Начало Медицинска енциклопедия Лечения Лечение на вагинална сухота и атрофия Лечебни практики при заболявания

Лечение на вагинална сухота и атрофия

Лечение на вагинална сухота и атрофия - изображение
 1. Какво може да причини сухота на влагалището?
 2. Хормонало заместителна терапия
 3. Месечна циклична хормонално заместителна терапия
 4. Тиболон
 5. Хормоно заместителна терапия след хистеректомия
 6. Локална естрогенова терапия
 7. Лубриканти
 8. Вагинални овлажнители

 С настъпването на менопаузата, значително се понижава и производството на естроген, а на по-късен етап то напълно спира. Когато това се случи, в тялото на жената настъпват редица промени, много от тях нежелани. Менструалните периоди стават нередовни, а след това спират напълно. Може да се появят още горещи вълни, промени в настроението, по-дълбок глас, увеличаване на окосмяването по лицето.

Вагиналната сухота е често срещан симптом на менопаузата – близо една на всеки три жени се сблъсква с този проблем в периода около менопауза.

Вагиналната сухота може да се появи във всяка възраст, по различни причини и да повлияе сериозно сексуалния живот.

Какво може да причини сухота на влагалището?

Обикновено по стените на влагалището се намира тънък слой от бистра смазваща течност. Хормонът естроген е отговорен за тази секреция и така поддържа лигавицата на влагалището здрава, дебела и еластична. По време на менопаузата, спадът в нивата на естрогена намалява и количеството на отделяния от вагиналните жлези секрет, което се съпровожда с изсъхване, изтъняване и намаляване на еластичността на влагалищните стени. Това състояние се означава с понятието вагинална атрофия.

Освен във връзка с менопаузата, естрогенните нива може да се понижат при:

 • раждане и кърмене;
 • радиация или химиотерапия;
 • хирургично отстраняване на яйчниците;
 • прием на антиестрогенни лекарства, използвани в лечение на миома на матката или ендометриоза.

Други, възможни причини за вагинална сухота включват:

 • синдром на Сьогрен автоимунно заболяване, при което тялото атакува клетките, отговорни за секретиращите клетки;
 • лекарства срещу алергии и настинка; някои антидепресанти;
 • неправилни вагинални промивки или неподходящи продукти за интимна хигиена;
 • липса на сексуално влечение и възбуда;

Без значение каква е причината, вагиналната сухота може да бъде изключително неудобна. Това може да доведе до сърбеж, парене и болезнен полов акт.

Какво е лечението на вагинална сухота?

Тъй като, най-често в основата на вагиналната сухота стои естрогенов недостиг, лечението се състои в допълнителен прием на естроген.

Хормонало заместителна терапия

Хормонално заместителната терапия (ХЗТ) може да бъде локална (вагинална) или перорална. Това често е най-добрият начин за справяне с по-силно изразените симптоми на менопауза.

Хормонално заместителната терапия може да бъде под формата на таблетки, кожни пластири, гелове, спрей за нос или вагинален пръстен. Всички те действат на един и същи принцип - доставят естроген в кръвта.

Тъй като при екзогенен прием на естроген, той се натрупва многократно в лигавицата на матката, това увеличава риска от развитие на рак на матката. Затова често, естрогенът в хормонално заместителната терапия се комбинира с прогестоген, което значително намалява риска от рак на матката. Често естрогенът и прогестогенът са комбинирани в една таблетка, но могат да бъдат взети и поотделно. Ако е извършена хистеректомия не е нужно прогестоген.

Месечна циклична хормонално заместителна терапия

Месечна циклична хормонално заместителна терапияПри този вид терапия естрогенът се приема всеки ден, а прогестоген се добавя в продължение на 14 дни от всеки 28-дневен цикъл. Това води до редовно кървене на всеки 28 дни, подобно на слаба менструация (това не е истинска менструация, тъй като хормонално заместителната терапия не предизвиква овулация и не възстановява плодородието). Прогестогенът причинява нарастване на маточната лигавица, а след като бъде преустановен приемът му и концентрацията му в кръвта спадне, настъпва разпад на лигавицата и настъпва кървене.

Месечната циклична ХЗТ не се препоръчва за жени, които имат симптоми на менопауза, но все още имат менструация!

Месечната циклична хормонална заместителна терапия може да се премине в продължителна хормонално заместителна терапия, ако сте били на циклична комбинирана ХЗТ в продължение на най-малко една година или е минала най-малко една година след последния менструален цикъл.

Ако Вашата менструация е спряла за една година и повече, значи сте в менопауза. Тогава вероятно ще бъдете посъветвани да вземете непрекъснато комбиниран препарат за ХЗТ. В тези случаи, дозата на естрогена и прогестерона са добре балансирани, така че обикновено не причиняват месечно кървене. Въпреки това, през първите 3-6 месеца от началото на ХЗТ може да се появи нередовно кървене. Ако това кървене се появява повече от 6 месеца след началото на ХЗТ или, ако изведнъж се появи кървене след няколко месеца отсъствие на такова, трябва да се консултирате с Вашия лекар!

Предимства на хормонално заместителната терапия

ХЗТ е безопасно и ефективно лечение за голяма част от жените със симптоми на менопауза на средна възраст около 51 години. Рисковете и ползите варират в зависимост от възрастта и индивидуалното здравословно състояние. Ползите включват:

 • облекчаване на симптомите на менопауза;
 • в рамките на няколко седмици спират горещите вълни и нощното изпотяване;
 • подобряване на симптомите на вагинална сухота;
 • подобряване на дискомфорта по време на полов акт, свързана с вагиналната сухота;
 • намаляване честотата на уринарни инфекции;
 • подобрява настроението и съня;
 • може да помогне за подобряване на ставни болки и дискомфорт, свързани с хормоналните промени по време на менопаузата;
 • някои жени забелязват подобрение в текстурата на кожата и косата;
 • намалява риска от развитие на остеопороза.

Като възможно ползи се съобщават още:

 • намален риск от болест на Алцхаймер и други видове деменция при жени;
 • намален риск от рак на дебелото черво

Рискове от хормонално заместителна терапия

Има редица публикации, свързани с рисковете и нежеланите ефекти от ХЗТ. Като един от най-обсъжданите рискове е този за рак на гърдата, рак на матката и риска от сърдечно-съдови заболявания. Редица от резултатите от изследвания обаче показват, че увеличението на риска е много малко. Има съобщения за следните рискове:

• Венозна тромбоемболия (образуване на кръвни съсиреци във венозните съдове). Този риск е значително по-голям, ако наред с ХЗТ имате други рискови фактори като наднормено тегло и тютюнопушене. Този риск не е установен при жени, които използват пластири или вагинален крем (гел), а не таблетки.

• Рак на гърдата. Комбинираният прием на естроген и прогестерон повишава този риск, отколкото само приема на естроген. Ако ХЗТ се преустанови, рискът е същият, както при жена, която не е подлагана на ХЗТ.

В действителност риска от рак на гърдата при ХЗТ е сравнително нисък. Равнява се на около един допълнителен случай на 1000 жени годишно. Този риск е подобен на риска от рак на гърдата при жени, които са с наднормено тегло, жените, които никога не са раждали и тези, които пият две до три единици алкохол всеки ден.

Не се наблюдава повишен риск от рак на гърдата при жени, които приемат ХЗТ на възраст под 50 години.

• Жените, които са на комбинирана ХЗТ са с повишен риск от анормална мамография, тъй като ХЗТ увеличава риска от уплътняване на тъканите на гърдите. Това не е същото като увеличен риск от рак на гърдата.

• Инсулт – някои проучвания показват, че има леко повишен риск от инсулт при жени, приемащи само естроген или комбинирана ХЗТ. Такъв риск не е установен при жени, използващи локална (вагинална) терапия, а не таблетки. ХЗТ съдържаща по-ниски дози естроген изглежда е свързана с по-малък риск от инсулт в сравнение с тези с по-високи дози.

• Рак на матката. Поради естрогена в ХЗТ се повишава риска от развитие на рак на матката. Въпреки това, когато се комбинира с прогестоген, този риск намалява драстично.

• Рак на яйчника. Смята се, че съществува леко повишен риск от развитие на рак на яйчниците, ако използвате ХЗТ само с естроген или комбинирана ХЗТ. Този риск намалява след спиране на ХЗТ. Всеки един от изброените рискове зависи и от някои индивидуални фактори. Например, семейна история за заболявания, начин на живот, тютюнопушене, затлъстяване, диета и други оказват немалко влияние върху този риск.

Вие може да намалите риска от сърдечно-съдови заболявания и много видове рак като не пушите, правите редовно физически упражнения и се храните здравословно.

Жени, които са подложени на ХЗТ и са на възраст под 51 година не разполагат с такива рискове, тъй като те получават хормони, които така или иначе организмът сам произвежда.

Странични ефекти от хормонално заместителна терапия

Страничните ефекти от ХЗТ не са сериозни, но могат се проявят при някои жени. Обикновено изчезват с преустановяването на терапията. В първите няколко седмици от терапията може да се пови гадене, дискомфорт в гърдите, мускулни крампи в краката. Обикновено тези ефекти изчезват в рамките на няколко месеца след началото на терапията. Някои жени се оплакват от главоболие или мигрена.

Понякога тези странични ефекти изчезват, ако се смени типа или марката на използваните продукти. Ако получавате странични ефекти от даден търговски продукт, подмяната с аналогичен, от друга марка може да реши този проблем. Промяна във формата на терапия също може да помогне (например смяна на таблетки с вагинален крем или гел).

Забележки:

 • ХЗТ не действа като контрацептив. Ето защо, ако започвате ХЗТ или скоро е настъпи спиране на менструалния цикъл, все още трябва да използвате контрацепция. Като общо правило, контрацепцията трябва да продължи да се използва за предпазване от бременност в продължение на една година след последния период, ако сте на по-малко от 50 години.
 • Нужно е добре да се информирате относно здравето на гърдите и при всяка промяна да информирате своя лекар. Правете редовно мамографични прегледи за на рак на гърдата.

Тиболон

ТиболонТиболон е човешки хормон, който може да се използва като алтернатива на ХЗТ. Той има някои естрогенподобни, прогестеронподобни и андрогенни ефекти. Често се използва за лечение на изпотяване и горещи вълни. Освен това намалява риска от изтъняване на костите (остеопороза) и може да подобри либидото.

Някои изследвания са показали леко повишен риск от рак на ендометриума при жени, които използват тиболин.

Тиболонът може да се свърже с леко повишен риска от рак на гърдата.

При по-млади жени рисковете от вземане на тиболон са почти същите както комбинирана ХЗТ. За жени на възраст над 60 години, рисковете, свързани с приемането на тиболон, може да надхвърлят ползите, тъй като има повишен риск от инсулт.

Хормоно заместителна терапия след хистеректомия

След оперативно премахване на матката, Вие ще трябва да приемате препарати, съдържащи само естроген. Прогестоген се добавя в други случаи на ХЗТ, тъй като целта е да се намали риска от развитие на рак на матката, а ако матката е напълно отстранена, прогестоген не е необходим.
Ако вече имате симптоми на атрофичен вагинит – вагинална сухота може да опитате локална естрогенна терапия с крем или свещички.

Локална естрогенова терапия

Локалната (вагинална) естрогенова терапия замества хормоните във влагалището, но не повишава концентрацията на естроген в кръвта, както при пероралната терапия. Естрогенните продукти, предназначени за вагинално приложение са доказани за възстановяване на вагиналния кръвен поток и подобряване на плътността и дебелината на вагиналната тъкан при жени в пери- и постменопауза. Това може да способства за предотвратяване на други сексуални проблеми (намалено сексуална възбуда), които са резултат от вагиналната сухота.

Жените, които имат и други значителни симптоми на менопауза, като горещи вълни и нощни изпотявания, може да се нуждаят от по-високи дози хормонална терапия, която повишава нивата на естроген в цялото тяло. Ако такива симптоми не са силно изразени, се препоръчва употребата на вагинална естрогенова терапия, тъй като тя се концентрира само там, където е необходимо и намалява възможните странични ефекти на естрогена върху останалата част от тялото.
Освен това, вагинална атрофия може да реагира по-бързо на вагинална естроген терапия, отколкото на хормонални хапчета или пластири, които доставят естроген в целия организъм. Вагиналният естроген трябва да се използва в най-ниската ефективна доза!

Ниско дозираната вагинална естрогенова терапия е много ефективна срещу вагинална атрофия и свързаната с нея болка по време на полов акт. 3 % от жените са отчели значително подобрение и 57 % до 75 % са докладвали, че сексуалният им комфорт е възстановен.

Подобренията във влажността и здравето на влагалището се случва в рамките на няколко седмици след започване на терапията, въпреки че пълното излекуване на тежка вагинална атрофия може да отнеме няколко месеца.

Локална естрогенова терапия може да се приложи в няколко форми, всяка от които, се отпуска с рецепта:

Вагинални кремове

Вагинален кремВъвеждат се във вагината с помощта на специални апликатори. Обикновено се прилагат веднъж дневно, в продължение на 1 до 2 седмици и след това да се намали честотата до 1-3 пъти седмично или според указанията на Вашия лекар! Вагиналните кремове се прилагат в малки количества (0.5-1 грам) във влагалището! Естрогенните кремове не бива да се използват като лубриканти преди полов контакт, тъй като естрогенът може да се абсорбира през кожата на партньора.

Вагинални таблетки

Вагиналните таблетки се поставят във вагината с помощта на апликатор (препоръчително) или с ръка. Прилагат се веднъж на ден за първите две седмици от терапията, след което може да се разреди употребата им до два пъти седмично.

Вагинални естрогенни пръстени

Вагинален естрогенен пръстенПредставляват меки, гъвкави пръстени, които се поставят във влагалището и осигуряват постоянен поток на естроген във влагалището. Вагиналният пръстен може да се носи в продължение на няколко месеца (около 3), като не е необходимо да се подменя през този период. Не се отстранява преди полов контакт. Съществуват естрогенни пръстени, които са по-ниско дозирани и са предназначени само за лечение на вагинална сухота и не бива да се бъркат с вагиналните пръстени предназначени за лечение на горещите вълни и други симптоми на менопауза.

Всички форми на вагинална естрогенна терапия са еднакво ефективни и повечето от тях са свързани с минимални странични ефекти, въпреки че индивидуалните реакции при всяка жена са различни. Формата и продължителността на терапията трябва да бъде обсъдена с Вашия лекар и да бъде съобразена с индивидуалното състояние и анамнестични данни за всяка жена.

Правила за употреба на естроген и естрогенови продукти

Всеки един естрогенов (хормонален) продукт обикновено идва с подробни указания за действие, начин на приложение, странични ефекти и т.н. Прочетете ги внимателно! Някои общи правила и насоки при употреба на естрогенови продукти са:

 • Винаги измивайте ръцете си внимателно преди и след прием на лекарството! Пазете лекарството от очите си! Ако попадне от лекарството в очите, измийте ги веднага, внимателно, с обилно количество чиста течаща вода. Ако след това усещате чувство на парене или нарушение в зрението, обезателно се консултирайте с Вашия лекар.
 • Използвайте лекарството само по предназначение, по указания на листовката начин! Не го използвайте по-голямо количество или за повече време, отколкото е предписал Вашия лекар.
 • Понякога може да са нужни до 4 месеца да забележите пълният ефект от терапията. Наблюдаващият лекар може да коригира дозата в процеса на терапията, в зависимост от обективното състояние. Понякога, може да е необходимо преминаване към перорална естрогенова терапия.

За вагиналните кремове и супозитории

Вагиналните кремове и свещички се въвеждат във влагалището с помощта на пластмасов апликатор, който се доставя заедно с лекарството. Ако не виждате ясно маркировката за дозиране на апликатора, посъветвайте се с Вашия лекар за повече информация.

Дозиране

Дозирането на всеки един лекарствен продукт е различно за всеки пациент и трябва да се изпише от Вашия лекар.
Количеството лекарство, което се приема зависи от силата на лекарството. Също така, броят на дозите, които трябва да се приемат и интервалът между тях зависят от конкретното заболяване или състояние, което се лекува.

Ако пропуснете една доза от лекарството, вземете я възможно най-скоро. Ако наближава времето за следващата доза, прескочете изпуснатата доза и следвайте обичайната схема на дозиране. Не взимайте двойна доза!

Предупреждения и мерки за сигурност

Все още няма конкретни данни дали вагиналните естрогени увеличават риска от рак на гърдата при жени. Затова е важно по време на такава терапия (и след нея) да се правят редовни изследвания за необичайни бучки или изтечения. Сигнализирайте на Вашия лекар при всяко съмнение или притеснителни промени.

При някои жени, успоредно със започване на приема на естрогенни продукти, може да започне месечно вагинално кървене, подобно на менструален цикъл. Този ефект ще продължи толкова дълго, колкото приемате лекарството. Месечно кръвотечение няма да настъпи ако сте претърпели хирургично отстраняване на матката (хистеректомия).

Важно е да не се пропускат редовното изследване чрез цитонамазка. Вашият лекар ще Ви каже колко често трябва да правите това изследване.

Информирайте Вашия лекар, ако имате високо кръвно налягане, висок холестерол, диабет или сте с наднормено тегло, тъй като може да имате повишен риск от сърдечно-съдови заболявания.

Ако имате подозрения за бременност, незабавно преустановете приема на лекарството и се консултирайте с Вашия лекар!

Информирайте лекаря, че приемате такъв медикамент преди лабораторен тест (ако се налага извършването на такъв).

За вагинални кремове или супозитории: Избягвайте използването на латексови презервативи, диафрагми или цервикални шапки до 72 часа след употреба на естроген вагинални кремове. Някои естрогенови продукти могат да съдържат съставки, които да доведат до намаляване на здравината и устойчивостта на латексови и (гумени) продукти, което да доведе до тяхното скъсване или преждевременно износване.
Най-добре е тези продукти да се използват вечер, преди лягане, за да се повиши по-пълното им усвояване.

Вагиналните кремове и свещички ще се стопят и част от тях може да изтече през влагалището, поради което е добре да използвате ежедневна дамска превръзка. Не използвайте тампони (като тези използвани при менструално кървене, тъй като те могат да попречат на ефикасността на лекарството)!

Избягвайте употребата на естрогенен крем или свещички непосредствено преди полов контакт, тъй като по този начин те влизат в контакт с пениса на вашият партньор и може да бъдат усвоени. Ако използвате вагинален пръстен или вложка не е необходимо да я премахвате, освен, ако не предпочитате да я премахнете. Ако премахнете вагиналния пръстен, преди да го поставите отново го измийте с хладка вода. Никога не използвайте гореща или вряла вода!

Нежелани ефекти от локалната естрогенова терапия

Няма много изследвания относно дългосрочната употреба на локални естрогени, но лекарите смятат, че е безопасно. Може да настъпят нежелани ефекти като вагинално кървене и болка в гърдите. Локалната естрогенова терапия не се препоръчва за жени, които:

 • имат рак на гърдата;
 • имат анамнеза за рак на ендометриума;
 • имат недиагностицирано вагинално кървене;
 • са бременни или кърмя.

При анамнеза за рак на гърдата не се препоръчва никаква форма на естрогенова терапия!

Ако усещате леко дразнене или дискомфорт в областта на влагалището, първото нещо, което трябва да направите е да преустановите употребата на сапун върху вътрешните части  на вулвата. Чистата вода е напълно достатъчно за измиване на тези зони. Освен това използвайте неароматизирана и неоцветена тоалетна хартия, използвайте прах за пране без оцветители и парфюми, както и преустановете приема на омекотител.

Лубриканти

Лубрикантите действат чрез намаляване на триенето, възникващо при прекомерна сухота на влагалището и вулвата. Те не се абсорбират от кожата. Ефективни са за облекчаване на болката по време на полов акт, дължаща се на лека до умерена вагинална сухота. Ако ниско дозираната вагинална естрогенна терапия оказва добър ефект върху Вашето състояние, можете да използвате лубриканти и овлажнители, само когато сметнете за необходимо (преди полов акт). Понякога, след естрогенна терапия влагалищните тъкани значително възстановяват здравината си и може да бъде преустановена, като нехормоналните овлажнители и лубриканти да продължат да бъдат използвани самостоятелно. За да се задържи това здраве обаче е нужно вагиналният полов контакт да продължи редовно. Съществуват няколко вида лубриканти:

 • на водна основа;
 • на силиконова основа;
 • на маслена основа.

Лубрикантите на водна основа са широко разпространени. Нямат характерна миризма, вкус и мирис. Съдържат глицерин, поради което могат да провокират дразнене на влагалищната тъкан, поради което е препоръчително да бъдат отмивани след половия акт. Не взаимодействат с латексови и силиконови презервативи или други продукти на тяхна основа.

Лубрикантите на маслена основа (съдържат минерални масла като вазелин и бебешко олио) трябва да се избягват, тъй като те могат да предизвикат силно вагинално дразнене и са свързани с повишен риск от скъсване на латексов презерватив. Полиуретановите презервативи не се увреждат от лубрикантите на маслена основа. Трудни са за отмиване и е възможно да оставят петна по тъканите.

Лубриканти на силиконова основа. Те са водоустойчиви. Не взаимодействат с латексови презервативи, но не бива да се използват с други силиконови продукти. Съществуват и комбинирани лубриканти на водна и силиконова основа.

Лубриканти със затоплящ ефект: някои от предлаганите лубриканти притежават и допълнителен затоплящ или охлаждащ ефект, които целят подобряване на сексуалното усещане.

Усещането за затопляне се дължи на съставката капсаицин (компонент на лютият пипер), а охлаждащият ефект на ментол. Докато някои жени действително изпитват по-голямо удоволствие при употреба на този вид лубриканти, при други действието им е описвано като чувство за парене или дори болка.

Вагинални овлажнители

Подобно на лубрикантите, вагиналните овлажнители намаляват болезненото триене, но за разлика от лубрикантите се абсорбират от кожата и се задържат към вагиналната лигавица по начин, наподобяващ действието на естествените секрети. Друга разлика между лубриканти и овлажнители е, че овлажнителите се прилагат редовно, а не само при полов акт и ефекта им е по-дългосрочен (до 3-4 дни). Някои овлажнители имат апликатор, с който да се нанесе продукта във влагалището.

Някои жени, които редовно използват овлажнители, използват допълнително лубрикант само при полов контакт.

Тъй като овлажнителите поддържат оптимална влага и киселинност на влагалището, те са особено подходящи за жени на средна възраст, които страдат от симптоми на влагалищна сухота, извън тези свързани със сексуалния дискомфорт - възпаление и дразнене.

Както за лубрикантите, така и за овлажнителите е нужно да се експериментира с няколко, докато се намери най-подходящият и най-добре действащ на вас.

Източници:
http://www.webmd.com/women
http://www.menopause.org/for-women/sexual-health-menopause-online
http://www.drugs.com
http://patient.info/health

Още по темата:

4.6, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаЛайфстайлЗдравни проблемиФизиологияЛеченияЛюбопитноИзследванияЗдравни съветиСнимкиВидеоХранене при...ТестовеСпециалистиПсихологияНовиниИсторияБотаникаАнатомияКлинични пътеки