Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на ендокринната система, разстройства на храненето и на обмяната на веществата Разстройства на други ендокринни жлези Дисфункция на яйчниците Синдром на поликистоза на яйчниците

Синдром на поликистоза на яйчниците МКБ E28.2

Синдром на поликистоза на яйчниците МКБ E28.2 - изображение

Синдром на поликистоза на яйчниците е известен още като синдром на Stein-Leventhal, склерокистозен овариален синдром, овариална хиперандрогенемия, поликистозен овариален синдром.

Заболяването е известно още от края на миналия век, но всъщност през 1935 год. Щайн и Левентал описват 7 жени със стерилитет (безплодие), с лекостепенно затлъстяване и окосмяване на тялото. Жените са без наличие на менструация, а при оперирането им се намират поликистозни яйчници със задебелена обвивка. По-късно се сформира синдрома на Щайн-Левентал. Той включва: лекостепенно затлъстяване, стерилитет, окосмяване от мъжки тип, изразено в различна степен, нарушения в менструалния цикъл - липса на менструация.

Поликистоза на яйчникаВ САЩ синдромът на поликистозните яйчници е едно от най-често срещаните заболявания в репродуктивна възраст, с честота 4-12%. В Европа разпространението е между 6.5 и 8%.

Рисковите фактори еключват затлъстяване, заседнал начин на живот, фамилна анамнеза.

Въпреки многобройните проучвания, етиологията на синдрома на Щайн-Левентал остава неизяснена.

Изследвания сочат, че предразположението към заболяването се предава чрез Х-хромозомата от бащите на дъщерите.
Генетични фактори, които определят автозомно-доминантно унаследяване също се обсъждат.
Въпреки това, точният ген, който е засегнат при заболяването все още не е идентифициран. Счита се, че за развитие на заболяването значение имат и родовите травми, възпалителни процеси в малкия таз, имунни фактори и други причини. Настоящото разбиране за етиологията и патогенезата на синдрома е, че синдромът на Щайн-Левентал е сложно полигенно, мултифакторно заболяване.

Патогенезата на синдром на поликистоза на яйчниците не е напълно установена.

Наблюдава се съчетаване на генетична предопределеност и специфични неблагоприятни външни условия. Основните патогенетични механизми за възникването на синдром на поликистоза на яйчниците са:

 • повишено освобождаване на лутеинизиращ хормон от предния дял на хипофизата
 • повишени нива на инсулин
 • абнормна функция на хипоталамо-хипофизарно-яйчниковата ос

Предразположени са девойки около пубертета, като се установяване повишено отделяне на мъжки полови хормони, които в подкожната мастна тъкан се превръщат в естрогени.

Повишените естрогени повишават чувствителността на хипоталамуса и той произвежда в по-голямо количество гонадолиберини. Те от своя страна стимулират отделянето от хипофизата на фоликулостимулиращият хормон (ФСХ) и лутеинизиращият хормон (ЛХ). Като при хиперандрогенемията е характерно, че се нарушва съотношението между ФСХ и ЛХ, в полза на ЛХ.

Повишената секреция на ЛХ предизвиква разрастване на клетките на тека интерна на яйчниковият фоликул, а именно те произвеждат андрогените. Тъй като ФСХ е в по-малки концентрации се намалява производството на гранулозни клетки в яйчниковия фоликул и се образуват естрогени в по-малки количества. Излишните андрогени (тестостерон) се ароматизират извън половите жлези и полученият естрадиол отново води до сензибилизация на хипоталамуса за производство на голямо количество гонадолиберини. И така цикълът се затваря.

Инсулиновата резистентност и хиперинсулинемията имат фундаментално значение в патогенезата на заболяването, както при наличие на наднормено тегло, така и при нормално тегло. Заболяването се развива през пубертета - тогава се натрупва мастна тъкан. Увеличената телесна маса води до инсулинова резистентност в черния дроб и мускулите, съответно до хиперинсулинемия. При хиперинсулинемия, яйчниците и надбъбреците произвеждат андрогени, причиняващи овариална дисфункция.

Клинично синдром на поликистоза на яйчниците започва постепенно около и след пубертета.

хирзутизъмВ клиничната картина се открояват следните симптоми и признаци:

 • хирзутизъм - среща се в 70% от случаите. Получава се в резултат на хиперандрогенемията. Засилва се окосмяването в андрогензависимите зони - по брадата, бакембардите, горната устна, между гърдите периареоларно, по вътрешната повърхност на бедрата, дистално по гърба. Хирзутизмът трябва да се различава хипертрихозата. При хирзутизмът космите са дебели, плътни, терминални, а при хипертрихозата са лануговидни, фини и тънки. Други признаци на хиперандрогенемия са клиторомегалия, увеличена муслулна маса, задълбочаване на гласа. При някои от пациентките се наблюдава и алопеция и дефлувиум от мъжки тип.
 • менструални смущения - пациентите със синдром на поликистозните яйчници имат смущения в менструацията, поради хроничната ановулация. При някои жени се проявява като олигоменорея или аменорея. Аменореята се среща в 50% от случаите. Дисфункционалните маточни кръвотечения са другите последици от заболяването.
 • инфертилитет и стерилитет - среща се при повечето жени. Много от тях обаче овулират. Зачеването при тях може да отнеме повече време. Спонтанните аборти при засегнатите жени са с по-висока честота, в сравнение със здравите.
 • наднормено тегло и затлъстяване - почти всички жени със синдрома на Щайн-Левентал са клинично затлъстели. Много пациентки имат характеристики на метаболитен синдром. Метаболитния синдром се характеризира с абдоминално затлъстяване, дислипидемия, артериална хипертония, хипергликемия.
 • диабет - приблизително 10% от жените със синдром на поликистоза на яйчниците имат захарен диабет тип 2, а 30% - нарушен глюкозен толеранс.
 • сънна апнея
 • акне
 • себореен дерматит
 • акантозис нигриканс
 • депресия
 • неалкохолен стеатозен хепатит

Склерокистозен овариален синдром не трябва да се възприема само като репродуктивно нарушение, а като сериозно метаболитно заболяване.

Диагнозата се поставя при наличие на два от следните показателя:

 1. олиго-/ановулация с инфертилитет
 2. хиперандрогения
 3. яйчникови кисти

УЗД на поликистозен яйчникМорфологията на яйчниците е съществен, но незадължителен критерий за поставяне на диагнозата. Едва 1 на 4-5 жени със синдрома са с ехографски критерии за поликистозни яйчници. Те са:

 • поне 8-10 субкапсуларни фоликули с диаметър 8-10 мм
 • увеличена овариална строма

Поставянето на диагнозата включва следните компоненти:

1. Анамнеза - най-общо цели изясняване на основните оплаквания, поява на менархе, характеристика на менструацията, придружаващи заболявания, вредни навици, фамилна обремененост.

2. Гинекологичен статус - включва оглед (наблюдава се за хирзутизъм, стрии, обезитет, развитие на вторични полови белези, вид на външни полови органи и др.), бимануална палпация. Подробности за гинекологичния преглед може да научите на:

3. Инструментални изследвания - ултразвуково изследване на малкия таз трансвагинално или трансабдоминално.

4. Лабораторни изследвания

-ПКК

-хормони

 • съотношение на ЛХ/ФСХ в кръвта. Нормално е около 1. При синдром на поликистозните яйчниците най-често съотношението е със стойност над 2.
 • естрадиол - обикновено е около долната граница.
 • пролактин - при около 30% от пациентите има леко повишение на пролактина.
 • прогестерон - нисък в лутеиновата фаза на цикъла. Това потвърждава липсата на овулация.
 • тестостерон - повишен в повечето случаи.
 • андростендион - повишен. Той доказва продукцията на андрогени от яйчниците.
 • дехидроепиандростерон сулфат (ДХЕАС) - обикновено е повишен при пациентките с наднормено тегло. Показва продукцията на андрогени от надбъбрека.
 • белтък, свързващ тестостерона (SHBG) - намален поради повишените андрогени.
 • инсулин и проинсулин - често инсулинът е повишен. Изследват се на гладно, както и след провеждане на орален глюкозотолерантен тест (ОГГТ).

-биохимия 

-гликиран хемоглобин

-C-пептид

-глокоза и албумин в урината.

В диференциално-диагностичн план влизат следните заболявания:

Лечението на синдрома на Щайн-Левентал изисква индивидуален подход и мултидисциплинарен екип, включващ акушер-гинеколог, ендокринолог, дерматолог и диетолог.

Основни задачи на лечението на синдром на поликистоза на яйчниците са:

 • реализирането на фертилитета
 • регулация на менструалния цикъл
 • потискане на хирзутизма

1. Промяна в начина на живот - при жени и юноши с наднормено тегло и затлъстяване, физическите упражнения и подходящ диетичен режим са най-добрия вариант за начално справяне с наднорменото тегло. Изследвания показват, че това подобрява състоянието на жените - Хирзутизмът, регулацията на менструалния цикъл и овулаторния процес се подобряват.

Перорални контрацептиви2. Медикаментозно лечение

 • перорални контрацептиви - прилагат се както монокомпонентни препарати, така и комбинирани. Целта им е понижаване на андрогените и регулация на менструациата.
 • препарати, подобряващи инфетилитетът - средство на избор е кломифен. Той представлява орален селективен естрогенен рецепторен модулатор. Кломифенът повишава плодовитостта и овулацията, чрез ефекта си върху хипоталамуса, където се свързва с естрогенните рецептори. Това блокира инхибиращото действие на отрицателната обратна връзка и повишава секрецията на ФСХ и ЛХ. Така се стимулира овулацията. Използват се още гонадотропини, летрозол, метформин. Метформинът е най-използваният антидиабетен медикамент. При синдрома на поликистозните яйчници се прилага, с цел да намали хиперинсулинемията, да се регулира глюкозната хомеостаза и да се нормализира менструацията.
 • антиандрогени - спиронолактонът е такъв медикамент и води до намаляване на хирзутизма. Подробна информация може да получите на:

3. Оперативно лечение

 • ovarian drilling - чрез трансвагинална лапароскопия се правят няколко отвора в яйчника чрез биполярна игла. Световни проучвания показват, че по този начин яйчниците възстановяват функцията си и овулацията настъпва след процедурата.
 • клиновидна резекция
 • лапароскопска фенестрация с монополярен ток

Последните два оперативни метода са стари и отхвърлени от повечето специалисти по акушерство и гинекология.

4. Епилация на нежеланото окосмяване - лазерна епилация, фотоепилация, използване на депилиращи кремове и други методи за премахване на окосмяването.

3.7, 11 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Синдром на поликистоза на яйчниците МКБ E28.2

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Синдром на поликистоза на яйчниците МКБ E28.2

ВСИЧКИ

ИЗСЛЕДВАНИЯ И ТЕСТОВЕ ПРИ Синдром на поликистоза на яйчниците МКБ E28.2

ВСИЧКИ

БИБЛИОГРАФИЯ

https://en.wikipedia.org/wiki/Polycystic_ovary_syndrome
https://emedicine.medscape.com/article/256806-overview
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pcos/symptoms-causes/syc-20353439
Вътрешна медицина, проф. д-р Захарий Кръстев д.м.н., София 2010
Учебник по Ендокринология под редакцията на проф. д-р Боян Лозанов, д.м.н.

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Здравни проблеми