Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Клас Magnoliopsida (Двусемеделни растения) Група Магнолииди (Magnoliids) Разред Piperales Сем. Piperaceae (Пиперови) Кава-кава, Кава, Метистинов пипер

Кава-кава, Кава, Метистинов пипер

Сем. Piperaceae (Пиперови)

Кава-кава, Кава, Метистинов пипер - изображение

Кава-кава, Кава, Метистинов пипер (Piper methysticum) представлява тропическо, вечнозелено, храстовидно растение, принадлежащо към семейство Пиперови (Piperaceae). Известно е и с името "омайващия" пипер.

Устройство на кава-кава

 

Растението достига до 2 метра височина. Развива основен клон и не много на брой странични разклонения. Стъблата му са вдървесени. Листата на метистиновия пипер са големи и с формата на сърце. Коренът му може да достигне дълбочина до 60 см.

 

 

Разпространение на кава-кава

Родният ареал на разпространение на кава-кава е остров Фиджи и някои други острови в Тихия океан.

Използваема част на кава-кава

С лечебни цели се използва коренището на кава.

Химичен състав на кава-кава

Растението съдържа лактони, които повлияват мозъчната дейност половин час след приема на чай от него, като продължителността на ефекта им е 8 часа. Суровият корен на кава-кава съдържа средно 80% вода. В състава на сухите корени се установява приблизително 43% нишесте, 20% диетични фибри, 15% кавалактони, 12% вода, 3,2% захари, 3,6% белтъчини, 3,2% минерали. Съдържанието на кавалактони е най-голямо в корените и намалява в по-горните части на растението.

Лечебни свойства и приложение на кава-кава

Присъствието на билката в Европа е отбелязано през 18 век. За известен период от време е била много популярна в Германия, като лекарите там често я изписват в лечения, преди да прибегнат до употребата на валиум. Изследванията на кава-кава са започнали още в началото на 19 век. Днес много фармацевтични фирми проявяват интерес към нея с цел включване като нова природна съставка в техните продукти.

корени на кава-каваЗрелите корените на растението кава се прибират след минимум четири години растеж на билката (най-малко пет години в идеалния случай). На тази възраст те са с най-голямо насищане на кавалактони. Повечето кава растенията произвеждат около 50 кг корени.

Кава е със силно изразен успокояващ и приспивателен ефект. Екстракт от коренът й действа толкова добре на организма при умерена степен на тревожност, колкото медикаменти като валиум, ксанакс и др. Употребата на билката не води до пристрастяване. Друго нейно полезно качество е, че въпреки релаксиращият и успокояващ нервите ефект, кава-кава не влияе на остротата на ума, което позволява при нейната употреба да се шофира, работи с машини и извършват други подобни, за разлика от приеманите медикаменти при неврози и психически разстройства, при които е забранено извършването на посочените дейности.

В изследвания е установено, че кава се понася добре от пациентите, въпреки съмненията, че употребата й е свързана с увреждане на бъбреците. В други изследвания се докладва, че продължителната употреба на кава-кава въздейства благотворно на психиката, а специално при жените повишава либидото.

Свойства на кава-кава:

 • релаксиращо;
 • седативно;
 • успокояващо;
 • противовъзпалително;
 • антидепресантно;
 • диуретично;
 • подобрява общителността;
 • прояснява ума.

Противовъзпалителното действие на кава е особено изразено върху отделителната система, а релаксиращото засяга предимно мускулатурата и облекчава маточни, менструални спазми. Притъпява редица усещания.

Състояния и заболявания, при които се използва кава-кава:

поле с кава-кава

 • безпокойство, тревожни разстройства;
 • исхемия;
 • стрес, нервно напрежение, неврози;
 • страхови състояния;
 • терапии при алкохолизъм;
 • депресия, психоза;
 • умора, синдром на хроничната умора;
 • астма;
 • инсомния;
 • артрит, ревматизъм;
 • стомашно разтройствo;
 • главоболие, мигрена, настинка;
 • безсъние;
 • дефицит на вниманието, хиперактивност;
 • епилепсия;
 • общи инфекции, хронични инфекции на пикочния мехур, инфекции на дихателните пътища;
 • туберкулоза;
 • мускулна болка;
 • профилактика на рак;
 • полово предавани болести;
 • менструални проблеми.

Кава се прилага върху кожата при кожни заболявания, включително проказа, за насърчаване зарастването на раните, и като болкоуспокояващо. Тя се използва и като вода за уста при гангрена, язви и зъбобол.

Изключително удачно средство е за лечение на стрес, нервно напрежение, тревожност и други подобни състояния и то в дългосрочен аспект. Консумацията на чай от хора, които изпитват притеснение да говорят пред голяма аудитория, им действа успокояващо и предразполагащо за провеждане на необходимата комуникация. Музикални изпълнители и спортисни с нейна помощ лесно преодоляват сценичната треска и предстоящата публична изява. Кава може да се използва преди важни срещи от всякакъв тип.

Явява се и подходящ заместител на алкохола, като след употребата й се наблюдават еуфория, изтръпване на устни и език, успокояващи, приятни усещания и добър сън. За разлика от алкохола тя не води до пристрастяване, не действа деструктивно на мозъка, не вреди на умствената дейност, не води до агресия.

прах от кава-каваФорми на употреба на кава-кава: екстракт и сушена билка.

Начин на употреба на кава-кава

Приемът на екстракт от кава трябва да продължи от няколко дни до 4-6 седмици, като това се извършва под лекарски контрол. Дозата също се определя от лекар. Тя не трябва самоинициативно да се завишава, а да се спазва предписаният режим на прием. Ако приемът на кава-кава протича нормално, той не трябва да надвишава 12 седмици.

Учени установяват, че в редки случаи приемът на кава-кава може да доведе до тежки увреждания на черния дроб. Допуща се, че причина за това увреждане може да бъде ацетонът, който се използва за получаване на екстракт от корена на растението. В процеса на употреба на кава, в различни части на света са установени около 100 случая на увреждане на чернодробната тъкан. Поради тази причина някои страни забраняват използването й под всякаква форма. Едновременната употреба на билката и алкохол, също може да доведе до патология на чернодробната тъкан.

Заедно с корените, кава се подлага на ферментация, от която се получава освежаваща напитка, която жителите на островите Фиджи и други тихоокеански острови наричат "кава-кава". Традиционно местното население на Хавай, Фиджи, Австралия и други острови в Западния Пасифик, използват сока от растение с цел отпущане, релаксация и омайване. Задължителна е употребата му по време на национални празници, като ефекта му е подобен на този при напиване с алкохол.

Странични ефекти от употребата на билката:

 • странични ефекти, които се наблюдават при употребата на ниски дози от билката: стомашно-чревни разстройства, временна бледост на кожата.
 • странични ефекти, които се наблюдават при употребата на големи количества нестандартизиран екстракт от кава: сух, люспест обрив наречен „кава дермопатия”, понякога проблеми с равновесието. При приемът на стандартизиран екстракт от кава-кава, тези признаци не се наблюдават.

При продължителна употреба на кава-кава ноктите и кожата се оцветяват в жълто, кожата става суха и лющеща се, очите се зачервяват. Тези симптоми обикновено изчезват, когато се спре употребата на кава. Спрете приема на кава незабавно, ако се появи някой от тези симптоми. Пожълтяване на кожата също може да бъде признак на чернодробни проблеми. Незабавно да се потърси лекарска помощ, ако се появи жълто оцветяване на очите и кожата.

сух корен от кава-каваДруги неприятни ефекти от употребата на кава-кава: стомашни болки, безапетитие, алергичен сърбеж, леко главоболие, сънливост, виене на свят, замъглено зрение, гадене нощем, тежест в стомаха, пресъхване и изтръпване на устата, чувство за сутрешна умора. При преустановяване приемът на билката, признаците изчезват, но въпреки това е задължително да уведомите Вашия лекар при появата им.

Незабавно уведомете Вашият лекар, ако се появят и някои от тези малко вероятни, но сериозни нежелани реакции: мускулни спазми, скованост, слабост, неконтролирани движения (особено на устните и езика), загуба на координация, треперене (тремор), лесно кървене, посиняване, загуба на тегло, червено-розова урина.

Развитието на много тежка алергична реакция към този продукт е рядкост. Въпреки това, незабавно потърсете лекарска помощ, ако забележите някой от следните симптоми на тежка алергична реакция: обрив, сърбеж, подуване (особено на лицето, език и гърлото), силна замаяност, затруднено дишане.

Внимание!

Противопоказания за прием на метистиновия пипер -  по време на бременност и кърмене, при пациенти с чернодробно заболяване, при прием на алкохол, барбитурати, бензодиазепини и антидепресанти, както и медикаменти понижаващи холестерола. Да не се приема в комбинация с билки и добавки, които притежават успокояващи и седативни свойства.

Поради насоченото действие на кава към нервната система, тя може да увеличи ефекта на прилаганите анестетици. Поради тази причина спрете да използвате кава поне 2 седмици преди планова операция.

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЗдравни проблемиБотаникаЛюбопитноЗдравни съветиСпортИзследванияНовиниСнимкиЗаболявания (МКБ)ПсихологияРецептиЛеченияЛайфстайлСоциални грижиХранене при...ИсторияАлт. медицинаАнкетиДиетиВидеоТестовеЗаведения