Начало Медицинска енциклопедия Лечения Полезни свойства на хром Лечение с храни и хранителни добавки

Полезни свойства на хром

Полезни свойства на хром - изображение

Пълноценното хранене и балансираната диета обикновено са в състояние да задоволят всички нужди на организма от минерали, витамини, незаменими аминокиселини и други, изключително необходими за нормалното функциониране на организма субстанции.

Хром е микроелемент, който се съдържа в редица хранителни продукти, във връзка с което рядко се описва развитие на дефицит.

Въпреки това много специалисти в областта са убедени в наличието на лека до умерена недостатъчност на елемента в определени географски райони и при определен начин на хранене. При ниско съдържание на минерала в почвата, както и при термична и друг вид обработка на хранителните продукти се наблюдава намаление на нивата му в хранителните продукти, считани за богати и ценни източници на хром.

За извличане на оптималните полезни свойства на хром при много пациенти се препоръчва прием под формата на хранителна добавка за коригиране на наличния дефицит в организма или за намаляване на риска от развитие на такъв.

Какво представлява хром?

Какво представлява хром?

Хром представлява есенциален микроелемент, който изпълнява множество функции в организма. Терминът есенциален обозначава липсата на възможност за собствено производство на минерала от организма (необходим е внос посредством храната или с помощта на хранителни добавки), а названието микроелемент характеризира минерали, който са необходими в твърде ниски количества (дози) за изпълнение на своите биологични функции в организма.

Въпреки че хром се среща в редица хранителни продукти, все повече специалисти считат, че сред големи популации се наблюдава риск от изява на дефицит или изразен, наличен вече такъв в лека до умерена степен. Почвеният състав в определени географски ширини показва тенденциозно намаление нивата на хром, което води съответно до намаление на съдържанието му в съответните култури, отглеждани там.

Редица специалисти коментират все по-често неразривната връзка между дефицита на хром в организма и развитието на захарен диабет или така наречените преддиабетни състояния (влошена инсулинова резистентност, метаболитен синдром и други).

Експерименти и ограничени клинични проучвания показват подобряване на профила на кръвната захар при пациенти, страдащи от диабет или инсулинова резистентност след прием на хром за определен период от време. По-добри резултати се наблюдават и описват при лица с изразен дефицит, отколкото при пациенти с лек до липсващ дефицит.

Прием на хром като цяло се препоръчва при рискови пациенти за развитието на дефицит на минерала или при наличието на вече развила се недостатъчност.

Недостигът на хром протича неспецифично и проявите му често могат да бъдат погрешно диагностицирани.

В масовия случай при недостиг на хром се наблюдават промени в настроението, тревожност, промяна в апетита, гадене, слабост и бърза уморяемост, влошаване вида и състоянието на кожата, влошаване на глюкозния профил, влошаване състоянието на костите и намаляване на костната плътност, повишен риск от хиперхолестеролемия и развитие на атеросклероза, влошаване на когнитивния статус (слаба памет, трудна концентрация), забавяне на процесите на зарастване на рани и други.

Богатата палитра от прояви е причина за погрешното им причисляване към друго заболяване или сезонно неразположение.

С профилактична цел се препоръчва подобряване на дневното хранително меню и включване на продукти, богати на хром, докато при рискови пациенти и при наличен дефицит (или подлежащо увреждане, което може да се повлияе благоприятно от хром) се препоръчва прием под формата на хранителна добавка.

Към едни от най-добрите хранителни източници (естествени източници) на хром се включват следните:

 • зеленчуци: броколи, картофи, аспержи
 • плодове: грозде (включително и сок от грозде), вино, портокали (включително и портокалов сок), ябълки, банани, сини сливи
 • бобови култури, пълнозърнести храни и ядки (особено лешници)
 • яйца (в жълтъците)
 • месо: особено богати са пуешкото и говеждото месо, както и субпродуктите (особено черен дроб)
 • риба и морски дарове

Хранителни продукти, богати на хром

Малки количества от микроелемента се съдържат и в питейната вода, както и при използване на хромирани съдове за готвене.

При необходимост от прием на добавки с хром се препоръчва предварителна консултация с лекуващия лекар за оптимизиране на терапията и намаляване рисковете от нежелани ефекти и взаимодействия.

Липсва стандартна препоръчителна дневна доза, като за безопасни и ефективни се считат дозите между 100 и 1 000 микрограма дневно. Най-често при рискови пациенти и подозрения за лек дефицит се назначават дози от порядъка на 100 до 300 микрограма дневно.

Често хром се предлага в готова комбинация с витамин Е, витамин С, биотин, алфа липоева киселина, цинк и други за постигане на по-добър ефект.

Дневните нужди от хром при здрави лица се изчисляват средно както следва:

 • кърмачета до 6 месеца: 0.2 микрограма
 • кърмачета от 7 до 12 месеца: 5.5 микрограма
 • деца между 1 и 3 години: 11 микрограма
 • деца между 4 и 8 години: 15 микрограма
 • деца между 9 и 13 години: 25 микрограма за момчетата и 21 микрограма за момичетата
 • подрастващи между 14 и 18 години: 35 микрограма за момчетата и 24 микрограма за момичетата
 • мъже над 19 години: 35 микрограма
 • жени над 19 години: 25 микрограма
 • бременни жени: 30 микрограма
 • кърмачки: 35 микрограма

При наличие на захарен диабет при някои пациенти под медицински контрол се препоръчва прием на 1 000 микрограма дневно, в един или в два приема.

При кои състояния и заболявания се препоръчва прием на добавки, съдържащи хром?

Кои са полезните свойства на хром и при кои състояния се препоръчва прием под формата на добавка?

Разнообразната палитра от полезни свойства на хром е причина за приложението му при голям брой заболявания, като препаратът се прилага обикновено като част от комплексното лечение в комбинация с други добавки, лекарства и терапевтични процедури.

Най-често микроелементът намира приложение при следните състояния:

 • захарен диабет: многобройни проучвания в областта потвърждават благоприятния ефект по отношение на нормализирането на повишената кръвна захар при лица с диабет, но също и при преддиабетни състояния. Хром действа допълнително, намалявайки рисковете и тежестта на характерните усложнения на захарния диабет, като препоръчителните дози варират в широки граници (между 200 и 1 000 микрограма)
 • повишена кръвна захар в резултат от медикаментозна терапия: някои медикаменти, като например бета блокери, кортикостероиди, лекарства, използвани за лечение на СПИН, крият риск от повишение на кръвната захар и дори развитие на диабет
 • синдром на поликистозни яйчници: при това състояние също се наблюдава повишение на кръвната захар, което може успешно да бъда повлияно допълнително с помощта на хром
 • хиперхолестеролемия: при влошен липиден профил, висок холестерол и триглицериди, за намаляване на рисковете от свързаните със състоянието усложнения се препоръчва включване към терапията на хром в дози между 15 и 200 микрограма
 • психични и поведенчески разстройства: противоречиви проучвания показват известно подобрение на симптомите при лица, страдащи от депресия, тревожност, хранителни разстройства (например компулсивно преяждане), биполярно афективно разстройство и дори шизофрения, но са необходими мащабни, задълбочени проучвания в областта
 • при наднормено тегло и затлъстяване: хром е една от добавките, които все по-често се коментират във връзка с редукция на излишното тегло, като особено ефективно е комбинирането му с други средства с идентична ефективност и фет бърнъри
 • в спорта: някои спортисти използват хром за подобряване на мускулната сила и издръжливост и натрупване на мускулна маса. Полезна информация може да намерите в раздел Спорт (Хром пиколинат като спортна добавка)
 • при когнитивен спад: приемът на хром може да доведе до подобрение на когнитивните функции, особено ако нарушенията се дължат на дефицит на минерала
 • при акне: хром действа комплексно, като има данни, че подобрява вида и състоянието на кожата, подобрява симптомите при акне и намалява рисковете от усложнения
 • профилактика на заболявания на опорно-двигателната система: има данни, че минералът подобрява състоянието на опорно-двигателния апарат и се препоръчва при рискови пациенти и лица в напреднала възраст
 • подобряване на цялостния тонус и здравословно състояние

Приеман в адекватни дози хром се грижи за подобряване на цялостното здравословно състояние, предпазва от развитието на редица метаболитни, ендокринни, опорно-двигателни и сърдечни заболявания, поддържа теглото и настроението.

Приемът на по-високи от препоръчителните дози крие известни рискове, като това се получава най-често при прием на високи дози хром под формата на добавка и допълнително снабдяване посредством диетата.

Нежелани странични ефекти и взаимодействия на хром

Какви рискове крие употребата на добавки, съдържащи хром?

Употребата на добавки, съдържащи само хром (монопрепарати) или комбинирани продукти и мултивитамини (съдържащи хром в комбинация с други необходими за здравето минерали и витамини), като цяло се счита за сравнително безопасна.

При много малък процент от лицата, приемащи подобни добавки, се описват леки, бързопреходни оплаквания, обикновено от рода на стомашен дискомфорт, воднисти изхождания, главоболие, леко неразположение, сърцебиене, нарушения на съня, промени в настроението, които трудно могат да се охарактеризират като странични ефекти от добавките, тъй като могат да се дължат на куп други причини.

При малък процент от пациентите се наблюдава свръхчувствителност към хром, поради което употребата му е противопоказана за намаляване на риска от възникване на сериозни алергични реакции.

При пациенти с тежки чернодробни и бъбречни увреждания хром може да доведе до влошаване на състоянието, поради което употребата му следва да се осъществява само при доказана необходимост и стриктен медицински контрол.

Като цяло проучванията в областта не показват риск от сериозни токсични прояви за популацията при прием на препоръчителните дневни дози.

Употребата на подобни добавки не е препоръчителна по време на бременност, както и в периода на лактация, поради липсата на убедителни, мащабни и рандомизирани проучвания за ефектите и безопасността на хром по време на бременността и въздействието върху плода, както и за излъчването му в майчиното мляко и въздействието върху кърмачето.

Употребата на добавки, съдържащи хром, следва да се осъществява само и единствено след предварителна консултация със специалист, при пациенти, страдащи от захарен диабет, психични и поведенчески разстройства, епилепсия и други неврологични увреждания. Както е известно хром води до понижаване нивата на кръвната захар, което може да наложи корекция в дозата на приемания от пациентите инсулин или промяна в схемата и дозирането на пероралните лекарства за лечение на диабет.

Приемът на добавките в детска възраст се осъществява само под контрола на лекуващия лекар.

Основните рискове, свързани с употребата на добавки, съдържащи хром, се коренят във възможните нежелани реакции и взаимодействия при едновременна употреба с други добавки или лекарства.

С повишено внимание се прилагат при едновременна употреба със следните групи медикаменти:

 • инсулин: възможно е потенциране (усилване) действието на инсулина, което налага корекция на дозата и редовно проследяване нивата на кръвната захар
 • левотироксин: хром може да доведе до намалено усвояване на левотироксин и съответно намалена ефективност на лекарството, поради което се препоръчва прием на левотироксин 30 минути преди или 3 до 4 часа след приема на хром
 • антиациди, използвани при киселинен рефлукс: повлиявайки киселинността на стомашното съдържимо могат да намалят усвояването на хром
 • инхибитори на протонната помпа: промяната в pH на стомаха води до редуцирана абсорбция на хром и повишено елиминиране
 • кортикостероиди: по различни механизми и чрез повлияване на различни нива могат да доведат до намалено усвояване на елемента както от хранителните източници, така и от добавките
 • бета блокери: атенолол, пропранолол и някои други представители могат да доведат до промени в скоростта на метаболизиране на хром
 • нестероидни противовъзпалителни средства: лекарствата от тази група (индометацин, пироксикам, ибупрофен, напроксен) могат да доведат до повишение нивата на хром в организма и съответно повишен риск от странични реакции и токсични прояви
 • желязо: едновременният прием на хром и желязо, особено в по-високи дози, крие риск от намалено усвояване на желязото, поради което се препоръчва интервал на прием на двата минерала от поне три часа

За намаляване на рисковете от възникване на нежелани лекарствени взаимодействия и извличане на оптималните полезни свойства на хром, се препоръчва консултация с лекуващия лекар преди започване на приема на каквито и да е хранителни добавки, билки, лечебни растения, хомеопатични средства и други препарати, достъпни без рецепта.

Вашият лекар въз основа на здравословното ви състояние, подлежащи заболявания и приемани към момента лекарства, може да прецени с най-висока точност необходимостта от допълнителен прием на хром и продължителността на лечението.

 Рационален прием на хром за извличане на оптимални ползи

По текста работи: д-р Лилия Пашова-Стоянова

Още по темата:

4.0, 7 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.webmd.com/diet/supplement-guide-chromium#1
https://ods.od.nih.gov/factsheets/Chromium-HealthProfessional/
https://draxe.com/what-is-chromium/
https://www.drweil.com/vitamins-supplements-herbs/supplements-remedies/chromium/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/288177.php
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-932/chromium
https://www.naturalfoodseries.com/11-benefits-chromium/
https://www.shape.com/weight-loss/tips-plans/ask-diet-doctor-does-chromium-accelerate-weight-loss

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияЛюбопитноЛайфстайлХранене при...Здравни проблемиАлт. медицинаНовиниКлинични пътекиИзследванияДиетиИсторияЗдравни съветиБотаникаСпортСъставкиСоциални грижиЕ-тата в хранитеПроизводителиНормативни актовеСнимкиПсихологияРецептиЗаведенияОрганизацииИнтервютаСпециалистиАнкетиГеографияПатологияЛичностиТестовеХрани и ястияВидеоНаправления в медицинатаКалкулаториОткрития