на зрението.

При част от пациентите от женски пол дефицитът на цианкобаламин може да причини фалшиво позитивни резултати при извършване на цитонамазка, тъй като може да предизвика промяна в нормалния вид на някои от цервикалните клетки.

Допълнителният прием на витамин Б12 добавка под формата на таблетки или интрамускулни инжекции се назначава след консултация със специалист.

Витаминът се съдържа и като съставна част в редица комбинирани витаминни добавки, обикновено заедно с другите представители на семейството на витамините от група В.

Основните ползи от приема на витамин В12 като добавка са по отношение на сърдечно-съдовата система, храносмилателния тракт, централната и периферната нервна система, индивидуалната имунологична резистентност.

Полезни ефекти на витамин Б12Редовната употреба на препоръчителните дози от добавката оказват кардиопротективен ефект, повлиявайки метаболизма на хомоцистеин.

Високите нива на хомоцистеин са независим и самостоятелен рисков фактор за развитие на сърдечно-съдови заболявания и инциденти, тромбоза, ендотелиална дисфункция, високи нива на триглицериди и лош (LDL) холестерол.

Витамин В12 се грижи за доброто състояние на нервната система, като осъществява ефективна протекция срещу деменция, когнитивни нарушения, болест на Алцхаймер.

Представителят на витамините от група В повишава издръжливостта, участва активно в енергийния метаболизъм и се грижи за доброто ни настроение и енергичност през целия ден.

Приемът на по-високи дози (при здрави индивиди) не крие рискове за здравето, като редица проучвания потвърждават, че прием на многократно по-високи от стандартните, препоръчителни дози, не води до сериозни нежелани ефекти.

Възможно е при чувствителни пациенти поява на акне във връзка с прием на по-високи дози продължително време, както и развитие на различни по тежест алергични реакции, като например подуване, сърбеж, зачервяване, задух.

Като цяло при прием на предписаните от Вашия лекар дози не съществува риск за Вашето здравословно състояние.

При едновременна употреба с някои други медикаменти и хранителни добавки са възможни прояви на нежелани лекарствени взаимодействия, които водят до намаляване на ефекта на медикаментите или повишаване на токсичността им.

Такива са например:

 • витамин С и добавки, съдържащи калий: водят до намаляване на абсорбцията на цианкобаламин, което може да намали дневните усвоени дози от витамина
 • Н2 блокери: ранитидин, фамотидин, низатидин, циметидин, които се използват при заболявания с повишена киселинност, водят до намалено усвояване на цианкобаламин, което при краткосрочни терапевтични курсове не води до съществен дефицит, но при продължително лечение с Н2 блокери (над две години) е възможно развитие на недостатъчност
 • инхибитори на протонната помпа: омепразол, пантопразол, рабепразол, лансопразол намаляват секрецията на солна киселина и пепсин, необходими за пълноценното усвояване на витамин В12, като при продължителна терапия се препоръчва мониториране на нивата на витамина и назначаване на допълнителен прием при необходимост
 • метформин: препаратът се използва широко в терапията на захарен диабет тип 2 и затлъстяване, като при продължителна терапия при една трета от пациентите се развива дефицит на витамин В12
 • хлорамфеникол: представлява бактериостатичен антибиотик, който при чувствителни пациенти води до хематологични увреждания и недостатъчност на цианкобаламин

Здравословният начин на живот, редукцията на вредните навици, намаляването на стреса, подходящият хранителен режим и физическо натоварване ни гарантират висок тонус и активен имунитет през цялата година.

В случай, че хранителният Ви режим не е от най-здравословните, не можете да откажете цигарите и често гарнирате вечерята с някое и друго питие, е препоръчително да се посъветвате с Вашия лекар за подходящите хранителни добавки за Вашето състояние.

Подробна информация може да намерите на:


Над материала работи: д-р Лилия Пашова-Стоянова

Още по темата:

4.2, 35 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Витамин Б12 добавка

ВСИЧКИ

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.webmd.com
https://ods.od.nih.gov
https://www.drweil.com
http://www.livescience.com
http://www.health.com
https://en.wikipedia.org
http://www.mayoclinic.org
https://draxe.com

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИзследванияЛюбопитноЗдравни съветиАлт. медицинаНовиниСнимкиСоциални грижиКлинични пътекиИсторияБотаникаПсихологияХранене при...ЛеченияЛайфстайлПроизводителиСъставкиФизиологияСпортДиетиНормативни актовеОрганизацииПатологияИнтервютаСпециалистиНаправления в медицинатаЗаведенияАнкети