Начало Медицинска енциклопедия Лечения Лечение при поликистозни яйчници Лечебни практики при заболявания

Лечение при поликистозни яйчници

Лечение при поликистозни яйчници - изображение

Наднормено тегло, висока кръвна захар, упорито акне, изразен косопад на фона на повишено окосмяване от мъжки тип (върху горната устна, покрай бакенбардите, по брадичката), нередовен менструален цикъл, трудности при забременяване са често резултат не толкова от вредния ви начин на живот (въпреки че и той оказва голямо влияние), а се дължат на така наречения синдром на поликистозни яйчници.

В случай, че имате някои от гореизброените симптоми, се препоръчва да се консултирате с вашия лекар и да посетите гинеколог, за изключване на подобна диагноза.

Проявите често са неспецифични, развиват се постепенно и оставят впечатлението, че са резултат от хроничен стрес, преумора, нездравословно хранене, обездвижване и куп други фактори, съпътстващи обичайното ежедневие на модерния човек.

Хормоналният дисбаланс, съпътстващ състоянието, е причината за повишеното окосмяване, хипергликемията и дори риск от развитие на захарен диабет тип 2, излишните килограми и фертилните нарушения.

Своевременното лечение при поликистозни яйчници позволява бързо овладяване на основните прояви, нормализиране на хормоналния баланс в организма на жената и намаляване на рисковете от развитието на различните по тежест усложнения, свързани със заболяването.

Какво представлява синдромът на поликистозните яйчници? Симптоми

Какво представлява синдромът на поликистозните яйчници и защо не бива да пропускаме ежегодните гинекологични прегледи?

Синдромът на поликистозните яйчници е познат на медицинските среди с различни наименования, като едни от най-разпространените са синдром на Щайн-Левентал, поликистозна болест на яйчниците, поликистичен овариален синдром, яйчникова поликистоза и други.

Това е едно от най-разпространените ендокринни увреждания, като засяга жените в репродуктивна възраст (средно между 18 и 45 годишна възраст), а честотата му варира в различните географски райони, достигайки в някои населени места до 26% (всяка четвърта жена). За територията на България липсват точни статистически данни по различни причини, като според специалистите честотата варира между 5 и 15 процента.

Точната етиология (причините за възникване) на заболяването не са напълно уточнени, като се предполага въздействието на редица фактори.

С най-голяма тежест са уврежданията по хода на хипоталамо-хипофизната ос, регулираща финия хормонален баланс в организма, генетична предразположеност, затлъстяване, хормонален дисбаланс (увреждане на нормалния баланс между мъжките и женските полови хормони), наличие на инсулинова резистентност и други.

Именно поради многобройните причини, водещи по един или други механизъм до хормонален дисбаланс, терапията на заболяването е многопосочна и включва насочени мерки на различни фронтове (по отношение на теглото, подобряване на инсулиновия профил, нормализиране на хормоналния баланс).

Състоянието протича с полиморфни прояви, тъй като хормоните са отговорни за редица физиологични процеси в организма, като при техния дисбаланс настъпват увреждания на различни нива.

Един от основните симптоми при синдрома на поликистозните яйчници е наличието на нередовен менструален цикъл, изразяващ се в липса на менструация за повече от три месеца, удължен интервал между отделните менструации, наличие на ановулаторни цикли (без овулация) и други.

Нарушенията в менструалния цикъл, както и другите увреждания са причина за репродуктивни затруднения и трудности при зачеването и износването на плода.

Други възможни прояви на състоянието, дължащи се главно на повишените нива на мъжките полови хормони (андрогени), включват появата или обострянето на акне, засилено омазняване на кожата, себорея, ексцесивно окосмяване (окосмяване от мъжки тип), наличие на инсулинова резистентност (развитие на преддиабет или захарен диабет тип 2), емоционална лабилност (чести епизоди на тревожност и депресия), влошаване на липидния профил (увеличение нивата на общия холестерол и на лошия или наричан още LDL холестерол и триглицеридите на фона на понижение на добрия или наричан още HDL холестерол), промени в кръвното налягане (развитие на хипертония) и други.

Всяка от тези прояви сама по себе си крие допълнителни рискове и увреждане на общото здравословно състояние. Инсулиновата резистентност, високите нива на холестерол и повишеното кръвно налягане са рисков фактор за мозъчно-съдови нарушения, атеросклероза, инфаркт на миокарда и други.

Репродуктивните нарушения, дължащи се на синдрома на поликистозните яйчници, представляват една от основните причини за безплодие при жените и налагат комплексен подход за подобряване на фертилните възможности и създаването на поколение.

За откриване на болестта (поставяне на диагноза) основно значение имат кръвните изследвания (определяне нивата на хормоните) и ехографското изследване на яйчниците.

Полезна и подробна информация относно етиологията, честотата, основните белези и симптоми на болестта, както и методите за поставяне на диагноза може да намерите в раздел Здравни проблеми:

При диагностициране на синдром на поликистозните яйчници е необходимо стартиране на подходящо, съобразено с индивидуалните особености и нужди на конкретния пациент лечение.

Лечение при поликистоза на яйчниците с противозачатъчни лекарства, хормони и други

Лечение при поликистозни яйчници: регулиране на менструалния цикъл с помощта на противозачатъчни средства, хормони и други лекарства

Най-често прилаганият метод за нормализиране на менструалния цикъл е с помощта на противозачатъчни средства, известни още като перорални контрацептиви.

В зависимост от особеностите в състава им се прилагат или монокомпонентните, съдържащи прогестини или комбинирани противозачатъчни, съдържащи естроген и прогестин.

Комбинираните препарати водят до ефективно понижаване на нивата на андрогените, регулирайки нивата на естрогена.

Приемат се най-често под формата на таблетки за перорална употреба (обикновено се приемат от първия ден на менструалния цикъл, но тъй като се наблюдават известни различия между отделните препарати и фирмите, които ги произвеждат, се препоръчва да се консултирате със специалист и да следвате стриктно указанията в листовката, предоставена от производителя).

Освен под формата на перорални таблетки, контрацептивите са налични и под формата на трансдермална терапевтична система (лепенка, която се залепва върху определен кожен участък и се подменя на всеки 24, 48 или 72 часа, съгласно инструкциите на производителя), вагинални пръстени и други.

Противозачатъчните средства регулират менструалния цикъл, като допълнително предпазват от развитието на някои видове рак на половите органи (рак на яйчниците, рак на ендометриума), облекчават симптомите на акне и ексцесивно окосмяване, често съпровождащи синдрома на поликистозните яйчници. При жени в напреднала възраст, преди настъпване на менопауза, употребата им допълнително води до облекчаване на някои от предменопаузалните симптоми.

Възможните рискове, свързани с употребата на противозачатъчни средства, включват депресивни епизоди при някои жени, повишен риск от сърдечно-съдови увреждания (рискова е употребата от жени с налични заболявания, засягащи сърдечно-съдовата система), повишен риск от развитие на някои видове рак и други.

Употребата на противозачатъчни не се препоръчва при определени групи жени, поради повишен риск от тромбоемболизъм, нежелани реакции и лекарствени взаимодействия.

Наличието на фамилна анамнеза за рак на млечната жлеза (наличие на близък родственик с това заболяване), неконтролираната хипертония, астма, епилепсия и други са едни от състоянията, при които е противопоказана употребата на противозачатъчни средства.

Наднорменото тегло, затлъстяването, депресията, тютюнопушенето също се считат за рискови и налагат повишено внимание при провеждане на хормонална терапия и лечение с противозачатъчни лекарства.

Едновременната употреба на перорални контрацептиви с други лекарства крие риск от нежелани лекарствени взаимодействия, които могат да повишат риска от нежелани прояви, както и да променят активността на някои от препаратите, което може да доведе до нежелано забременяване или обостряне на подлежащото заболяване.

Такива лекарства са например някои антибиотици (кларитромицин, тетрациклин, метронидазол, ампицилин), антикоагуланти (аценокумарол, варфарин), антимикотични средства (за лечение на гъбични инфекции), циметидин (използван за лечение при висока киселинност на стомашното съдържимо), перорални кортикостероиди и други. Консултирайте се с вашия лекар за съвместимостта на лекарствата, които приемате и пероралните контрацептиви.

Средства за улесняване на забременяването при поликистозни яйчници

Методи за улесняване на забременяването при поликистозни яйчници (лекарства, операция, алтернативни подходи)

Тъй като репродуктивните нарушения в резултат от поликистоза на яйчниците са едни от най-честите причини за затруднено забременяване при жените, лечението на състоянието е от първостепенно значение, като за целта са разработени различни терапевтични опции.

За подобряване на фертилността и улесняване на забременяването при жени с поликистозни яйчници се прилагат определени лекарства, промени в диетата, ограничаване на вредните навици, а при необходимост и оперативно лечение (операция на яйчниците).

Към лекарствата, използвани за улесняване на забременяването, се включват:

  • кломифен: представлява синтетичен стимулант на овулацията, който се прилага перорално, под формата на таблетки с цел предизвикване на забременяване при жени с нарушения на овулацията (поликистозни яйчници, олигоменорея, вторична аменорея и други). По време на терапията са възможни гадене и повръщане, промени в телесното тегло, горещи вълни, вагинална сухота и други странични ефекти, които подлежат на симптоматично лечение с подходящи средства
  • летрозол: по същество представлява ензимен инхибитор и намалява нивата на естроген, който се използва в комплексната терапия при рак на млечната жлеза, но може успешно да се използва и за стимулиране на овулацията. Прилага се перорално под медицински контрол, поради риск от нежелани ефекти (нарушения в зрението, депресия, емоционална лабилност, главоболие, световъртеж и други)
  • метформин: при липса на ефект от приложението на кломифен често специалистите прилагат и метформин, който по същество представлява перорално средство за лечение на захарен диабет тип 2, но също така се използва широко и при синдром на поликистозни яйчници (подпомага регулирането на инсулин и спомага за редукцията на излишните килограми)
  • гонадотропини: включват широка гама представилите, които се прилагат инжекционно за стимулиране на овулацията. Едни от основните представители включват хорион гонадотропин, серумен гонадотропин, урофолитропин, лутропин алфа и други

Медикаментозната терапия се контролира стриктно от лекуващия лекар във връзка с възможните странични ефекти и нежелани лекарствени взаимодействия, които е редно да бъдат предварително разяснени на пациентките.

Лайфстайл лечението (промени в начина на живот) за улесняване на забременяването включва комплексни мерки по отношение на телесното тегло, промени в храненето и физическата активност, редукция (до колкото е възможно) на стреса.

Счита се, че намаляването на телесното тегло дори само с пет процента (още по-добре с десет процента) увеличава шансовете за зачеване.

Промените в храненето включват консумация предимно на сезонни плодове и зеленчуци, ядки, риба (наличието на омега-3 мастни киселини оказва благоприятно въздействие върху фертилността) и изключване от менюто на преработените храни, сладкиши и изделия, богати на захар и бяло брашно, отказ от консумация на алкохол, ограничаване приема на кофеин.

Изследвания в областта показват, че 30 минутното активно физическо натоварване поне три пъти в седмицата води до подобрение на репродуктивните възможности и в комбинация с другите мерки увеличава шансовете за зачеване.

Стресът като фактор трудно може да се изключи поради натовареното ежедневие и многобройни ангажименти, но се препоръчва да сведете до минимум напрежението и преумората, да се отдадете на медитация, дълги разходки на открито, йога и други практики за релаксация на ума.

При липса на ефект от консервативните мерки (липса на забременяване след няколко месечна употреба на кломифен) и по медицински показания (наличие на силно уголемени яйчници с нарастваща по обем съединителна тъкан) и под медицински контрол се препоръчва хирургично лечение, включващо операция на яйчниците.

Извършва се лапароскопска яйчникова каутеризация или пробиване на яйчника, което води до подобряване на функционалната активност на яйчниците.

След извършването на операцията при над две трети от пациентките се наблюдава възстановяване на нормалния месечен цикъл, като при половината от тях настъпва забременяване в рамките на една година без необходимост от допълнителни методи на лечение.

Друга възможност за забременяване е фертилизацията ин витро, която се препоръчва при много жени със синдром на поликистозни яйчници, но финансовият аспект ограничава много от тях.

Лечение на отделните симптоми при синдром на поликистозните яйчници

Лечение при поликистозни яйчници: овладяване на отделните симптоми с помощта на билки, диета, лекарства и алтернативни методи

Целенасочената терапия спрямо конкретни симптоми, проявяващи се при отделните пациенти, се прилага често, като в зависимост от вида на оплакванията се подбира подходящ терапевтичен режим.

Една от най-честите клинични прояви при синдрома на поликистозни яйчници включва появата на акне, което от своя страна води до дискомфорт при жените, понижаване на самочувствието.

Прилагат се различни локални (по-често) и перорални (по-рядко, при тежки форми и липса на ефект от локалното приложение) препарати, които водят до понижение нивата на андрогените и хормонален баланс, което то своя страна редуцира проявите при акне.

Прилагат се средства, съдържащи бензоил пероксид, салицилова киселина, ретиноиди, някои антибиотици (клиндамицин, доксициклин, еритромицин).

За постигане на оптимални резултати се препоръчва съвместна колаборация между отделните специалисти (дерматолог, ендокринолог, гинеколог) и достатъчна дисциплина и търпение до постигане на желаните резултати.

Полезна и подробна информация относно различните терапевтични опции за лечение на акне, свързано със синдрома на поликистозни яйчници, може да намерите в раздел Научни публикации:

При наличие на влошени липидни показатели се препоръчва прием на лекарства за лечение на хиперхолестеролемията и нормализиране на повишения холестерол и триглицериди. Лечението обикновено се състои в перорален прием на подходящи средства (монопрепарати или комбинирана терапия) за определен период от време.

За лечение на ексцесивното окосмяване се прилагат различни средства. Спиронолактон, приложен перорално, показва антиандрогенен ефект и води до намаляване на нежеланото окосмяване. За локално повлияване при хирзутизъм (окосмяване от мъжки тип при жени) се препоръчва използването на депилиращи средства, лазер и други иновативни, съвременни методики, отличаващи се с добър ефект на фона на минимален риск от нежелани ефекти.

За повлияване на наднорменото тегло и затлъстяването се препоръчва промени в хранителния режим, физическата активност и при необходимост прием на медикаменти. Препарат за потискане на апетита и стимулиране загубата на излишното тегло, наличен на територията на нашата страна, е орлистат.

Употребата му се назначава и контролира от специалист, тъй като подобно на всеки медикамент крие своите рискове и нежелани ефекти.

Овладяване на отделните симптоми с помощта на билки, диета, алтернативни методи

По отношение на храненето се препоръчва спазване на определен хранителен режим, изготвен от специалист (диетолог) и съобразен с индивидуалните потребности на пациента.

Обикновено се препоръчва изключване от менюто на известните като вредни храни (fast food, преработени храни, тестени и захарни изкушения, газирани напитки, алкохол, мазни и пържени храни и други), като се набляга на плодове, зеленчуци, бяло месо, риба, ядки. При някои пациенти е необходимо ограничаване и на млечните продукти.

Полезна и подробна информация по отношение на особеностите в хранителния режим може да намерите в раздел Хранене:

Промените в храненето в комбинация с подходящ физически режим, стимулират редукцията на излишните килограми, тонизират организма и водят до цялостно подобрение на здравословното състояние на пациента.

Подобряването на хранителния режим и увеличаването на физическата активност повлияват благоприятно както инсулиновата резистентност и липидния профил, така и тежестта на акнето, депресивните епизоди и репродуктивните нарушения.

Към комплексните мерки за повлияване на отделните симптоми при синдрома на поликистозните яйчници често се включват и различни билки, лечебни растения и природни средства.

Едни от известните с лековитите си свойства представители включват бабини зъби, бял божур, корен от женско биле, сау палмето, витекс и други.

Полезна и подробна информация относно алтернативните методи и приложението на определени билки и лечебни растения в комплексната терапия при поликистоза на яйчниците може да намерите на:

За успешното и ефективно лечение при поликистозни яйчници се прилагат комплексни мерки, съобразени с индивидуалните особености при конкретния пациент.

Не предприемайте самолечение, а се консултирайте с вашия лекар за подходящата за вашето състояние терапия за постигане на оптимални резултати.

Диета, спорт и отслабване за подобряване на симптомите при поликистоза на яйчниците

По текста работи: д-р Лилия Пашова-Стоянова

Още по темата:

5.0, 3 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pcos/diagnosis-treatment/drc-20353443
https://www.webmd.com/women/treatment-pcos#1
https://www.nhs.uk/conditions/polycystic-ovary-syndrome-pcos/treatment/
https://www.endocrineweb.com/conditions/polycystic-ovary-syndrome-pcos/how-pcos-treated
https://www.healthline.com/health/polycystic-ovary-disease
https://emedicine.medscape.com/article/256806-treatment
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3039006/
https://www.womenshealth.gov/a-z-topics/polycystic-ovary-syndrome
https://www.verywellhealth.com/medications-for-pcos-2616506
http://www.evidentlycochrane.net/polycystic-ovary-syndrome-how-treated/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаФизиологияЗдравни съветиНовиниЗдравни проблемиЛюбопитноЛайфстайлЛеченияИсторияСнимкиБотаникаАнатомияХранене при...СпециалистиИзследванияСпортПсихологияСоциални грижиНормативни актовеЗаведенияИнтервютаОрганизацииКлинични пътекиГеографияДиетиАнкетиЛичностиНаправления в медицината