Начало Медицинска енциклопедия Лечения Рискови взаимодействия между лекарства и добавки Медикаментозно лечение

Рискови взаимодействия между лекарства и добавки

Рискови взаимодействия между лекарства и добавки - изображение

В днешно време употребата на хранителни добавки добива все повече популярност, тъй като се предполага, че те са безвредни и предоставят на организма необходимите субстанции за оптимално функциониране на всички физиологични процеси.

По-лесно ни е да отскочим до аптеката и да си вземем витамини и микроелементи под формата на таблетки, отколкото да си ги набавим чрез подходящ хранителен режим.

В това няма нищо лошо, като се има предвид колко "истинска" е храната, която слагаме на масата.

Месо, пълно с антибиотици, вместо с витамин В12, плодове и зеленчуци, богати на нитрати и пестициди, вместо на желязо и витамин С, мляко със съмнителен произход.

Наличието на ГМО и богатото разнообразие от елементи от Менделеевата таблица в обичайните хранителни продукти са причина фармацевтичните компании да се възползват и да предоставят така необходимите ни витамини и микроелементи под формата на леснодостъпни препарати.

Приемани самостоятелно, хранителните добавки са с доказани ползи за здравето. Внимание заслужава едновременният прием на хранителни добавки и определени медикаменти, тъй като са възможни различни по тежест нежелани взаимодействия.

Рискови взаимодействия между лекарства и добавки настъпват при наличие на следните предразполагащи фактори:

  • възраст: хората над 50 годишна възраст са изложени на неколкократно по-висок риск
  • нарушена чернодробна или бъбречна функция
  • продължителен ежедневен прием на лекарства с хранителни добавки
  • прием на антикоагуланти, антидепресанти, лекарства за лечение на захарен диабет
  • генетична предразположеност
  • хранителен режим

Редица добавки съдържат субстанции, извлечени от растения и билки, с доказани ефекти и се използват като допълнителна терапия при някои заболявания.

Фитохимичните съставки в редица хранителни добавки са причина за развитие на различни взаимодействия на ниво резорбция, метаболизъм, усвояване и ефект на приеманите лекарства.

Това от своя страна води до промяна на основния ефект на медикамента, което може да резултира в токсични прояви или в настъпване на усложнения на основното заболяване.

Следните рискови взаимодействия между лекарства и добавки се срещат най-често в клиничната практика:

Рискови взаимодействия между лекарства и добавки, съдържащи жълт кантарионНамира приложение в редица хранителни добавки поради своето противомикробно, противовъзпалително, тонизиращо и успокоително действие.

Използва се често като съпътстваща терапия при пациенти с депресия, неврози, язвена болест, уролитиаза, ревматизъм.

При едновременна употреба с орални контрацептиви може да намали ефективността и безопасността им.

В комбинация с някои антидепресанти, като например моноаминооксидазните инхибитори, е възможно развитие на тежки хипертонични кризи и конвулсии.

Жълтият кантарион значително намалява активността и лекарствения ефект на сърдечните гликозиди (дигоксин), някои препарати за намаляване на холестерола (симвастатин), лекарства, използвани в терапията на бронхиална астма и хронична обструктивна белодробна болест (теофилин).

Комбинираното приложение с орални антикоагуланти (варфарин, аценокумарол), особено след прекаран инфаркт на миокарда, значително повишава риска от кървене.

Рискови взаимодействия между лекарства и добавки, съдържащи ехинацеяЕхинацеята е с доказани лечебни свойства по отношение на укрепването на имунната система и предпазването от развитие на инфекции.

Притежава противовирусно и антиоксидантно действие, изразен ефект при кашлица и хрема.

Използва се в терапията на редица заболявания с инфекциозна етиология, болести на респираторния и урогениталния тракт, тревожност, кожни заболявания.

Повишен риск от хепатотоксичност се наблюдава при едновременна употреба на ехинацея с анаболни стероиди, антидепресанти, някои бета блокери (пропранолол).

Намалява ефекта на редица имуносупресанти, като например азатиоприн, циклоспорин, сиролимус, кортикостероиди.

Увеличава продължителността на действие и токсичните прояви на анестетиците, повишава риска от кървене на антикоагулантите.

Рискови взаимодействия между лекарства и добавки, съдържащи гинко билобаГинко билобата намира широко приложение в състава на редица хранителни добавки.

Стимулира кръвооросяването, подобрява функциите на централната нервна система и мозъчното кръвообращение, подобрява паметта и има изразен антиоксидативен ефект.

Прилага се като адювантна терапия при много пациенти с различни неврологични, сърдечно-съдови, кожни, хематологични заболявания, състояния след инсулт.

С особено внимание се прилага при пациенти с хипертония, които приемат диуретици, поради риск от развитие на хипертонична криза.

При прием с нестероидни противовъзпалителни средства се наблюдава повишен риск от кървене и обостряне на стомашна язва.

Изразен седативен ефект е налице при комбиниране с антидепресанти, антипсихотици, антиконвулсанти.

Рискови взаимодействия между лекарства и добавки, съдържащи валерианаРастението се използва широко в състава на добавките с успокояващо, седативно и спазмолитично действие.

Често се използва при нарушения на съня, стрес, тревожност, хипохондрия, депресия, синдром на хроничната умора.

Рискови взаимодействия между лекарства и добавки, съдържащи валериана, възникват при едновременното приложение с медикаменти, повлияващи централната нервна система, каквито са барбитуратите и тиопентал, тъй като се наблюдава удължаване на индуцирания от лекарствата сън, възможно е намаление на вниманието, проблеми с концентрацията, сънливост през деня.

Използва се предимно при хипотония, бронхиална астма и нощно напикаване, поради нейното изразено действие върху кръвното налягане и дилатативен ефект върху бронхиалната мускулатура.

Противопоказана е употребата на добавките, съдържащи ефедра, в комбинация с препарати, повлияващи сърдечно-съдовата система (бета блокери, АЦЕ инхибитори, калциеви антагонисти), поради значителен риск от възникване на аритмия и екстремно повишение на кръвното налягане.

Рискови взаимодействия между лекарства и добавки, съдържащи омега-3-триглицеридиНамират широко приложение поради своите изразени антихиперлипидемични, противовъзпалителни, кардиопротективни и антикоагулантни ефекти.

При едновременно приложение с разреждащи кръвта медикаменти (клопидогрел, аспирин, аценокумарол) се наблюдава изразен синергизъм, инхибиране на тромбоцитната агрегация и повишен риск от хеморагия.

При пациенти със захарен диабет употребата на хранителни добавки, съдържащи омега-3-триглицериди, може да увеличи нивата на кръвната захар на гладно, което налага използване на по-високи дози от съответните антидиабетни лекарства.

Не се препоръчва комбинираното приложение с циклоспорин (имуносупресант, използван главно след тъканна или органна трансплантация), тъй като се наблюдава повишение на токсичните му ефекти, хипертония и увреждане на бъбреците.

Рискови взаимодействия между лекарства и добавки, съдържащи витамин ЕМастноразтворимият витамин с изразени антиоксидантни свойства намира приложение в комбинираните хранителни добавки и се използва при болезнена менструация, деменция, болест на Алцхаймер.

Витаминът повишава токсичността на имуносупресивните медикаменти, редица антимикотици (кетоконазол, итраконазол).

Намалява ефектите на средствата, използвани за намаляване на холестерола (ловастатин, симвастатин, флувастатин).

Значително повишава риска от кървене при едновременна употреба с антикоагуланти, нестероидни противовъзпалителни средства и тромбоцитни антиагреганти.

При прием в препоръчителната дневна доза рядко се наблюдават значими нежелани ефекти.

Едновременната им употреба с медикаменти, използвани за разреждане на кръвта, като антикоагуланти и тромбоцитни антиагреганти, крие съществен риск от кървене.

Притежава релаксиращо, успокояващо, антидепресивно и седативно действие, поради което намира приложение в терапията на състояния, свързани с повишена тревожност, неврози, стрес, безсъние.

Токсични прояви са налице при едновременно приложение на бензодиазепини (особено алпразолам), барбитурати, антидепресанти, статини.

За да избегнете възникването на рискови взаимодействия между лекарства и добавки задължително се консултирайте с Вашия лекар.

Още по темата:

4.9, 17 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияБотаникаЛюбопитноИсторияФизиологияПсихологияНовиниАлт. медицинаСъставкиЗдравни съветиСнимкиИнтервютаЛайфстайлСпортПроизводителиНормативни актовеОткрития