Начало Медицинска енциклопедия Лечения Хранителни добавки при менопауза Лечение с храни и хранителни добавки

Хранителни добавки при менопауза

Хранителни добавки при менопауза - изображение

Менопаузата е специален и важен период от живота на всяка жена, отразяващ прекратяването на менструацията и възможността за забременяване.

Този нов етап от живота се манифестира с различни прояви, някои от които могат да бъдат много неприятни и смущаващи, затрудняващи нормалното ежедневие и социални контакти на жените.

Характерни симптоми при менопаузаРедица фактори оказват влияние върху възрастта на навлизане в менопаузата, като такива са например генетичната предиспозиция (възрастта на настъпване на менопауза при майката на съответната жена), прием на медикаменти, придружаващи заболявания, фактори от околната среда.

Средната възраст на настъпване на процеса варира между 45 и 50 години, като са възможни вариации.

Първите симптоми обикновено са налице няколко години преди настъпването на менопаузата и включват нередовна менструация, горещи вълни, проблеми със съня, нощно изпотяване, вагинална сухота, промени в либидото, напълняване, остеопороза, промени в настроението и много други.

Подробна информация може да намерите в раздел Здравни проблеми:

Настъпващите промени се дължат на промяна в нивата на хормоните в организма на жената, поради което конвенционалното лечение се провежда с хормонално-заместителна терапия, която обаче има краткотраен ефект и риск от множество нежелани ефекти.

По тази причина много лекари съветват жените още с първите симптоми на настъпваща менопауза да обърнат повече внимание на навиците си, храненето, движението.

Отказът от тютюнопушене и намаляването на приема на алкохол забавят остеопоротичните промени в костите, а активната физическа активност противодейства на качването на килограми и допринася за подобряване на настроението.

По отношение на храненето се препоръчва намаляване консумацията на мазни и пържени храни, прием на повече течности, плодове и зеленчуци.

Поради своите доказани ефекти се препоръчва употребата на различни хранителни добавки при менопауза, чиито съставки активно се борят със симптомите и неприятните усещания.

1. Витамин А

Хранителни добавки при менопауза - витамин АТози мастноразтворим витамин неслучайно се нарича още "еликсир на младостта", "витамин на младостта". Той е отговорен за процесите на епителизация, стимулира синтезата на колаген и е изключително необходим за поддържането на здравия вид на кожата и очите.

Адекватният прием на витамин А профилактира организма на жената срещу някои форми на рак (карцином на млечната жлеза, карцином на маточната шийка, колоректален карцином), както и срещу развитието на свързаната с възрастта дегенерация на макулата.

Препоръчителната дневна доза е в рамките на 600 до 700 микрограма, като не се препоръчва прием на по-високи дози, поради риск от токсични прояви.

Подробна информация за структурните и химични особености на витамин А, неговите ефекти, показания и противопоказания, може да намерите на:

2. Витамин Е

Хранителни добавки при менопауза - витамин ЕДруг представител на мастноразтворимите витамини, с изразени антиоксидантни свойства.

Субстанцията намира широко приложение в състава на редица продукти за външна употреба (кремове против бръчки, шампоани и маски за коса при изразен косопад и намалена здравина на косата).

Необходимата дневна доза за прием през устата е в рамките на 15 милиграма.

Витамин Е притежава изразен протективен ефект по отношение на нервната система, предотвратява настъпването на болестта на Алцхаймер, забавя прогресията при хорея на Хънтингтън, благоприятно повлиява деменцията, болестта на Паркинсон. Подпомага сърдечната дейност и е особено подходящ при жени със затлъстяване, атеросклероза, висок холестерол, рискови за развитие на инфаркт на миокарда и други сърдечно-съдови инциденти.

Витамин Е доказано облекчава горещите вълни, нощното изпотяване и намалява стреса, свързан с настъпването на менопаузата.

Действието му на антиоксидант е свързано с намаляване на свободните радикали в организма, което значително намалява риска от развитие на депресия, изразено наддаване на килограми и развитие на възпалителни процеси.

Подробна информация може да намерите на:

3. Витамин D

Хранителни добавки при менопауза - витамин DИзвестно е, че за усвояването на витамин D е необходимо съдействието на слънчевите ултравиолетови лъчи.

Реален риск от хиповитаминоза и недостатъчни нива на субстанцията се наблюдава при лица над 50 години, които се хранят непълноценно, имат ниска физическа активност, имат подлежащи заболявания на стомашно-чревния тракт и не прекарват достатъчно време навън, на пряка слънчева светлина.

Дефицитът на този витамин в комбинация с настъпващата менопауза значително увеличава риска от развитие на остеопороза, тежко спонтанни фрактури и слабост на опорно-двигателния апарат.

Ниските нива на мастноразтворимия "слънчев" витамин се асоциират с хронична умора, затлъстяване, депресия, високо кръвно и някои неопластични заболявания (карцином на яйчниците, рак на гърдата).

Необходимата дневна доза се определя според възрастта и симптоматиката, като при жени до 50 години се препоръчват по 15 микрограма дневно, а при жени над 50 години необходимата дневна доза е 20 микрограма.

Подробна информация може да намерите на:

4. Витамин В6 (пиридоксин)

Хранителни добавки при менопауза - витамин В6Водоразтворим витамин, представител на витамините от група В (В комплекс) и кофактор в синтезата на множество медиатори, като най-важният при менопауза е серотонинът (хормонът на щастието).

Серотониновите нива при настъпване на менопауза варират значително, което се манифестира с резки промени в настроението.

Витамин В6 повлиява секрецията и усвояването на редица други медиатори и субстанции, с важни за организма функции.

Ежедневният прием на пиридоксин противодейства на лабилното настроение и емоционално състояние, подпомага нормалната мозъчна дейност, благоприятно повлиява биологичния часовник и намалява проблемите със съня.

В допълнение витамин В6 е ефективен и като част от комплексната терапия при атеросклероза, намалява нивата на лошия холестерол, участва в кръвотворенето и предпазва от развитие на анемия.

Подробна информация може да намерите на:

5. Витамин В12

Хранителни добавки при менопауза - витамин В12Този важен представител на водоразтворимите витамин от група В е необходим за метаболизма на нуклеиновите киселини (производство на ДНК), за нормалната дейност на мозъка и нервната система, за поддържането на хемопоезата и производството на червени кръвни клетки (еритроцити), както и за здравината на костите.

С напредване на възрастта способността на тялото да абсорбира внесения с храната витамин В12 намалява значително, като при дефицит се наблюдават повишена уморяемост и слабост, запек, намален апетит, депресия, деменция.

При продължителен дефицит на субстанцията е възможно развитие на анемия, сърдечно-съдови заболявания, нарушения в дейността на гастроинтестиналния тракт, неврологични увреждания.

Препоръчителната дневна доза е в рамките на 2,4 микрограма.

Подробна информация може да намерите на:

6. Калций

Хранителни добавки при менопауза - калцийВ периода на менопауза жените са изложени на петкратно по-висок риск от развитие на остеопороза и патологични фрактури в сравнение с мъжете.

Това е свързано с намалението на естрогена, който от своя страна повлиява метаболизма и усвояването на множество други микронутриенти.

Ежедневният прием на хранителни добавки при менопауза, съдържащи калций, значително намалява риска от развитие на остеопороза.

Преди да започнете употребата им е необходимо да се консултирате с Вашия лекар, тъй като повишеният внос на калций в организма може да влоши протичането на язвена болест, подагра, бъбречно-каменна болест, проблеми с щитовидната жлеза, някои сърдечни заболявания.

7. Омега 3 мастни киселини

Хранителни добавки при менопауза - омега 3 мастни киселиниОмега 3 мастните киселини (съдържащи се в най-голям процент в рибеното масло) са изключително важен съюзник на жените в менопауза при борбата с възпалението.

Те понижават нивото на триглицеридите и "лошия" холестерол, намаляват сърдечно-съдовата заболеваемост, а изразеният им антиоксидантен ефект подпомага съхраняването на мозъчната функция, предпазвайки от развитие на когнитивни нарушения, деменция, болест на Алцхаймер.

Ежедневната им употреба води до облекчаване на симптомите при депресия, забавя процесите на стареене и подобрява цялостния тонус на организма.

Те ускоряват метаболизма и изгарянето на мазнини, като ефективно се борят с натрупването на килограми по време на менопауза.

Подробна информация може да намерите на:

Хранителни добавки при менопауза - коензим Q108. Коензим Q10

Познатият на всички жени коензим Q10, съдържащ се в редица рекламирани продукти за подмладяване и разкрасяване, е изключително полезен и под формата на капсули и таблетки за перорална употреба, благодарение на многобройните си ефекти върху редица процеси в организма.

Той е мощен антиоксидант, който помага за преобразуване на храната в енергия, има ключово значение за енергийната транспортна система и е ефективен срещу горещите вълни, промените в настроението и депресивните епизоди.

Подобрява когнитивните функции и намалява нежеланите ефекти вследствие на хормонално-заместителната терапия, както и вследствие употреба на лекарства за щитовидната жлеза.

9. Пробиотици и хепатопротектори

Хранителни добавки при менопауза - пробиотици и хепатопротекториСтресът, неподходящата диета, често гладуване или преяждане, нездравословното хранене, хормоналните колебания, приемът на медикаменти и още много други фактори могат да влошат баланса на чревната флора.

Като резултат е налице често подуване на корема, повишено образуване на газове, запек, затруднено храносмилане и усвояване на важните хранителни съставки, диспептични нарушения, повишен риск от развитие на стомашно-чревни инфекции, склонност към трупане на килограми.

Ежедневният прием на пробиотици доказано подобрява функцията и състоянието на чревната микрофлора, помага в борбата с излишните килограми, подобрява усвояването на калций и витамините от група В, подобрява цялостното здравословно състояние.

Подробна информация може да намерите на:

Черният дроб е главният орган, отговорен за детоксикацията на натрупаните вредни субстанции в организма, поради което е необходимо да не забравяме и пропускаме грижата за него.

Употребата на хепатопротективни средства, като например съдържащият биофлавоноиди от бял трън силимарин, предпазват черния дроб от увреждане, подпомагат изчистването на натрупаните токсини, намаляват нанесените от продължителната употреба на алкохол или лекарства щети.

10. Фитопрепарати

Не бива да подценяваме лечебната сила на природата и доказаните ефекти на редица растителни видове в борбата с множество заболявания. При менопауза особено ефективни са добавките, съдържащи следните растителни източници:

  • черен кохош: намалява горещите вълни, депресията, повишената раздразнителност, намалява вагиналната сухота
  • жълт кантарион: подобрява настроението, използва се при лека депресия и проблеми със съня
  • женшен: ефективен срещу промените в настроението, проблемите със съня и горещите вълни
  • салвия: намалява повишеното изпотяване при менопауза, особено през нощта

Подробна информация може да намерите в раздел Алтернативна медицина:

Употребата на хранителни добавки при менопауза, богати на изброените субстанции, значително намаляват неприятните симптоми, подобряват настроението и качеството на живот.

За да изберете най-подходящите за Вас и Вашето състояние препарати, се консултирайте с Вашия лекар.

Потребностите и нуждите на всяка жена са различни, поради което в избора на хранителна добавка е необходимо съобразяване с конкретните признаци, наличието на подлежащи заболявания, прием на медикаменти, физическа активност и особености в индивидуалния хранителен режим.

Още по темата:

5.0, 16 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Хранителни добавки при менопауза

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияЛюбопитноЛайфстайлФизиологияЗдравни проблемиБотаникаЗаболявания (МКБ)ИсторияЗдравни съветиХранене при...СпортСнимкиНовиниСъставкиИзследванияПсихологияТестовеАлт. медицинаПатологияЕ-тата в хранитеНормативни актовеКлинични пътеки