Начало Медицинска енциклопедия Лечения Промени в диетата Лечение с храни и хранителни добавки

Промени в диетата

Промени в диетата - изображение

Начина на хранене има съществено отражение върху здравословното ни състояние. Когато се храним неприродосъобразно, това рефлектира върху целия ни организъм. Затова всеки трябва да извърши промени в диетата си, т.е. вида, количеството и състава на приеманата храна, както и диапазона между храненията.

Промени в диетата обикновено са задължителни при много болестни състояния. Тези промени трябва да бъдат съгласувани с лекуващия лекар и съобразени с конкретното заболяване.

Като цяло, почти всяко болестно състояние или неразположение, може да бъде контролирано и дори в някаква степен лекувано, чрез спазването на определен хранителен режим.

Промени в диетата при галактоземия и лактозна непоносимост

При галактоземия, алергия към белтъка на прясното мляко, лактозна непоносимост и синдром на раздразненото черво, е необходимо да се избягва млякото и всички млечни продукти. За да се избегне обаче хроничния недостиг на калций в организма, е необходимо набавянето му чрез други, подходящи храни. За повече информация прочетете:

Промени в диетата при бъбречна недостатъчност

При бъбречна недостатъчност и проблеми с бъбреците е важно да се контролира приема на вода - не бива да се превишава над 1,5 литра на денонощие. От съществено значение е да се редуцира консумацията на сол. За целта не е достатъчно просто да се спре допълнителното осоляване на храната, а и да се избягват определени храни, богати на сол. За повече информация прочетете:

Промени в диетата при хранителни алергии

При наличие на хранителна алергия, трябва да се преустанови консумацията на съответната храна. При попадане на хранителния алерген в тялото, имунната система произвежда антитела, понеже го приема като заплаха. Натрупването на тези антитела води до освобождаването на хистамин, под действието на който се проявяват различните симптоми на алергията. Те може да обхванат сърцето, гастроинтестиналния тракт и дихалната система. Най-тежката алергична реакция е анафилактичен шок.

Промени в диетата при проблеми с кожата

За добрата регенерация на кожата са подходящи храни богати на витамин С (цитрусови плодове, киви, ягоди, касис, зеленчуци, особено чушки), витамин А (моркови), витамин Е (пшеничен зародиш, ядки и семена), риба, пилешко месо и млечни продукти. Силно препоръчителен е и зеления чай, както и редовното приемане на течности. Диета, съдържаща повече пълнозърнести храни, фибри и много малко количество сол също е от полза на цялостното здраве на кожата. Все пак трябва да се установи точната причина за лошото състояние на кожата и да се проведе подходящо лечение. За повече информация прочетете:

Промени в диетата при поликистозни яйчници

При момичета и жени с поликистозни яйчници от голямо значение е приемът на повече плодове и зеленчуци, ядки, пълнозърнести храни, които са много богати на витамини от група В. Освен това трябва да се набавят ежедневно всички есенциални аминокиселини (незаменими) с храната. Трябва да се редуцират до минимум въглехидратните храни и да се увеличи приема на белтъчини - месо, риба, яйца. Желателно е да се избягва консумацията на мляко и млечни продукти, както и приема на кафе. Мазнините трябва да се добавят умерено, като се набляга на полиненаситените. За повече информация прочетете:

Промени в диетата при болести на сърдечно-съдовата система

За болните от сърдечни заболявания, включително артериална хипертония и атеросклероза, трябва да се приложи средиземноморската диета, включваща много риба, плодове зеленчуци, зехтин и пълнозърнести храни. От менюто се изключват всички мазни и пържени храни, газираните напитки, пикантното, както и допълнителното осоляване на храната. Удачно е храната да се приема на малки порции, повече пъти на ден (петкратно хранене). Допуска се приемането на една чаша червено вино. Прочетете още:

Промени в диетата при хеликобактер пилори

Хората, които са заразени с тази бактерия, е необходимо да избягват определени продукти, с които хеликобактер пилори се "храни". Такива са шоколад, захар, кафе, червено месо, мляко и млечни продукти, домати, кисели продукти, оцет, рафинирани храни. Трябва да се забрави за солта, мазното и спиртните напитки, както и подправки като черен пипер, чили и карамфил. Желателно е приеманите храни и напитки да са със стайна температура.

Промени в диетата гастрит и язва

При гастрит и язва на стомаха и дванадесетопръстника трябва да се избягват пържените храни, пикантните храни, както и много мазните храни. Всичко трябва да бъде прясно, варено или печено и да се забрави за консервите. Не се препоръчва консумацията на шоколад и шоколадови изделия, мазни колбаси и шунки, миди, скариди, праз, лук, чесън, фасул, гъби, кафе, черен чай, както и всички подправки. Солта се ограничава до минимум. За повече информация прочетете:

Промени в диетата жлъчни заболявания

При заболявания на жлъчката и жлъчните пътища трябва да се избягват мазните храни и рафинираната захар. Препоръчително е добавянето на пресни плодове (особено кайсии, лимони и грозде) и зеленчуци към всяко хранене. Млечните продукти трябва да са обезмаслени и обезсолени, но добре застъпени в диетата. Препоръчва се консумацията на цвекло, зеле, броколи и артишок. Трябва да се избягва консумацията на чесън, но лука е позволен. Прочетете още:

Промени в диетата при диабет

Диабетиците трябва да спазват много строг режим, с прекратяване приема на захар и всякакви бързи въглехидрати. Препоръчва се консумацията на повече лимони, заешко месо, манго, орехи, мляко и млечни продукти, сьомга, спанак, зеле, ябълки, круши, кайсии, ягоди. От билките се препоръчва смелото използване на канела и куркума - последната има уникални свойства, със съдържащия се в нея куркумин. Една-две чашки кафе на ден са особено препоръчителни. Преоткрийте и магическите свойства на джинджифила. Прочетете още:

Промени в диетата при затлъстяване

При затлъстяване храната трябва да е с по-ниско енергийно съдържание. Забранява се консумацията на бял хляб, шунка и колбаси, тлъсти риби, ориз, картофи, пълномаслено мляко и млечни продукти, макарони и спагети, пици, чипсове, хамбургери, сушени плодове, газираните напитки, снаксове и всякакви мазни и пържени храни. Препоръчва се приемането на повече вода и храненето на малки порции, по-често през деня. Така ще се избегне прегладняването и съответно преяждането след това. Освен това, чрез редовното хранене се поддържат в норма нивата на кръвната захар. Трябва да се включват повече плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни (умерено), чисто месо и риба. Другото основно правило е да не се преяжда. Всяко излишно количество енергия се превръща в подкожни мазнини и затруднява работата на вътрешните органи. Особено се натоварват сърцето, бъбреците, черния дроб, храносмилателната система. Прочетете още:

Промени в диетата при хиперемезис гравидарум

Състоянието хиперемезис гравидарум е изключително деликатно. При него бременната не успява да задържи почти никакви храни и напитки, което може да има изключително негативен ефект върху нея и плода. Препоръчва се приемането на храна да става на изключително малки порции и при най-малките позиви за повръщане да се преустанови храненето. Изключително вредни са мазните храни и тлъстите меса и риба. При по-тежки състояния, се прилага енетерално хранене - чрез сонда.

Промени в диетата при билиарна и алкохолна цироза

За възстановяването на черния дроб от съществено значение е приемането на достатъчно количество белтъчини, като важни са както растителните, така и животинските. Предпочитат се филета месо и риба, обезмаслени млечни продукти, яйчен белтък. Както белтъчините, трябва да се увеличи и консумацията на въглехидрати, включително глюкоза и фруктоза. Желателна е редовната консумация на овесени ядки, соево брашно, грис. Забранява се консумацията на мазни храни, особено мас и лой. Важно е да се приемат допълнително витамини, особено на витамин А. За повече информация прочетете:

Промени в диетата при анемия през бременността

Анемията по време на бременност е опасна за плода, защото може да доведе до недостиг на кислород в кръвта му. Риска съществува особено при бременни с близнаци, когато бременността е непосредствено след друга, бременната е тийнейджър, при обилно повръщане. Анемията може да предизвикана от дефицит на желязо, фолиева киселина или витамин В12. Към менюто си трябва да включите: крехко червено месо, птиче месо и риба, листни, тъмнозелени зеленчуци (като спанак, броколи, зеле), желязо-обогатени зърнени култури и зърнени храни (елда, овес, ръж, ориз), боб, леща, тофу, ядки и семена, яйца, цитрусови плодове и сокове, ягоди, киви, домати, чушки, млечни продукти и други. Прочетете още:

Какво друго трябва да знаем?

Освен съдържанието и количеството на храната много важни са и интервалите на приемането й. Тук има два основни варианта: храната да се приема 3 пъти дневно или на често, в по-малки количества.

Като цяло, се препоръчва спазването на 3-4 часов интервал между отделните хранения, защото за приблизително толкова време храната напуска стомаха. Според други изследвания, интервалите между храненията трябва да се определят в зависимост от състава на храната. Така например гъбите и ядките се усвояват много бавно, като са необходими близо 4-7 часа. Следователно следващото хранене трябва да бъде съобразено с този факт. За усвояването на плодовете са необходими около 2 часа.

От съществено значение е и достатъчното приемане на вода. Тя е важна съставна част от всяка клетка в тялото и е необходима за правилното протичане на жизнените процеси в организма. Освен това, водата улеснява действието на ензимите за усвояване на приетите хранителни вещества и повишава метаболизма.

Може да ви е интересно също:

В резюме: храната трябва да е съобразена със здравословното състояние, енергийния прием да е съобразен с енергийния разход, да се осигурят адекватни интервали между храненията, прием на достатъчно количество вода. Менюто трябва да е балансирано, да съдържа препоръчителните групи храни в съответните за състоянието количества, да се извършва подходяща термична обработка, да се предпочитат висококачествени хранителни продукти.

Още по темата:

3.6, 17 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Промени в диетата

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияБотаникаЛеченияХранене при...ЛюбопитноЗдравни съветиАлт. медицинаДиетиИзследванияСпециалистиОрганизацииНовиниКлинични пътекиТестовеСнимкиЛайфстайлИсторияНормативни актовеПроизводителиПатологияФизиологияСпортАнатомияЗдравни проблемиЗаболявания (МКБ)ПсихологияИнтервютаВидеоХрани и ястияСоциални грижиНаправления в медицинатаЗаведенияАнкетиРецептиСтатистически проучвания