Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Клас Liliopsida (Едносемеделни растения) Клон Комелиниди (Commelinids) Разред Arecales Сем. Arecaceae (Palmaceae, Палми) Палма джудже, Сао палмето, Сереноа репенс

Палма джудже, Сао палмето, Сереноа репенс

Сем. Arecaceae (Palmaceae, Палми)

Палма джудже, Сао палмето, Сереноа репенс - изображение

Палма джудже (Serenoa repens) е единственият познат вид от рода Serenoa. Той принадлежи към семейство Палмови Arecaceae (Palmaceae). Растението е известно още с имената: Сао палмето и Сереноа репенс.

Устройство на палма джудже

Достига височина 2-4 метра. Растежът е изключително бавен, от което се обуславя и дългия живот на сао палмето. Смята се, че някои от екземплярите са на възраст над седем века. Листата й са светлозелени и достигат дължина от 0,5 до 1 метър. Притежават ветрилоподобна форма и завършват с голи дръжки, които са покрити с фини, остри шипчета. Плодовете на палмата са сравнително големи, с червеникаво-черен цвят и мека плът, обгръщаща твърда ядка.

Разпространение на палма джудже

Сереноа репенс е ендемичен вид за субтропичните югоизточни Съединени щати. Най-разпространени са в южната част на Атлантическия океан и крайбрежните плажове на Персийския залив по пясъчни хълмове.Не се култивира поради бавния растеж. Вирее най-добре в пясъчни крайбрежни зони и в борови гори. Смята се, че палмите джудже във Флорида са на възраст около 500-700 години.

Използваема част на палма джудже

С медицински цели се употребяват семената и плодовете на сао палмето.

Химичен състав на палма джудже

В химичният състав на сереноа репенс взимат участиие въглехидрати – инвертна захар (28%), манитол, полизахариди, главно галактоза, ксилоза, маноза, глюкоза и уронова киселина. Флавоноиди – рутин, изокверцитрин, кампферол-3-О- гликозид, апогенин и антранилова киселина. Фитостроли – бета-ситостерол, стигмастерол, лупеол, кампестерол и циклоартенол. Водеща група химични съединения в състава на сао палмето са свободни мастни киселини и техните естери, триглицериди, мастни алкохоли, каротиноиди и тритерпени. От мастните киселини са изолирани – олеинова, линолова, линоленова и палмова киселина. Характерният аромат на палмата джудже се дължи на етиловите естери на мастните киселини в състава й – главно етил-лауреат. Каротиноидите придават оранжев цвят на маслените екстракти от сао палмето.

Лечебни свойства и приложение на палма джудже

В миналото местните американци във Флорида са употребявали плодовете на сао паллмето за лечение на уринарни, репродуктивни нарушения, кашлица, лошо храносмилане, проблеми със съня и безплодие. В наши дни сереноа репенс се прилага в традиционната и алтернативната медицина, поради активните й съставки. Известно е, че плодовете съдържат полизахариди с висока молекулна маса, които могат да редуцират възпалителни процеси и да укрепват имунната система. Главното приложение на палмата джудже в съвременната медицина е свързано с третирането на симптомите на уголемена простата (доброкачествена простатна хиперплазия). Установено е, че в последното десетилетие растението е най-популярното билково лечение при доброкачествена простатна хиперплазия в САЩ. Според клиника в Майо повече от 2 милиона американци използват сао палмето за лечение на състоянието.

Доказано е, че растението забавя производството на ензима 5-алфа редуктаза. Този ензим е отговорен за превръщането на мъжкия полов хормон – тестостерон в дихидротестостерон (DHT) - стероид и андрогенен хормон. ДХТ е с важно значение, тъй като играе важна роля за мъжкото полово здраве, а също така допринася за много често срещани проблеми при мъжете на средна възраст - загуба на либидо, увеличена простата и косопад и по-късно алопеция (оплешивяване). С приемането на добавки с екстракт от сао палмето се стопира производството на 5-алфа редуктаза и избягват описаните нарушения.

Лечебни свойства на сао палмето:

  • намалява активността на ензима 5-алфа редуктаза, който стимулира превръщането на тестостерона в по-активната му форма дихидростестостерон (DHT);
  • предпазва от доброкачествено увеличение на простатната жлеза;
  • облекчава симптомите на възпаление при вече започнал процес на хиперплазия на простатата и забавя развитието на заболяването;
  • забавя растежа на карцином (рак) на простатната жлеза;
  • повишава либидото;
  • повишава сперматогенезата;
  • предпазва от косопад на хормонална основа;
  • повлиява главобоието.

ПРИЛОЖЕНИЕ:

  • в медицината - екстракт, маслен екстракт;
  • като афродизиак.
3.8, 8 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаНовиниЛеченияЛюбопитноЗдравни съветиВидеоМедицински изследванияАлтернативна медицинаХранене при...ПрезентацииЛайфстайл