Начало Медицинска енциклопедия Лечения Полезни ефекти на витамин В7 (биотин) Лечение с храни и хранителни добавки

Полезни ефекти на витамин В7 (биотин)

Полезни ефекти на витамин В7 (биотин) - изображение

Суха, тънка коса, чупливи нокти, чувствителна кожа, понижено настроение, хронична умора, често изтръпване на крайниците, това са едни от най-честите прояви, сигнализиращи за недостиг на витамин В7 в организма.

Ако от дълго време не можете да се похвалите с добър маникюр, косата ви продължава да капе и изтънява въпреки употребата на професионална козметика, не отслабвате въпреки спартанската диета, може би е време да отскочите до близката аптека и да си набавите витамин В7.

Представителят на семейството на витамините от група В е изключително верен съюзник на здравето и красотата, като отговаря за поддръжката на множество важни физиологични процеси в организма.

Известен е още като биотин (което в превод от гръцки означава живот) и витамин Н (в превод от немските думи за коса и кожа - Haar, Haut).

Често пренебрегван, поради съдържанието му в редица хранителни източници, витаминът е необходим за нормалното протичане на голяма част от метаболитните, храносмилателните, кардиоваскуларните и неврологичните процеси.

Полезни ефекти на витамин В7 (биотин)

Многобройните полета за изява на субстанцията могат да бъдат обобщени по следния начин:

 • необходим за нормалния метаболизъм на макронутриентите: представлява коензим и необходим за функционирането на определена група ензими (карбоксилази) агент, участващ в метаболизирането на аминокиселините, мастните киселини и глюкозата
 • участва активно в енергийния метаболизъм: подпомага превръщането на хранителните субстанции в енергия
 • участва в глюконеогенезата: подобрява усвояването на глюкозата, подобрява инсулиновата резистентност и балансира нивата на кръвната захар, което резултира особено благоприятно при пациенти със захарен диабет, метаболитен синдром и свързаните с тях прояви
 • необходим е за метаболизма на левцин (една от незаменимите, есенциални аминокиселини)
 • участва в процесите на преобразуване на фолиевата киселина в активна и използваема от организма форма
 • поддържа нормалната функция на нервната система: играе роля в процесите на предаване на нервните импулси и поддържането на активността на множество невротрансмитери
 • поддържа и регулира психичната функция
 • участва в процесите на тъканен растеж, подобрява мускулната сила
 • поддържа състоянието на съдържащите кератин структури в организма (кожа, коса, нокти)

Полезни ефекти на витамин В7

Подробна информация за физиологичното значение на субстанцията може да намерите на:

Витамин В7 е застъпен в множество процеси, тяхната активност и регулация, което му отрежда важно място в списъка на необходимите микронутриенти.

Малки количества от него се съдържат в редица хранителни източници. Минимални количества се произвеждат от нормалната интестинална бактериална флора, в пъти по-голямо количество се набавят с храната.

Богати на биотин са редица хранителни продукти с растителен произход, като например гъби, авокадо, банани, карфиол, моркови, горски плодове, бобови култури, ядки (особено бадеми, орехи и фъстъци).

С високо съдържание на витамин Н са и много продукти с животински произход, като например риба (особено риба тон, сьомга, сардини), черен дроб, яйца.

Необходимо е да се отбележи, че биотин се съдържа в жълтъка на яйцата, докато суровият белтък съдържа определен протеин (авидин), който се свързва с биотина и намалява резорбцията му. При термична обработка авидинът се разрушава и съответно се повишава усвояването на витамин В7.

Хранителни източници

Подробен списък на хранителните източници на субстанцията може да намерите в раздел Хранене:

В случай, че не си набавяте достатъчно количество с хранителните източници или страдате от някои от симптомите на дефицит на витамина, се препоръчва прием на субстанцията под формата на хранителна добавка. Следете за продукти, получени от естествени източници и несъдържащи токсини и алергени.

В аптечните мрежи може да намерите огромно разнообразие от препарати, съдържащи биотин (самостоятелно) или под формата на комбинирани препарати, като най-често се комбинират витамините от група В.

Витамин В7 в комбинация с другите членове на голямото семейство (витамин В1, витамин В2, витамин В3, пантотенова киселина, пиридоксин, фолиева киселина, витамин В12) се понася изключително добре от организма, като се наблюдава максимален ефект по отношение на многобройните полезни ефекти на тези водоразтворими витамини.

Употребата на биотин се препоръчва с профилактична цел или с терапевтична насоченост при повишен риск от развитие на определени заболявания или при наличен дефицит.

Субстанцията оказва особено благоприятен ефект при следните състояния:

 • увредено състояние на косата: тънка коса със сплитащи краища, изразен косопад, липса на блясък, лесно накъсване, бавен растеж. Води до ускоряване на растежа и прави косата здрава и силна
 • кожни проблеми: при чести зачервявания, обриви, суха, раздразнена и чувствителна кожа, като предпазва от акне, гъбични заболявания, себореен дерматит
 • при чупливи нокти: различни проучвания показват видимо подобрение състоянието и здравината на ноктите след достатъчно продължителна употреба на биотин
 • поддържа мозъчната функция: предпазва от свързания с възрастта когнитивен упадък, болестта на Алцхаймер, деменцията, множествената склероза като определен ефект проявява и срещу депресия. Подобрява процесите на запаметяване, повишава концентрацията, подобрява настроението и спомага за позитивната нагласа към заобикалящия ни свят
 • подобрява състоянието на сърдечно-съдовата система: намалява възпалителните процеси, предпазва от развитието на атеросклероза и сърдечен удар, като същевременно повлиява и метаболизма на холестерола (намалява лошия LDL холестерол и повишава добрия HDL холестерол)
 • ефективна при пациенти със захарен диабет: проучвания показват изключително благоприятно повлияване на нивата на кръвната захар и инсулиновата резистентност при пациенти с диабет, приемащи добавки с биотин и хром
 • участва в ендокринната обмяна: важен е за правилното функциониране на щитовидната и надбъбречната жлеза, отговорни за нормалното протичане на процесите, свързани с апетита, съня, настроението
 • при нарушения в храносмилането: ефективно повлиява пациентите с хронична диария, както и симптомите, свързани с чревна дисбактериоза и възпаление
 • спомага за редукция на теглото
 • в спорта: стимулира мускулния растеж, подобрява мускулната сила, намалява възпалението и болката в ставите

Употреба при бременниВитамин В7 е особено необходим в период на бременността и лактацията, тъй като бременните жени и кърмачките са изложени на по-висок риск от дефицит, а субстанцията е необходима за правилния растеж на плода.

Според различни проучвания всяка втора бременна жена страда от лека до умерена недостатъчност на биотин, като проявите може да са едва забележими, но може да са и добре проявени.

Много от признаците жените неглижират, като например пониженото настроение, чувствителната кожа, чупливите нокти, хроничната умора, смятайки че са нормални прояви, свързани с бременността.

Противоречиви данни съществуват по отношение на повишения риск от родови дефекти при новородените в случай на тежък дефицит на биотин.

Консултирайте се с вашия лекар за необходимостта от допълнителен прием на биотин (много специалисти препоръчват едновременно с вече доказалата своята необходимост и ефективност по време на бременност фолиева киселина, прием и на биотин).

Препоръчителни дневни дози

Дневните дози варират в зависимост от възрастта и някои физиологични особености:

 • новородени: 5 микрограма
 • деца от 7 месеца до 3 години: между 6 и 8 микрограма
 • деца от 4 до 13 години: между 12 и 20 микрограма
 • юноши до 18 години: 25 микрограма
 • възрастни: 30 микрограма
 • бременни жени: 30 микрограма
 • кърмачки: 35 микрограма

Биотин - дозаНякои специалисти препоръчват дози между 30 и 100 микрограма за възрастните.

Прием и на по-високи дози се счита за безопасен, тъй като не са установени токсични за организма дози след многократни изследвания в областта.

Така например при множествена склероза някои медици препоръчват прием до 300 милиграма дневно, което е многократно над препоръчваните дози и не се съобщава за нежелани прояви и реакции на предозиране.

Главната причина за това се крие в структурата на витамина (той е водоразтворим), поради което излишните количества се елиминират от организма с урината.

При определени групи пациенти е налице повишен риск от развитие на дефицит на субстанцията и при тях са необходими по-високи дози и се препоръчва допълнителен прием под формата на хранителна добавка.

Такива са пациентите с различни заболявания на стомашно-чревния тракт с хроничен характер (улцерозен колит, болест на Crohn, синдром на малабсорбция), при малнутриция, при продължителен прием на определени медикаменти (перорални антибиотици, противогърчови средства, изотретионин), продължително парентерално хранене, продължителна ежедневна консумация на сурови белтъци, тютюнопушене (продължително време, повече от две кутии на ден), както и по време на бременност и кърмене.

Най-често при тези пациенти се наблюдават някои от следните прояви, сигнализиращи за дефицита:

 • тънка коса, косопад, суха кожа, чупливи нокти
 • хронична умора, проблеми със съня
 • променливо настроение, депресия
 • болки в мускулите, крампи, изтръпване на крайниците
 • храносмилателни нарушения, гадене, наддаване на тегло

В случай, че спадате към рисковите групи или страдате от някои то симптомите на недостатъчност на витамин В7, се консултирайте с вашия лекар за необходимостта от прием на биотин под формата на добавка и избора на конкретна така.

Многобройните полезни ефекти на витамин В7 (биотин) ви гарантират младежки вид, енергичност през целия ден, добро настроение и профилактират срещу развитието на множество заболявания, често провокирани от стресиращото ежедневие и нездравословен начин на живот.

 

По текста работи: д-р Лилия Пашова-Стоянова

Още по темата:

5.0, 13 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Полезни ефекти на витамин В7 (биотин)

БИБЛИОГРАФИЯ

https://draxe.com
https://authoritynutrition.com
http://www.webmd.com
http://www.livescience.com
http://www.medicalnewstoday.com
http://www.healthline.com
http://www.netdoctor.co.uk
http://www.naturalremedies.org
http://www.vitamins-supplements.org
http://www.everydayhealth.com
https://www.organicfacts.net

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияСнимкиБотаникаИсторияСъставкиЗдравни съветиФизиологияПсихологияЛайфстайлНовиниИнтервютаЛюбопитноСпортАлт. медицинаПроизводителиНормативни актовеОткрития