Начало Медицинска енциклопедия Лечения Глюкозамин: при болка в ставите и артрит Лечение с храни и хранителни добавки

Глюкозамин: при болка в ставите и артрит

Глюкозамин: при болка в ставите и артрит - изображение

Приемът на хранителни добавки е лесен начин да си набавим важни за организма субстанции, които обичайно не се съдържат в храната или не присъстват редовно в нашия хранителен режим.

В аптечните мрежи можете да откриете многобройни видове, съдържащи различни витамини, аминокиселини, аминозахариди, мастни киселини, в комбинация или самостоятелно, предназначени да задоволят потребностите на всеки индивидуален пациент.

Една набираща все повече популярност у нас добавка (в топ 3 на най-продаваните добавки в САЩ и някои други страни) е глюкозаминът.

По същество представлява аминозахарид, който се открива нормално в човешкото тяло. Субстанцията е главният виновник за поддържането на изправността на ставния апарат, като участва във формирането на сухожилията, ставните връзки, хрущяла и вътреставната течност, предпазваща ставите от протриване и бързо износване.

С напредване на възрастта, както и при някои заболявания и като последствие от травми, се наблюдава изтъняване на хрущяла в резултат от разрушаването му. Това води до повишено ставно триене, болка, скованост, подуване, затруднено извършване на нормалните функции.

Според различни проучвания приемът на добавки, съдържащи глюкозамин, в достатъчно високи количества и достатъчно продължително време, повишава формирането на хрущялната тъкан и вътрестваната течност, облекчава симптомите при пациенти с някои ставни заболявания (например артрит) и оказва профилактичен ефект срещу бързото износване на ставния апарат и в частност хрущяла при рискови пациенти.

Глюкозамин: при болка в ставите и артрит

Различават се две основни форми на субстанцията, а именно глюкозамин сулфат и глюкозамин хидрохлорид.

Обект на научен интерес е глюкозамин сулфат и голяма част от проучванията са проведени, използвайки именно тази форма. Основното предимство на глюкозамин сулфат е съдържанието на сулфатна група, която е необходима за продукцията на хрущялна тъкан. Глюкозамин хидрохлорид не е ефективен в борбата със ставните нарушения и не показва много от ефектите на глюкозамин сулфат.

Източници на глюкозаминГлюкозаминът не може да се набави посредством хранителни източници, поради което при необходимост се препоръчва приемът му под формата на добавки за перорална упреба (таблетки, капсули, прах за разтваряне), форми за локална употреба (крем, гел), както и инжекционни форми.

Изключително богати на субстанцията са черупчестите морски обитатели, главно скариди, раци, омари, като глюкозаминът се открива във високи количества в техните обвивки (черупки).

Предлаганите на пазара продукти съдържат или получен по естествен път глюкозамин или получен синтетично.

Добавката намира приложение при широк кръг от заболявания, главно засягащи опорно-двигателния апарат.

 • Артрит и остеоартрит

Многобройни проучвания с противоречиви резултати са проведени за установяване на ефективността на субстанцията при тези състояния.

При голям процент от пациентите се наблюдава благоприятен ефект след продължителна употреба на добавки с глюкозамин главно по отношение на болковия синдром. При част от пациентите се наблюдава ефект, съизмерим с употребата на ибупрофен или напроксен. Особено добър ефект е налице при едновременна употреба на глюкозамин, хондроитин сулфат и метил сулфонил метан (МСМ).

При една част от пациентите не се наблюдава ефект, като се предполага, че това се дължи на различни фактори, като например наднормено тегло и затлъстяване, хроничен ход и дългогодишно боледуване, тежка форма на болестта. Необходими се задълбочени проучвания в областта.

 • Болки в ставите с различна етиология

Болка в ставите (артралгия) се наблюдава често при жени, подложени на терапия с медикаменти, намаляващи нивата на естроген, във връзка със злокачествено новообразувание на млечната жлеза. Проучвания показват облекчаване на болковия синдром след прием в продължение на 24 месеца (две години) на субстанцията.

Артралгия е налице при употребата на някои други медикаменти, развива се в резултат от травми, в хода на някои заболявания, като за нейното повлияване обикновено се използват нестероидни противовъзпалителни средства. При пациенти, рискови или противопоказани за прием на медикаменти от тази група (например пациенти с язвена болест, свръхчувствителност, тежки бъбречни или чернодробни увреждания) се препоръчва прием на глюкозамин, като добър ефект е налице и при локалното му приложение.

 • Спортни травми

Честите травми нарушават нормалната функционалност на опорно-двигателния апарат и водят до по-бързо износване на ставните повърхности.

При спортистите (професионални или любители) се препоръчва профилактичен прием на глюкозамин за намаляване на рисковете от изтъняване на хрущяла.

Подробна информация може да намерите в раздел Спорт (Глюкозаминът - добавка за възстановяване на ставния хрущял)

Показания за приложение на глюкозамин

 • Болки в костите

Редовният прием на глюкозамин сулфат облекчава костните болки и оказва благоприятен и протективен ефект при пациенти с намалена костна плътност, повишава оздравителните процеси в костните структури при фрактури.

В голямо проучване с животни (плъхове) се установява, че субстанцията ускорява зарастването на фрактурите и повишава активността на остеобластите, необходими за формирането на костите.

 • Болки в долната челюст

Темпоро-мандибуларната става свързва долната челюст към черепа и осигурява нормалните, безболезнени движения на главата в посока нагоре, надолу и настрани. Възпалението и различните нарушения в тази става водят до болки във врата, главоболие, затруднения със съня (болките във врата са постоянни и няма положение на тялото, което да ги облекчава, което затруднява заспиването).

Проучвания показват подобряване на симптоматиката (намаляване на възпалението, болката в покой и при дъвчене или движение на главата) след прием на умерени дози глюкозамин в продължение на месеци, дори години.

Състоянието е известно още като синдром на болезнения мехур и се характеризира с възпаление на големи зони на пикочния мехур с хроничен характер. Протича с чести позиви за уриниране, болка и парене при уриниране и при сексуален контакт, тежест и други.

Ранни проучвания показват подобряване на симптоматиката след едногодишен прием на добавки, съдържащи глюкозамин в комбинация с хондроитин, хиалуронова киселина, рутин (витамин Р).

 • Възпалителни заболявания на червата

Хроничните заболявания на интестиналния тракт с възпалителен характер и често с автоимунна генеза водят до нарушено храносмилане, хранителни алергии, малабсорбция на важни нутриенти.

Приемът на глюкозамин от пациенти с болест на Crohn или улцерозен колит се счита от редица специалисти за ефективен, евтин и безопасен вариант на терапия. Наблюдава се подобряване на симптоматиката и възстановяване на епителните клетки и структури, отговорни за правилното функциониране на интестиналния тракт.

Важно е да се подчертае, че резултатите са получени с помощта на едно от метаболитните производни на глюкозамин, а именно N-ацетилглюкозамин.

Непотвърдена е ефективността на съставката при пациенти с глаукома, HIV или СПИН, както и за редукция на теглото. Ефектите са хипотетични, наблюдавани главно при експериментални животни.

Скорошни изследвания с мишки и плъхове показват удължаване на преживяемостта им с над 10 % в сравнение с контролите, което хвърля нова светлина и надежда в употребата на глюкозамин сулфат.

ЕфективностУпотребата на глюкозамин: при болка в ставите и артрит, е силно дискутиран въпрос с полюсни мнения.

Много медицински специалисти препоръчват добавката на своите пациенти, убедени в нейните качества, докато други смятат субстанцията за поредната манипулативна игра на много фармацевтични компании.

При относителна част от пациентите с леки форми на артрит и болки в ставите е налице плацебо ефект, дължащ се на тяхната дълбока и убедена вяра в ефективността на субстанцията.

При други трудно може да се определи дали повлияването на симптомите се дължи на прием на препоръчваната добавка или на подобряване на хранителния режим и физическата активност.

Като цяло по-нисък (или липсващ) ефект се наблюдава предимно сред възрастните пациенти, с анамнеза за дългогодишен ход на болестта, особено с наднормено тегло и наличие на придружаващи заболявания.

Хранителните добавки (както и много от медикаментите) не могат като по чудо да изцерят болежки отпреди десет години и да ви позволят да играете футбол и тичате като атлет, при положение че доскоро сте имали затруднения с ходенето до кварталния магазин.

Своевременната консултация със специалист (а не след няколко месеца, когато болката е вече нетърпима) значително подобрява шансовете за минимално инвазивно и максимално безопасно лечение.

Препоръчителна дозаВъпреки че няма установена стандартна доза на глюкозамин сулфат, повечето специалисти препоръчват прием на количества между 500 и 2 000 милиграма (най-често 1 500 милиграма, разделени в три приема) дневно, приети еднократно или разделени в три приема.

За намаляване на риска от дразнене на стомаха се препоръчва прием на добавката по време или след хранене с достатъчно количество вода.

Употребата изисква достатъчно дълго приложение, тъй като ефектите са дозо-зависими.

Обикновено лечебният курс е с продължителност между 6 и 12 месеца, като при някои пациенти (например с остеоартрит) продължава до 18 месеца.

При употребата му за лечение на възпалителни заболявания на интестиналния тракт се препоръчва допълнителен прием на храносмилателни ензими и пробиотици.

За постигане на оптимален ефект при локална употреба (крем, гел) се препоръчва извършване на йонофореза, която улеснява проникването в дълбочина на активната субстанция. Терапията е с продължителност 15 минути, като се препоръчва три пъти седмично, в продължение на 6 седмици.

Инжекционната форма се препоръчва само при малка част от пациентите, като субстанцията се прилага в доза от 400 милиграма два пъти седмично, в продължение на шест седмици.

Хранителната добавка се понася добре от пациентите и обикновено води до леки нежелани ефекти. При чувствителни пациенти и продължителна употреба са възможни по-тежки странични реакции и повишаване на риска от развитие на определени заболявания.

Възможните странични ефекти, наблюдавани при употребата на добавки, съдържащи глюкозамин, включват:

 • стомашно-чревни прояви: лошо храносмилане, стомашно дразнене, гадене и повръщане, диария или запек, киселини, повишено образуване на газове
 • неврологични прояви: главоболие, замаяност, световъртеж, безсъние
 • сърдечни прояви: възможни са промени в кръвното налягане и сърдечната честота
 • промени в някои лабораторни показатели: повишение на липидите и холестерола, повишение на инсулина и кръвната захар, увеличаване на нивата на креатин киназата
 • очни прояви: повишен риск от развитие на катаракта и синдром на сухо око

С повишено внимание се подхожда при пациенти с подлежащи заболявания, като например захарен диабет (необходим е задължителен мониторинг на нивата на кръвната захар), бъбречни и сърдечно-съдови заболявания, язвена болест, кървене, депресия, катаракта, астма (в малки проучвания се наблюдава влошаване на състоянието и провокиране на пристъп след прием на добавките).

Нежелани взаимодействияДобавката може да предизвика сериозни странични реакции при пациенти, алергични към черупчестите морски обитатели (скариди, омари, раци), както и към йод. Някои фармацевтични компании са специализирани в производството на препарати с ниски нива на алергени, поради което може да потърсите такъв източник.

Едновременната употреба на други медикаменти или хранителни добавки с глюкозамин може да повиши риска от токсични прояви:

Добавката не се препоръчва в детска възраст, при бременност, в периода на лактация, както и при жени, планиращи бременност, поради липса на информация и изследвания за възможните ефекти.

Консултирайте се с вашия лекар за необходимостта от допълнителен прием на хранителни добавки, както и за конкретните такива.

Глюкозамин: при болка в ставите и артрит при различните пациенти води до различно по степен повлияване на симптоматиката, като влияние оказват множество фактори, като например възраст, тегло, подлежащи заболявания, прием на други медикаменти, вредни навици.

По тази причина не се препоръчва своеволен прием на първата видяна по телевизията добавка, а е необходим съвет от специалист след обстоен преглед, разпит и при необходимост лабораторни изследвания.

Подробна информация за ефективните хранителни добавки при артрит може да намерите в раздел Лечения:


По текста работи: д-р Лилия Пашова-Стоянова

Още по темата:

5.0, 13 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Глюкозамин: при болка в ставите и артрит

ВСИЧКИ

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.webmd.com
http://www.mayoclinic.org
http://www.arthritisresearchuk.org
https://draxe.com
https://examine.com
http://www.medicalnewstoday.com
http://www.arthritis.org
http://www.spine-health.com
http://www.everydayhealth.com

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаСпортЛеченияНовиниЛюбопитноБотаникаХранене при...Здравни съветиНаучни публикацииПсихологияВидеоОрганизацииИнтервютаНормативни актовеИзследванияКлинични пътекиСпециалистиАнкетиИсторияСнимкиПроизводителиОткритияЛайфстайл