Начало Медицинска енциклопедия Лечения Витекс: природен лек в подкрепа на женското здраве Лечение с храни и хранителни добавки

Витекс: природен лек в подкрепа на женското здраве

Витекс: природен лек в подкрепа на женското здраве - изображение

В случай, че менструалният ви цикъл е нередовен, често страдате от предменструален синдром с цялата палитра от характерните за него прояви или срещате трудности при зачеване, то може да се доверите и да изпробвате изпитан с времето лек от природата, а именно билката витекс.

Растението може да се похвали с изпитано във времето действие, поради голямата си историческа давност и употребата му в продължение на две хиляди години, като с течение на времето е получило множество имена.

Освен като витекс може да го срещнете като "дърво на целомъдрието", "Аврамово дърво", "монашески пипер" и други.

Първоначално придобива известност предимно сред монасите в района на Средиземноморието във връзка със своите ефекти на антиафродизиак (води до потискане на сексуалното желание), но във времето и с развитието на науката и медицината се доказват неговите многобройни ефекти по отношение на женското здраве (и не само).

По същество витекс представлява малко дърво (въпреки че може да достигне височина до десет метра) и по-често се среща под формата на храст, чиято височина варира между един и четири метра.

Подробна информация може да намерите в раздел Ботаника:

Витекс, Аврамово дърво

Неговата нарастваща популярност в световен мащаб се дължи на ефективността му по отношение на редица чисто женски проблеми, като предменструален синдром, нередовен менструален цикъл, нарушена фертилност.

Витекс: природен лек в подкрепа на женското здраве

Факторите, увреждащи женското здраве са многобройни, като само малка част от тях включват замърсяването на околната среда, наличието на вредни навици, нездравословното хранене, наличието на подлежащи заболявания, прием на медикаменти, стрес.

Всеки един от тях може да доведе до хормонален дисбаланс, често проявяващ се под формата на нарушения в менструалния цикъл.

Всяка втора жена има някакъв проблем в това отношение, като при едни цикълът е твърде оскъден, при други е твърде обилен. Малко жени могат да се похвалят с наличие на редовен (като по учебник, на 28 дни всеки месец) менструален цикъл и твърде често този период от месеца се съпътства от цяла тирада симптоми, известна като предменструален синдром (ПМС).

Предменструалният синдром причинява изключителен дискомфорт не само на жената (поява на акне, главоболие, болезнени и напрегнати гърди, лабилно настроение, депресивни епизоди), но и нейното обкръжение (жените обикновено стават антисоциални, раздразнителни, в някои случаи агресивни).

Малко хранителни добавки могат да се похвалят с висока ефективност по отношение на симптоматиката, свързана с ПМС.

Хормоналният дисбаланс, водещ до нарушенията в менструалния цикъл, е и една от причините за трудно забременяване при жени в активна възраст.

Природният лек намира приложение и за намаляване на клиничните прояви при менопауза, което е една от причините за добиването му на популярност като "женската билка", тъй като обхваща целия спектър от типично женски проблеми.

Полезна и подробна информация за тези състояния може да намерите в раздел Здравни проблеми и раздел Заболявания:

Витекс се класифицира от утвърдени и реномирани институции като билка от първи клас, което означава, че притежава висока степен на безопасност при разумна употреба.

Витекс - ефективно средство при редица състояния

Биологични свойства и показания за приложение на витекс

Субстанцията балансира хормоналния статус, без сама по себе си да съдържа хормони или хормоноподобни субстанции.

Богата е на флавоноиди, терпеноиди, етерични масла, пара хидроскибензоена киселина и други.

Многобройни изследвания в областта подкрепят ефективността му при редица състояния, главно във връзка с неговите биологични свойства:

 • регулация на функцията на хипофизната жлеза (главния отговорник за ендокринния баланс в организма)
 • повлияване продукцията на хормони: увеличава нивата на прогестерон и лутеинизиращ хормон, потиска фоликулостимулиращия хормон
 • удължаване на лутеалната фаза на менструалния цикъл
 • стимулира формирането на жълтото тяло
 • стимулиране на лактацията след раждане
 • регулация на хормоналното равновесие в организма
 • облекчаване проявите при настъпваща менопауза

Показания за приложение

Показанията за приложение на витекс са многобройни и включват:

 • предменструален синдром: особено ефективно се повлияват емоционалната лабилност, главоболието, появата на акне, повишената чувствителност на гърдите
 • нередовен менструален цикъл
 • стабилизиране на менструалния цикъл след прекратяване употребата на перорални хормонални контрацептиви
 • аменорея: липсата на менструален цикъл при жени в репродуктивна възраст, които не са бременни, обикновено е индикатор за наличие на подлежащи проблеми, като най-често се касае за високи нива на пролактин и ниски нива на естроген
 • подобрява плодовитостта, като е ефективно средство при наличие на ановулация, кратка лутеална фаза, хиперпролактинемия (високи нива на пролактин) или ниски прогестеронови нива: резултатите от проучвания показват значително подобрение на фертилността при жени с подобни проблеми, приемащи за период от поне три месеца витекс
 • синдром на поликистозни яйчници
 • ендометриоза: продължителната употреба (12 до 18 месеца) на витекс е ефективна при леките, начални форми на състоянието
 • наличие на фиброидни образувания на матката, маточни кисти
 • акне: флуктуациите в хормоналните нива във връзка с менструалния цикъл са честа причина за поява на неприятното акне, особено в областта на брадичката и по протежението на долната челюст
 • промотира лактацията: ниски дози витекс, приемани първите дни след раждането стимулират лактацията и водят до повишено отделяне на кърма, но поради липсата на достатъчно доказателства за безопасността на препарата по време на кърмене е необходима предварителна консултация със специалист
 • облекчава симптомите, свързани с менопаузата: особено ефективно се справя с лабилното настроение, горещите вълни, проблемите със съня, като за оптимален ефект субстанцията често се комбинира с други билки, витамини, аминокиселини и мастни киселини

Витекс - показания за приложение

Въпреки прозвището женска билка, добавката може да се използва и при ограничени показания сред мъжката популация, като доброкачествена хиперплазия на простатата.

Използва се с еднаква ефективност и като профилактично средство (за намаляване на риска от развитие на състоянието) и като допълнителна терапия (при мъже с вече налично заболяване). По данни на някои източници билката може да се използва и като допълнително средство при рак на простатната жлеза.

Препоръчителна дневна доза на витекс

Билката се предлага под различна форма, като най-често може да я откриете като капсули, тинктура, изсушени плодове, прах или чай, но според редица специалисти най-безопасни за употреба (по отношение на контролиране на приеманата доза) са капсулите и тинктурата.

Като голяма част от всички полезни субстанции и тази е с неприятен, горчив вкус, поради което при употреба под формата на чай, се препоръчва комбиниране с други билки за подобряване на вкуса.

Природният лек има бавен ефект с постепенна кумулация (натрупване) и обикновено е необходима употреба в рамките на три до шест месеца. При някои пациенти първите ефекти и облекчаване на клиничните прояви са налице още на втората седмица, но при масовия процент клинично видимите ефекти се наблюдават след третия месец.

При определени състояния е необходим продължителен прием (в рамките на повече от една година).

Тъй като при хранителните добавки няма строга регулация, то дозите варират в широки граници.

Някои производители препоръчват употреба в дози от порядъка на 60 до 240 милиграма дневно, докато други съветват да приемате субстанцията в доза от 500 до три хиляди милиграма дневно.

Стандартната доза е от порядъка на 500 до хиляда милиграма дневно, като за намаляване на рисковете от странични ефекти и увеличаване на ефективността от приема на субстанцията, се препоръчва предварителна консултация със специалист. Дозата обикновено се определя въз основа на тежестта на клиничните прояви на пациента.

По отношение на тинктурите дозата варира до 90 капки дневно (за стимулиране на лактацията се препоръчва прием на 10 до 15 капки дневно, докато за намаляване проявите на ПМС дозата може да достигне 80 до 90 капки дневно).

Витекс - форми за приложение и доза

Възможни нежелани реакции и взаимодействия

Билката се използва повече от две хиляди години, като съвременните изследвания не показват риск от развитие на съществени нежелани реакции.

При по-малко от два процента е възможно наличие на гадене, стомашно-чревни оплаквания, главоболие, кожен обрив и други бързопреходни прояви. При жени с анамнеза за депресия е възможно обостряне на депресивните епизоди в редки случаи.

Рискът от поява на нежелани ефекти нараства с увеличаване на дозата, поради което редица специалисти препоръчват първоначален прием на възможно най-ниската доза и нейното постепенно увеличаване.

Не се препоръчва едновременна употреба с перорални контрацептиви, съдържащи прогестерон, тъй като витекс може да промени тяхната активност.

Освен с хормонални препарати не са известни други възможни лекарствени взаимодействия, въпреки което за осигуряване на максимална безопасност се препоръчва да се консултирате с вашия лекар за приема на добавката, оптималната доза и продължителност.

Билката може да се приема (след консултация със специалист) до края на първия триместър от бременността (до края на третия месец), като има данни, че предпазва от спонтанен аборт.

Възможни нежелани реакции и взаимодействия

Витекс: природен лек в подкрепа на женското здраве

Сам по себе си препаратът не е панацея и за постигане на оптимални резултати е необходима промяна в храненето (избягване на газирани и алкохолни напитки, наблягане на повече плодове, зеленчуци и ядки), изкореняване на вредните навици, повишаване на индивидуалната имунологична резистентност.

Неправилната диета, липсата на физическа активност, тютюнопушенето и консумацията на алкохол (и наркотични средства) са особено пагубни за женското здраве и могат да нанесат сериозни (в някои случаи дори необратими) дългосрочни последици.

Активната грижа за здравето, особено с помощта на даровете от природата, помага за намаляване на последиците от вредните въздействия върху здравословното състояние на жените в млада, активна и напреднала възраст.

Полезна информация може да намерите на:


По текста работи: д-р Лилия Пашова-Стоянова

Още по темата:

5.0, 6 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Витекс: природен лек в подкрепа на женското здраве

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.webmd.com
https://draxe.com
http://natural-fertility-info.com
https://wellnessmama.com
https://examine.com
https://en.wikipedia.org
https://www.babyhopes.com

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаЛеченияБотаникаЗдравни съветиЛюбопитноИсторияХранене при...СпортПсихологияЛайфстайлСнимкиНовиниФизиологияТестовеЗдравни проблемиПатологияКлинични пътекиНаучни публикацииСоциални грижиВидеоИзследванияСпециалистиНормативни актовеПроизводителиИнтервютаОткрития