Начало Медицинска енциклопедия Лечения Нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) Медикаментозно лечение

Нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС)

Нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) - изображение

За ограничаване на възпалението, овладяване на повишената телесна температура (треската) и облекчаване на болката се предписват нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС). Тяхното действие се дължи на блокиране на ензима циклооксигеназа (COX), който е отговорен за синтеза на простагландини.

Простагландините са химични вещества, които имат няколко важни функции в организма: подпомагат функцията на тромбоцитите за съсирването на кръвта; защитават лигавицата на стомаха от вредните ефекти на киселините; насърчават възпалението, което е необходимо за възстановяване на клетките и тъканите, но това води до повишаване на болезнеността и температурата.

Видове НСПВС

Към НСПВС се отнасят няколко групи лекарства, като тук са представени по активна съставка - за конкретните генерични названия на медикаментите последвайте съответните линкове:

Производни на оцетна киселина и свързани с нея вещества:

Производни на пропионова киселина:

Оксиками:

Коксиби (селективни СОХ-2 инхибитори - потискат само него и нямат отношение към СОХ-1):

Бутилпиразолидини

Фенамати

Други НСПВС:

Ефекти на НСПВС

Както беше споменато, ензимът циклооксигеназа (COX) има и други ефекти, освен предизвикване на възпаление. СОХ има две разновидности СОХ-1 и СОХ-2. И двата произвеждат простагландини, които насърчават възпалението, болката и треската, докато поддържането функцията на тромбоцитите и защитата на стомашната лигавица се дължат само на СОХ-1.

Приемът на НСПВС обаче води до блокиране и на двата ензима (СОХ-1 и СОХ-2), поради което наред с търсените положителни ефекти възникват и някои нежелани.

Желани (търсени) ефекти на НСПВС

Основните ефекти на нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) са противовъзпалителен (по-силен антиексудативен и сравнително по-слаб антипролиферативен), аналгетичен и антипиретичен. Те са свързани главно с блокиране на циклооксигеназа.

Противовъзпалителният ефект на нестероидните противовъзпалителни средства е предимно антиексудативен. Той се обяснява с потискане на активността на СОХ-2 и продукцията на простагландини. Последните участват в ексудативната фаза на възпалението и увеличават чувствителността на болковите рецептори.

Нежелани ефекти на НСПВС

Тъй като простагландините защитават стомаха и спомагат за съсирването на кръвта, приемът на нестероидни противовъзпалителни средства може да предизвика образуване на язва на стомаха и насърчаване на кървенето). Нежеланите улцерогенни, нефротоксични и бронхоспастични ефекти на НСПВС се дължат на инхибирането на СОХ-1.

Нежеланите кардиотоксични ефекти на коксибите са свързани с потискане на СОХ-2.

Тези ефекти може да се появят по всяко време на лечението, без предупредителни симптоми. По-често засегнатите са:

 • възрастни пациенти; активните пушачи; пациенти, които редовно употребяват алкохол; приемащите противовъзпалителни стероиди като преднизон; при пациенти с бъбречна недостатъчност (при по-продължителен прием).

Приложение на нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС)

НСПВС се използват основно за:

 • намаляване на възпалението (зачервяване и оток),
 • контрол на лека до умерена болка,
 • понижаване на телесната температура.

Специфично приложение за краткосрочно лечение намират при:

Специфично приложение за дългосрочно лечение намират при:

 • повечето видове артрит, включително ревматоиден артрит и други форми на възпалителен артрит и остеоартрит;
 • хронична болка в гърба;
 • хронична болка в шията.

Други приложения на нестероидните противовъзпалителни средства са:

Контраиндикации за прием на НСПВС

При някои пациенти приемът на нестероидни противовъзпалителни средства може да има негативни последствия. При тях се търсят други алтернативи, като: аналгетици, опиоидни болкоуспокояващи, кортикостероиди, физиотерапия и други.

Рисковите групи за прием на НСПВС включват:

 • пациенти с анамнеза за предходен инфаркт, инсулт или сърдечна недостатъчност;
 • възраст от 75 или повече години;
 • проявена алергия към НСПВС;
 • пациенти с диабет;
 • активни пушачи;
 • неконтролирана хипертония - при някои хора НСПВС може да допринесат за допълнително повишаване на кръвното налягане;
 • при бременност (особено през третия триместър) и кърмене;
 • анамнеза за сериозно бъбречно заболяване;
 • анамнеза за сериозно чернодробно заболяване;
 • при някои сърдечни заболявания;
 • анемия;
 • наличие на активни стомашни язви или повишен риск от възникването им;
 • гастроезофагеална рефлуксна болест.

При продължителен прием НСПВС са свързани с леко повишаване на риска от сърдечен удар, инсулт или сърдечна недостатъчност. Затова тези медикаменти не се препоръчват в дългосрочен план за пациенти, при които този риск е висок, освен ако ползите не надвишават рисковете.

НСПВС се прилагат с повишено внимание при пациенти със синдром на дразнимото черво.

Нежелани взаимодействия

Лекарствени взаимодействия

Съвместният прием на нестероидни противовъзпалителни средства и определени медикаменти може да предизвика поява на нежелани взаимодействия. Това може да доведе до засилване на страничните ефекти или намаляване ефективността на някое от лекарствата.

Затова НСПВС не трябва да се приемат или трябва да се приемат с повишено внимание в комбинация с:

Аспирин

Комбинираният прием на аспирин с НСПВС изключително много застрашава целостта на стомашната лигавица, затова тези медикаменти не са подходящи за дългосрочно лечение в комбинация.

Повече информация може да намерите тук: Противопоказания за прием на аспирин в комбинация с ибупрофен или друго НСПВС

Циклоспорин

Комбинацията с циклоспорин застрашава сериозно бъбреците и черния дроб. Ако все пак трябва да се приемат съвместно, се налага редовно провеждане на кръвни изследвания.

Диуретици

Поради опасност от повишаване на кръвното налягане и увреждане на бъбреците при съвместен прием с НСПВС, състоянието на пациента трябва да се следи редовно.

Литий

Литий се прилага за лечение на биполярно разстройство и тежка депресия. НСПВС имат свойството да нарушават елиминирането на лития от организма, при което той се натрупва и може да настъпи натравяне, проявяващо се със загуба на равновесие и координация, замъглено зрение, виене на свят, шум в ушите, мускулни спазми. Ако все пак се налага съвместен прием с НСПВС, дозата на лития трябва да се намали и да се провеждат редовни кръвни тестове за нивото му в организма.

Метотрексат

Метотрексат е лекарство използвано при ревматоиден артрит, псориазис, остра лимфоцитна левкемия. Комбинацията с НСПВС може да увеличи плазмените нива на метотрексат в кръвта и да доведе до токсичност и увреждане на бъбреците.

Фенитоин

Фенитоин е лекарство, което се използва за лечение  на епилепсия. Потърсете съвет от лекар преди да приемате фенитоин заедно с НСПВС.

Селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина

Селективните инхибитори на обратното захващане на серотонина са група лекарства, използвани за лечение на депресия, както и редица други психични заболявания, като тревожно разстройство и обсесивно компулсивно разстройство.

Има доказателства, че приемането им в комбинация с НСПВС може да увеличи риска от вътрешно кървене, особено в дългосрочен план. Този риск е относително малък, но въпреки това трябва да се следи за симптоми, като недостиг на въздух, нарушения на сърдечния ритъм, бледа кожа, повръщане на кръв, черни или катранени изпражнения.

Ако все пак се налага да се приема тази комбинация, за да се избегне това нежелано взаимодействие към терапията се назначават Н2-рецепторни антагонисти.

Варфарин

Варфарин се прилага при пациенти с повишен риск от образуване на тромби - за разреждане на кръвта. Използването на НСПВС обикновено не се препоръчва за хора приемащи варфарин, понеже може да засили ефектите му и да предизвика прекомерно кървене. В редки случаи специалист може да предпише тази комбинация.

Взаимодействия с други НСПВС

Винаги е добре да се използва само един вид НСПВС, за да се намали рискът от предозиране и поява на странични ефекти. Ако приемате нестероидно противовъзпалително средство по предписание, избягвайте употребата на каквито и да било други лекарства със свободен достъп за лечение на възпаление, треска или овладяване на болката, които може да съдържат друг вид от тази група медикаменти.

Имайте предвид, че голяма част от лекарствата за настинка и грип съдържат комбинация от различни активни съставки, сред които най-често има НСПВС (особено ибупрофен).
Затова винаги внимателно четете листовката, за да проверите възможните взаимодействия. Съчетаването на различни НСПВС, особено в определени дозировки може да бъде опасно!

Взаимодействия с храна

Не са известни взаимодействия между НСПВС и храна. Въпреки това е желателно да не консумирате грейпфрут или сок от грейпфрут два часа преди и след приема на нестероидни противовъзпалителни средства.

Също така приемайте тези медикаменти след хранене (вижте "Как страничните ефекти от НСПВС могат да бъдат сведени до минимум?").

Взаимодействие с алкохол

Обикновено е безопасно да се пие алкохол по време на лечението с НСПВС, ако това става с мярка - до 2 питиета за мъжете и 1 за жените. Важно е обаче да не се приемат едновременно, а да има разстояние от поне 4 часа.

Консумацията на по-голям брой напитки от посочените, както и едновременният прием на алкохол и НСПВС може да раздразни стомашната лигавици и да засили улцерогенния ефект на този вид медикаменти.

При пациенти, които редовно злоупотребяват с алкохол, приемът на нестероидни противовъзпалителни средства засилва риска от вътрешен кръвоизлив.

Странични ефекти на НСПВС

Приемът на НСПВС може да бъде свързан с появата на странични ефекти, като характерът им и честотата на изява варират при различните видове.

Често срещани нежелани реакции са:

 • повръщане,
 • запек,
 • обрив по кожата,
 • диария,
 • главоболие,
 • гадене,
 • намален апетит,
 • сънливост,
 • виене на свят,
 • болка в стомаха и киселини.

Те често се появяват временно или отшумяват след корекция на дозата.

Реакции, които се наблюдават при хронична (продължителна) употреба и при по-високи дози са:

 • бъбречна недостатъчност,
 • язви,
 • продължително кървене след травма или операция,
 • чернодробна недостатъчност.

НСПВС могат да причинят задържане на течности, което да доведе до оток, най-често с локализация в глезените.

Внимание!

Някои хора са алергични към нестероидни противовъзпалителни средства и могат да развият тежка алергична реакция при прием, свързана с недостиг на въздух, подуване на езика и гърлото. При пациенти с астма този риск е по-висок.

В повечето случаи алергия се проявява към всички НСПВС, рядко може да е само към конкретен техен представител.

Как страничните ефекти от НСПВС могат да бъдат сведени до минимум?

Няма начин да се избегнат напълно потенциалните страничните ефекти на всяко лекарство, но те значително могат да се редуцират, като се спазват някои правила:

 • използвайте ацетаминофен, вместо нестероидни противовъзпалителни средства за облекчаване на болката, освен ако Вашият лекар не е препоръчал друго;
 • приемайте минималните дози НСПВС, които са препоръчителни за Вашето състояние;
 • приемайте нестероидните противовъзпалителни средства след хранене - това ще намали дразненето на стомаха;
 • ако не се нуждаете от 24-часово облекчение на състоянието си, избягвайте видовете НСПВС, които се приемат еднократно за деня особено, ако сте на възраст над 60 години - те обикновено съдържат по-голяма доза от активната съставка, остават за по-дълго в организма и могат да доведат до по-сериозни странични ефекти;
 • ако имате упорита или необичайна болка в стомаха след започване на НСПВС, задължително се свържете с Вашия лекар;
 • при съчетаването (комедикацията) на нестероидни противовъзпалителни средства с антиулкусни лекарства (инхибитори на протонната помпа, Н2-рецепторни антагонисти и други) намалява в значителна степен улцерогенния им ефект (опасността от образуване на язва).

Консултирайте се с лекуващия лекар за прием на подходящ антиацид, за да се редуцира рискът от нараняване на стомашната лигавица - някои медикаменти комбинират НСПВС и антиациди в една таблетка.

За повече информация прочетете:

Специални предупреждения

Важно е да се чете съпътстващата листовка и да не се приемат нестероидни противовъзпалителни средства безразборно и без консултация с лекар.

Повечето НСПВС се предлагат без рецепта. Това не означава обаче, че те са безобидни и подходящи за всеки!

Никога не приемайте нестероидни противовъзпалителни средства за повече от 10 дни без консултация с лекар.

Препоръчва се пациенти, които приемат НСПВС в дългосрочен план да преустановяват приема за определени периоди, през които да се установи дали медикаментът още е необходим. Но това не бива да става без лекарско одобрение.

Счита се, че напроксен е най-безопасното НСПВС по отношение риска от инфаркт и инсулт, но не е ясно колко безопасен е за стомаха.

Целекоксиб се счита за най-безопасен по отношение на стомашните проблеми, но не е ясно колко безопасен е за сърдечно-съдовата система.

Още по темата:

3.5, 13 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС)

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияАлт. медицинаБотаникаЛюбопитноЗдравни съветиСпортФизиологияИсторияНовиниЗаболявания (МКБ)СнимкиХранене при...ПатологияМикробиологияПсихологияЛайфстайлИзследванияВидеоКлинични пътеки