Начало Медицинска енциклопедия Лечения Варфарин Медикаментозно лечение

Варфарин

Варфарин - изображение

Кумариновите антикоагуланти са често използвани в клиничната практика лекарствени средства, като техен основен представител е варфарин.

В България се използва другият основен представител на оралните антикоагуланти, а именно аценокумарол, докато варфарин се използва широко в САЩ.

Тази лекарствена група представляват производни на 4-хидроксикумарин и имат структура, подобна на витамин К.

След прием през устата се резорбират бързо и напълно от гастроинтестиналния тракт, което е дало основание да бъдат наречени орални антикоагуланти.

Варфарин се метаболизира в черния дроб и има дълъг плазмен полуживот, което предразполага към кумулация и развитие на токсични реакции.

Приема се веднъж дневно, като основната лекарствена форма е таблетка.

Важна особеност по отношение на неговата фармакокинетика е излъчването с кърмата и преминаването през плацентарната бариера.

Спада към рискова категория Х, което ще рече, че рискът от употребата му значително надвишава очакваната полза.

При употреба на този препарат по време на бременността се развива характерен дисморфизъм. Състоянието протича със засягане на редица органи и системи, главно централната нервна система, опорно-двигателния апарат, кардиоваскуларната система, очите.

Подробна информация за клиничното протичане и характерните особености за това състояние може да прочетете в раздел Заболявания:

Основният ефект на варфарин се състои в забавяне на кръвосъсирването. Това се осъществява посредством блокиране на синтезата на зависимите от витамин К фактори на кръвосъсирването (фактори II, VII, IX, X).

Оралните антикоагуланти са антагонисти на витамин К и като такива инхибират гама карбоксилирането на съответните фактори.

Клиничният ефект настъпва след определен латентен период, вариращ в рамките на от 12 до 72 часа.

Основните показания за приложението на този лекарствен препарат включват профилактика на венозни тромбози и белодробна тромемболия.

Използва се и след прекаран инфаркт на миокарда, за предотвратяване на повторно развитие на състоянието, както и след терапия с хепарин.

По време на терапията е необходимо периодично мониториране на определени показатели, поради малката терапевтична ширина на препарата.

Необходимо е проследяване на нивата на протромбиновото време и международното нормализирано съотношение.

Това е необходимо поради малката разлика между максималната терапевтична и минималната токсична доза и съществения риск от предозиране и развитие на интоксикация.

Ниската доза крие риск от развитие на тромбоза, докато при предозиране се развиват хеморагии.

При предозиране най-често се развиват различни по тежест кръвоизливи и системни прояви. Специфичен антидот и антагонист на варфарин е витамин К.

При продължителен прием препаратът е хепатотоксичен и води до увреждане на функционалната активност на черния дроб.

Варфарин е тератогенен и фетотоксичен, като може да предизвика хеморагии в плода и различни тежки увреждания в нормалното протичане на бременността и развитието на опорно-двигателната система на плода.

Рядко при употребата на този антикоагулант се развиват парадоксални кумарин-индуцирани кожни некрози, които възникват в резултат от тромбоза. Ефектът се дължи на преходно повишената съсирваемост и намалената активност на протеин С.

Едновременната употреба с други лекарствени средства може да повиши или намали антикоагулантния ефект на този медикамент.

Усилване на ефекта се наблюдава при приложение с циметидин, хлорамфеникол, метронидазол, някои широкоспектърни антибиотици.

Намаление на ефекта е налице при едновременна употреба с барбитурати, рифампицин, естрогени, витамин К, холестирамин.

Особено опасно е комбинираното приложение с ацетилсалицилова киселина и нейните производни, както и с други тромбоцитни антиагреганти.

Назначаването на варфарин се осъществява от специалист, като дозата и продължителността на терапията се определят индивидуално. При някои пациенти терапията продължава до живот.

Още по темата:

3.4, 18 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Варфарин

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияЗдравни съветиИзследванияИсторияФизиологияБотаникаНовиниАлт. медицинаХранене при...ЛюбопитноПатологияКлинични пътекиОрганизации