Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Покритосеменни (Magnoliophytina, Angiosperms) Клас Liliopsida (Едносемеделни растения) Разред Dioscoreales Сем. Dioscoreaceae (Диоскорееви) Див ям, Мъхната диоскорея

Див ям, Мъхната диоскорея

Сем. Dioscoreaceae (Диоскорееви)

Див ям, Мъхната диоскорея - изображение

Див ям (Dioscorea villosa) е диворастяща многогодишна тревиста лиана, която е представител на семейство Диоскорееви (Dioscoreaceae). Среща се още под наименованието Мъхната диоскорея.

Устройство на див ям

див ямВисочината на растението достига до 4 метра. Kоренището е хоризонтално, дълго до 2,5 метра, дебело до 3 сантимера, червеникаво-кафяво на цвят, като по цялата си дължина носи твърди корени. Стъблата са многобройни и неразклонени. Листата са овално-яйцевидни, дълги 6-12 сантиметра. Растението цъфти с мъжки и женски цветове, които са дребни, бледозелени, събрани в класовидни съцветия. Плодът представлява тригнездова кутийка.
Растенията достигат пълна зрелост през втората година на живота си. Началото на цъфтежа настъпва през май и продължава 55 дни. Семената зреят от началото на август до края на септември. Във всяка кутийка се образуват по 3-6 семена.

Разпространение на див ям

карта див ямЗа родина на мъхнатата диоскорея се счита Северна Америка. Среща се още в щатите Тексас, Минесота, Флорида, Онтарио и Масачузетс. Понастоящем растението присъства в списъка „лечебни растения в риск в територията на Америка“. Среща се още в Азия, Африка и Мексико. Съществуват около 600 вида див ям, но само 12 от тях са годни за консумация и притежават лечебни свойства.

Химичен състав на див ям

В химичният състав на мъхнатата диоскорея влизат сапонини (стероидни сапонини, диосцин, сапогенин, диосгенин),  глюкоза, рамноза, фенолкарбонови киселини и въглеводороди. От най-голямо значение за лечебните свойства на растението е фитохормона диосгенин,който се съдържа в корените.

Използваема част на див ям

Употребяват се главно коренищата.

Лечебни свойства и приложение на див ям

сладък картофМъхнатата диоскорея представлява естествен източник на фитоестрогена диосгенин, който се свързва с хормоналните рецептори в човешкото тяло и по този начин възстановява и подобрява хормоналния баланс. В нетрадиционната руска медицина  се смята, че екстрактът от корените на растението притежават антикоагулантни, антисклеротични, спазмолитични и диуретични лечебни свойства.
Дивият ям се прилага и в съвременната конвенционална медицина за лечението на разнообразни заболявания, които са  свързвани с хормонален дисбаланс. Билката съдържа диосгенин, който е растителен аналог на стероидните хормони. В организма това съединение стимулира производството на хормона прогестерон, поради което често се прилага като терапия при нередовен менструален цикъл. Растението се използва още за производството на кортикостероидни препарати (дексаметазон, преднизолон и др.). Коренищата на див ям са ефикасен лек при разстройство на червата, наречено дивертикулоза, болка в жлъчния мехур, ревматоиден артрит и за увеличаване на общия енергиен статус на организма.
Лечебни свойства на див ям:

 • поддържа нормално ниво на хормоните в кръвта както при мъжете, така и при жените и се прилага като естествен и пълноценен хормонален регулатор;
 • значително подобрява състоянието на женския организъм по време на менопауза;
 • балансира отношението естроген - прогестерон и намалява симптомите на пременструалния синдром (ПМС);
 • спазмолитичното;
 • диуретично;
 • хипотензивно;
 • противовъзпалително.

Заболявания и състояния, при които се прилага див ям:

 • при хормонален дисбаланс. Олигоменорея, дисменорея, аменорея, хроничен аднексит с нарушения в менструалния цикъл, инфантилизъм, климактеричен период, намаляване на потенцията;
 • при съдова атеросклероза (обща, церебрална, коронарна), хипертонична болест, стенокардия;
 • понижава съдържанието на холестерола с висока плътност в кръвта, намалява артериалното налягане, подобрява функцията на сьрцето, разширява периферните съдове, повишава диурезата;
 • мускулни болки;
 • заболявания свързани с нарушена обмяна на веществата като: подагра, пародонтоза, деформираща остеоартроза, остеопороза;
 • заболявания на опорно-двигателния апарат за корекция на костно-мускулната система;
 • ревматизъм, ревматоиден артрит, невралгии, миозит;
 • хронични възпалителни заболявания на пикочоотделителната система като цистит, уретрит;
 • дисфункция (дискинезия) на жлъчните пътища;
 • мигрена;
 • невралгия;
 • хронична умора;
 • стрес;
 • задържане на течности в организма.

Начин на употреба:

прах от корен на див ям

 • за вътрешна употреба - под формата на отвара, капсули и тинктура;

Отвара от див ям - половин чаена лъжичка прах от корена на растението се заливат със 250 милилитра вода. Варят се около 10 минути. След това се охлаждат. Консумира се три пъти дневно.

 • за външна употреба - под формата на кремове и мехлеми.

Внимание!

Няма достатъчна информация за влиянието на див ям върху бременни и кърмещи жени. Противопоказно е приемането на корена при хормон-чувствителни състояния като рак, ендометриоза или маточни фибрози, тъй като дивият ям може да действа естрогеноподобно и да влоши болестното състояние. Консумацията на билката от хора с дефицит на протеин S (белтък, който има значение за кръвосъсирването) трябва да се избягва, поради високия риск от образуване на тромби. Винаги се консултирайте с лекар или фармацевт преди употребата на див ям с лечебни цели!

3.8, 14 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

 https://herbpathy.com/Uses-and-Benefits-of-Dioscorea-Villosa-Cid2195
https://en.wikipedia.org/wiki/Dioscorea_villosa
https://www.webmd.com/vitamins-supplements/
//www.gardeningknowhow.com

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЗдравни проблемиБотаникаЛеченияЗдравни съветиХранене при...Алт. медицинаСпортИзследванияЛюбопитноФизиологияСнимкиИсторияПсихологияНовиниВидеоАнкетиЛайфстайлСпециалистиОрганизацииИнтервютаЗаведенияПроизводителиНаправления в медицинатаКлинични пътеки