Начало Медицинска енциклопедия Лечения Контрол на холестерола Лечебни практики при заболявания

Контрол на холестерола

Контрол на холестерола - изображение

Високият холестерол е един от резултатите от съвременния начин на живот, като все по-често състоянието засяга лица в млада, активна възраст, отразявайки се неблагоприятно в дългосрочен план, повишавайки риска от редица заболявания и увреждания.

Необходимостта от контрол на холестерола се корени в рисковете, свързани с влошения липиден профил, като се препоръчва предприемане на своевременни мерки след установяване на повишените лабораторни показатели.

Кои са основните причини за висок холестерол и какви рискове крие състоянието?

Зад повишените нива на холестерола стоят комплексни фактори, наслагвани с времето и обикновено резултат от съвременния начин на живот.

В масовия случай главните виновници за влошените лабораторни показатели са стресиращото ежедневие, като стресът и преумората подмолно ни нашепват да си похапнем junk food (всевъзможни вредни най-често тестени изделия от сорта на дюнери, сандвичи, пица, както и чипс, преработени храни, захарни изделия), намирайки релаксация и облекчение, успокоение и до някъде разбиране в храната, използвайки я като единствен отдушник срещу дългия списък от задачи, ангажименти и задължения.

Стресът и преумората са и честа причина за тютюнопушене и прекомерна консумация на алкохол. Алкохолът не само влошава липидните показатели, но влошава и цялостната функционална активност на черния дроб, храносмилателната система, повлиява неблагоприятно сърдечно-съдовата система, предразполага към депресивни епизоди и метаболитни увреждания.

Друг фактор, повишаващ риска от развитие на хиперхолестеролемия, е липсата на физическа активност, наднорменото тегло и затлъстяването. След тежък работен ден последното нещо, което човек има сили да свърши е да посети фитнеса или да бяга в парка. Всеки килограм излишно тегло води бавно, но неимоверно до покачване и на нивата на лошия холестерол (известен още като LDL).

Тези фактори при някои лица действат с години и високи нива на холестерол се установяват след дълго време, докато при други са налице при едва лека смяна на здравословния ракурс към света на нездравословните храни, вредните навици и почивката вечер пред телевизора. В основата на тази разлика стои наследствеността, от която човек не може да избяга и при наличие на член от семейството с подобен проблем или сърдечно-съдови заболявания, е необходимо повишена бдителност и ранно поемане към здравословния лайфстайл.

Контрол на холестерола е необходим и своевременните мерки не бива да закъсняват в случай на отклонение на показателите, тъй като високият холестерол е значим рисков фактор за сърдечно-съдови инциденти, включително инфаркт на миокарда, периферна артериална недостатъчност, инсулт, метаболитен синдром и свързания с него риск от развитие на захарен диабет тип 2. Тези заболявания крият сериозни рискове от дългосрочни усложнения, влошаване на качеството и продължителността на живот, повишават риска от необходимост от хоспитализация.

Полезна информация по темата може да намерите в раздел Здравни проблеми:

Какви рискове крие високият холестерол?

Контрол на холестерола: лайфстайл лечение (промяна в диетата, физическата активност, вредните навици)

Първите мерки, които се препоръчват и предприемат при всички пациенти, са промени в начина на живот.

Тъй като резултатите са по-бавни (обикновено първите промени са налице едва след около три месеца) при пациенти с тежки нарушения и висок риск от усложнения (сърдечно-съдови, неврологични, метаболитни) успоредно с тези мерки се стартира и медикаментозната терапия.

При лица в активна възраст без данни за подлежащи заболявания с хроничен характер (диабет, артериална хипертония, сърдечна недостатъчност и други) след обстоен преглед и необходимите лабораторни изследвания се стартира лайфстайл лечение, включващо промени в следните направления:

 • промени в хранителния режим: препоръчва се ограничаване на консумацията на храни, богати на така наречените транс мазнини, пържени и силно преработени храни, продукти с високо съдържание на захар и изкуствени подсладители. Препоръчва се диета, богата на фибри и наблягане на пресните (сезонни) плодове и зеленчуци, ядки, бобови култури, овес и овесени ядки, риба и други. Промяната в диетата оказва голямо влияние върху нивата на холестерола, но резултатите настъпват по-бавно в сравнение с лекарствените средства, но от друга страна не крият рискове от нежелани странични ефекти. Полезна информация може да намерите в раздел Алтернативна медицина (Храни, които понижават холестерола) и в раздел Хранене (Хранене при повишен холестерол)
 • промени в двигателната активност: адекватното физическо натоварване, съобразено с възрастта, теглото и здравословното състояние на пациентите показва изключително добри резултати по отношение на редукцията на лошия холестерол и предпазване от сърдечно-съдови инциденти и заболявания. По време на тренировка се препоръчва проследяване на сърдечната честота, като силните натоварвания не са подходящи за всеки. Изберете любим за вас спорт (разходки, джогинг, танци, аеробика, фитнес, плуване, бойни изкуства) и го практикувайте поне три пъти седмично с продължителност поне 40 минути
 • редукция на теглото (при висок индекс на телесната маса): наднорменото тегло и затлъстяването сами по себе си крият рискове за здравословното състояние и се асоциират с метаболитен синдром и хиперхолестеролемия. Редукцията на теглото и поддържането му в здравословни граници подобрява холестероловия профил, сърдечно-съдовата функция, метаболизма
 • ограничаване на вредните навици: тютюнопушенето и честата консумация на спиртни напитки се асоциират с повишен риск от повишение нивата на холестерола и триглицеридите и понижение нивата на добрия, HDL холестерол, висок оксидативен стрес за организма и риск от редица увреждания. Ограничаването им и/или пълното им прекратяване не само подобряват профила на холестероловите нива, но също и чернодробната, белодробната, сърдечната функция
 • намаляване на стреса: стресът сам по себе си като фактор няма напълно доказана роля в повишените нива на холестерола, но той води до рисково поведение (желание за консумация на вредни храни, прием на алкохол, тютюнопушене, проблеми със съня), което влошава стойностите на общия холестерол

При част от пациентите промените в начина на живот се оказват достатъчни за контролиране нивата на холестерола и достигането на нормалните стойности.

При липса на нужните резултати в рамките на три до шест месеца се преминава и към медикаментозна терапия.

Контрол на холестерола - лайфсатйл лечение (промяна в диетата, физическата активност, вредните навици)

Контрол на холестерола: лекарства, използвани за понижаване на холестерола

При липса на ефект от лайфстайл лечението и приложените мерки по отношение на промяната в начина на живот в рамките на 3 до 6 месеца при хора в активна възраст без подлежащи заболявания и други рискови фактори и още при установяване на високите нива на холестерол при рискови пациенти (с подлежащи сърдечно-съдови, метаболитни, чернодробни заболявания, в напреднала възраст) се предприема медикаментозна терапия, включваща представители на така наречените антихиперлипидемични лекарства.

Съществуват няколко основни групи медикаменти, използвани за намаляване и нормализиране на увеличения холестерол, като в зависимост от механизма на действие, се подразделят на препарати, потискащи синтезата на холестерола и липопротеините, препарати, ускоряващи метаболизма на холестерола и липидите, инхибитори на чревната резорбция на холестерола.

Всеки от тях в различен процент повлиява нивата на лошия холестерол и триглицеридите, а някои от тях оказват благоприятен ефект и върху нивата на добрия холестерол.

В зависимост от фармакологичната група, към която принадлежат препаратите, лекарствата за понижаване на холестерола се подразделят на:

Статините са голяма група медикаменти, считани за едни от най-ефективните холестеролпонижаващи лекарства. Използват се широко в клиничната практика, тъй като водят до понижение нивата на холестерола с 20 до 60 процента, като забавят продукцията на холестерол и повишават способността на черния дроб за отстраняване на лошия холестерол.

Статините понижават нивата на LDL холестерола с най-голяма активност, като никоя друга група медикаменти не показва подобни резултати. Допълнително статините леко повишават нивата на добрия (HDL) холестерол и намаляват нивата на триглицеридите и общия холестерол.

Осъществяват своите ефекти, потискайки един от основните ензими, необходими за синтезата на холестерола, а именно 3-хидрокси-3-метилглутарил-коензим А редуктаза.

Основни представители на статините са симвастатин, аторвастатин, флувастатин, розувастатин и други, като видими резултати са налице приблизително четири до шест седмици след стартиране на терапията.

Предлагат се във формата на таблетки или капсули за перорална употреба, като се препоръчва прием след вечеря и преди лягане за постигане на оптимален ефект (тялото произвежда по-високи количества холестерол нощем).

Не се препоръчва употребата им по време на бременност и кърмене, при активно чернодробно заболяване, бъбречна недостатъчност, рабдомиолиза, както и при алергия към статини.

Статините като цяло се толерират добре от повечето пациенти, въпреки което се описват и възможни нежелани ефекти, като например мускулна слабост и болка, болка в стомаха, гадене и повръщане, които обикновено отминават няколко седмици след започване на терапията. Макар и рядко са възможни още рабдомиолиза, метеоризъм, влошаване на профила на чернодробните ензими.

Рисковете от странични ефекти нарастват при едновременна употреба на статини с някои антибиотици (еритромицин, телитромицин, кларитромицин), противогъбични средства (итраконазол, кетоконазол), лекарства, използвани при сърдечни заболявания (верапамил, дилтиазем, амиодарон), антикоагуланти, перорални контрацептиви и други.

Контрол на холестерола с лекарства: статини

Лекарствата от тази група представляват несмилаеми смоли и се свързват със съдържащите холестерол жлъчни киселини в интестиналния тракт и се елиминират с фекалните маси. Ефективността им по отношение на понижението нивата на холестерола се изчислява на между 10 и 20 процента. Често се използват в комбинация със статини за постигане на максимален ефект.

Представители на секвестрантите на жлъчни киселини са колестипол, колестирамин, колесевелам, достъпни под формата на таблетки, като се препоръчва прием с достатъчно количество течности.

Употребата им не е препоръчителна при лица с доказана свръхчувствителност към препаратите, а с повишено внимание се прилагат при лица, приемащи антикоагуланти, лекарства за щитовидната жлеза, фенитоин, метилдопа, тетрациклин, антиациди.

По време на терапията се препоръчва допълнителен прием на мастноразтворими витамини, тъй като тези лекарства потискат усвояването им и съответно при дългосрочна употреба съществува риск от дефицит на тези витамини.

Дългогодишните проучвания върху тези препарати показват нисък риск от сериозни нежелани ефекти, като най-често пациентите се оплакват от запек, подуване, повишено образуване на газове, гадене.

 • Инхибитори на абсорбцията на холестерола

Основен представител на тази група е езетимиб, който приложен самостоятелно води до редукция нивата на LDL холестерола с 18 до 20 процента, селективно понижавайки холестероловата абсорбция. Леко понижава и нивата на триглицеридите.

Използва се предимно при лица, противопоказани за употреба на статини или при развитие на тежки нежелани ефекти от употребата им. При възможност и липса от противопоказания езетимиб показва добър ефект при комбиниране със статини.

Най-честите нежелани ефекти при употребата на езетимиб включват диария, болка в стомаха, ставни болки, рядко обрив, гадене, увреждане на мускулната система. При едновременна употреба със секвестранти на жлъчни киселини се препоръчва интервал между двата приема от поне 2 до 4 часа.

Никотиновата киселина (ниацин) е известна още като витамин В3, като ефективно подобрява лабораторните показатели и холестероловия профил.

Подобрява параметрите на всички липопротеини, понижава общия холестерол, LDL холестерола и триглицеридите, като същевременно повишава нивата на HDL холестерола.

Никотиновата киселина редуцира нивата на лошия холестерол с между 10 и 20 процента, понижава триглицеридите с 20 до 50 процента и повишава нивата на добрия холестерол с 15 до 35 процента.

Чест страничен ефект в началото на терапията е пристъпното зачервяване на лицето с усещане за затопляне (реакцията се дължи на разширяване на малките кръвоносни съдове), което може да се избегне при постепенно повишение на дозата.

Възможни са прояви, свързани със стомашно-чревния тракт, като например гадене, проблеми с храносмилането, повръщане, метеоризъм, диария, увреждане на черния дроб.

Лекарства за контрол на холестерола: фибрати, никотинова киселина, секвестранти на жлъчни киселини

Фибратите са лекарствена група, която се използва за ефективно понижение на триглицеридите и относително повишение нивата на добрия холестерол. Групата включва гемфиброзил, фенофибрат и клофибрат, срещани предимно в таблетна форма.

Чести нежелани ефекти, развиващи се при употребата им, включват главоболие, диария, гадене, повръщане, повишена умора, коремна болка, проблеми с храносмилането, мускулни болки, а при едновременна употреба със статини е налице повишен риск от развитие на рабдомиолиза.

С повишено внимание се прилагат едновременно с антикоагуланти (варфарин) и перорални лекарства за лечение на диабет (репаглинид, глипирид), поради повишаване на тяхната активност от фибратите, което изисква периодичен мониторинг на определени показатели (например на нивата на кръвната захар).

Различните групи медикаменти се прилагат в дозов режим, съобразен с индивидуалните потребности на конкретния пациент. Не се препоръчва самолечение и самоволна промяна в дозата и/или честотата на прием, поради риск от изява на нежелани ефекти. Винаги приемайте лекарствата, съгласно указанията на вашия лекар и листовката на отделния препарат.

Контрол на холестерола: хранителни добавки, ефективни за понижаване на високия холестерол

Редица добавки намират приложение в комплексната терапия при висок холестерол, като в зависимост от състоянието на пациента се използват самостоятелно или в комбинация с някои конвенционални средства за намаление на холестерола.

И в двата случая се препоръчва лайфстайл лечение, включващо подобряване на диетичния режим, адекватна и оптимална физическа активност, съобразена с индивидуалния здравословен статус на пациента, редукция на теглото (при наличие на наднормено тегло и/или затлъстяване).

Преди употребата на добавки се препоръчва да се консултирате с вашия лекар и да обсъдите нуждата от прием на подобни средства и да се ориентирате в океана от продукти за най-подходящия (най-подходящите) за вашето състояние.

Вашият лекар или фармацевт ще ви препоръчат доверена марка с доказано качество на продуктите, като в зависимост от вашите нужди, ще подберат монопрепарат (съдържащ една основна активна съставка) или комбиниран препарат (съдържащ няколко различни основни активни съставки за постигане на оптимален ефект или допълнителна ефективност по отношение на някои показатели).

Хранителни добавки за контрол на холестерола: омега-3 мастни киселини, витамини от група В, билки

Най-често използваните и с доказана с времето ефективност добавки са тези, съдържащи някои от следните активни съставки:

 • омега-3 мастни киселини: поради съдържанието на ейкозапентаенова и докозахексаенова киселина омега-3 мастните киселини са широко популярни със своите изразени кардиопротективни ефекти (и не само). Ефективно понижават нивата на триглицеридите с до 30 процента, леко повишават нивата на добрия, HDL холестерол, намаляват рисковете от увреждане на кръвоносните съдове и натрупването на атеросклеротични плаки, повлияват повишеното кръвно налягане. Допълнителни техни ефекти са свързани с облекчаване на проявите при депресия, благоприятно повлияване на метаболитния синдром, регулиране на съня, профилактика от болести на опорно-двигателната система
 • коензим Q10: въпреки че субстанцията е известна с редица свои други ефекти, скорошни проучвания показват полза при допълнителен прием на коензим Q10 (дори и при липса на дефицит в организма) по отношение на холестероловия профил, намалявайки нивата на общия холестерол. Добавката показва и надеждна ефективност по отношение на цялостната профилактика срещу сърдечно-съдови заболявания, като са необходими задълбочени изследвания за доказване на нейната активност по отношение на дългосрочните ефекти
 • фибри: в случай, че ви е трудно да си набавите така необходимите фибри с храната, добавките са добър вариант, като може да ги намерите под формата на прахчета (сашета) за разтваряне във вода (мляко, овесени ядки, сок) или под формата на таблетки
 • витамини от група В: витамините от тази група, приемани в регулирани дози и под формата на комбинация, оказват добър ефект по отношение на редица функции и показатели, като повлияването на високия холестерол е едно от тях. С особено добра (и доказана с времето) ефективност е витамин В3, известен още като ниацин и използван широко в терапията при лица с висок холестерол
 • билки и лечебни растения: куркума, джинджифил, артишок, чесън, зелен чай, екстракт от китайски червен ориз и много други, често предлагани под формата на комбинирани продукти, съдържащи оптимални дози от всеки от тях, се използват самостоятелно при лица с леко повишен холестерол и липса на придружаващи заболявания или се прилагат като част от комплексната терапевтична схема и допълнително към лекарствата за намаляване на холестерола при пациенти със значително повишени нива на холестерола

Полезна информация за различните алтернативни подходи при висок холестерол може да намерите в раздел Алтернативна медицина (Как да свалим холестерола и триглицеридите без лекарства).

Своевременно мерки при висок холестерол

За осъществяване на адекватен контрол на холестерола е необходим комплексен и индивидуален подход при всеки пациент, съобразен с конкретните потребности и здравословно състояние на всеки болен.

Следвайте указанията на вашия лекар и винаги се консултирайте с него, тъй като самолечението само по себе си крие редица рискове и шансът да не постигнете желания ефект е висок. Вашият лекуващ лекар, в зависимост от лабораторните ви показатели, данните от анамнезата и физикалния преглед, ще прецени най-доброто за вас лечение и необходимите мерки, които трябва да предприемете.

 

По текста работи: д-р Лилия Пашова-Стоянова

Още по темата:

4.2, 15 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Контрол на холестерола

ВСИЧКИ

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.webmd.com/cholesterol-management/guide/cholesterol-lowering-medication#1
https://www.emedicinehealth.com/understanding_cholesterol-lowering_medications/article_em.htm
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-cholesterol/in-depth/cholesterol-medications/art-20050958
https://www.webmd.com/cholesterol-management/features/11-tips-to-cut-your-cholesterol-fast#1
https://www.healthline.com/nutrition/how-to-lower-cholesterol
https://www.health.harvard.edu/heart-health/11-foods-that-lower-cholesterol
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-cholesterol/in-depth/reduce-cholesterol/art-20045935
https://www.webmd.com/cholesterol-management/features/are-there-statin-alternatives#1

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияЛюбопитноАлт. медицинаЗдравни проблемиИзследванияНормативни актовеЛайфстайлНовиниЗдравни съветиИсторияБотаникаХранене при...Клинични пътекиСпециалистиПсихологияСпортСнимкиВидеоТестовеЗаведенияАнкетиОрганизацииПроизводителиАптекиРецептиСоциални грижиОткритияНаправления в медицинатаГеографияПатологияИнтервютаДиетиФизиологияСъставки