Начало Медицинска енциклопедия Лечения Еластични чорапи Неконвенционално лечение

Еластични чорапи

Еластични чорапи - изображение

Многобройни рискови фактори от обкръжаващото ни ежедневие и съвременен начин на живот в даден момент могат да ни изиграят лоша шега, превръщайки се в една от основните причини за сериозни заболявания, усложнения и дългосрочни последици.

Наднормено тегло и затлъстяване, тютюнопушене, нездравословно хранене, липса на физическа активност и обездвижване са само малка част от факторите, участващи в патогенезата на редица заболявания.

Всички тези фактори повишават риска от развитие на венозен и лимфен застой, разширени вени, варикозни язви и други усложнения, свързани с нарушената циркулация в организма.

В комбинация с подлежащи заболявания (главно засягащи сърдечно-съдовата система, метаболизма и ендокринните функции) и след хирургична интервенция се наблюдава многократно повишение на риска от развитие на дълбока венозна тромбоза, която сама по себе си представлява съществен риск за развитие на белодробен емболизъм и свързаните с него усложнения.

Често използван, лесно приложим и високо ефективен метод за справяне и противодействие на тези фактори, е терапията с еластични чорапи.

Тази лечебна мярка се предприема при пациенти със сериозни рискови фактори и възникнали симптоми на сериозен венозен и лимфен застой, като подпомагат оросяването на крайниците, подобряват системната циркулация и съществено намаляват рисковете от развитие на тромбоемболизъм.

Какво представляват еластичните чорапи?

Какво представляват терапевтичните еластични чорапи?

Еластичните чорапи, за разлика от добре познатите ни, обикновени чорапи, са изработени от специална материя, която създава притискане, компресия и определено напрежение върху кръвоносните съдове на краката.

Най-стегнатата част от чорапа е в областта на глезена, като постепенно той се разширява в посока към прасеца, коляното и бедрото. Така се създава постоянен натиск върху мускулатурата, подобно на масаж. Еластичните чорапи също така могат да осигурят следоперативна подкрепа при рехабилитация и да облекчат временното подуване на краката (особено на глезена).

Ако клапите на дълбоките вени развият недостатъчност или вените са запушени от тромби, се развива високо венозно налягане по време на ходене и стоене. Кожните капиляри се разширяват и в резултат на високото налягане някои макромолекули (фибриноген) могат да преминат в екстраваскуларното пространство. С помощта на еластичните чорапи се предотвратяват ефектите от повишеното венозно налягане.

Техният специален дизайн позволява постигане на желаните ефекти, като приложението им води до ефективно намаляване на отока (подуването) на долните крайници, забавя и намалява появата на разширени вени, облекчава болката в долните крайници и цялостния риск от формиране на тромби.

За постигане на оптимални резултати се препоръчва ежедневна употреба, като се поставят още със събуждането, тъй като рано сутринта, преди раздвижване, отокът в крайниците е незначителен. Свалят се вечер, при вземане на душ и при почивка, главно по време на сън.

Препоръчва се ежедневно почистване на чорапите с хладка вода и лек измиващ препарат, като се оставят да изсъхнат по естествен път (без достъп до пряка слънчева светлина и изкуствени отоплителни тела).

При необходимост от употреба на еластични чорапи на двата крака се препоръчва да си набавите два чифта за осигуряване на ежедневна употреба и почистване. При необходимост от приложение само на единия крайник и един чифт е достатъчен (но е необходимо да се има предвид, че редица производители ги предлагат по единична бройка, поради което се препоръчва да се снабдите с още един).

При първото поставяне на чорапите може да имате известни затруднения, поради което се препоръчва внимателно да прочетете упътването, предоставено от производителя, а при необходимост да се консултирате и със специалист.

Чорапите не бива да създават чувство на тежест, болка и напрежение, не бива да са твърде стегнати, както и да имат гънки по хода си.

Полезни съвети при поставянето на стягащите чорапи:

 • преди поставяне изпънете хубаво чорапите
 • избягвайте усукването на чорапите
 • уверете се, че са вашият размер (нито по-дълги, нито по-къси, нито хлабави, нито твърде стегнати)
 • не подгъвайте и навивайте чорапите при поставянето им върху краката
 • в случай, че се затруднявате с поставянето, можете предварително да овлажните и омекотите кожата, използвайки подходящ лосион, като внимателно го втриете до пълно попиване
 • при затруднения може да използвате и бебешка пудра върху участъка
 • с помощта на гумени ръкавици може да регулирате дължината на чорапите и да ги пригладите върху кожата
 • в някои специализирани магазини може да намерите специални приспособления, предназначени за улеснено поставяне на стягащите чорапи

В зависимост от нуждите на всеки конкретен пациент са разработени различни видове еластични (стягащи) чорапи.

Видове еластични чорапи (стягащи чорапи)

Какви видове еластични чорапи има?

Стягащите чорапи се различават по няколко основни признака:

 • дължина
 • напрежение, което упражняват
 • размер
 • цвят
 • материя
 • производител

По отношение на цвета и материята производителите целят създаване на продукти с оптимално естествен вид, които са почти неотличими от обикновените чорапи и чорапогащници. Налични са различни цветове (бели, черни, телесен цвят) и от различна материя (някои наподобяват дамските чорапогащници и са почти прозрачни, докато други са плътни и не прозират, наподобявайки памучни чорапи).

По отношение на дължината също са налице няколко вариации в зависимост от нуждите на пациента.

Съществуват продукти с дължина до коляното и такива с дължина до горната част на бедрото (пълна дължина, високи), като най-често сред производителите се подразделят съответно на 3/4 (три четвърти) и 7/8 (седем осми). Дължината се определя според симптомите и оплакванията на конкретния пациент.

Необходимо е предварително определяне на собствения размер, тъй като употребата на стягащи чорапи с неподходящ размер крие рискове от нежелани ефекти или липса на ефективност.

При употреба на чорапи с размер до коляното е важно предварителното измерване на обиколката на най-тясната част на коляното, най-широката част на прасеца и дължината от пода до извивката на коляното.

При употребата на чорапи с размер седем осми е необходимо предварително измерване допълнително и на обиколката на най-широката част от бедрата, както и на дължината от пода до най-високата част на бедрата (под нивото на седалищните мускули).

Тези размери се съотнасят към таблицата, приложена от производителя за конкретния продукт и се подбира най-подходящия за конкретния пациент продукт.

Според напрежението, което стягащите чорапи създават, се различават няколко основни вида, като само първите няколко от тях (създаващи напрежение до 20 милиметра живачен стълб) се предлагат свободно, докато за други, създаващи по-високо напрежение, ще ви е необходима рецепта от специалист (свободният достъп не е препоръчителен, тъй като създават високо напрежение, което може да доведе до нежелани реакции при определени пациенти).

Така например при дълбока венозна тромбоза са необходими еластични чорапи, създаващи напрежение между 30 и 40 милиметра живачен стълб.

Различават се следните видове:

 • стягащи чорапи, създаващи леко напрежение между 8 и 15 милиметра живачен стълб
 • стягащи чорапи, създаващи умерено напрежение между 15 и 20 милиметра живачен стълб
 • еластични чорапи, създаващи напрежение между 20 и 30 милиметра живачен стълб
 • стягащи чорапи, създаващи силно напрежение между 30 и 40 милиметра живачен стълб

Препоръчва се смяна на стягащите чорапи и снабдяване с нови на всеки три до шест месеца, поради загуба на еластичността им, като при всяко ново закупуване се препоръчва измерване на съответните обиколки и дължини (възможна е промяна в размера).

При част от пациентите продължителността на употреба е в рамките на няколко месеца, при други са препоръчителни няколко години, а при трети се налага употреба цял живот. Продължителността на курса на лечение с еластични чорапи се определя от лекуващия лекар в зависимост от състоянието на пациента.

Кога се прилага лечение с еластични чорапи?

Кога (при кои заболявания и състояния) се прилага лечение с еластични чорапи?

Методът се прилага при различни състояния и заболявания, като е необходима предварителна консултация със специалист, тъй като в редица случаи терапията само с този метод може да се окаже неефективна.

Редица фактори се взимат под внимание при избора на терапевтичен подход при всеки конкретен пациент, като роля оказват възрастта и някои физиологични особености, наличието на други подлежащи заболявания, физическа активност, наследственост и генетична предразположеност към определени заболявания на съдовата система, прием на медикаменти и много други.

Най-често лечението с еластични чорапи се прилага при следните заболявания:

 • Флебит и тромбофлебит: най-честата причина за развитие на болестта са разширените вени, като допълнителни фактори са различните травми на вените, възпалителни изменения, пункции и други. Многобройни проучвания в областта показват изключително добро повлияване на неприятните симптоми и намаляване на риска от допълнителни увреждания и дългосрочни усложнения при употребата на еластични чорапи (самостоятелно или по-често в комбинация с подходяща медикаментозна терапия)
 • Варикозни вени на долните крайници: причините за развитие на разширени вени са многобройни (наследственост, загуба на еластичност на венозните съдове, бременност, затлъстяване, тесни дрехи, продължително правостоене и други), като един от основните неоперативни методи на лечение включва приложението на еластични чорапи, като се препоръчва целодневното им носене
 • Варикозни вени с неуточнени локализации: основното неоперативно, неинвазивно лечение включва лайфстайл лечение в комбинация с еластични чорапи и подходящи медикаменти, като при тежките случаи и наличието на висок риск от сериозни усложнения се препоръчва хирургично лечение
 • Хипотония: при хипотония и особено при ортостатична хипотония се описват добри резултати от приложението на еластични чорапи, подходящ диетичен режим, физическа активност, като медикаментозна терапия е необходима само при определени пациенти с тежки форми на заболяването
 • Диабетна полиневропатия: състоянието представлява едно от сериозни усложнения на захарния диабет и при липса на своевременно лечение са възможни различни по тежест сериозни увреждания. Лечението с еластични чорапи е само допълнителен метод на терапия, който се прилага успоредно с лекарствената терапия, подходяща физикална терапия и други методи на лечение
 • Еризипел: при тежките форми на болестта се наблюдава многократно повишение на риска от трофични смущения и увреждания на крайниците, флебит, тромбофлебит, във връзка с което след консултация със специалист и внимателно претегляне на ползите и рисковете се назначава лечение с еластични чорапи (обикновено след преминаване на острата фаза и затихване на кожните увреждания
 • Постоперативно: при много пациенти след определени хирургични интервенции се препоръчва профилактична употреба на еластичните чорапи за намаляване на риска от развитие на кръвни съсиреци и тромби

Освен при диагностицирани и доказани заболявания, методът намира приложение и като превантивна мярка при високорискови пациенти, както и в спорта.

Много спортисти от различни дисциплини използват техниката за намаляване на симптомите след тежко натоварване.

Профилактично този тип стегната превръзка се използва от лица, чиято професия е свързана с продължително заемане на изправена позиция, както и при продължително заемане на седнала позиция, особено в условията на променено налягане (какъвто е случаят например при пилоти, стюардеси и други).

За намаляване на подуването в областта на краката много специалисти препоръчват този алтернативен подход и по време на бременност, но е необходимо приложението му с повишено внимание за намаляване на непредвидени рискове.

Какви рискове крие лечението с еластични чорапи?

Основните рискове, свързани с лечението със стягащи чорапи, се коренят в неправилния размер и/или дължина на модела, което създава по-високо или недостатъчно напрежение и компресия.

При някои пациенти са възможни зачервяване и сърбеж при непоносимост към материята, от която са изработени чорапите.

Трудности създава приложението им през летните и горещи месеци от година, както и в райони с целогодишно топъл и горещ климат.

Част от пациентите изпитват силни затруднения при поставянето на чорапите и това ежедневно им създава множество трудности.

При съгласуване със специалист и избор на най-подходящия за конкретното състояние и индивидуални особености на пациента продукт, лечението с еластични чорапи води до многобройни ползи, а минимизирането на рисковете и страничните ефекти се осъществява след подробно запознаване на пациента със съответния продукт, начин на употреба и експлоатация.

 

По текста работи: д-р Лилия Пашова-Стоянова

4.0, 19 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Еластични чорапи

ВСИЧКИ

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/tc/compression-stockings-to-treat-varicose-veins-topic-overview
https://www.healthline.com/health/dvt/compression-stockings
https://www.hindawi.com/journals/ijvm/2015/648074/
http://www.berkeleywellness.com/self-care/over-counter-products/article/rough-guide-compression-stockings
http://www.absolutemedical.com/buyers-guide.html
https://www.nhs.uk/chq/pages/2610.aspx?categoryid=72
https://www.webmd.com/dvt/choose-compression-stockings#1
https://medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000597.htm
https://en.wikipedia.org/wiki/Compression_stockings

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиАлт. медицинаЛеченияБотаникаНовиниИсторияХранене при...ИзследванияЛюбопитноЛайфстайлЗаболявания (МКБ)ПатологияСпортЗдравни проблемиВидеоФизиологияКлинични пътекиСпециалисти