Начало Медицинска енциклопедия Лечения Рутин (витамин Р): полезни свойства и приложение Лечение с храни и хранителни добавки

Рутин (витамин Р): полезни свойства и приложение

Рутин (витамин Р): полезни свойства и приложение - изображение

Пълноценното хранене и разнообразието в ежедневното меню се грижат за доброто здравословно състояние на организма, снабдявайки го с всички необходими субстанции за оптималното му функциониране.

Наред с добре познатите на всички мастноразтворими и водноразтворими витамини, минерали, аминокиселини, есенциални мастни киселини в редиците на едни от най-полезните нутриенти, съдържащи се в хранителните продукти, се включва и по-слабо известният на масовия потребител рутин (витамин Р).

През последните няколко години субстанцията набира прогресивно популярност, подплатена с многобройни научни изследвания в областта, доказващи нейните благоприятни ефекти и ползи за човешкото здраве.

Рутин (витамин Р): полезни свойства и приложение е тема, която в следващите няколко години има потенциал да се превърне във водеща новина и тенденция, като специалистите в областта на храненето все по-често подбират хранителни продукти, богати на субстанцията за подобряване на здравословното състояние на своите пациенти.

Все още част от ефектите и биологичните свойства на рутин не са напълно и категорично доказани (резултатите от различните проучвания са противоречиви), но темата представлява голям интерес за научните работници в областта на храненето и тепърва предстои доказването на многобройните ползи на витамин Р за организма.

Какво представлява рутин (рутозид, витамин Р). Източници (храни и билки)

Какво представлява рутин (витамин Р)? Кои са основните източници на рутин?

Рутин представлява природен флавоноид, открит в състава на редица растения, плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни.

Нарича се още рутозид, софрин, кварцетин-3-О-рутозид и витамин Р. Наименованието си рутин получава от растението седефче (Ruta graveolens), което съдържа висока процентна концентрации рутин.

През 1940 година рутин получава наименованието витамин Р, въпреки че по дефиниция и по същество не представлява витамин. Към днешна дата съществуват около 130 различни хранителни добавки и продукти, съдържащи като основна съставка рутин, само малък процент от които са налични на територията на България.

Субстанцията претърпява голям възход на територията на САЩ, като може да се похвали с голяма популярност и голям брой любители, кланящи се пред нейните полезни свойства.

Из нашите географски ширини все още не е чак толкова модерна употребата на хранителни добавки, тъй като народната медицина и природолечението имат дълбоки корени.

Основният начин за снабдяване на организма с рутин е с диетата, като редица хранителни продукти показват високо съдържание на рутозид в състава си.

Едни от основните източници, съдържащи относително високи нива рутин, са:

 • някои пълнозърнести култури, например елда
 • цитрусови плодове: лимони, лимети, портокали, грейпфрут
 • ябълки (основно в кората)
 • смокини
 • черен и зелен чай
 • билки и лечебни растения: японска акация, евкалипт, жълт кантарион, бъз, глог

Тъй като е необходим в относително ниски дози, ежедневният прием на цитруси, ябълки, смокини, пълнозърнести храни или чай е достатъчен за снабдяване на организма с необходимите количества.

Много хора не отдават особено високо значение на продуктите, които слагат в чинията си и считат за многократно по-лесно да изпият шепа хапчета, съдържащи всички необходими субстанции за нормалното функциониране на организма. Съвременният човек е постоянно в движение, бърза и трудно намира време в забързания си график за здравословно хранене и размишления над състава на храните и съответно на кои храни да наблегне и кои да избягва.

Именно за подобна категория хора (които са преобладаващи в САЩ), както и при лица, които по медицински или други причини не могат да консумират хранителните продукти, богати на рутин, са разработени хранителните добавки, съдържащи флавоноида.

Те са широко достъпни, налични обикновено под формата на таблетки или капсули (обикновено в доза по 250 или 500 милиграма), а често се откриват и комбинирани продукти, съдържащи и други полезни лечебни растения, билки и флавоноиди за постигане на оптимални резултати.

Въпреки липсата на строга регулация върху хранителните добавки и съответно липсата на категоричност по отношение на препоръчителните и максимално допустимите дневни дози, по отношение на рутин повечето специалисти са единодушни, че оптималните дози са от порядъка на 250 до 500 милиграма дневна, а при някои пациенти (в зависимост от причините, поради които приемат добавката) се допускат по-високи дози, достигащи до и по-рядко надвишаващи 1 000 милиграма (един грам).

Все по-широката популярност на флавоноида се дължа на неговите биологични свойства, подпомагащи здравословното състояние на пациенти с определени заболявания или рискови за развитието на определени заболявания.

При кои заболявания и състояния се препоръчва прием на добавки с рутин?

Рутин (витамин Р): полезни свойства и приложение

Рутин (рутозид) в състава на хранителните продукти се възприема като нормална част от здравословната диета на човек, подпомагайки останалите витамини и минерали в оптимизирането на здравословното състояние. Под формата на хранителна добавка рутин се препоръчва при определени пациенти, с определени заболявания, увреждания или рискови фактори за изявата на определено заболяване.

Това се отнася предимно до пациентите със сърдечно-съдови заболявания, атеросклероза, хиперхолестеролемия и свързаните с тях рискове.

Приложението на добавките с рутин показва разширяване на своя спектър във връзка с набиращия брой научни изследвания и публикации, потвърждаващи неговите полезни свойства.

Едни от потвърдените (или в ход на доказване) биологични свойства на рутозид, във връзка с което флавоноидът е предпочитан като част от комплексните терапевтични мерки, включват:

 • антиоксидантна активност: като относително добър антиоксидант рутин води до намаляване на свободните радикали и оксидативния стрес в организма, които от своя страна се свързват с редица болестни прояви, болка, възпаление, както и активиране на процесите на преждевременно състаряване на организма. Антиоксидантните свойства на флавоноида се дължат на способността му да се свързва към железните йони, предпазвайки от формиране на свободни радикали. Свободните радикали са изключително реактивоспособни и оказват своите вредни въздействия на тъканно ниво
 • противовъзпалителна активност: рутин показва известна противовъзпалителна активност, поради което е средство на избор като част от цялостния режим при лица с остеоартрит, други форми на артрит, болки в ставите и други
 • въздействие върху стените на кръвоносните съдове: рутин води до повишаване на еластичността и здравината на кръвоносните съдове, което намира приложение при редица състояния, като например хемороиди, разширени вени и други
 • антитромботични и антиагрегантни свойства: рутозид показва известна активност по отношение на предотвратяването на формирането на тромби, като този ефект тепърва предстои да бъде доказан от специалистите в областта. Ограничени проучвания в областта посочват рутин като безопасна алтернатива при рискови пациенти и адекватен, достоен заместител на аспирин, варфарин и аценокумарол
 • благоприятен ефект върху липидния профил: приемът на рутин води до регулиране нивата на липидите, като повлиява благоприятно нивата на лошия холестерол и триглицеридите, повишавайки в известна степен нивата на добрия холестерол
 • имуностимулиращ ефект: един от основните пътища, по който рутин повишава имунната активност, е чрез благоприятно въздействие върху нивата на витамин С (намалява разрушаването му и подпомага пълноценното му оползотворяване от организма)

Във връзка с биологичните свойства на флавоноида рутин намира приложение главно при пациенти с разширени вени, включително и хронична застойна венозна недостатъчност, в комплексното лечение на хемороиди, при лица с висок холестерол, атеросклероза, както и при рискови лица за формиране на кръвни съсиреци и тромбоемболизъм.

Поради своите противовъзпалителни свойства рутин се прилага (често в комбинация с трипсин и бромелаин) и при пациенти с артрит, остеоартрит, артралгия (болки в ставите).

По медицинска преценка и контрол рутин се прилага след химиотерапия за превенция от мукозит (силно болезнено състояние, характеризиращо се с подуване и формиране на язви по хода лигавиците на храносмилателния тракт).

Рядко се прилага самостоятелно, като в повечето случаи намира приложение като част от допълнителните мерки за овладяване на проявите и облекчаване на състоянието на пациента.

Какви рискове и нежелани ефекти крие приемът на рутин?

Крие ли рискове приемът на рутин (витамин Р)?

Важна особеност е, че приемът на рутин с хранителните продукти (при нормална, стандартна диета), се счита за напълно безопасен и не крие рискове за здравето на пациентите. Разбира се, всяко изпадане в крайности носи своите потенциални опасности за здравето, като при вманиачен подбор на хранителните продукти е възможно натоварване на организма, поради което се препоръчва консултация със специалисти (диетолог, специалист по храненето, гастроентеролог) за евентуалните корекции в ежедневното меню при наличието на определени подлежащи заболявания.

При прием на рутин под формата на хранителни добавки са възможни различни по тежест нежелани ефекти, странични прояви и алергични реакции, което се дължи на слабия (в много случаи дори липсващ) контрол над качеството на хранителните добавки.

По-висок риск е налице при прием на по-високи дози, наличие на подлежащи заболявания с хроничен характер, прием на различни лекарства в комбинация с хранителните добавки, както и при употреба на комбинирани добавки, съдържащи множество субстанции (активни и допълнителни).

Към възможните странични ефекти, описвани при малък процент от пациентите, приемащи добавки с рутозид, се включват:

 • гадене и повръщане
 • болка и дискомфорт в абдоминалната област
 • замъглено зрение
 • главоболие, световъртеж
 • зачервяване на кожата, обрив
 • повишена раздразнителност, нервност
 • промени в сърдечния ритъм
 • изтръпване, мускулна скованост
 • оток (подуване) поради задръжка на течности

Малък процент от популацията са свръхчувствителни (алергични) към рутозид, като при наличие на известна алергия е противопоказана употребата на добавката във връзка със сериозен риск от нежелани реакции и анафилаксия.

Поради недостатъчно проучвания и данни в областта не се препоръчва прием на добавки с рутин от бременни жени, както и по време на кърмене. Не съществуват противопоказания за приема на храни, богати на рутозид, по време на бременност и лактация.

Наличието на подлежащи хронични заболявания (захарен диабет, астма, високо кръвно налягане, сърдечна недостатъчност, проблеми с щитовидната жлеза и други), както и при наличието на чернодробни и бъбречни увреждания се препоръчва прием на добавката само след консултация с лекуващия лекар и неговото изрично знание.

Задължително се консултирайте с вашия лекар в случай, че приемате лекарства (антибиотици, антидепресанти, лекарства за високо кръвно, хормони и други) или други добавки (витамини, минерали, билки, лечебни растения) едновременно с рутин. Макар и нисък все пак съществува риск от нежелани лекарствени взаимодействия и промяна в ефективността на някои от препаратите, което крие рискове за здравословното състояние на пациента.

За извличане на максималните и оптимални ползи от приема на рутин (витамин Р): полезни свойства и приложение се консултирайте с вашия лекар и/или фармацевт за необходимостта от допълнителен прием, подходящата за вашето състояние дневна доза и особеностите в лечебния курс. Самолечението и самоцелният прием на произволни добавки крие рискове и може да има противоположен на очакванията ви ефект.

 

По текста работи: д-р Лилия Пашова-Стоянова

Още по темата:

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.healthline.com/health/potential-benefits-of-rutin
https://www.xtend-life.com/blogs/supplement-ingredients/rutin
https://www.livestrong.com/article/105946-benefits-rutin/
https://jonbarron.org/herbal-library/nutraceuticals/rutin
https://en.wikipedia.org/wiki/Rutin
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-270/rutin
https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/rutin#section=Top
https://www.drugs.com/mtm/rutin.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияИзследванияБотаникаЗдравни съветиЛюбопитноНовиниКлинични пътекиЗдравни проблемиАлт. медицинаСъставкиИсторияПатологияХранене при...Храни и ястияСнимкиСоциални грижиЕ-тата в хранитеЛайфстайлСпортНормативни актовеВидеоФизиологияСпециалистиПсихологияЗаведенияИнтервютаОрганизацииГеографияАнкетиДиетиЛичностиНаправления в медицинатаПроизводителиОткрития