Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Отдел Иглолистни (Pinophyta) Клас Pinopsida (Иглолистни) Разред Pinales Сем. Pinaceae (Борови) Бяла ела, Обикновена ела

Бяла ела, Обикновена ела

Сем. Pinaceae (Борови)

Бяла ела, Обикновена ела - изображение

Бяла ела, Обикновена ела (Abies alba) представлява вечнозелено, иглолистно дърво. Принадлежи към семейство Борови (Pinaceae). Заедно със смърча са най-популярните дървета, които се украсяват като коледни елхи. Вирее на места, където въздухът е чист. Може би това е една от причините, поради която достига възраст от 300 години. 

Устройство на бяла ела

бяла елаОбикновената ела израства на височина до около 65 метра. Има силна коренова система. Формата на короната й е цилиндрична, като клоните се разполагат странично водоравно. Младите клончета са покрити с къси власинки, оцветени в светло кафяво. Тези, които са в основата на ствола й умират рано. При младите дървета кората е гладка, със светло сив цвят. С напредване на възрастта на дърветата тя се напуква и придобива тъмно сив до червено-кафяв цвят.

игли бяла ела

 

Игличките са дълги от 2 до 3 см, със заострени върхове и две сребристи линии по долната им повърхност. Разположени са по клоните в два реда, под формата на гребен. Тези, които са по най-ниските клони имат стърчащ нагоре растеж. Игличките имат живот от 8 до 11 години.

 

 

 

шишарки бяла елаПлодовете на бялата ела са разделени по клоните на съдържащи мъжки плодни органи или така наречените реси и женски плодни органи - познатите ни шишарки. Ресите се развиват в пазвите на листата и имат дължина около 1 см. Шишарките имат цилиндрична форма, дължина от 10 до 16-18 см и диаметър около 3-5 см. Узрели, те имат изправен растеж по клонките, като започват да се разпадат люспа по люспа. Накрая на тяхно място остават само шиповидни израстъци.

 

семена бяла ела

Семената са с конична форма, оцветени в светло кафяво, притежаващи почти три пъти по-голямо от самите тях ръждиво-червено крилце. Цъфтежът на дървото е през пролетта, узряването на семената през есента, а цялото то излъчва приятна миризма.

 

Разпространение на бяла ела

малка бяла ела

 

 

Бялата ела се среща по планински и по-рядко равнинни части на северното полукълбо. У нас расте в Рила, Родопи, Пирин, Стара планина и др. Вирее на надморска височина от 300 до 1800 метра.

 

 

Използваема част на бяла ела

 • кора;
 • пъпки;
 • зелени шишарки;
 • иглички от клоните;
 • млади клонки - връхчетата им;
 • сок.

бяла ела

 

 

Елата се бере в периода от юни до август месец. Полученият зелен материал не се мачка и суши, а се слага в проветриви съдове като кошници и се използва в свежо състояние. При употреба не трябва да се смесва с дуги иглолистни видове.

 

Химичен състав на бяла ела

Смолата от бяла ела съдържа: етерично масло около 30 %, янтарна киселина, горчиви вещества, багрилни вещества, абиетинова киселина около 10% и др.

В кората на елата се съдържат голямо количество дъбилни вещества. През април месец в нея е най-висока концентрацията на аскорбинова киселина. Дървесината и кората са богати на антиоксидантни полифеноли.

млади клонки на бяла ела

 

Клонките съдържат: етерично масло в количество от 0,25 до 0,70 %, в състава на което влизат сантен, камфен, алфа-пинен, бета-пинен, одимен, лимонен, р-цимол, бор-нилацетат, децилалдехид, лауралдехид, сесквитерпени и др.

Игличките съдържат: катехинови танини, токоферол (витамин Е), витамин С.

Семената съдържат: тлъсто масло; етерично масло до 1,8% , в чийто състав влизат лимонен, 1-алфа-пинен и др.

 

Лечебни свойства и приложение на бяла ела

При какви заболявания се използва бялата ела?

 • срещу главоболие;
 • при общо изтощение на организма;
 • при хронична подагра;
 • намира приложение при кашлица и белодробни заболявания;
 • бронхит;
 • цистит;
 • бяло течение;
 • язви, метеоризъм, колики;
 • повлиява болки в стомаха и далака;
 • облекчава душевни и нервни разстройства;
 • при радикулит, миозити, стенокардия, остеохондроза;
 • стимулиране на централна нервна система, неврити, ставен ревматизъм и артрит - синтетичен камфор.

бонзай бяла елаОтвара от бяла ела е била много популярна в миналото за лечение на скорбут, поради високото съдържание на витамин C (аскорбинова киселина) в нея. Използва се успешно и при състояния на анемии. Днес сироп от употребяемите части на дървото се прилага главно при заболявания на дихателните пътища. Отвара от младите клонки се използва при заболявания на бъбреците и пикочните пътища. В народната медицина игличките се използват за лечение на колики, левкорея, възпаление на пикочния мехур, бронхит, язви.

Как се прилага обикновената ела?

 • външно - мехлем, инхалация; синтетичен камфор;
 • вътрешно - отвара от обикновена ела;
 • дървесина - за производството на музикални инструменти и корабни мачти.

Етерично масло от бяла ела

Етеричното масло се извлича от игличките, кората и клоните на елата. От него се произвежда камфор - вещество, широко използвано в медицината. Трайността му е една година, като през това време трябва да се съхранява в шише от тъмно стъкло. Когато се използва вътрешно, маслото от обикновената ела кумулира в организма. Поради тази причина приемът му трябва да бъде дозиран - от 3 до 5 капки, много рядко до 10 капки на ден. Има дозировка и при външна употреба на маслото - от 8 до 10 грама на ден.

масло от бяла елаПритежава следните свойства: антимикробно, отхрачващо, антивирусно, противовъзпалително, болкоуспокояващо. Действа имуностимулиращо и съдейства за по-бързото възстановяване след боледуване. Прилага се с цел подобряване качеството на съня, подобряване функцията на стомашно-чревния тракт, понижаване на артериалното налягане. Активно участва в лечението на цистит и уретрит. Предпаза от появата на пърхот, косопад и придава приятен аромат на кожата.

Етеричният продукт е изключително подходящ за масажи при ревматични болки, невралгии и провеждане на инхалации. Локално се прилага още при рани, синини, контузии и други травми. Влиза в състава на продукти против косопад и такива предназначени за освежаващи вани. Активно се използва в ароматерапията и козметиката - парфюми, продукти за баня. Употребява се и като аерозолен инхалант.

Етеричното масло благоприятства дейността на нервната и сърдечно-съдовата системи. Отпуща организма, освобождава го от напрежението, премахва негативните емоции и мисли, кара го да възвърне пълноценото си функциониране.

По време на лечение с маслото не трябва да се уотребява алкохол, като това се налага и 2 дена след приключване на третирането с него.

Начин на употреба:

къща от дървесина на бяла ела

 • инхалация - приготвя се отвара от свежи елови връхчета и пъпки (1:10). Вдишват се изпаренията в продължение на 10-15 мин.
 • при стенокардия - в сърдечната област се втриват 10-15 капки масло. Успоредно с това се приемат вътрешно по 5 капки дневно.
 • сироп от бяла ела - ситно нарязани свежи части от дървото се смесват със захар и се варят. Полученият сироп се пие 3 пъти на ден в количество по 1 супена лъжица.

Дървесината на елата се използва в дървообработването, по-рядко като твърдо гориво. Тя има бял цвят, от където дървото носи и част от латинското си име - "alba", в превод "бял". Текстурата й е умерено мека и се използва и за производството на хартия.

Още по темата:

3.8, 11 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЗдравни съветиБотаникаЛюбопитноНовиниЛеченияАлт. медицинаСпортХранене при...ЛайфстайлФизиологияИзследванияКлинични пътекиПсихологияИсторияПроизводителиНормативни актовеОрганизацииЗаведенияПрезентацииСнимкиВидеоДиетиЗдравни проблемиИнтервютаСпециалистиСъставкиРецептиТестовеПатологияХрани и ястияЕ-тата в храните