Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Астериди (Asterids) Разред Dipsacales Сем. Valerianaceae (Дилянкови) Валериана, Дилянка, Коча билка, Мача трева, Навалник, Котешка билка

Валериана, Дилянка, Коча билка, Мача трева, Навалник, Котешка билка

Сем. Valerianaceae (Дилянкови)

Валериана, Дилянка, Коча билка, Мача трева, Навалник, Котешка билка - изображение

Валериана: Многогодишно тревисто растение, с късо коренище и снопчести надебелени корени. Има кухо стъбло и сложни, перести листа. Най-долните листа са с дълга дръжка, средните - с къса, а горните са без дръжка. Цветовете образуват голямо съцветие. Цъфти от юни до август, а семената узряват от юли до септември месец. Цветовете са хермафродитни (съдържат мъжки и женски органи) и се опрашват от пчели, мухи и бръмбари. Растението може да се срещне с имената: Дилянка, Коча билка, Мача трева, Навалник, Котешка билка.

Разпространение на валериана

Среща се в Европа и Северна Азия. Обитава влажни места като бреговете на езера, крайбрежни ливади, горски поляни, дерета и други.

Химичен състав на валериана

 •     етерично масло;
 •     гликозиди;
 •     смоли;
 •     флавони;
 •     алкалоиди;
 •     ферменти;
 •     органични киселини и др.

Използваема част на валериана

Използват се коренището и корените, които се почистват и се сушат, на сянка при стайна температура.

Действие на валериана

Валерианата притежава успокояващо и спазмолитично действие. Може да понижи кръвното налягане, да намали мускулният тонус и да забави движенията и реакциите. Етеричните масла, съдържащи се във валерианата имат широк спектър от антимикробна активност и антиоксидантно действие.

Освен това, валерианата може да предизвика и някои странични ефекти като виене на свят, главоболие, ниска телесна температура, трудност при концентрация и други.

Приложение на валериана

 • Едно от най-честите приложения на билката включва нарушения в съня. Често се използва в комбинация с маточина, хмел и други билки, които предизвикват сънливост. Валерианата се използва и при състояния, свързани с тревожност и психологически стрес, включително нервна астма, хипохондрия, истерия, стомашно разстройство и други.
 • Валериана може да се използва при депресия, епилепсия, дефицит на внимание и хиперактивност, синдром на хроничната умора.
 • Намира приложение при мускулни и ставни болки. При някои жени се наблюдава благоприятен ефект от употребата й при менструални болки и симптоми свързани с менопаузата като горещи вълни и тревожност.
 • Антимикробната и антиоксидантна активност на етеричните масла от валериана представляват интерес за хранителната, козметичната и фармацевтичната индустрия.

Начин на употреба

В половин литър гореща вода се запарва 1 чаена лъжичка корени от билката. Престояват около един час и се прецеждат. Пие се по 1 кафена чаша от получената течност, след хранене, 3 пъти дневно.

За облекчаване на тревожност и безсъние, валерианата може да се добави към водата във ваната. В таблетъчна форма се предлага за употреба в аптечната мрежа, като приемът й налага лекарско предписание.

2.8, 6 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЛеченияИсторияЛюбопитноЗдравни съветиАлтернативна медицинаСпортЛайфстайлСъставкиХранене при...Е-тата в хранитеМедицински изследванияХрани и ястия