Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Клас Magnoliopsida (Двусемеделни растения) Група Еудикоти (Eudicots) Разред Ranunculales Сем. Ranunculaceae (Лютикови) Черен кохош, Kлопогон, Цимифуга

Черен кохош, Клопогон, Цимифуга

Сем. Ranunculaceae (Лютикови)

Черен кохош, Клопогон, Цимифуга - изображение

Черен кохош (Actaea racemosa) представлява тревисто многогодишно растение, което е представител на семейство семейство Лютикови (Ranunculaceae). Среща се още под наименованията: цимифуга, клопогон, черна косматка, черна санкерова, фея свещ.

Устройство на черен кохош

черен кохош

Височината на растението достига 25-60 сантиметра. Листата са дълги и широки. Цъфтежът е през пролетта. Цветовете са бели и притежават дълги венчелистчета. Имат характерен сладко-горчив аромат, който привлича насекоми. Плодът представлява сух фоликул с дължина около 5-10 милиметра, във вътрешността си той съдържа няколко семена.

 

Разпространение на черен кохош

За родина на черния кохош се смята САЩ. Растението е най-широко разпространено в гъсти гори в Канада, Онтарио и Тенеси. Вирее върху почви с висока влажност.

Химичен състав на черен кохош

Активните съставки на билката се съдържат в нейните корени и определят лечебните й свойства. В химичния състав влизат фитостеин, изофлавон форманпонентин, кофеинови и салицилови киселини, захари, танини, мастни киселини с дълга верига,фитохормони, органични киселини (ферулова, изоферулова, кафена), фитоестрогени и прогестиноподобни вещества, 15-20% смоли, включително цимицифугин и тритерпенови гликозиди.

Използваема част на черен кохош

Употребяват се коренищата на билката.

Лечебни свойства и приложение на черен кохош

черен кохошУпотребата за лечебни цели на билката е отбелязана още в литературата, датираща от 1800 година. Коренищата на билката са се използвали за приготвянето на отвари. Индианските племена в Америка са прилагали растението за лечение на обща умора, бъбречни заболявания, малария, ревматизъм, възпаления и различни гинекологични разстройства при жени. В Китайската народна медицина билката е силно ценена заради способностите й да намалява отоците, да понижава температурата и да облекчава болката. Цимифугата е използвана в Европа от 17 век за облекчаване на родилни болки. При грипни състояния, едра шарка, остър ревматизъм, главоболие, кашлица, хорея и други нарушения в нервната система. Консумацията на чай от черен кохош е много популярна в целия свят, поради многобройните доказани лечебни ефекти. Представлява естествено седативно средство, понижава нивото на холестерол в кръвта.
Най-разпространената употреба на черния кохош е като хранителна добавка за лечение на хормонален дисбаланс при жени. Опиоидната система в мозъка е тясно свързана с настроението, телесната температура и нивата на половите хормони. В тази връзка са направени изследвания, които доказват влиянието на екстракти от черен кохош върху опиоидните рецептори в централната нервна система. Изяснява се, че растението допринася за поддържането на хормоналния баланс в състояния на менопауза, предменструален синдром (ПМС) и дисменорея.

Лечебни свойства на черен кохош:

 • намалява проявите на климактерния синдром  - установено е, че понижените нива на на β-ендорфин се счита за един от основните хормонални маркери за настъпване менопауза. Горещите вълни са едно от най-честите оплаквания при жените в периода на климактериума. Центърът за контрол на телесната температурата в централната нервна система се регулира от ендогенната опиоидна система, както и от катехоламините.  Изследванията сочат, че в черния кохош се съдържат съставки, които притежават висок афинитет към опиоидните рецептори в ЦНС, от което се обуславя и действието на билката като частитчен агонист на тези рецептори. По този начин се облекчават основните симптомите на менопауза и хормонален дисбаланс;
 • хипотензивно;

 • диуретично;
 • спазмолитично;
 • седативно;
 • понижава нивата на кръвната захар;
 • противовъзпалително;
 • кардиотонично.

Заболявания и състояния, при които се прилага черен кохош:

 • хормонален дисбаланс;
 • менопауза;
 • горещи вълни;
 • нощно изпотяване;
 • предменструален синдром (ПМС);
 • ендометриоза;
 • хронично възпаление на яйчниците (оварит);
 • маточна хиперторфия;
 • депресия;
 • тревожност;
 • болка в гърдите.

Внимание!

Да не се използва по време на бременност!  Да не се превишават препоръчваните дози, тъй като големите дози могат да предизвикат виене на свят, гадене и повръщане.

Още по темата:

4.1, 7 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияНовиниЗдравни съветиЛюбопитноЛеченияАлт. медицинаПсихологияЛайфстайлБотаникаИсторияСнимкиСпортТестовеХранене при...ФизиологияСоциални грижиВидеоАнкетиИзследванияПрезентации