Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Синапена лапа при кашлица и болка в ставите

Синапена лапа при кашлица и болка в ставите

Синапена лапа при кашлица и болка в ставите - изображение

Синапените лапи са използвани за лечение на много различни заболявания още във времето преди развитието на съвременната медицина. Освен като болкоуспокояващо средство при болки в гърба, кръста или ставите, те намират приложение като лек срещу кашлица и инфекции на белите дробове.

Механизъм на действие на синапената лапа

Ефектът от приложение на синапена лапа се основава на дразнещото действие на етеричното масло от синапено семе. В мястото, на което е поставена лапата настъпва загряване и зачервяване на кожата, повърхностните съдове се разширяват и циркулацията на кръвта в подкожната тъкан се усилва. Друг ефект, който се наблюдава благодарение на налагането на синапени лапи е дразненето на нервните окончания на кожата и активирането на централната нервна система, което води до освобождаване на адреналин и стимулиране на фагоцитните клетки на имунния отговор.

В резултат на двойния ефект не само се подобрява трофиката (изхранването) на тъканите в областта, но и се стимулира имунната система.

Как да си приготвим синапена лапа у дома?

За приготвяне на синапена лапа в домашни условия са нужни:

Парчета от тънък памучен плат, който да можете да изхвърлите след употреба - 2 квадратни парчета плат с размерите на мястото, което искате да покриете или 1 правоъгълно парче плат, което е двойно по-голямо от това, което искате да покриете, за да може да го сгънете. Може да използвате стара пижами, нощница или тензух. Ако пластирът е предназначен за гръдния кош използвайте парче около 30см/15 см.

Също така, ще имате нужда и от средство за задържане на плата върху кожата. Подходящи за целта са:

 • Ако ще поставяте лапата върху гърдите, може да използвате стара, стегната тениска.
 • Стари ръкавици или чорапи са подходящи за задържане на лапите върху ръцете
 • Дълги ленти от плат или еластична превръзка за ръце и крака

Кърпа се затопля леко, сгъва се и се поставя върху пластира, ако човекът лежи.

Съставки за приготвяне на синапена лапа у дома

 • синапено брашно/ горчица на прах. Можете да използвате или закупена от магазина горчица на прах или прясно смлени семена от синап.
 • бяло брашно
 • вода
 • мерителна лъжица
 • вестник, голямо парче хартия или подложка за еднократна употреба, върху която да приготвяте сместа

Инструкции за приготвяне на синапена лапа у дома

приготвяне на синапена лапаЗа да приготвите синапена лапа, първо се смила синапени семена на прах и се поставят в сух буркан. Добавете даденото количество бяло брашно към синапа на прах. Добавете достатъчна топла вода (не гореща), за да получите смес с пастообразна консистенция. Разстелете тънък слой (с дебелина не повече от тази на палачинка) върху парчето плат и след това го покрийте с друго парче плат (или го прегънете, ако е достатъчно голямо). След това нанесете тънък слой кокосово масло или зехтин върху кожата в областта, в която трябва да поставите лапата.

Проверявайте често за признаци за непоносимост или алергична реакция. За да предпазите чувствителната кожа, може да добавите белтъка на едно яйце към сместа.

Съотношението между синапеното и бялото брашно ще определи колко сгряващо ще действа лапата, колко често ще трябва да се проверява, за да се избегне изгаряне на кожата, колко време може да се използва и дали е подходяща за приложение при деца или при хора с чувствителна кожа:

Съотношение 1:8 (1/4 чаена лъжичка синапено брашно и до 2 чаени лъжици бяло брашно) - много слаба, безопасна за престой една нощ.

Съотношение 1:6 (1/2 чаена лъжичка синапено брашно с 1 супена лъжица бяло брашно) - лека, подходяща за деца, безопасна за възрастни с нормална кожа.

Съотношение 1:4 - силна, подходяща за подпомагане на отхрачването при грип и настинки. Препоръчително е да се прилага само през деня или да се настрои алармен часовник за през нощта.

Съотношение 1:3 - много силна. Подходяща само за възрастни, неподходяща за деца. Да се проверява често за зачервяване.

Когато забележите, че кожата започва да се зачервява отстранете лапата. Това обикновено се случва след около 10-20 минути при съотношение 1:4. Не задържайте синапената лапа за повече от 30 минути, когато я използвате за пръв път. След отстраняването е най-добре болният да остане в леглото и да поспи няколко часа. Може да се повтори след 2 часа, до 3 пъти на ден.

Когато използвате силна лапа, е добре кожата да стане розова, дори червена, но в никакъв случай не бива да изглежда силно зачервена или с мехури. Ако забележите такива промени или усещате силно парене, незабавно я отстранете.

Синапена лапа при кашлица и бронхит

Синапени лапи при кашлица и бронхитСинапената лапа често се използва като спомагателна терапия при лечение на бронхит и други заболявания на дихателната система. Макар да няма официално медицинско потвърждение относно ефективността й, много хора съобщават за значително подобрение и по-бързо подобрение след приложение на този метод.

Един от често срещаните проблеми при настинка и грип е натрупването на секрети и слуз (храчки) в дихателните пътища, които нарушават правилното им функциониране и съответно, дишането. Когато са твърде гъсти, храчките са трудна за отделяне, поради което разтварянето и отделянето им е важна част от терапията и предотвратяване на усложнения.

Синапът е загряващо средство, което означава, че стимулира кръвообращението чрез разширяване на капилярите, което при прилагане върху белите дробове ще помогне за прочистване на дихателните пътища. Една от причините, поради която стимулирането на кашлицата и отделяне на храчките е от полза за лечението е, че по този начин се предотвратяват вторични инфекции в белите дробове като бактериална пневмония и бронхит.

Нанесете синапената каша върху гърдите я задръжте за 15-20 минути, след което отстранете. Правете това 2 или 3 пъти на ден.

Синапена лапа срещу болки в ставите и артрит

Синапени лапи при болка в коленетеТъй като синапът има противовъзпалителни свойства, прилагането на топла синапена лапа върху ставите значително помага за облекчаване на болката. Лечебният ефект се дължи на загряване, извличане на токсините от тялото и осигуряване на хранителни вещества, които се абсорбират през кожата.

Синапена лапа за детоксикация

Синапените лапи са известни с ефективността си при изчистването на токсини от тялото, поради което успешно могат да бъдат използвани за прочистване на организма от ненужните и токсични вещества, натрупани в резултат на неправилно хранене, боледуване и други.

Кога може да очаквате ефект от приложението на синапени лапи?

Като единствен начин за лечение на бронхит и пневмония, ефективността на синапените лапи може да бъде сравнително ниска. Освен това, в острия стадий на заболяването подобрения често могат да бъдат постигнати само чрез антибиотична терапия.

Когато синапените лапи се прилагат като допълнителна терапия към лечението на заболявания на дихателната система при деца под 12 години, осезателните резултати може да се наблюдават след втората-третата процедура. Ако липсва подобрение за този период, вероятно трябва да опитате друга терапия.

Противопоказания за употреба на синапени лапи

Макар да представляват естествена форма на терапия, употребата на синапени лапи може да доведе до някои нежелани ефекти и реакции при определени условия или заболявания като:1

 • увреждане или заболяване на гръбначния стълб;
 • туморни образувания;
 • конвулсии;
 • нарушения на кръвосъсирването;
 • белодробна туберкулоза
 • псориазис;
 • бронхиална астма;
 • алергични реакции.

Също така, синапени лапи не трябва да се използват по време на бременност и кърмене, при повишена телесна температура, както и когато пациентът е психически нестабилен. При наличие на обриви и други кожни заболявания не се препоръчва поставянето на синапени лапи, за да не настъпи възпаление и допълнително влошаване на състоянието.

Синапени лапи не бива да се прилагат при деца под три години!

Внимание! Ако усетите, силно парене по кожата, отстранете синапената лапа и измийте областта с вода. Най-честотова се случва само при хора с много чувствителна кожа или при прекалено силна синапена паста!

4.0, 3 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://sites.google.com/site/windintheroses/mustard_plaster
http://www.ayzdorov.ru/lechenie_bronxita_gorchichniki.php
https://www.anniesremedy.com/chart_remedy.php?rem_ID=355
http://thewellspring.org/mustard-plaster-for-stubborn-chest-congestion/
http://www.wildturmeric.net/2014/05/mustard-plaster-recipe-for-chest.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Алт. медицинаЗдравни съветиИзследванияЛеченияБотаникаЛюбопитноЗдравни проблемиХрани и ястияСнимкиНовиниПатологияРецептиМикробиологияХранене при...ИсторияДиетиКлинични пътекиСпециалистиСпортВидеоПрезентацииИнтервютаЛайфстайл