Начало Медицинска енциклопедия Лечения Лазерна епилация Неконвенционално лечение

Лазерна епилация

Лазерна епилация - изображение

Нежеланото окосмяване причинява множество главоболия на милиони жени в световен мащаб.

В случай, че ви е омръзнала болезнената кола маска, а депилатоарните кремове и самобръсначките не ви вдъхват доверие (или не водят до желания от вас резултат), е време да потърсите друга алтернатива.

Нежеланото окосмяване често е резултат от хормонален дисбаланс, генетична предиспозиция или неправилно третиране продължително време, довело до задебеляване и потъмняване на космите.

Статистиките показват, че средностатистическата жена прекарва приблизително 72 дни от своя живот в отстраняване на нежеланото окосмяване, време, което може да инвестира много по-разумно и приятно.

Модернизацията и напредъкът в технологиите се отразява значително и в медицинската апаратура и козметичната индустрия. Вместо да използвате продукти и средства, водещи често до болка, зачервяване на кожата, поява на акне и раздразнение, може да се доверите на съвременен, високотехнологичен метод, който бързо, прецизно и относително безболезнено води до трайно отстраняване на нежеланото окосмяване в желаните от вас зони.

Става въпрос за лазерната епилация, метод, който в последните 20 години претърпя значителен скок и от силно болезнен, рисков и подходящ за ограничен кръг от пациенти се превърна в широко достъпен, подходящ за всички желаещи да отстранят неприятното окосмяване лица.

Премахване на нежеланото окосмяване чрез лазерна епилация

Какво представлява лазерната епилация?

Методът се базира на ефектите на селективната термолиза. Източникът излъчва високо концентриран сноп от светлина (импулс) в космените фоликули, който се абсорбира от пигментните клетки на кожата (меланин).

Светлината се абсорбира от тъмните обекти (както слънцето се привлича и задържа по-дълго върху тъмни материи), като в случая тази роля се играе от меланина.

Различават се два типа меланин: еумеланин, придаващ тъмния цвят на космите (кестеняв, черен) и феомеланин, който придава светлия цвят на косата и космите (рус, червен). Поради селективното абсорбиране на фотоните от светлинния източник, методът е ефективен предимно за тъмно оцветени косми.

Най-добри резултати са налице при наличие на тъмно окосмяване и светла кожа.

Лазерната епилация е особено подходящ метод за отстраняване на нежелано окосмяване при лица с тъмен косъм, като показва по-слаба ефективност при наличие на светло, сиво, червено или русоляво оцветяване на косъма.

При поглъщането на светлината от пигментните клетки се отделя високо количество топлина, което води до потискане на растежа на зародишните клетки.

За постигане на оптимални резултати и удовлетворяване на очаквания ефект, както и за намаляване на рисковете, свързани с процедурата и възможните нежелани ефекти, се препоръчва да се доверите на специалист, с достатъчно опит в областта.

Лазерната епилация не е просто поредната козметична иновация, а представлява медицинска процедура, за която е необходима съответната подготовка (в някои страни само определени специалисти могат да извършват процедурата), познание и опит.

Медицинските лица със специалност дерматология или естетична хирургия, завършили съответния курс, са квалифицираният персонал, за който трябва да се оглеждате. Не се доверявайте на съмнителни козметици, без медицинско образование, тъй като процедурата, попаднала в неправилните ръце, може да доведе до трайни странични ефекти.

Лазерната епилация е ефективен метод за отстраняване на нежеланото окосмяване по лицето (над горната устна, брадичката, бакенбардите), ръцете, подмишниците, краката, бикини зоната, корема, гърба. Като цяло процедурата е безопасна за всички части на тялото с изключение в областта на очите.

Методът не е подходящ за отстраняване на непокорните косъмчета на веждите и финия мъх около тях, тъй като може да доведе до сериозни наранявания на лещата и роговицата с дългосрочни последствия.

Какво представлява лазерната епилация

Какви видове лазерна епилация съществуват?

За удовлетворяване нуждите на всички хора са създадени различни видове лазери, като основните параметри, по които се различават, включват продължителност на импулса (или дължина на вълната), както и енергийна плътност на светлинния сноп.

Колкото по-голяма е продължителността на импулса и по-висока енергийната плътност, толкова по-високо количество енергия под формата на топлина се генерира, съответно се унищожават зародишните клетки на космения фоликул.

За постигане на оптимален ефект при лица с тъмна кожа и тъмно окосмяване или светла кожа и светло окосмяване се прилагат различни видове лазери.

 • Ruby лазер: първият въведен в практиката лазер за отстраняване на нежеланото окосмяване. Лазерният лъч се абсорбира добре и пълно от пигментните клетки на косъма, като води до добри резултати при лица с тънък и светъл косъм. Използва се при пациенти със светла кожа, тъй като може да причини изгаряне при лицата с тъмна кожа и шоколадов тен (добит по естествен път или от изкуствени източници). Характеризира се с бавна скорост на повторение и относително малка покриваема площ на отделния импулс, което означава по-голяма продължителност на процедурата, по-висока цена (цената обикновено се определя на брой импулси) и дискомфорт.
 • Alexandrite лазер: най-бързият лазер за отстраняване на нежеланото окосмяване, характеризиращ се с голяма покриваема площ (до 18 милиметра на импулс) и висока скорост на повторение. Подходящ е за лица със светла до умерено тъмна кожа, като за кратко време покрива големи площи (така например окосмяването на целия гръб може да бъде отстранено в рамките на 30 минути).
 • Диоден лазер: по-голямата дължина на вълната позволява дълбоко проникване в кожата и безопасност за лицата с тъмна кожа. Не е особено ефективен при пациенти със светъл и тънък косъм. Има малка покриваема площ, което означава по-дълго време за третиране, по-голям дискомфорт и финансово натоварване. Много от предлаганите на пазара средства за лазерна епилация в домашни условия представляват диодни лазери.
 • Nd:YAG лазер: подходящ за всички типове кожа, включително при лица със златист загар. Голямата площ на покриване и бързата скорост на повторение позволяват третиране на големи площи за кратък интервал от време. Не е особено подходящ при лица със светъл и тънък косъм.

Видове лазерна епилация

Как протича процедурата?

 • Подготовка

Преди самата процедура е необходима обстойна подготовка, включваща преглед и разпит на пациента за наличие на фактори, който могат да повлияят върху резултатите (подлежащи заболявания, прием на медикаменти).

Въз основа на индивидуалните особености на пациента се избира най-подходящия за него вид лазер и съответните параметри. Според цвета на кожата, цвета на окосмяването, плътността на космите и тяхната локализация се избира индивидуален терапевтичен план.

Шест седмици преди извършването на процедурата се ограничава приложението на всички процедури, отстраняващи космите с космения фоликул (корен), каквито са кола маската, електролизата, използването на пинсети. Използването на самобръсначка не е ограничено, тъй като тя отстранява само видимата част на косъма, запазвайки неговия фоликул.

Шест седмици преди процедурата се преустановява излагането на слънце, включително използването на изкуствени източници на ултравиолетова светлина (солариум, лампи).

Най-подходящото време за започване на процедурите е в края на есента и началото на зимата.

Ден преди процедурата се препоръчва третиране на желаната за обезкосмяване област със самобръсначка (за намаляване на риска от изгаряне, тъй като лъчът действа върху тъмно оцветените обекти).

 • Самата процедура

По време на самата процедура задължително се използват специални защитни очила (и пациентът и лекарят имат нужда от защита).

Желаният участък се третира с охлаждащ гел или криогенен спрей (различните специалисти предлагат различни техники за локално охлаждане на третираната зона), като това е необходимо с цел по-добро проникване на светлинния лъч и за намаляване на дискомфорта на пациента.

При лица с чувствителна кожа, както и лица с нисък праг на болка, се препоръчва 30 минути до 1 час преди процедурата третиране на желания участък с обезболяващ крем или лосион (времето до процедурата е необходимо за проникване на активните съставки в дълбочина и осигуряване на необходимия ефект).

Продължителността на манипулацията варира в зависимост от размерите на третирания участък и вида на използвания лазер. Така например третирането на зоната на брадичката или горната устна отнема няколко минути, докато отстраняването на окосмяването по гърба или на целите крака (особено при мъжете) може да отнеме над 60 минути.

Част от пациентите не усещат нищо, други описват процедурата като приятно затоплящо чувство, а при трети усещането е като удар от ластик, последван от охлаждане. В зависимост от индивидуалния болков праг при всеки пациент изживяването е различно. При третиране на участъка с обезболяващ крем или лосион се намалява значително усещането за болка.

 • След процедурата

След извършване на процедурата, независимо от локализацията, се препоръчва охлаждане на участъка (с лед, студена вода, охлаждащ крем). Пациентите обикновено изпитват лек дискомфорт няколко часа след процедурата, който бързо отшумява.

В първите 24 до 48 часа не се препоръчва използването на декоративна козметика, дезодоранти, парфюми, както и твърде висока топлина, като например сауна, парна баня или горещ душ.

Задължителна е употребата на слънцезащитни продукти, които трябва да станат ваши първи приятели, тъй като кожата след манипулацията става лесна мишена за слънчевите лъчи.

Не се препоръчва използването на изкуствени източници за придобиване на шоколадов загар (лампи, солариуми).

За намаляване на риска от нежелани ефекти се препоръчва активна хидратация на участъка с подходящи мазила.

Следващата процедура се извършва след 3 до 6 седмици, като интервалът се определя индивидуално при всеки пациент. Между отделните процедури не се препоръчва отстраняване на окосмяването с помощта на кола маска и всички методи, премахващи космените фоликули. Използването на самобръсначка е единственият подходящ метод за отстраняване на непокорното окосмяване между процедурите.

Защо са необходими няколко процедури?

Лазерната епилация не е еднократна процедура и няма как да доведе до очаквания ефект след една манипулация.

Косменият фоликул преминава през свой жизнен цикъл, включващ фази на анаген (активен растеж), катаген (преходна фаза, остаряване на космения фоликул) и телоген (фаза на покой, последване на подане на космения фоликул).

Жизнен цикъл на космения фоликул

Лазерът засяга само космените фоликули, които са във фаза на растеж (ранен анаген).

За обхващане и на останалите, намиращи се във фаза на телоген или катаген космени фоликули, е необходимо неколкократно повтаряне на процедурата през интервал от 3 до 6 (дори 8 при някои пациенти) седмици до преминаването им във фаза на ранен анаген.

Обикновено са необходими между 5 и 7 процедури за постигане на пълния ефект и дълготрайно отстраняване на нежеланото окосмяване.

След първата процедура е налице редукция на окосмяването с 10 до 25 %, видим ефект е налице най-често след третата процедура, а след завършване на курса може да очаквате редукция на окосмяването с поне 80 % (при някои пациенти се постига редукция до 98 %), като резултатите зависят от възрастта, вида на окосмяването, хормоналния статус, наличието на подлежащи заболявания, приемът на определени медикаменти.

Ефект от лазерната епилация

Предимства на лазерната епилация пред другите методи за обезкосмяване:

 • спестява време: продължителността на процедурите е в рамките на до един час, а ефектът траен
 • спестява пари: на пръв поглед процедурите изглеждат много скъпи, но средствата, които отделяме месечно за обезкосмяващи средства и манипулации всъщност ни излизат по-солено, а ефектът не винаги е задоволителен
 • гладка и мека кожа продължително време
 • не боли: в сравнение с кола маската лазерната епилация си е напълно безболезнена процедура
 • предвидими и лесно предотвратими странични ефекти: зачервяването и дискомфортът бързо отшумяват с подходяща хидратация и обезболяващи средства

Методът осигурява бързина, прецизност и дългосрочни резултати, като се счита за най-добрият начин за дълготрайно премахване на нежеланото окосмяване.

Какви рискове крие лазерната епилация?

Нежелани ефекти са налице при извършване на процедурата от непрофесионалист, както и при липса на достатъчно добра апаратура.

Възможни са следните странични реакции, развиващи се в рамките на няколко часа след процедурата и продължаващи от няколко дни до няколко седмици:

 • зачервяване на кожата: при голям процент от пациентите в първите 48 часа след процедурата кожата изглежда като след слънчево изгаряне
 • подуване, болезненост
 • изразен сърбеж
 • промяна в пигментацията, образуване на светли петна
 • поява на обривни единици в засегнатия участък, често под формата на акне
 • образуване на мехури (рядко)
 • инфектиране на кожата на третираната зона
 • парадоксално свръхокосмяване: при малък процент от пациентите, подложили се на лазерна епилация, е възможно развитието на тази парадоксална реакция поради наличието на подлежащи хормонални нарушения, непрофесионално извършване на процедурата или несъобразяване с определени индивидуални особености преди процедурата

Възможни нежелани ефекти

За намаляване на риска от странични ефекти се доверете на професионалист с дългогодишен опит и спазвайте стриктно неговите препоръки.

Преди извършването на процедурата задължително уведомете вашия лекар за всички лекарства, които приемате, включително и достъпни без рецепта, както и хранителни добавки, тъй като някои медикаменти водят до повишена фоточувствителност на кожата, съответно повишават риска от нежелани реакции в резултат от процедурите.

Такива са например някои антибиотици (представителите на тетрациклините, каквито са доксициклин, тетрациклин), някои химиотерапевтици (представители на сулфонамидите), както и някои от представителите на групата нестероидни противовъзпалителни средства (напроксен, пироксикам, високи дози ибупрофен, кетопрофен), някои диуретици (фуроземид), ретиноиди (изотретионин), някои антидепресанти и други.

Преди да вземете решението да се подложите на лазерна епилация се информирайте за рисковете, свързани с процедурата и ефектите, които да очаквате. Потърсете доверен специалист и забравете за нежеланото окосмяване.

 

 По текста работи: д-р Лилия Пашова-Стоянова

5.0, 8 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.webmd.com
https://www.realself.com
https://www.idealimage.com
https://en.wikipedia.org
https://www.buzzfeed.com
https://www.laserclinics.com
http://www.mayoclinic.org
https://www.sknclinics.co.uk
http://www.caci.co.nz
https://www.aad.org
http://www.huffingtonpost.com

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноАлт. медицинаЗдравни съветиНовиниИнтервютаИсторияСпортЛеченияСнимки