Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти билки и подправки Билки и естествени средства срещу влагалищна сухота

Билки и естествени средства срещу влагалищна сухота

Билки и естествени средства срещу влагалищна сухота - изображение
 1. Какви са причините за вагинална сухота?
 2. Естествени средства за локално приложение при вагинална сухота
 3. Билки за перорална употреба при сухота във влагалището
 4. Упражнения с нефритени яйца
 5. Хомеопатия при вагинална сухота
 6. Хранителен режим при вагинална сухота
 7. Съвети при вагинална сухота

Голям процент от жените страдат от някаква степен на вагинална атрофия и сухота, в някакъв момент от живота си, особено по време на менопауза.

В допълнение към болката и дискомфорта по време на полов акт, с което се съпровожда това състояние, често възникват още вагинално дразнене, чувствителност и сърбеж, болезнено уриниране и/или инконтиненция (незадържане) на урината.

Оралната хормонална заместителна терапия е един от най-широко разпространените конвенционални методи за лечение и, въпреки че действително подобрява състоянието...цената за това е висока - повишен риск от сърдечно-съдови заболявания, инсулт, кръвни съсиреци и рак на гърдата. Това е и причината, поради която често се търсят алтернативни решения на проблема.

Вагинална атрофия и изсушаване (Vaginal atrophy and dryness, VAD) се определя като намаляване на еластичността, изтъняване и повишена чувствителност на тъканите на влагалището. Най-често се дължи на спад в нивото на естрогена, свързано с намален приток на кръв и съдържание на колаген в тъканите на влагалището и вулвата.

Какви са причините за вагинална сухота?

Спадът в нивата на естрогените или недостиг на хормони стои в основата на проблема вагинална сухота. Естрогенът е полов хормон, необходим за поддържане на стените на влагалището влажни, еластични, силни и защитени, но когато този баланс се промени, вагиналните тъкани стават сухи.

Менопаузата е една от най-честите причини за понижени нива на естроген, но има и други причини, които могат да доведат до хормонален дисбаланс:

 • имунни разстройства;
 • тютюнопушене;
 • радиация или лъчетерапия;
 • хирургично отстраняване на яйчниците и други.

Емоционални проблеми и някои медицински състояния също могат да доведат до вагинална сухота.

Когато мукозната бариера на влагалището е повредена това може да доведе до вагинит, нараняване на вагиналните стени, както и повишен риск от бактериални и гъбични инфекции. Очевидно е, че всичко това прави сексуалното изживяване твърде неприятно.

Какво може да е от полза за облекчаване на вагиналната сухота?

Ако подозирате, че страдате от вагинална сухота, обезателно трябва да се консултирате първо с Вашия гинеколог, за да потвърди диагнозата и да обсъди с вас всички възможни начини за лечение.

Ако вагиналната сухота е леко изразена и единствените негативни последици са в сексуално отношение, употребата на лубрикант, непосредствено преди полов акт, може да е напълно достатъчно, за да се реши проблема. Понякога обаче, това се оказва недостатъчно и са нужни допълнителни мерки, включващи редовна употреба на локални и перорални продукти:

Често препоръчвани естествени форми за терапия са вагинални свещички, които имат за цел да възстановят мукозната бариера на влагалището. Ако не забележите облекчение в рамките на един месец, опитайте друго средство за още един месец или комбинирайте няколко средства. Обикновено подобрение се наблюдава в рамките на няколко седмици. Най-често свещичките се поставят всяка вечер преди лягане, като впоследствие, след около две седмици, употребата им се разрежда през два или три дни.

Естествени средства за локално приложение при вагинална сухота

Витамин Е супозитории

Витамин Е супозиторииВитамин Е е известен със своите хидратиращи ефекти и е ценно допълнение към редица продукти, предназначени за кожата. Малко хора обаче, знаят, че този мастноразтворим антиоксидант може да се приложи и към вътрешността на вагината за облекчаване на симптомите на вагинална сухота. Действието на витамин Е супозитории (свещички) се основава на стимулиране на лигавицата на влагалището, като увеличават секрецията и намаляват риска от инфекция. Витамин Е свещички са напълно безопасни.

Супозиториите витамин Е са сравнявани с други видове песари и естроген хормонална терапия. Изследване, публикувано в Европейския обзор на медицински и фармакологични науки (European Review of Medical and Pharmacological Sciences) разкри, че интравагиналният витамин Е подобрява симптомите на вагинална сухота, увеличава влажността и няма странични ефекти.

Екстракт от лоза киви

Лоза кивиЛозата от киви обикновено се счита за вторичен продукт след прибиране на реколтата и често се оставя на земята, където се разлага. Но всъщност, от лозата киви може да се екстрахират смолистите вещества и да се получи от тях натурален овлажнител. Този естествен лубрикант не нарушава вагиналния баланс и поддържа естествено рН, като същевременно осигурява гладко усещане.

Поради произхода на кивито, такъв вид овлажнител е създаден в Нова Зеландия още през 1980 година, а по-късно продуктът се разпространява по целия свят.

Алое вера

Алое вера гелАлое вере безспорно е на едно от първите места по отношение на здравето на кожата. Всъщност гела от алое вера може да се използва и за директно приложение върху вагиналната лигавица за облекчаване на сухотата. Просто отчупете едно от долните листа на алое вера, разчупете го на две и отделете гела (не забравяйте предварително да се отървете от бодливите части). Ако не разполагате с листа от алое, може да си закупите органичен гел от алое вера.

Гелът от алое вера може да се смеси с хлъзгав бряст на прах (хлъзгав бряст е дърво, чиято вътрешна кора се използва за медицински цели). Тази смес е особено подходяща, ако сухотата във влагалището е съпроводена с възпаление и сърбеж. Прахът се добавя към гела, докато се получи пастообразна смес. Може да се прилага както интравагинално, така и във външните зони на вагината.

Кокосово масло и зехтин

Кокосово масло и зехтинПри използване на масла като лубриканти първо се уверете, че те са напълно органични и натурални. Както зехтина, така и кокосовото масло ще доставят множество здравословни ползи на вагиналната лигавица. Хубаво е тези масла да бъдат включени и към дневния хранителен режим за подпомагане на хормоналния синтез.

 

Невен и черен оман

Невен и черен оман мазКомбинацията от невен и черен оман се отличава с лечебни и антимикробно действие върху кожата и лигавиците. Изключително подходящо средство за подпомагане на регенерацията на тъканите. Може да си приготвите такъв мехлем у дома или да потърсите готови търговски форми.

Използването на черен оман не трябва да е за продължителен период от време, тъй като съдържа химикали, наречени пиролизидни алкалоиди, които могат да увредя черния дроб при продължителна употреба.

 

Билки за перорална употреба при сухота във влагалището

Див ям и черен кохош

Див ямс и черен кохошТази комбинация е особено полезна в случаите на вагинална сухота свързана с менопауза. Билката черен кохош има активни съставки с лек естроген-подобен ефект върху тъканите, докато див ям може да има прогестероно-подобни и естроген-подобни ефекти. И двете съставки помагат за естествено овлажняване на лигавицата и подкрепят здравето на вагиналните тъкани.

Макар че, натурални продукти, съдържащи тези съставки се продават без рецепта, най-добре е да ги използвате под лекарско наблюдение, тъй като те не са подходящи за хора с анамнеза за някои заболявания като рак на гърдата или рак на матката, кръвни съсиреци, заболявания на черния дроб, припадъци, инсулт или дефицит на протеин S.

Аврамово дърво

Аврамово дървоТази билка помага за нормализиране на хормоналните нива и може да помогне за редица от проблемите при менопауза, включително и вагиналната сухота. Може да я откриете под формата на капсули, чайове, течни екстракти.

 

 

 

Сибирски женшен

сибирски женшенИма редица съобщения, според които действието на сибирския женшен е подобно на това на естрогена. Подобен е ефектът на билката и върху вагиналната лигавица, което е от полза за облекчаване на проблема със сухотата във влагалището по време на менопауза. Може да се приема под формата на таблетки, чай или тинктура.

 

 

Донг куай

Донг куайТази билка има дългогодишна история на употреба в традиционната китайска медицина. В комбинация с билки като черен кохош и сибирски женшен е особено полезна за контрол на горещите вълни и вагиналната сухота по време на менопауза.

Не забравяйте, че преди да предприемете каквато и да е форма на билкова терапия трябва да се консултирате с Вашия лекар, за да се уверите , че тези билки не повлияват на действието на други медикаменти, които приемате!

Упражнения с нефритени яйца

Упражненията с нефритени яйца са практика на жените в Таоизма (китайската философия). Тези яйца са изградени от природен нефрит. Според китайската философия тяхната енергия е силно свързана с енергията „Чи“ на тялото и насърчава доброто здраве. Азиатските жени са ги използвали в продължение на векове за стягане на вагиналните мускули и пикочния мехур.

нефритено яйце

Нефритените яйца се препоръчват като отлично средство за подобряване на мускулната сила на влагалището. Служат още като инструмент за събуждане на сексуалната енергия, запазване на здравината и функционалността на половите органи, както и за засилване на желанието към партньора. Практиката се състои в поставяне на нефритеното яйце във влагалището и извършване на специални упражнения, в зависимост от търсеният ефект и цел. Употребата им носи редица ползи за организма, сред които са:

 • вагинално здраве. Нефритените яйца действа като стимулират естрогеновия синтез, възстановяват жизнеността и устойчивостта на тъканите.
 • повишават чувствителността и удоволствието по време на полов акт. Тазовите органи са богати на невронни пътища и това ги прави силно чувствителни към всяко въздействие. Правилната употреба на нефритените яйца подобрява нервната стимулация и допринася за повече удоволствие по време на полов акт.
 • подобрено кръвоснабдяване на половите органи;
 • предотвратяване на незадържане на урината;
 • повишена отзивчивост на G-точката и други.

Нефритени яйца с различни размериНефритените яйца са с различни размери и се използват с различни цели. Обикновено, в началото се започва с по-голям размер нефритено яйце и постепенно се преминава към по-малки. Това се дължи на факта, че е нужно повече „умение“ и по-здрави мускули, за да се използва малкото яйце. За определяне на големината на използваното яйце отношение има също възрастта и раждането. При жена, която не е раждала, трябва да се започне с малките яйца.

Яйцата могат да бъдат комбинирани с упражненията на Кегел.
В допълнение към подобряване на силата на тазовите мускули, употребата на нефритени яйца спомагат за сексуалното удоволствие и естественото овлажняване на влагалищната лигавица, което ги прави особено подходящи за жени в менопауза и свързана с нея вагинална атрофия и сухота.

Съвети за използване на нефритени яйца:

 • Нефритените яйца се използват няколко минути на ден, сутрин и вечер преди лягане. Целта е да се въздейства постепенно и равномерно на тъканите, затова, упражнения по пет минути всеки ден ще допринесат много повече за резултата, отколкото по час, веднъж седмично.
 • Упражненията с нефритени яйца могат да доведат до видим резултат след поне няколко седмици до един месец. Жените, които имат проблем с незадържане на урина съобщават за видим резултат в рамките на 2-3 седмици.
 • Отпуснете се и издишайте: издишването и освобождаването на мускулите е важна част от всяко упражнение с нефритени яйца, също колкото и стягането на мускулите. Силно повишеният тонус на влагалищните мускули може да намали чувствителността възпрепятства оргазма. Редуването на свиване и отпускане на мускулите е от съществено значение за подобряване на кръвния поток.
 • Най-често, в началото на практикуването на упражнения с нефритени яйца, те се извършват в легнало положение, като постепенно се преминава в седнало и изправено.
 • Обикновено нефритените яйца са пробити в средата, така че да може да се прекара конец, който се използва за лесно премахването му след края на упражненията. Не забравяйте да обърнете специално внимание на дезинфекцията на яйцето и конеца, който се използва!

Хомеопатия при вагинална сухота

Хомеопатия

Хомеопатията също попада сред природните решения на проблема с вагиналната сухота. Всеки, който е запознат с принципите на хомеопатичната терапия знае, че хомеопатичното лечение трябва да бъде назначено индивидуално, от квалифициран хомеопат, тъй като всеки продукт се подбира на база емоционални и физически симптоми. Едни от най-препоръчваните хомеопатични средства за облекчаване на вагинална сухота са:

Бриония. Освен симптоми на вагинална сухота, се наблюдават още горещи вълни, отпадналост в топло помещение, често главоболие, запек. Допълнителни индикации са раздразнителност,  търсене на уединение и тишина, финансови проблеми и ангажименти. Движението и топлината я карат да се чувства по-зле.

Фоликулинум. Подходящ продукт е при случаите на вагинална сухота, съпроводена с жълтеникаво или кафеникаво вагинално течение. Може да се наблюдават още нередовно менструално кървене, чести цистити, наддаване на тегло, което не е свързано с увеличен калориен прием. Жената може да се чувства емоционално изтощена или хиперактивна. Обикновено се чувства по-добре на чист въздух и при движение. Чувства се по-зле в периода около очакваната менструация, топлина, докосване и шум.

Ликоподиум клаватум. Жената, за която е подходящ ликоподиум получава горещи вълни, които се движат в посока нагоре, към лицето, съпроводени понякога с обилно изпотяване и лепнене на кожата. Влошава се през нощта. Освен вагинална сухота, може да страда и от незадържане на урината. През нощта може да получава спазми на мускулите на краката. Най-зле се чувства между 3 и 8 часа сутринта. В емоционален и поведенчески план се наблюдава склонност към ниско доверие и тревожност.

Натрум муриатикум. Едно от основните средства за борба с вагиналната сухота в периода на менопауза, съпроводено със силна вагинална болка по време на полов акт. Подходящ продукт за жени, които имат склонност да са емоционално резервирани, лесно се обиждат (особено ако се почувстват критикувани или отхвърлени), но не обичат да бъдат утешавани, ако са разстроени. Силното им чувство за дълг и отговорност често ги кара да поемат твърде много задачи, а това води до напрежение и стрес. Чувства се по-зле при топлина, пряка слънчева светлина и след хранене.

Сепиа официналис. Сепиа се препоръчва при наличие на горещи вълни, които се движат нагоре и са придружени с обилно изпотяване, подобно на ликоподиум. Въпреки това, жената, нуждаеща се от Сепиа се чувства неспокойна по време на дните на очаквана менструация и около седмица след това. Вълните се усилват  следобед, вечер и през нощта, както и при най-малкото физическо или психическо усилие. Наред с вагинална сухота, болезнен полов акт има оплаквания от чести гъбични инфекции и вагинално течение. В емоционален план може да се наблюдават изтощение, раздразнителност, депресия и безразлично поведение към близките. Всяко искане от членовете на семейството приемат като бреме и причина за лошо раздразнение. Понякога се чувстват виновни за поведението си и това може да провокира сълзи от отчаяния. Енергичните упражнения и танци ги карат да се чувства по-добре.

Хранителен режим при вагинална сухота

хранителен режим при вагинална сухота

Балансираното хранене трябва да бъде ключов елемент от живота на всяка жена (и не само), още повече, когато става въпрос за менопауза или периоди от живота, съпроводени със значителни промени в организма. Съществуват редица храни, които може да добавите към ежедневното си меню, които ще помогнат за облекчаване и намаляване на последиците от вагиналната сухота. Такива са:

Соеви изофлавони. Хора, които включват повече соя в менюто си, по-малко страдат от симптоми на менопауза, така че използването на тофу, соя, соево мляко и соеви ядки могат да бъдат добро попълнение към ежедневното меню.

Изофлавони могат да бъдат намерени още в ленено семе, бобови растения, череши и ябълки. Уверете се също така, че получавате достатъчно количества витамин А и В.

Ядки. Високото съдържание на мастни киселини и много важни хранителни вещества, правят ядките отлично средство за подпомагане на терапията.

Риба. Омега-3 мастните киселини са от ключово значение за намаляване на симптомите на менопауза.

Плодове. Наличието на плодове в менюто е винаги полезно, още повече, когато тъканите и клетките се нуждаят от достатъчно количества витамини и антиоксиданти, за да са по-устойчиви на неблагоприятните външни и вътрешни фактори, повлияващи структурата и функцията им.

И още съвети...

Хидратирайте се! Пиенето на поне осем чаши вода на ден е нужно за осигуряване на достатъчно течности на организма и поддържане на оптимална здравина и еластичност на тъканите.

Намалете стреса! Друг важен елемент е да се намали възможно най-много нивото на стрес, тъй като той е важен фактор повлияващ сексуалността и възбудата!

Упражненията на Кегел биха били добро допълнения към цялостният план за лечение. Те могат да засилят вагиналните мускули и да поддържат тъканите в областта здрави и еластични.

Преустановете употребата на някои продукти за интимна хигиена, които могат допълнително да влошават проблема и да дразнят вагиналната лигавица – изкуствени сапуни, вагинални спрейове и гелове.

Още за облекчаване на симптомите при менопауза може да научите в темата Естествени средства облекчаващи менопаузата.

Източници:
http://bottomlinehealth.com
http://www.34-menopause-symptoms.com/vaginal-dryness
http://www.bermansexualhealth.com/index.php/sexual-health
http://www.34-menopause-symptoms.com/vaginal-dryness
http://www.healthyandnaturalworld.com
http://thrivehomeopathy.com
http://saidadesilets.com
https://goddessofsacredsex.com/2013/11/08
http://www.yourtango.com/2014220417
http://www.manawa.co.uk

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияЛюбопитноИзследванияАлт. медицинаЗдравни съветиЛайфстайлВидеоХранене при...СнимкиСпециалистиТестовеПсихологияНовиниИсторияФизиологияЗдравни проблемиБотаникаАнатомияКлинични пътеки