Начало Медицинска енциклопедия Лечения Еластични чорапи

Еластични чорапи

Еластични чорапи - изображение

Еластичните чорапи, наречени още компресионни, се носят на крака или ходилото с цел увеличаване на циркулацията и облекчаване на проблемите, свързани с увредени и нефункциониращи вени и венозни клапи. Използват се при редица състояния като:

  • разширени вени;
  • диабет;
  • лимфедем;
  • дълбока венозна тромбоза или емболизъм.

Най - стегнатата част от чорапа е в областта на глезена. Постепенно той се разширява в посока към прасеца, коляното и бедрото. Така се създава постоянен натиск върху мускулатурата, подобно но масаж. Еластичните чорапи също така могат да осигурят следоперативна подкрепа при рехабилитация и да облекчат временното подуване на краката (особено на глезена).

Ако клапите на дълбоките вени развият недостатъчност или вените са запушени от тромби, се развива високо венозно налягане по време на ходене и стоене. Кожните капиляри се разширяват и в резултат на високото налягане някои макромолекули (фибриноген) могат да преминат в екстраваскуларното пространство. С помощта на еластичните чорапи се предотвратяват ефектите от повишеното венозно налягане.

Еластичната компресия намалява повърхностното венозно налягане, увеличава възходящия поток в дълбоките и повърхностни вени и повишава инерстициалното налягане.

Еластичните чорапи се носят през цялото време, свалят се само по време на сън. На следващата сутрин се обличат още в легнало положение. Повечето еластични чорапи се изработват от найлон и са най - издръжливи. От друга страна, памучните чорапи абсорбират по - добре влагата. Необходимо е да се подменят на всеки 3 - 6 месеца.

Запазването на еластичността на чорапите зависи от това как се изпират и изсушават. Водата за пране трябва да бъде хладка. Чорапите не бива да бъдат изцеждани или усуквани, а изсушаването им да става по естествен път далеч от слънчева светлина и други изкуствени топлинни източници. От тук следва, че за всеки пациент са необходими поне два комплекта еластични чорапи.

3.4, 12 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Еластични чорапи

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Здравни съветиБотаникаЛайфстайлЛюбопитноНовиниХранене при...ПатологияАлтернативна медицинаЗаболявания (МКБ)СпортЛеченияМедицински изследванияЗдравни проблемиФизиологияКлинични пътекиСпециалистиИстория