Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Fabales Сем. Fabaceae (Leguminosae, Бобови) Кудзу

Кудзу

Сем. Fabaceae (Leguminosae, Бобови)

Кудзу - изображение

Кудзу (Pueraria lobata, Kudzu) представлява увивно растение, което принадлежи към семейство Бобови (Leguminosae, Fabaceae).

Устройство на кудзу

листа на кудзу

Кудзу се развива под формата на полудърво с влачещ и катерлив растеж. Корените на кудзу имат форма на грудки.

Листата му са разположени последователно по стъблата. Състоят се от 3 по-малки, широки листенца, които могат да бъдат лобирани и покрити с мъх в крайщата им. Развива лилави или пурпурни цветчета, които са събрани в гроздовидни съцветия. Цъфтежът се наблюдава през късно лято.

Плодовете на растението представляват шушулки, покрити с мъх, съдържащи няколко семенца.

Разпространение на кудзу

разпространение на кудзуРастението е с роден ареал на разпространение Япония и Китай. През 1800 година е пренесено в Америка, а по-късно в Европа. Среща се в горите на Северен и Западен Тайланд и Мианмар.

Растението се отглежда в плантации, за да се гарантира високото съдържание на фитоестрогени в него. На много места по света кудзу е смятан за плевел.

Използваема част на кудзу

Приложение намира коренът на кудзу. Употребата му датира отпреди 2000 години. Използват се и листата и цветовете, които също съдържат лечебни вещества.

Химичен състав на кудзу

цвят на кудзу

  • фитоестрогени (Miroestrol и Deoxymiroestrol);
  • изофлавони (Genistein, Daidzein, Daidzin, Genistin, и Coumestrol);
  • изофлавонови гликозиди (Mirificin, Puerarin, Puerarin-6" monoacetate);
  • гликозиди;
  • тритерпеноиди;
  • захариди, сапонини, стероли;
  • алкалоидът касеин;
  • формононетин;
  • глицитеин;
  • каккалид.

Кудзу съдържа още имуностимулиращ полизахарид известен като PLP.

Лечебни свойства и приложение на кудзу

В Китай и Япония билката е смятана за едно от 50-те основни лечебни растения. Използва се предимно за лечение на алкохолизъм и съпътстващите го симптоми - главоболие, махмурлук, повръщане, замаяност, разстроен стомах. Намалява токсичността на алкохола и помага за по-бързото му елиминиране от организма.

В животински модели са проведени зследвания, които показват че кудзу понижава нивото на кръвната захар, незначителна промяна в нивата на триглицеридите и общия холестерол, понижаване на телесната маса и повишаване на костната плътност. Най-вероятно повишаването на костната плътност се дължи на естрогеноподобното му действие. Билката съдържа вещества, които противодействат на алкохола и други, които могат да увеличат циркулацията на кръвта в сърцето и мозъка.

Според тайландската народна медицина, растението повлиява положително следните състояния:

  • преждевременно стареене на кожата;
  • побеляване на косата;
  • нарушен растеж на косъма;
  • катаракта;
  • липса на енергия и подвижност на организма;
  • проблеми с кръвообращението;
  • нарушения на съня.

Лечебни свойства на кудзу:

  • антитуморно
  • повишава костната плътност;
  • кардиопротективно;
  • вазодилатиращо;
  • хепатопротективно;
  • понижава нивата на кръвната глюкоза;
  • антитромбоцитна активност;
  • силно редуцира холестерола в кръвта;
  • повлиява успешно алкохолизъм и тютюнопушене;
  • облекчава симптомите на менопауза.

Кудзу намалява пристрастеността към алкохол, наркотици и тютюн. Билката поддържа в норма функцията на сърцето и черния дроб, понижава кръвното налягане, подобрява съня, спомага за правилното оросяване на мозъка.

Заболявания и състояния, при които се прилга кудзу:

  • болести на сърдечно-съдовата система (високо кръвно налягане, аритмия, гръдна болка);
  • заболявания на горните дихателни пътища (синузит, настинки, грип, сенна хрема);
  • световъртеж;
  • мигрена;
  • кожни заболявания, включително алергични обриви, съпроводени със сърбеж, псориазис;
  • болки в мускулите;
  • морбили;
  • дизентерия;
  • гастрит;
  • треска;
  • диария;
  • синдром на Вей (Wei syndrome);
  • проблеми с кръвообращението.

Негова употреба с лечебна цел се споменава и при полиомиелит, енцефалит, мигрена, диабет. В някой страни кудзу се прилга при жажда, схващане на врата, глухота, травматични увреждания, за насърчаване на изпотяването.
Начин на употреба:

корен на прах от кудзу

Форми на приложение на кудзу:

Изсушено и стрито на прах растение, тинктура, капсули, таблетки. Приемът на кудзу, независимо в каква форма, изисква лекарска консултация и контрол. Евентуална проява на алергична реакция към билката, налага спазването на тези условия на употреба.

Други употреби на кудзу:

Грудките на растението могат да се консумират както картофите. Листата и цветовете на растението също са ядливи. Листата могат да бъдат съставна единица на салати или да се готвят като спанака. От цветчетата се правят сироп, желе или вино.

Дългите му и тънки клони, след изсушаване се използват за плетене на кошници и мебели. Кудзу е подходящо за размножаване на места където почвата се нуждае от предпазване от ерозия.

кудзу

Поради високата инвазивност на вида в някои краища на света се изпозлват следните методиза борба с него - косене, паша на животните, пръскане с хербициди, биологична борба с гъбички, които да унищожат растението; палене на вида, механично отстраняване.

Корените съдържат нишесте, което традиционно се използва като хранителна съставка в Източна Азия. Във Виетнам с продукта се ароматизира масло, което се изпозлва за направата на напитка през летния сезон. Нишестето се влага в ястия, използва се за сгъстител на сосове, както и може да замести царевичното нишесте.

Желето приготвено от цветовете на кудзу има вкус подобен на гроздово желе. Корените, цветовете и листата на билката притежават антиоксидантна активност, която осмисля употребата им като храна. Пчелите също се хранят с нектар от кудзу по време на суша, като произведеният от него мед има червен или лилав цвят и вкус на грозде или дъвка.

Кудзу е бил използван в продължение на векове в Източна Азия за направата на билкови чайове и тинктури. Чаят, който се прави от билката в Япония се нарича "kuzuyu".

Влакната от дървесината на кудзу приличат на конопени, като традиционно се използват за изработката на дрехи и хартия. Поради тази причина растението е проучвано за подобна употреба в промишлени мащаби.

В южната част на САЩ, кудзу се използва за направата на сапуни и лосиони.

Внимание!

Не са установени странични реакции при употребата на билката, но появата им никога не трябва да се изключва. Да се използва с повишено внимание от хемофилици - кудзу забавя съсирването на кръвта. Да не се използва от бременни и кърмещи жени.

Взаимодействие на билката с лекарства:

  • да не се използва съвместно с инсулин и антидиабетични лекарства - билката и съответните медикаменти понижават кръвната захар, поради това могат да доведат до хипогликемия;
  • да не се приема заедно с противозачатъчни медикаменти - понижава ефектът им.

Още по темата:

3.9, 8 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЗдравни проблемиБотаникаЛюбопитноЗдравни съветиХранене при...ВидеоНовиниЛайфстайлОрганизацииАлт. медицинаСпортФизиологияИнтервютаИсторияЛечения